|


ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ » ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο μεταίχμιο με άλμα 2,7%
Μεγάλα κέρδη στο ΧΑ με λοκομοτίβα την Εθνική. Προσδοκίες και ερωτηματικά για τη συνέχεια


Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 10 , 17:58 , Ενημέρωση 18:01

"Υψηλές θερμοκρασίες" επικρατούν στο ΧΑ μετά τη νέα σημερινή εντυπωσιακή άνοδο και την αναρρίχηση του ΓΔ πάνω από την τεχνικά κρίσμη περιοχή των 1.600 μονάδων, που δημιουργεί βάσιμες(;) προσδοκίες για αλλαγή της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης της αγοράς και για συνέχιση της ανάκαμψης. Δεν εκλείπει πάντως και η επιφυλακτικότητα, καθώς πολλοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι πρόκειται απλώς για την "υπερβολή" της αντίδρασης, η οποία ολοκληρώθηκε ήδη και ότι η επόμενη κίνση θα είναι καθοδική.
Οι ενδείξεις είναι πάντως ενθαρρυντικές, καθώς ο όγκος συναλλαγών ήταν σήμερα αυξημένος, το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί και διαχέεται πέρα από το τραπεζικό ταμπλό, ενώ και στις ευρωπαϊκές αγορές η εικόνα βελτιώθηκε.
Η "ώρα της αλήθειας" θα έρθει στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες θα φφανεί άν η αγορά έχει δυναμική και μπορεί να συνεχίσει σε ανοδική τροχιά. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το αποψινό κλείσμο της Wall Street και από το γενικότερο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Οσον αφορά την επίδραση από ενδογενείς παράγοντες, σημαντική παράμετρος μπορεί να αποδειχθούν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις όσον αφορά τον επικείμενο ανασχηματισμό και το στίγμα οικονομικής πολιτικής που θα δώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Για τις τράπεζες, που παραμένουν η λοκομοτίβα της αγοράς, υπάρχει και ένα καλό νέο: Η δήλωση Τρισέ ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας μέχρι τον Ιανουάριο, θέλοντας να ενισχύσει βέβαια την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, αλλά και να στηρίξει τράπεζες που πλήττονται από την κρίση χρέους των χωρών τους (ελληνικές, ισπανικές, ιρλανδικές).

Η συνεδρίαση Η επαναφορά του short selling με αυστηρότερους όρους προκάλεσε τελικά τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η προσπάθεια αναχαίτισης των πιέσεων εξελίχθηκε σε δυναμική αντεπίθεση των ισχυρών χαρτοφυλακίων, που επεδίωξαν αρχικά να στηρίξουν την αγορά προστατεύοντας τις αποτιμήσεις τους και εν εν συνεχεία έπαιξαν δυνατά το χαρτί της ανάκαμψης.
Κόντρα στην αρνητική εικόνα και την "κατήφεια" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το ΧΑ ξεκίνησε ανοδικά και συνέχισε σε ρυθμούς μινι ράλι, με "οδηγό" την Εθνική. Τελικά οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips έκλεισαν σε υψηλά ημέρας.
Ο ΓΔ έκλεισε στις 1.613,4 μονάδες, με κέρδη 2,69%. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών πήγε +3,78%, ενώ ο FT20 κέρδισε 3,09%
Επικεφαλής της κούρσας η μετοχή της Εθνικής (+5,74%), που έδωσε από την αρχή της συνεδρίασης κατεύθυνση στην αγορά, κινούμενη ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαών.
Αναλυτές και στελέχη μεγαλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι ο ΓΔ βρίσκεται πλέον οριακά πάνω από την πλέον κρίσμη περιοχή: Αν την κρατήσει στις δύο επόμενες συνεδριάσεις , η μεσοβραχυχρόνια τάση θ'αλλάξει και θα μηδενισθεί ο κίνδυνος επανόδου στα χαμηλά έτους. Επόμενος στόχος θα είναι οι 1.780--1.800 μονάδες
Share


Σχετικά άρθρα:

 ΓΔ 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ



ΧΡΗΣΤΗΣ
ΚΩΔΙΚΟΣ
E-MAIL
 
Σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει τον κωδικό εισόδου σας, συμπληρώστε το email σας. O κωδικός πρόσβασης θα αποσταλεί αυτόματα στο email που έχετε δώσει.
 
Τα στοιχεία του λογαριασμού σας αποστάλθηκαν με email