Sofokleousin.gr

Παππάς: Νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στα νησιά

Δημοσιεύθηκε: 16 Απριλίου 2018, 16:44 , Τελευταία Ενημέρωση: 16/04/2018, 16:47

Παππάς: Νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στα νησιά

 Στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της νησιωτικότητας, καθώς οι ανισότητες είναι η ρίζα των κρίσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει την απομόνωση που γνώρισε η νησιωτική Ελλάδα και ξέρει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί, είπε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματα του Νοτίου Αιγαίου είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, που έχει ως βασική αρχή «να μην αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω», η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται οι κυβερνώντες.

Παρατήρησε, μάλιστα, πως η απομόνωση που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας κάτοικος νησιού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή ενός κατοίκου ορεινού χωριού της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ συνεχάρη την τοπική αυτοδιοίκηση για τη στάση τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε πως η Ρόδος και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μόνο ως άκρο μιας ευρωπαϊκής χώρας ή μόνον ως υποδοχή πόνου και δυστυχίας δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί, δηλώνοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθούν τέτοιου είδους στερεότυπα».

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κερδίζουν το στοίχημα του τουρισμού, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και για τα επόμενα χρόνια και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ο κ. Παππάς μίλησε για τη σημαντική συμβολή των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη της τηλεϊατρικής για τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για πρόσβαση κατοίκων νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από χρόνια και να μην το συζητάμε το 2017 και το 2018. Ήδη πάνω από 1.500 χωριά του Νοτίου Αιγαίου έχουν πλήρη πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

Επίσης, υπάρχουν 420 αιτήσεις στην Κάσο, 165 στους Λειψούς, 157 στην Πάτμο, 211 στην Τήλο, 12 στη Σύμη, 88 στη Χάλκη, 48 στο Αγαθονήσι, 46 στην Κάλυμνο.

Με νόμο που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα να επεκταθεί αυτό το πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα για να καλυφθούν περίπου 400.000-500.000 πολίτες που δε έχουν σήμερα πρόσβαση στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Στο πλαίσιο του προγράμματος για παροχή δικτύου ίντερνετ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει παραχωρηθεί για εμπορική εκμετάλλευση σε 24 οικισμούς στα Δωδεκάνησα και πολύ σύντομα σε 122 οικισμούς των Κυκλάδων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δράση «Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας», προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ Όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί και εγκριθεί 510 αιτήσεις.

Σε Δήμους νησιών που σήκωσαν μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης θα δοθούν επιδοτήσεις για τη δυνατότητα ελεύθερου Wi Fi σε ανοιχτούς χώρους (πλατείες κλπ).

Ο κ. Παππάς κάλεσε τους Δήμους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους. Ανακοίνωσε ότι για την ψηφιοποίηση σχολείων στο Νότιο Αιγαίο θα δοθούν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό με σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, servers, εκτυπωτές και πολυμηχανήματα σάρωσης/εκτύπωσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στα πλεονεκτήματα της ψηφιακής γεωργίας. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν ήταν φιλική. «Μας βγήκε η ψυχή», είπε, ενδεικτικά, μέχρι να βρεθεί λύση, ώστε να γίνουν τα γυρίσματα στο Σούνιο, και σημείωσε ότι τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισμού διαπίστωσαν ότι πρέπει να κάνουν νομοθετικά βήματα για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Με σεβασμό στον αρχαιολογικό μας πλούτο (δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τον προσβάλλει, είπε) τόνισε πως μπορούν να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και η θετική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Ρόδου υπενθύμισε τα θετικά αποτελέσματα για το νησί από την κινηματογραφική ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», που γυρίστηκε στην περιοχή, ενώ για ένα βίντεο-κλιπ που γυρίστηκε πρόσφατα στη Νάξο επισήμανε ότι είχε 470.000.000 προβολές στο You Tube. Όπως είπε ο υπουργός, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες θα δημιουργηθούν κέντρα πληροφόρησης για οπτικοακουστικές παραγωγές.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσίπρας: Στην Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη η επόμενη τετραμερής

Τσίπρας: Στην Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη η επόμενη τετραμερής

Ως μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έχει ως στόχο τη συνεργασία, την ανάπτυξη και ειρήνη στη περιοχή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης...
Τετ α τετ Δραγασάκη - Γερμανού πρέσβη για τις προκλήσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας

Τετ α τετ Δραγασάκη - Γερμανού πρέσβη για τις προκλήσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Jens Plötner, είχε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας...
Πρόστιμα 200.000 ευρώ επέβαλε η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Πρόστιμα 200.000 ευρώ επέβαλε η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Πρόστιμα ύψους 197.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα αποφάσισε: -Την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην εταιρεία «Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας Α.Ε.» για παράβαση...
Τα πλεονάσματα μείωσαν το χρέος

Τα πλεονάσματα μείωσαν το χρέος

«Κερδοφόρος» για δεύτερη διαδοχική χρονιά ήταν ο Κρατικός Προϋπολογισμός το 2017, γεγονός που συνέλαβε στην αποτροπή νέας αύξησης του δημοσίου χρέους, το...

Σβίγκου: Νέα ερωτήματα από την σιωπή Μητσοτάκη για τη νέα offshore

Την πεποίθηση πως «δημιουργούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα από την παρατεταμένη σιωπή του κ.Μητσοτάκη. Έχουν περάσει τρεις μέρες και δεν υπάρχει η οποιαδήποτε...
Το πλεόνασμα-μαμούθ φέρνει μειώσεις φόρων!

Το πλεόνασμα-μαμούθ φέρνει μειώσεις φόρων!

 Το υπερπλεόνασμα του 4% που καταγράφηκε επισήμως το 2017, αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να υιοθετήσει μέτρα...
Περ. Στερεάς Ελλάδας: Ενίσχυση οικογενειών με νεογέννητα

Περ. Στερεάς Ελλάδας: Ενίσχυση οικογενειών με νεογέννητα

Την έμπρακτη βοήθεια των οικογενειών με νεογέννητα τέκνα, για την αγορά βρεφικών ειδών ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο...
Βούτσης: Να παραμείνει η Ευρώπη προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα

Βούτσης: Να παραμείνει η Ευρώπη προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα

Την ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει μια παγκόσμια δύναμη προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,...