Πολιτική

Ενα βήμα πριν από το lockdown- Ανακοινώνονται πρόσθετα μέτρα


Ενώ τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινώνονται με γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η κυβέρνηση σπεύδει να λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να μη καταστεί αναγκαία η άμεση επιβολή lockdown στην Αττική ή/και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς και τα μέλη της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σενάριο επιβολής τοπικού lockdown  στην περιοχή της πρωτεύουσας παραμένει στο τραπέζι. Προς το παρόν όμως αντιμετωπίζεται ως έσχατη λύση, λαμβανομένων υπόψη και των σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση.

Προκρίνεται η εντατικοποίηση των προσπαθειών για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και η υιοθέτηση νέων περιορισμών, που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα και θα αφορούν  κυρίως τις μετακινήσεις, τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων, την τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Συναγερμός για την Αττική 

Αναλυτικότερα, σήμα συναγερμού, ειδικά για την Αττική και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν στη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και δήλωσε απολύτως έτοιμος μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα «να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ότι «πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά, εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει αλλά για να είμαστε βέβαιοι θα πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή τους.

Ο πρωθυπουργός επ' αυτού επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Τσιόδρας: Η Αττική είναι στο πορτοκαλί

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό είναι σαφές ενώ αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία, στάθηκε ιδιαίτερα στην Αττική. «Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο», συμπλήρωσε.

«Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», δήλωσε ο καθηγητής.

«Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, o Yπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα