MEDsin.gr
Ανθή  Αγγελοπούλου
Ανθή Αγγελοπούλου
Follow:
Email me

Π. Παπανικολάου: “σε λίγο δεν θα υπάρχει κανένας έντιμος γιατρός στο ΕΣΥ”

Δημοσιεύθηκε: 16 Απριλίου 2018, 10:36 , Τελευταία Ενημέρωση: 16/04/2018, 21:44

Π. Παπανικολάου: “σε λίγο δεν θα υπάρχει κανένας έντιμος γιατρός στο ΕΣΥ”

Σοβαρά προβλήματα στην ιατρική λειτουργία θα δημιουργήσει η εγκύκλιος Χουλιαράκη η οποία αφορά στον καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση ιατρικού λάθους, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου. 

 

Όπως λέει ο κ. Παπανικολάου, η  εγκύκλιος Χουλιαράκη θα καταλογίζει αυτόματα στον γιατρό αστικές αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί σε βάρος του νοσοκομείου λόγω ιατρικών επιπλοκών αν ο γιατρός έχει καταδικαστεί ποινικά για «βαρειά αμέλεια». Για τον καταλογισμό αυτόν δεν θα χρειάζεται καμία διοικητική απόφαση. Θα γίνεται αυτόματα μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των ΔΟΥ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει , ο πενιχρός μισθός του ΕΣΥ δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις αποζημιώσεις, ούτε τα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης. Παρά το γεγονός πως ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τους τελευταίους μήνες βομβαρδίζουν με σχετικές «προσφορές» τους νοσοκομειακούς γιατρούς, και μάλιστα πριν εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος Χουλιαράκη, γιατί προφανώς κάποιος μέσα από το υπουργείο Οικονομικών είχε φροντίσει να τους ενημερώσει δεόντως πριν την έκδοση της εγκυκλίου. 

Άρα οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν τις ακόλουθες επιλογές:

να γίνουν όλοι επίορκοι εκβιαστές φραγκοφονιάδες φακελάκηδες και μιζαδόροι, 

να παραιτηθούν και 

να «λουφάρουν» βρίσκοντας προσχήματα αποφυγής ευθυνών και να απογειώσουν έτσι την απόδραση από πιθανούς μπελάδες δηλαδή την «αμυντική ιατρική» σε πρωτόγνωρες σφαίρες. 

 

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Παπανικολάου και οι 3 επιλογές καλοδεχούμενες θα είναι από τους εφαρμοστές των μνημονιακών πολιτικών που στοχεύουν στην μείωση των εξόδων κράτους και ΕΟΠΥΥ σε βάρος της τσέπης των ίδιων των ασθενών ή ακόμα χειρότερα σε βάρος της υγείας τους.

 

 

Π. Παπανικολάου:  «ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ (ΚΑΙ) ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ» 

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπανοκολάου, τα γνωστά κερδοσκοπικά δικηγορίστικα κυκλώματα που διαφημίζουν την εξειδίκευσή τους στα «ιατρικά λάθη» έχουν επεκτείνει την «δραστηριότητά» τους χωροταξικά σε όλη την χώρα με δίκτυα συνεργαζόμενων δικηγορικών γραφείων. Δεν υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο ή ΚΥ στην χώρα που να μην παρασιτεί δίπλα του ένα τέτοιο κύκλωμα που να καραδοκεί για να προλάβει «ανταγωνιστές» προκειμένου να αναλάβει μηνύσεις και αγωγές για κάθε σοβαρή ιατρική επιπλοκή. Η επέκταση της «δραστηριότητας» αυτής όμως εκτός από χωροταξική είναι και θεματική. Στο στόχαστρο των κυκλωμάτων μπαίνει κάθε περίπτωση που δυνητικά έχει έστω και μικρές πιθανότητες επιδίκασης αποζημίωσης καθώς ο προαναφερόμενος «ανταγωνισμός» είναι μεγάλος. Έτσι δεν ξεφεύγει από τις «κεραίες» τους ούτε ο ευαίσθητος τομέας των μεταμοσχεύσεων οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες. Αδιάψευστος μάρτυρας ο ίδιος όπως λέει, καθώς, πριν μερικά χρόνια μαζί με άλλους συναδέλφους είχαν βρεθεί μηνυόμενοι και εναγόμενοι επειδή είχαν υπογράψει δοκιμασίες εγκεφαλικού θανάτου σε ασθενή για τον οποίον άλλοι συγγενείς είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να δοθούν τα όργανά του προκειμένου να ωφεληθούν βαρέως πάσχοντες συνάνθρωποι, όπως και είχε γίνει τελικά. 

 

«Η ντροπιαστικά χαμηλή θέση της Ελλάδας στις μεταμοσχεύσεις από εγκεφαλικά νεκρούς δότες, εκτός από την παραπληροφόρηση και τις προκαταλήψεις, έχει να κάνει και με αυτήν κερδοσκοπική αλητεία αυτών των δικηγορίστικων κυκλωμάτων που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τον πόνο της απώλειας και να βυσσοδομήσουν με κάτι τόσο αδιαμφισβήτητο όσο ο εγκεφαλικός θάνατος : οι σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές (π.χ. ψηφιακή αγγειογραφία, συνεχής καταγραφή ενδοκράνιας πίεσης – εγκεφαλικής οξυγόνωσης κλπ) αν και μη αναγκαίες από τον νόμο για την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου πρακτικά επιστρατεύονται σε όλες τις περιπτώσεις ώστε να υπάρχει και παρακλινική τεκμηρίωση» σημειώνει.  

Δυστυχώς λόγω της μεγάλης επίπτωσης στην χώρα μας σοβαρών τραυματισμών νέων ανθρώπων σε οδικά συμβάντα, εγκεφαλικά νεκροί υποψήφιοι δότες υπάρχουν συχνά στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων. Το σοβαρό και βαρύ φορτίο της ενημέρωσης των συγγενών φυσικά θα πρέπει να το αναλαμβάνουν οι γιατροί της ΜΕΘ μαζί με τους νευρολόγους ή/και τους νευροχειρουργούς του νοσοκομείου. Επίσης οι ίδιοι γιατροί πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, να εκτελέσουν και να υπογράψουν τις προβλεπόμενες επίσημες δοκιμασίες πιστοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου κ.λπ. 

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν σε αυτό το φορτίο έρχεται να προστεθεί και η ενδεχόμενη «ενέδρα» από κάποιο κερδοσκοπικό δικηγορίστικο κύκλωμα που εκ των υστέρων θα προσπαθήσει να πείσει κάποιους από τους συγγενείς του εκλιπόντος να προσφύγουν διεκδικώντας χρηματική αποζημίωση με το σκεπτικό πως «υπήρξαν λάθη» στην τεκμηρίωση του εγκεφαλικού θανάτου, με την καλλιέργεια και της ανάλογης ατμόσφαιρας συνομωσιολογίας περί «εμπορίας οργάνων» κ.λπ. Ο στόχος είναι πάντα το κέρδος και η επίτευξη του στόχου αυτού βασίζεται στην απαράδεκτη αλλά δυστυχώς καθιερωμένη δικονομική πρακτική «ιατρικής λαθολογίας» που έχει επικρατήσει στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες :  μήνυση ενάντια σε γιατρό ή γιατρούς για «αμέλεια» επί κάθε σοβαρού ιατρικού συμβάντος και ταυτόχρονα αστική αγωγή αποζημίωσης ενάντια στο νοσοκομείο. Με την επιδίωξη πρώτα να καταδικαστεί ο γιατρός ή οι γιατροί στο ποινικό δικαστήριο και μετά να εκδικαστεί η αγωγή αποζημίωσης στο αστικό ώστε αυτή να έχει μεγαλύτερη τύχη. «Έτσι φτάσαμε στον παραλογισμό οι διώξεις σε βάρος γιατρών επειδή εκβίασαν ασθενείς προκειμένου να χρηματιστούν ή επειδή δεν προσήλθαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους ως όφειλαν να είναι πολύ λιγότερες από διώξεις για ιατρικές επιπλοκές που προέκυψαν λόγω της άδολης άσκησης αυτών των καθηκόντων οι οποίες γίνονται μαζικά γιατί είναι προσοδοφόρες» τονίζει ο κ. Παπανικολάου και συμπληρώνει. «Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ο τελικός αποδέκτης του συνόλου σχεδόν των σοβαρών επιπλοκών και των περιπτώσεων νοσούντων τελικού σταδίου έστω και αν η αρχική τους αντιμετώπιση είχε γίνει σε ιδιωτική κλινική». 

 

«Θα ζήσουμε λοιπόν την κατάντια έντιμοι νοσοκομειακοί γιατροί που σε όλο τον επαγγελματικό τους βίο έχουν μισθοδοτηθεί συνολικά λιγότερο από ένα ποσοστό μιας μόνο αποζημίωσης από αυτές που επιδικάζονται για «σωματική βλάβη» να χάνουν τα σπίτια τους και τα σπίτια των παιδιών τους ή/και να οδηγούνται στις φυλακές μιας και δεν θα έχουν να πληρώσουν» λέει ο κ. Παπανικολάου. Άλλωστε, παρά τις όποιες εγκυκλίους και τους όποιους νόμους του υπουργείου Οικονομικών περί καταλογισμού αποζημιώσεων στους γιατρούς του ΕΣΥ, η τρέχουσα ποινική και αστική δικανική πρακτική δεν κάνει διάκριση μεταξύ χαμηλόμισθων γιατρών του δημοσίου και υψηλά αμειβόμενων κατά πράξη και περίπτωση ιδιωτών που φυσικά έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα πληρωμής ασφαλίστρων αστικής ευθύνης.

Η πολιτεία, σύμφωνα με το γιατρό, εδώ και πολλά χρόνια δεν κάνει απολύτως τίποτα για την νομοθετική θωράκιση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης έτσι ώστε οι γιατροί να μην ωθούνται στην «αμυντική ιατρική» που είναι ό,τι χειρότερο για τους ασθενείς. 

Ως εκ τούτου λοιπόν, ποιός εντατικολόγος, νευρολόγος ή νευροχειρουργός θα δεχτεί, όπως λέει ο κ. Παπανικολάου, από εδώ και πέρα να μιλήσει με τους οικείους εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς περί δωρεάς οργάνων ή/και να εκτελέσει και να υπογράψει δοκιμασίες εγκεφαλικού θανάτου όταν ξέρει πως καραδοκούν ορδές δικηγορίστικων κυκλωμάτων ανυπόμονες να δοκιμάσουν την τύχη τους με μηνύσεις και αστικές αγωγές αποζημιώσεων που θα κληθεί να τις πληρώσει ο ίδιος ο γιατρός. « Θα παρακολουθούμε όλοι μαζί άβουλοι λοιπόν νέους ανθρώπους που χρειάζονται π.χ. μεταμόσχευση καρδιάς να πεθαίνουν αβοήθητοι ή να καταφεύγουν σε άλλες χώρες και σε ύποπτες διαδικασίες» τονίζει.

 

Εκτός από την ένοχη παρατεινόμενη σιωπή των υπουργών Υγείας για την προαναφερόμενη εγκύκλιο, εκκωφαντική, σύμφωνα με το γιατρό, είναι η σιγή και από υπεύθυνους επιστημονικούς φορείς όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. 

Όσον αφορά τον ΠΙΣ αυτό δυστυχώς είναι αναμενόμενο, όπως λέει,  καθώς ο ΠΙΣ εδώ και πολύν καιρό λόγω συμπαιγνίας των παρατάξεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει κάθε κύρος και έχει μετατραπεί σε ευνουχισμένο κυβερνητικό παραμάγαζο. Όμως, σύμφωνα με το γιατρό και η στάση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων είναι ακατανόητη και αδικαιολόγητη. Ούτε στο παρελθόν αλλά ούτε και πολύ περισσότερο τώρα έχει αντιδράσει ή αντιδρά όταν τα κερδοσκοπικά δικηγορίστικα κυκλώματα «ιατρικής λαθολογίας» αλλά και η ίδια η κυβέρνηση βάζουν στο στόχαστρο της κερδοσκοπίας ακόμα και την διαδικασία μεταμοσχεύσεων οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες.

 

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και τείνουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου. Χρειάζονται όπως επισημαίνει, επείγοντα νομοθετικά μέτρα και οι υπουργοί Υγείας πρέπει να αφήσουν την τακτική της στρουθοκαμήλου που ακολουθούν σχετικά με το θέμα. Αν δεν το έχουν ακόμα αντιληφθεί, σε λίγο δεν θα υπάρχει κανένας έντιμος γιατρός στο ΕΣΥ που να είναι 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από MEDsin

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
Περισσότερες ειδήσεις από MEDsin
Η Ελλάδα στο κατώφλι μιας νέας εποχής στην Υγεία

Η Ελλάδα στο κατώφλι μιας νέας εποχής στην Υγεία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο “HTA Conference: Towards an Integrated HTA framework”, που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications με...
Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τη νόσο Peyronie

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τη νόσο Peyronie

Με βάση τα τρέχοντα ερευνητικά δεδομένα το xiapex είναι η μόνη, μη χειρουργική θεραπεία, που έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντική επίδραση στην...
Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας για την παραδοσιακή ιατρική

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας για την παραδοσιακή ιατρική

Με αφορμή το Συνέδριο Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, με τίτλο “CHINESE MEDICINE CONFERENCE 2018, Integrative Medicine”...
Παγκόσμιο Φόρουμ Ανθρωπιστικής Ιατρικής στην Καρδιολογία και την Καρδιοχειρουργική

Παγκόσμιο Φόρουμ Ανθρωπιστικής Ιατρικής στην Καρδιολογία και την Καρδιοχειρουργική

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 12ο Παγκόσμιο Φόρουμ Ανθρωπιστικής Ιατρικής στην Καρδιολογία και την Καρδιοχειρουργική και το δορυφορικό 3ο Ευρασιατικό Συμπόσιο Παιδοκαρδιολογίας...
Νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία

Νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την κατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο δημόσιο σύστημα υγείας, το υπουργείο Υγείας παραθέτει τη λίστα με...
Μεσογειακή αναιμία: Ασφαλής και αποτελεσματική νέα γονιδιακή θεραπεία

Μεσογειακή αναιμία: Ασφαλής και αποτελεσματική νέα γονιδιακή θεραπεία

Μία νέα πειραματική γονιδιακή θεραπεία που δοκιμάσθηκε σε 22 ασθενείς με σοβαρή μορφή μεσογειακής αναιμίας (β-θαλασσαιμίας), αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική, ανακοίνωσε η...
Πολύ σημαντική ανθρώπινη πρωτεΐνη μπορεί να ληφθεί από βακτήρια

Πολύ σημαντική ανθρώπινη πρωτεΐνη μπορεί να ληφθεί από βακτήρια

Μία πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και τη φυσική καλωδίωση του ανθρώπινου νευρικού συστήματος είναι σε θέση να ληφθεί...
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη βρεφική διατροφή

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη βρεφική διατροφή

Όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης από τη σύλληψη μέχρι τον τοκετό και στη συνέχεια τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής παίζουν σημαντικό...