Sofokleousin.gr

Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρύσωνε το παγκάρι της Μητρόπολης Βύρωνα-Καισαριανής

Δημοσιεύθηκε: 24 Μαρτίου 2018, 14:37 , Τελευταία Ενημέρωση: 24/03/2018, 16:06

Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρύσωνε το παγκάρι της Μητρόπολης Βύρωνα-Καισαριανής
Σχετικά tags

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι χρυσές δωρεές του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μητρόπολη Βύρωνα-Καισαριανής, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες στο σύνολό τους προσέγγιζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ, την περίοδο που ο προκαθήμενός της Δανιήλ κατείχε θέση στο ΔΣ του Κέντρου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ασχοληθεί, όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές, και το ΣΔΟΕ σε σχετικό πόρισμά του στα τέλη του 2011, χωρίς όμως τότε να δοθεί οποιαδήποτε συνέχεια στο ζήτημα.

Ειδικότερα τις δωρεές που έπαιρνε σχεδόν κατα αποκλειστικότητα και συστηματικά επί τουλάχιστον τρία συναπτά έτη η Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού από το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.».

Πρόκειται για χρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δίνονταν κατά παράβαση του καταστατικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου η μητρόπολη να αντιμετωπίσει φαινόμενα –σύμφωνα με τα επίσημα Πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων– όπως η γρίπη Η1Ν1 ή να στείλει βοήθεια στη Γάζα (!), αλλά και να βοηθήσει «άπορους και λαθρομετανάστες (!)» της περιοχής δικαιοδοσίας της!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες πρωτοκλασάτων στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατά την περίοδο 1997-2014, το ποσό που δόθηκε στη μητρόπολη έφτασε τις 800.000 ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κανείς εξ αυτών δεν φάνηκε «αρμόδιος» να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό και με βάση ποια αρμοδιότητα δίνονταν αυτά τα χρήματα.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο της Μητρόπολης Καισαριανής, ο μητροπολίτης Δανιήλ (κατά κόσμον Διονύσιος Πουρτσουκλής) «διετέλεσε μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κέντρου Ἐλέγχου καί Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) τοῦ Ὑπουργείου Ὑγείας καί Κοινωνικῆς Ἀλληλεγγύης, ὡς ἐκπρόσωπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀπό τοῦ ἔτους 2000 ἕως τό 2015».

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι για ποιο λόγο έπαιρνε χρήματα για τη μητρόπολή του και μόνο, τη στιγμή που εκπροσωπούσε το σύνολο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Από την πλευρά της και σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, η επίσημη Εκκλησία δεν έχει πάρει θέση.

Αλγεινή εντύπωση εξάλλου προξενεί το γεγονός πως μέρος από τα χρήματα που δίνονταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη μητρόπολη προκειμένου να φροντίσει «άπορους και λαθρομετανάστες», φαίνεται πως κατέληγαν στην τσέπη άλλου μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την ίδια περίοδο. Πώς γινόταν αυτό;

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»μέσω ιατρικών εξετάσεων για λοιμώδη νοσήματα, π.χ. ηπατίτιδα, οι οποίες φαίνεται πως γίνονταν σε μικροβιολογικό εργαστήριο στο Παγκράτι –κοντά στην Καισαριανή– το οποίο διατηρεί εκεί μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ για σειρά ετών, που έφτασε μάλιστα ώς τη θέση του αντιπροέδρου του Οργανισμού.

Χαρακτηριστικές, για το θέμα, είναι οι απαντήσεις που έδωσε στην Εξεταστική της Βουλής ο πρ. πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Πιερρουτσάκος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Οπότε το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε μία χορηγία στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Για να κάνει κάποια πράγματα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: …για να κάνει με ευθύνη της εξετάσεις ηπατίτιδας…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Τις οποίες κατέθεσε σε μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε ποιο εργαστήριο, κύριε μάρτυρα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Δεν θυμάμαι ποιο εργαστήριο είναι. Ούτε ξέρω ούτε μπορώ να θυμηθώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Ενα εργαστήριο ήταν ή πολλά;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ενα, δύο, δεν ξέρω. Μπορεί να είναι ένα, μπορεί να είναι δύο. Πάντως…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σας ρωτώ γιατί ένα μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ένα τέτοιο εργαστήριο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ναι, θα σας πω. Είναι και μεγάλη καθηγήτρια και είναι κόσμημα για την Ιατρική. Κι επειδή έγινε αυτό…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει στην Ιερά Μητρόπολη χρήματα. Η Ιερά Μητρόπολη αναλαμβάνει να κάνει εξετάσεις ηπατίτιδας, οι οποίες γίνονται στο εργαστήριο μέλους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Το οποίο, όμως…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι, λοιπόν, «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», κύριε μάρτυς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα, δεν έχει σχέση. Δεν κανόνισε αυτό το πράγμα το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Οπως λέτε για τον εαυτό σας, καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις το μέλος του Δ.Σ. να λέει: «Εγώ απέχω από αυτή την προκήρυξη». Αυτό θα έπρεπε να πει, κατά τη γνώμη μου. Εγώ δεν την ξέρω την κυρία. Ομως, θα έπρεπε να πει: «Εγώ δεν συμμετέχω σε αυτή την προκήρυξη γιατί είμαι μέλος του Δ.Σ.».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα να σας πω κάτι; Το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε αυτό. Οι εξετάσεις έγιναν από εκεί. Δεν έχει σχέση. Δεν ξέραμε πού θα κάνει τις εξετάσεις. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα τα πήραμε. Οποιος είναι να έχει πρόβλημα, εδώ είναι να έχει πρόβλημα. Δεν έχει πρόβλημα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μη λέτε ότι δεν έχει πρόβλημα. Εχει πρόβλημα, γιατί αποφασίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέλη του Δ.Σ., ο μητροπολίτης και αυτή που έχει το εργαστήριο, και ο ένας δίνει λεφτά στον άλλον και τελικά γυρνάνε στα ίδια πρόσωπα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Είναι και ελεγχθήκανε. Και μπορεί να βγει και σε…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ομως, πέρα από τον έλεγχο του αν έγιναν ή όχι, όπου αυτός είναι ένας έλεγχος φορολογικός, εδώ έχουμε και κάτι στρεβλό και πολλές συμπτώσεις, όπως ότι μέσα στο ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο ο ένας με τον άλλον… Εχετε και την ευθύνη γι’ αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Εντάξει. Μέχρι εδώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι νόμιμο να δίνεις λεφτά στην Ιερά Μητρόπολη που είναι ΝΠΔΔ και δεν είναι καν ΜΚΟ. Τι σχέση έχει να το κάνει η Μητρόπολη στο εργαστήριο ενός μέλους του Δ.Σ.; Δεν είναι και τόσο νόμιμο, πέραν του ηθικού που σε καμία περίπτωση…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Σας λέω το εξής. Δεν είπε, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ «κάνε τα εκεί». Δεν γράφτηκε πουθενά.

Αποκαλυπτική η έκθεση των ορκωτών λογιστών

Σύμφωνα με έκθεση των ορκωτών λογιστών που πραγματοποίησαν έλεγχο στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2009 και η οποία εκδόθηκε το 2013, στο κομμάτι «Δωρεές-Επιχορηγήσεις» αναφέρονται τα εξής:

«Τα σημαντικότερα ποσά αφορούν την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για αρωγή δράσεών της που αφορούν την υγειονομική πρόληψη και υποστήριξη, καθώς και πλήθος οικονομικών ενισχύσεων, χορηγιών και βοηθημάτων στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ». Για το 2008, έτεροι ελεγκτές αναφέρουν στην έκθεσή τους πως για εκείνη τη χρονιά το ΚΕΕΛΠΝΟ διέθεσε 334.000 ευρώ σε δωρεές στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής.

Δανιήλ, εκλεκτός του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Ο μητροπολίτης Δανιήλ δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το γεγονός ότι προέρχεται από το κοντινό περιβάλλον του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, για πολλούς είναι αρκετό. Εξάλλου, αν και έχει καταγωγή από την Ηλεία, στον Βόλο (όπου ήταν μητροπολίτης ο Χριστόδουλος) εκάρη μοναχός, χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια αρχιμανδρίτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο εν λόγω μητροπολίτης μπήκε στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κατόπιν ενεργειών του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ πρόκειται για έναν από τους ιεράρχες που δεν χάνουν ευκαιρία να βρίσκονται ανάμεσα σε επιτροπές ή αντιπροσωπείες που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.


Παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Οι αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με τα κονδύλια που έδινε το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μητρόπολη της Καισαριανής, εγείρουν πολλαπλά ερωτηματικά που αφορούν τόσο το ίδιο το ίδρυμα και τον τρόπο με τον οποίο επέλεγε να διανέμει τα χρήματα του, όσο και την προνομιακή πρόσβαση της συγκεκριμένης μητρόπολης σε δημόσιο χρήμα».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη Μητρόπολη φέρεται να έχει λάβει επιχορηγήσεις που υπερβαίνουν το ποσό των 800.000 ευρώ, κατά παράβαση, μάλιστα, του καταστατικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ ο ίδιος ο μητροπολίτης ήταν μέλος του ΔΣ του.

Είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές αυτής της σκανδαλώδους υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες, σε περίπτωση που διαπιστωθούν.

Πηγή: Εφ. Συν.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δραγασάκης: Οι αλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων

Δραγασάκης: Οι αλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων

Σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο των ιδιωτικών και των δημοσίων επενδύσεων προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης,...
Καναδάς: 9 νεκροί από το ημιφορτηγό που παρέσυρε πεζούς στο Τορόντο

Καναδάς: 9 νεκροί από το ημιφορτηγό που παρέσυρε πεζούς στο Τορόντο

Τουλάχιστον 9 νεκροί και  πάνω από 20 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής θλιβερός απολογισμός από το αιματηρό περιστατικό που συνέβη σήμερα στο...
Στ. Πιτσιόρλας: Τέλος του καλοκαιριού το νέο πλαίσιο για λειτουργία και εποπτεία των εταιρειών

Στ. Πιτσιόρλας: Τέλος του καλοκαιριού το νέο πλαίσιο για λειτουργία και εποπτεία των εταιρειών

Τέλος καλοκαιριού θα έχουμε ένα πλήρες και σύγχρονο πλαίσιο που θα αφορά στη λειτουργία και εποπτεία των εταιρειών, όπως είπε ο υφυπουργός...
Ντομπρόβσκις: Θετικά νέα για Ελλάδα με φόντο την λήξη του προγράμματος

Ντομπρόβσκις: Θετικά νέα για Ελλάδα με φόντο την λήξη του προγράμματος

Καλά τα νέα για την Ελλάδα ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο, με τα νέα στοιχεία της Eurostat να δείχνουν ότι...
Έντονο ενδιαφέρον για μετατάξεις - αποσπάσεις στο Δημόσιο

Έντονο ενδιαφέρον για μετατάξεις - αποσπάσεις στο Δημόσιο

Ρεκόρ επισκεψιμότητας καταγράφηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) στη Δημόσια Διοίκηση, ήδη από τα πρώτα εικοσιτετράωρα εκκίνησης του πρώτου...
Πως θα φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το 2012

Πως θα φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το 2012

Ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία...
Συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ με Νίμιτς στη Βιέννη

Συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ με Νίμιτς στη Βιέννη

Επι τάπητος αναμένεται να τεθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό την προσεχή Τετάρτη στη συνάντηση ανάμεσα στον Υπ. Εξωτερικών,...
Τσακαλώτος σε Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο

Τσακαλώτος σε Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξέτασε την πορεία της χώρας στο δρόμο για την έξοδο...