Πολιτική

Δυσπιστία Τσίπρα προς Καμμένο - Ζήτησε δεσμεύσεις για στήριξη


Καταλύτης διεργασιών και διαμόρφωσης κλίματος καθίσταται πάλι η «υπόθεση Καμμένου». Ενώ το θέμα έβαινε προς εκτόνωση, επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας έντονη σεναριολογία πολιτικών εξελίξεων, με πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του κυβερνητικού σχήματος. Το επανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μια αποστροφή της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ζήτησε από τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι… δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση(!) και ότι  «δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ».

Η φράση αυτή δεν μπορεί παρά να είχε έναν μόνον αποδέκτη – τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τις πρωτοβουλίες του σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τις αμερικανικές βάσεις.
Ο πρωθυπουργός δεν τον κατονόμασε, ούτε αναφέρθηκε καν στους ΑΝΕΛ.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα και οι σκοπιμότητες αυτής της κίνησης, η οποία θα «αποκρυπτογραφηθεί» στη συνέχεια  υπό το φως των επόμενων εξελίξεων, προσφέροντας τροφή για έντονη σεναριολογία σχετικά με το μέλλον του κυβερνητικού σχήματος, την πιθανότητα «βελούδινου διαζυγίου», ενδεχομένως και πρόσωρων εκλογών.

Το περίεργο είναι ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε «δέσμευση» από τον κυβερνητικό του εταίρο μία ημέρα μετά τη συνάντηση τους,  κατά τη την οποία φέρονται να καθόρισαν τα επόμενα βήματά τους.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του τοποθέτηση «ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό - αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση».

Τα δημοσιονομικά

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από τη μνημονική επιτροπεία.
Υπογράμμισε επίσης ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:
• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ανάγκη ενότητας

Εθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

Κλείνοντας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα