Οικονομία

Φόβοι για έκρηξη της ανεργίας από τα μέτρα για τον κορονοϊό  


Όσο διευρύνονται τα απαγορευτικά μέτρα στην αγορά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, τόσο εντείνονται οι φόβοι για έκρηξη της ανεργίας μέσα στο 2020 στην Ελλάδα

Το δεδομένο είναι ότι η οικονομία υπολειτουργεί και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση. Χιλιάδες καταστήματα στο λιανεμπόριο και επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κλπ), καθώς και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κλπ) είτε έκλεισαν, είτε κλείνουν από αύριο με κρατική απόφαση, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού.  

Η πρώτη εστία σοβαρών φόβων αφορά την τύχη των εργαζομένων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, που υπολογίζονται πάνω από 1.000.000. Το κρίσιμο και δύσκολο να απαντηθεί ερώτημα είναι αν όλοι θα επιστρέψουν στις δουλειές του μόλις περάσει ο εφιάλτης. Η κυβέρνηση πιθανότατα στα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, θα συμπεριλαμβάνει κίνητρα διατήρησης των θέσεων εργασίας στις κλειστές επιχειρήσεις, ενδεχομένως θα συνδέει και την στήριξη των επιχειρήσεων, με ευνοϊκά δάνεια, επιδοτήσεις κλπ, με μη απολύσεις. Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η απώλεια θέσεων εργασίας από κλάδους που έχουν νεκρώσει. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το διάστημα που επιχειρήσεις κλείνουν με απόφαση της αρχής δεν καταβάλλονται μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές, από τους εργοδότες, αλλά οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν κρατικό επίδομα (οι πληροφορίες το τοποθετούν στα 400 με 500 ευρώ το μήνα).  

Κλάδοι που λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας 

Η δεύτερη εστία φόβων αφορά κλάδους που συνεχίζουν να λειτουργούν, όμως επηρεάζονται αρνητικά από τη γενικότερη καθίζηση της οικονομίας. Για παράδειγμα τα ΜΜΕ. Τύπος και media, ο ρόλος των οποίων γίνεται σε αυτή την κρίσιμη φάση καθοριστικός, για την παροχή σωστής ενημέρωσης στους πολίτες, καλούνται να λειτουργήσουν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με μεγάλες απώλειες εσόδων από τη διαφημιστική αγορά, η οποία έχει «τραβήξει χειρόφρενο». Και αυτός ο κλάδος όπως και άλλοι, που βρίσκονται στην ίδια θέση αν δεν στηριχθούν κεντρικά, στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθούν σε νέες μειώσεις προσωπικού, για να περιορίσουν τα έξοδά τους και να επιβιώσουν.     

Τέλος, είναι βέβαιο ότι θα χαθούν χιλιάδες εποχιακές θέσεις εργασίας στον τουρισμό, για τον οποίο η φετινή χρονιά είναι μαύρη. Πρόκειται για εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα, που συνήθως απασχολούνται από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, εξασφαλίζοντας το εισόδημα όλης της χρονιάς, καθώς στη συνέχεια εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ. Φέτος με τον τουρισμό στην Ελλάδα να σημειώνει βουτιά λόγω του κορονοϊού, θα απασχοληθούν εποχιακά πολύ λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της τουριστικής άνθησης.   

Υπενθυμίζεται, ότι και προ κορονοϊού το 2020 δεν μπήκε καθόλου καλά από πλευράς αριθμού ανέργων, καθώς από τα μηνιαία στοιχεία του ΟΑΕΔ, προέκυψε τον Ιανουάριο αύξηση των εγγεγραμμένων στον οργανισμό αναζητούντων εργασία κατά 12,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019! 

Δημήτρης Κυριακόπουλος 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα