Ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, με λοκομοτίβα την Εθνική. Κέρδη στα mid caps
Τρίτη, 09 Μαρτίου 10 , 17:55
Ενώ το τοπίο με τα δημοσιονομικά και την αναμενομενη στήριξη από την ΕΕ παραμένει θολό, η χρηματιστηριακή αγορά ξεπερνά την αβεβαιότητα και εστιάζεται στις θετικές εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς, καθώς επιχειρείται η επιβολή περιορισμών στη χρήση "εργαλείων κερδοσκοπίας". Επιτυχές τεστ αντιοχών και στηριξεων στο ΧΑ, που απερρόφησε τις πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών και έκλεισε σε υψηλά ημέρας, με μικρές απώλειες.
Η ισχυρή ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης άλλαξε πλήρως την εικόνα της αγοράς και δημοιυργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται, ακθώς αποδεικνύεται ότι δεν έχει χαθεί η μάχη για την υπερβαση της καθοριστικής αντίστασης στις 2.090-2.120 μονάδες, που θα ανοίξει τον δρόμο για πολύ υψηλκότερα επόπεδα, αλλάζοντας και τη μεσοπρόθεσμη τάση.
Το πιθανότερο είναι βέβαια - και σ'αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές - ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε συνάρτηση με τις εξελίξεις περί τα δημοσιονομικά. Η καθημερινή μεταβλητότητα των spreads θα παραμείνει καθοριστική παράμετρος για την κίνηση του Γενικού Δείκτη, σε συνάρτηση με το βαθμό δυσκολίας και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
Η συνεδρίαση
Από την αρχή της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε τροχιά διολίσθησης. Η πλειοψηφία των μικροεπενδυτών και πολλά ισχυρά χαρτοφυλάκια προτίμησαν να διασφαλίσουν τα _ικανοποιητικά - κέρδη των τελευταίων ημερών, εκτιμώντας ότι τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν πηγή αβεβαιότητας και κινδύνων τις επόμενες εβδομάδες. Εντονότερες οι πιέσεις ασκηθηκαν στα τραπεζικά χαρτιά, που είχαν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη στη φάση ανάκαμψης-αντίδρασης της αγοράς, με τον κλαδικό τους δείκτη να σημειώνει άνοδο 15% σε εβδομαδιαία βάση.
Η εικόνα διαφοροποιήθηκε σταδιακά στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, όταν άρχισε να αντιστρέφεται η τάση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινούνταν μέχρι τότε στο κόκκινο. Ως "λοκομοτίβα" της αγοράς λειτούργησε πάλι η Εθνική, που κάλυψε το απολεσθέν έδαφος, πέρασε σε θετικό πρόσημο και μετέδωσε αισιοδοξία στην αγορά.
Ο ΓΔ που υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 2.049 μονάδες (-1,82%) ανάκαμψε σταδιακά την τελευταία ώρα και σημείωσε ένα ακόμη θεαματικό άλμα στα call auctions, κλείνοντας -0,11% στις 2.085,16 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.
Εντυπωσιακό και το άλμα του κλαδικού τραπεζικού δείκτη, που έχανε 1,8% μισή ώρα πριν από το κλείσιμο και τερμάτισε -0,46%.
Στα υψηλά ημερας έκλεισαν η Εθνική (+1,2% στα 15,69 ευρώ), η Πειραιώς (-1,%), η ΑΤΕ (-0,5%) και η Marfin Popular (-0,5%).
Ιδιαίτερα θετική εικόνα διαμορφώθηκε στο ταμπλό της μεγαλομεσαίας κεφαλαλαιοποίησης. Ο Mid40 έκλεισε με κέρδη 0,85%, καθώς σημείωσαν σημαντική άνοδο πολλά χαρτιά με μεγάλη συμμετοχή στη σύνθεση του (Sprider +9,2%, Follie +4,8%, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ +2,7%, Alapis +2,2%%, Forthnet 2%).