Οικονομία

Λαγκάρντ: Σημαντική βελτίωση της οικονομίας στην ευρωζώνη το β' εξάμηνο


Λόγο για σημαντική βελτίωση της οικονομίας στην ευρωζώνη στο β' εξάμηνο του 2021, έκανε λόγο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ίδια τόνισε πως η οικονομία ανοίγει και πάλι και καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της ανάκαμψης θα έχουν η άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και η αύξηση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, συμπληρώνοντας ότι «ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ και αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στο επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι και το τέλος του 2021, προτού αρχίσει να υποχωρεί».

Η ισχυρή διεθνής αλλά και εσωτερική ζήτηση, σε συνδυασμό με τη διευκολυντική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική είναι οι κρίσιμοι παράγοντες πίσω από την προβλεπόμενη ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το β’ εξάμηνο του έτους.

Η ΕΚΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2021 και 2022 σε σχέση με τον Μάρτιο και τις διατήρησε σταθερές για το 2023.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα «τρέξει» με ρυθμό 4,6% το 2021, 4,7% το 2022 και 2,1% το 2023.

Η Λαγκάρντ μίλησε και στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, λέγοντας πως «οι αυξήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμό των χρηματοοικονομικών συνθηκών».

Σχετικά με τις αλλαγές στις αγορές ομολόγων, επεσήμανε πως «πρόωρος περιορισμός των υποστηρικτικών πολιτικών θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό». 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως η τράπεζα αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη:

  • Στο 1,9% για το 2021 (από 1,5% στις προβλέψεις του Μαρτίου)
  • Στο 1,5% για το 2022 (από 1,2% προγηουμένως).
  • Στο 1,4% για το 2023 (σταθερή σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου).

Η Λαγκάρντ επεσήμανε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από την αρχή του 2022 λόγω της εξασθένησης των παροδικών φαινομένων που αυξάνουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή και προσέθεσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν εντός των στόχων που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Η ίδια σημείωσε πως το ύψος του PEPP θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022, συμπληρώνοντας πως στο επόμενο τρίμηνο οι αγορές θα επιταχυνθούν σημαντικά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ευελιξία των αγορών κατά μήκος διαφορετικών κλάσεων παγίων θα βοηθήσει στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι το PEPP μπορεί να μην εξαντληθεί, αν δεν κριθεί απαραίτητο, ή αντίθετα να τροποποιηθεί αν η οικονομία δυσκολευτεί να ανακάμψει από την πανδημία.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες αξιοποίησης του με εποικοδομητικές πολιτικές, καθώς οι στόχοι του προγράμματος συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομία και επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις