Με Άποψη

Η επόμενη ημέρα της κρίσης στην Ουκρανία


Η ντε φάκτο κατάλυση της κυβερνητικής και κρατικής εξουσίας στην Ουκρανία είναι θέμα ωρών, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και επίκειται κατάληψη του Κιέβου. Αδιαφορώντας για τις  σφοδρές αντιδράσεις της Δύσης, που περιορίζονται σε φραστικές καταγγελίες και σε -μάλλον ήπιες μέχρι στιγμής – οικονομικές κυρώσεις, ο Πούτιν δημιουργεί τετελεσμένα, ανατρέποντας τις ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω:  Η Ουκρανία καταλαμβάνεται και θα μπει στη ρωσική σφαίρα επιρροής ή θα “φινλανδοποιηθεί”, ώστε να αποτραπεί η στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ.

 Ελπίδες για ειρήνευση υπάρχουν: Ο Πούτιν θα θέσει υπό έλεγχο την Ουκρανία, θα εγκαθιδρύσει φιλορωσικό σχήμα εξουσίας στο Κίεβο και μόνον τότε θα δεχθεί να συνομιλήσει με τη Δύση, “πρόθυμος” να κάνει κάποιες παραχωρήσεις από τα κεκτημένα.

"Τα όπλα θα σιγήσουν” σε λίγες μέρες και τη σκυτάλη θα πάρει η διπλωματία, με τη Μόσχα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, θέτοντας όρους και καθορίζοντας την ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Δεν πρόκειται βέβαια να κάνει βήμα πίσω από αυτά που θεωρεί προϋπόθεση για την ασφάλεια της: Η Ουκρανία θα μείνει εκτός ΝΑΤΟ, η Ατλαντική Συμμαχία θα σταματήσει την επέκταση της προς τα ανατολικά και δεν θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία του στις χώρες της Βαλτικής και τη Ρουμανία.

Το ζητούμενο για τη Ρωσία είναι η διαμόρφωση μιάς νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ισορροπίας δυνάμεων στην Ευρώπη, με υποβάθμιση ττου ρόλου των ΗΠΑ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπουν βέβαια και θέματα που αφορούν τον ρόλο των ΗΠΑ στις πρώην σοβιετικές χώρες της Υπερκαυκασίας (Γεωργία, Αζερμπαϊτζαν, Αρμενία) και της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν κλπ), όπου στον παρελθόν έχουν υποκινηθεί "πορτοκαλί επαναστάσεις".

Οι οικονομικές κυρώσεις δεν πτοούν τη Μόσχα, που θεωρεί ότι η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα του ΝΑΤΟ θα αποτελούσε μόνιμη απειλή για την ασφάλεια της.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις, έχει προετοιμαστεί επί χρόνια για να μπορεί να τις αντιμετωπίσει χωρίς να "ματώσει": Ο Πούτιν φρόντισε να αξιοποιηθούν δεόντως τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου:

  • Συγκέντρωσε συναλλαγματικά αποθέματα  600 δισ. ευρώ.
  • Παράλληλα μείωσε σταδιακά το δημόσιο χρέος σε 20% του ΑΕΠ και η χώρα δεν εξαρτάται πλέον από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Ολα δείχνουν ότι μετά την εγκαθίδρυση φιλορωσικού καθεστώτος στο Κίεβο, μέσα σε ψυχροπολεμικό κλίμα θ'αρχίσει μιά σκληρή διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει σε αλλαγή του ανατολικοευρωπαϊκού status quo και στη διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών ισορροπιών

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα