Sofokleousin.gr

«Κουρεύουν» τις αντικειμενικές για να μην αυξηθεί πολύ ο ΕΝΦΙΑ

Ειδική επιτροπή στο ΥΠΟΙΚ θα προσαρμόσει τις προτάσεις των εκτιμητών, ώστε να μην προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις

Δημοσιεύθηκε: 14 Απριλίου 2018, 11:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/04/2018, 11:40

«Κουρεύουν» τις αντικειμενικές για να μην αυξηθεί πολύ ο ΕΝΦΙΑ

Υπερβολές και στρεβλώσεις στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών προσπαθεί να προλάβει τώρα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποτρέψει υπέρμετρες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ σε πολλές περιοχές. Συγκροτεί λοιπόν  επιτροπή που θα «κουρεύει» και θα «εκλογικεύει» τις προτεινόμενες από τους ειδικούς εκτιμητές νέες τιμές ζώνης κατά περιοχή.

 Στόχος είναι να αποφευχθούν μεγάλες αποκλίσεις από τις τρέχουσες εμπορικές αξίες και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την αδυναμία καθορισμού ρεαλιστικών τιμών σε περιοχές όπου δεν έχουν τα τελευταία χρόνια αγοραπωλησίες ακινήτων, ή υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις δηλωθείσες τιμές.

Οι 200 εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο της υποβολής προτάσεων για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στις 10.000 ζώνες όλης της χώρας, ολοκληρώνουν την υποβολή των προτάσεών τους. 

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να αυξηθούν και μάλιστα σημαντικά, καθώς οι τιμές αγοράς, οι τρέχουσες, είναι υψηλότερες από τις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες είχαν προσδιοριστεί τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2007!

Πρόκειται βασικά για περιοχές οι οποίες αναπτύχθηκαν στην τελευταία δεκαετία, είτε λόγω έργων υποδομής (π.χ. σταθμοί του Μετρό, λιμάνια, δρόμοι) είτε λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στα παραλιακά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και βέβαια στα νησιά.

Όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε ένα ποσοστό 60% ή περίπου σε 6.000 ζώνες, οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις τιμών.

Σε ένα ποσοστό 23% ή 2.300 ζώνες, οι εκτιμητές προτείνουν μειώσεις ενώ στο 17% των ζωνών είτε εισηγούνται μηδενική μεταβολή είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν τις τιμές.

Αυξήσεις προτείνονται για τις περιοχές της Αττικής όπως τα Πετράλωνα, το Ελληνικό, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, το Αιγάλεω, το Κουκάκι, ο Κεραμεικός, το Παγκράτι. Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, η αύξηση των τιμών οφείλεται βασικά στην αυξημένη ζήτηση μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Αντίστοιχα μειώσεις εισηγούνται οι εκτιμητές σε ζώνες της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και τρεις στις δέκα περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Πάντως, ορισμένοι εκτιμητές, δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τις τιμές ζώνης επειδή, στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες μεταβιβάσεις ακινήτων, το τελευταίο διάστημα ώστε να προσδιοριστεί μια ενδεικτική τιμή.

Η Επιτροπή

Όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στις εισηγήσεις των εκτιμητών θα παραπεμφθούν προς επίλυση στην επταμελή ομάδα εργασίας.

Αυτή θα αναλάβει το «κούρεμα» των υπερβολικών αυξήσεων των αντικειμενικών τιμών σε ορισμένες περιοχές, ώστε να μην αυξηθεί και ο ΕΝΦΙΑ, ειδικά αν πρόκειται για λαϊκές περιοχές.

Επίσης θα κληθεί να λύσει τον «γρίφο», με τις περιοχές όπου δεν πρότειναν τιμές οι εκτιμητές.

Ειδικότερα κατόπιν εντολής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αθανάσιου Δημάκη, συγκροτείται επταμελής ομάδα εργασίας από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΛΣΤΑΤ.

Έργο της ομάδας εργασίας είναι:

Ο προσδιορισμός της «βέλτιστης εκτίμησης» αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίες θα έχουν υποβληθεί στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ.

Η διατύπωση της τελικής εισήγησης τιμών ζωνών προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

 Ο προσδιορισμός του τρόπου επιλογής των τιμών εκκίνησης, οι οποίες, λόγω αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους, θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, βάσει της οποίας θα καταλήξει η ανωτέρω αναφερόμενη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην τελική εισήγησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
ΣΕΠΕ: Άνω των 35 εκατ. το νέο «ψηφιακό τέλος» για τους καταναλωτές

ΣΕΠΕ: Άνω των 35 εκατ. το νέο «ψηφιακό τέλος» για τους καταναλωτές

Το νέο “ψηφιακό τέλος” σε υπολογιστές και tablets, όπως έχει ψηφισθεί, θα κοστίσει περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ στους Έλληνες καταναλωτές, δείχνει...
Η Εφορία κρατάει το νόμιμο και το μαύρο χρήμα στα στρώματα!

Η Εφορία κρατάει το νόμιμο και το μαύρο χρήμα στα στρώματα!

Οι φορολογούμενοι που έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους στα χρόνια της κρίσης και τα έχουν στα στρώματα, εάν τα επαναφέρουν στις τράπεζες...
Με μηδενικό φόρο τα περισσότερα φετινά εκκαθαριστικά (πίνακας)

Με μηδενικό φόρο τα περισσότερα φετινά εκκαθαριστικά (πίνακας)

Με το χέρι στο ποντίκι του υπολογιστή περίμεναν χιλιάδες φορολογούμενοι, για να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση για το 2018, αμέσως μόλις...
ΑΑΔΕ: Πώς θα υποβάλλετε με ασφάλεια τις φορολογικές δηλώσεις

ΑΑΔΕ: Πώς θα υποβάλλετε με ασφάλεια τις φορολογικές δηλώσεις

Την προσοχή των φορολογουμένων για την προστασία των κωδικών τους και των προσωπικών τους δεδομένων κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων...
Το Facebook «καρφώνει» και τη φοροδιαφυγή

Το Facebook «καρφώνει» και τη φοροδιαφυγή

Φορολογικούς ελέγχους και μέσω του Facebook δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες σύμφωνα με τις...
Η Εφορία αποδεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών

Η Εφορία αποδεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών

Αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί των οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και για όσο διάστημα είναι συνεπείς, με τις πληρωμές...
ΕΕ: Στα 413 δισ. ευρώ η φορολογία των οχημάτων

ΕΕ: Στα 413 δισ. ευρώ η φορολογία των οχημάτων

Έσοδα που φτάνουν περίπου τα 413 δισ. ευρώ ετησίως, προσφέρει η φορολογία των οχημάτων που φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση...
Έρχεται διαγραφή οφειλών για όσους πλήρωναν διπλές ασφαλιστικές εισφορές

Έρχεται διαγραφή οφειλών για όσους πλήρωναν διπλές ασφαλιστικές εισφορές

 Ρύθμιση, με την οποία θα απαλλαγούν από τις οφειλές που έχουν κυρίως προς το πρώην ΤΕΒΕ οι ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών οι οποίοι...