Συνεχείς είναι οι αναδιπλώσεις του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, με τον υπ. Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης. Όμως, ως τώρα δεν έχει βρεθεί ένας ρεαλιστικός και λειτουργικός τρόπος για να προχωρήσει η διαδικασία, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες και οι λογιστές να θεωρούν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα εντελώς αναίτιο καψόνι.
Όλα άρχισαν όταν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κουπόνια για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι ήταν ζημιογόνες το 2020.
Με την απόφαση, που σημειωτέον δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί με νεότερη, αλλά έχει υποστεί τροποποιήσεις μέσω... ανακοινώσεων από την ΑΑΔΕ και το υπ. Οικονομικών, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίσθηκε στις 17 Ιουνίου. Προϋπόθεσή, όμως, για την υποβολή των αιτήσεων ήταν να έχει ολοκληρώσει ως τότε η ενδιαφερόμενη επιχείρηση τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης για το 2020.
Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύθηκε η απόφαση, ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις των λογιστών, που λένε ότι είναι αδύνατο σε αυτή την προθεσμία να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις. Γρήγορα, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, που εξέδωσε και η σχετική ανακοίνωση, μετακινήθηκαν ελαφρώς από την αρχική θέση τους και έγινε γνωστό ότι δεν είναι απαραίτητη για την αίτηση η φορολογική δήλωση, αλλά αρκεί η υποβολή του εντύπου Ε3.
Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, «με την παρούσα γίνεται δεκτό, για λόγους ομοιόμορφης εφαρμογής, ότι προκειμένου για τις επιχειρήσεις που δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο μέτρο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, απαιτείται η οριστικοποίηση του εντύπου Ε3, ανεξάρτητα της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, η οποία σε κάθε περίπτωση δύναται να οριστικοποιηθεί μέχρι την 27η Αυγούστου 2021».
Σφοδρή αντίδραση από το Οικονομικό Επιμελητήριο
Η διορία υποβολής του Ε3 ως τις 17 Ιουνίου θεωρείται επίσης ανεδαφική και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των λογιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το Οικονομικό Επιμελητήριο, που αποφεύγει τις εντάσεις και αντιπαραθέσεις με το υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε μια έντονα επικριτική ανακοίνωση, όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Είναι μη εφαρμόσιμη η ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου 2021. Η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων είναι αδύνατη χωρίς την υποβολή του Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).
Η προϋπόθεση της υποβολής του Ε3 του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 17 Ιουνίου 2021 για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα.
Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών θεωρεί απαράδεκτες αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες τελικά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα οφέλη. Ακόμη και μέχρι σήμερα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες και τεχνικές αδυναμίες.
Η σημαντικότερη εκκρεμότητα είναι ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ λήγει την 18η Ιουνίου, και ως εκ τούτου έως την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευθεί η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου Ν και δεν έχουν εκδοθεί οι οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου αυτού, ούτε φυσικά έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. για την υποβολή των δηλώσεων Νομικών Προσώπων.
Ζητούμε ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ορισθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας.
Με βάση την παραπάνω υποβολή, δηλαδή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων, είναι εφικτό να εκδοθούν τα ανάλογα voucher συμψηφισμού που θα αφορούν περίοδο οφειλών από 1/7/2021 και μετά».
Υποσχέσεις για παράταση... αργότερα
Το υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και μετά τις τόσο έντονες αντιδράσεις, δεν προχωρά σε αλλαγή των προθεσμιών, ώστε να καταστούν ρεαλιστικές, σύμφωνα και με τις παραινέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Αντίθετα, διατηρεί την ίδια ανεδαφική προθεσμία, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση αργότερα. Δηλαδή, κατά τη συνήθη πρακτική, λίγο πριν εκπνεύσει η προσθεσμία.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες (στο ραδιόφωνο του "Alpha"): «Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος στην επιδότηση παγίων δαπανών, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο επανεξέτασης, ανάλογα με τα δεδομένα που θα ισχύουν».
Θέλησε να μάλιστα να υποβαθμίσει την έκταση της διαταραχής που έχει προκληθεί σε επιχειρηματίες και λογιστές, λέγοντας ότι μόνο έως 50.000 εταιρείες μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο, καθώς απαιτείται πτώση τζίρου 30% και παράλληλα ζημιογόνα χρήση μετά την προσμέτρηση των μέτρων στήριξης.
Με αυτά τα δεδομένα, όπως επισημαίνουν λογιστές, οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σε ασφυκτική προθεσμία, ολοκληρώνοντας μέσα σε δύο εβδομάδες και την υποβολή του εντύπου Ε3 και, αφού θα έχει γίνει αυτή η υπερπροσπάθεια χωρίς επιτυχία, θα έλθει το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση της προθεσμίας, κάτι που θα δώσει στην όλη διαδικασία σαφή χαρακτήρα καψονιού...