Οικονομία

Χρεοκοπία Evergrande: Σοβαρές επιπτώσεις σε τράπεζες- Οι κανονισμοί που "χτύπησαν" τον Όμιλο


Αρκετοί τομείς αναμένεται να εκτεθούν σε υψηλό πιστωτικό ρίσκο, αν η εταιρεία ακινήτων Evergrande χρεοκοπήσει, όπως έκανε γνωστό ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Fitch .

Ειδικότερα, ο οίκος τονίζει: «Πιστεύουμε ότι μία χρεοκοπία θα ενισχύσει την πιστωτική πόλωση μεταξύ των κατασκευαστών οικιών και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μερικές μικρότερες τράπεζες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο οίκος Fitch, υποβάθμισε, στις 7 Σεπτεμβρίου, τον όμιλο China Evergrande Group από "CCC+" σε "CC", αφήνοντας,  όπως αναφέρει το Reuters, υπονοούμενα για κάποιας μορφής χρεοκοπία.

Χθες δεκάδες επενδυτές διαδήλωσαν στη Σενζέν (νότια Κίνα) μπροστά στην έδρα της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας ακινήτων

Η Evergrande  καταρρέει καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χρέος περίπου 260 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς, ο όμιλος οφείλει ακόμη να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατομμυρίου κατοικιών συνολικής αξίας 170 δισεκ. ευρώ, ενώ υπέκυψε στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειες για να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούρια ακίνητα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν πλέον μαρτυριών μικροϊδιοκτητών που φοβούνται ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους.

Ένας απ' αυτούς αφηγείται πως αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Κουνμίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα) που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον περασμένο μήνα, όμως η πολυκατοικία εξακολουθεί να μην έχει τελειώσει και το εργοτάξιο είναι έρημο.

Τον Αύγουστο, εκατοντάδες αγοραστές είχαν διαδηλώσει μπροστά από την έδρα του ομίλου στη Σενζέν (νότια Κίνα) για να απαιτήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, σύμφωνα με εικόνες που είχαν μεταδοθεί μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Η Evergrande είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας σε τζίρο και έχει παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις. Ο όμιλος λεει πως απασχολεί 200.000 εργαζομένους και πως δημιουργεί εμμέσως 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της Evergrande, ο Χου Τζιαγίν, έχει την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία της χώρας, σύμφωνα με το εξειδικευμένο γραφείο Hurun.

Ο κινεζικός τομέας των ακινήτων, ο οποίος προσήλκυσε πέρυσι περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών επενδύσεων, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Όμως το Πεκίνο, το οποίο φοβάται μια υπερθέρμανση, αυστηροποίησε τους τελευταίους μήνες τις προϋποθέσεις πρόσβασης των εργολάβων σε πιστώσεις.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η Evergrande δεν μπορεί πλέον να πωλεί αγαθά πριν ολοκληρώσει επισήμως την κατασκευή τους. Κατά το παρελθόν, ο όμιλος είχε επωφεληθεί πολύ από το μοντέλο αυτό για να χρηματοδοτηθεί και να διατηρήσει τις δραστηριότητές του.

Πρόσφατα πολλοί υπεργολάβοι και προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα τα εργοτάξια να σταματήσουν.

Η Evergrande έχει επίσης υψηλό χρέος. Το παθητικό της υπολογίζεται σε 1,966 τρισεκατομμύριο γιουάν, δηλαδή 260 δισεκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις