Sofokleousin.gr
Αφιέρωμα Γαστρονομία και Επιχειρηματικότητα
 

Του Φίλη Καϊτατζή

Μοχλός ανάπτυξης η γαστρονομία
Παρά το ασφυκτικό οικονομικό πλα'ισιο μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεή η χώρα μας με φόντο την εφαρμογή των «προαπαιτούμενων» η πυξίδα της πρέπει να ειναι στραμμέενη στην ανάπτυξη που χωλαίνει, ενώ η γραφειοκρατεία καλα κρατεί... Ενθαρρυντική είναι η τουριστική συμβολή που δεν επηρρεάστηκε ουσιαστικά από τα Capital Controls και όπως έχει δηλωθεί από αρμόδια υπουργικά χείλη αναμένεται να αποφέρει μέχρι το τέλος της χρονιάς περίπου 15,5 δισ ευρώ με ιστορικό ρεκόρ αφίξεων τα 26 εατομμύρια τουίιστες. (Σημειώνεται οτι το 2014 οι αφίξεις επισκεπτών ηταν 22 εκατομμυρια)...
 
Η οικονομία περνάει από το στομάχι
Στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα η γαλλική ακαδημία καταχώρησε στο λεξικό της την ελληνική λέξη γαστρονομία που σημαίνει ο νόμος του στομάχου και προέρχεται ετυμολογικά απο το γαστήρ και το νόμος.
Στην υπερβολή της γίνεται γαστρομανία και γαστριμαργεία.Στην κατάσταση αυτή οι άνθρωποι λατρεύουν με υπερβολικές πράξεις το φαγητό, το θεοποιούν -άλλωστε υπάρχει και ο ανάλογος Θεός ο Γάστρος που αναφέρεται σε βιβλίο του διάσημου γάλλου συγγραφέα Φρανσουά Ραμπελαί...
 
Όμηροι της ακτοπλοΐας
Η ιδέα, που κινητοποιεί κάποιον έτσι ώστε να αποφασίσει να επενδύσει στον τουριστικό τομέα, και ειδικότερα σ’ ένα μικρό νησί με προοπτικές όπως η Σίφνος, φαντάζει ελκυστική. Βέβαια, ένας εν δυνάμει επενδυτής οφείλει να αναλύσει τα υπέρ και τα κατά αυτής του της απόπειρας του « επιχειρείν» λέει ο Θεόδωρος Πολενακης πρόεδρος επαγγελματιών-εμπόρων και καταστημάτων επισιτισμού Σίφνου...
 
Επιχείρηση συριανό γάλα
Μία μικρή ομάδα παραγωγών γάλακτος ιδρυσε το 2013 στον οικισμό Βήσσα της Συρου την Τυροσυρα τυροκομική Ο.Ε. με σκοπό την υποστήριξη της δραστηριότητάς τους.Ο Δημητρης Μ Ρουσσος μας ξεναγει στο εγχειρημα τους. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας, στην οποία εφαρμόζεται σύστημα HACCP, παράγεται μία γκάμα προϊόντων, αποκλειστικά από Συριανό γάλα, διατηρώντας την ποιότητα και τις παραδοσιακές αξίες...
 
Από ψαράς οινοποιός στην Σίκινο
Ξεκίνησε από ψαράς αλλάζοντας πολλά καθημερινά επαγγέλματα. Η μεγάλη του αγάπη ηταν το αμπέλι που τον οδήγησε τελικως στην δημιουργία μιας καθετοποιημένης επιχείρησης οινοποιίας. Ο Γιώργος Μάναλης μπαίνει κατ’ευθείαν στο θέμα ξεκινώντας με τις δυσκολίες του επιχειρείν σε ό,τι αφορά στον κλάδο του και ειδικά στην βιολογική καλλιέργεια σε ένα νησί όπως η Σίκινος λέγοντας παραστατικά: Μια κενή φιάλη για να φτάσει σε ένα οινοποιείο στην Κεντρική Ελλάδα για παράδειγμα κοστίζει ένα ευρώ...
 
Ένας «βαπορίσιος αγρότης»
«Στην θάλασσα ταξίδεψα συνολικά πεντέμισι χρόνια και γνώρισα τριάντα τρεις χώρες ωσπου μια μερα ναυαγησαμε». Έτσι επεισοδιακά κατέληξε πίσω στο νησί του που του βγήκε σε καλό παρά τις δυσκολίες ο Γιώργος Νάρλης και αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τα του βίου του: Αγρότισσα η μάνα και ο πατέρας «πετροκόπος»-, έβγαζε πέτρες και με αυτές έκτιζαν τα σπίτια...
 
Ατομικές επιχειρήσεις κεραμικής
Από το φεστιβάλ γαστρονομίας της Σίφνου δεν μπορούσε να λείπει η αγγειοπλαστική τέχνη με αντικείμενα κουζίνας και όχι μόνο αφού η μαγειρική παλαιότερα ήταν συνυφασμένη με τα πήλινα σκεύη που συνόδευαν το φαγητό και το κρασί στο καθημερινό τραπέζι και αποτελούσε μία δραστηριότητα οικονομικής φύσεως...
 
Η Σίφνος δείχνει τον δρόμο
Εννέα χρόνια συμπλήρωσε φέτος το «φεστιβάλ γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές» στην Σίφνο-του αρχιμάγειρα απο τα Εξάμπελα το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο των βιβλίων μαγειρικής. Ο Γιώργος Παπαπαύλου πρώην δημοτικός σύμβουλος και.στέλεχος της ευρωπαικής επιτροπής μας εξιστορεί πως γεννήθηκε η ιδέα του φεστιβάλ με την επωνυμία του «πατέρα της νεοελληνικής μαγειρικης»...