Sofokleousin.gr

Υποκλοπή δεδομένων του Facebook για χάρη του Τραμπ

Δημοσιεύθηκε: 18 Μαρτίου 2018, 10:06 , Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2018, 08:11

Υποκλοπή δεδομένων του Facebook για χάρη του Τραμπ

Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica συγκέντρωσε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook αναπτύσσοντας τεχνικές υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις εφημερίδες New York Times και Observer.

Η Facebook Inc. ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διακόπτει τη συνεργασία της με την Cambridge Analytica αφού διαπίστωσε παραβίαση της πολιτικής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η Facebook διέκοψε την πρόσβαση τόσο της Cambridge Analytica, όσο και της μητρικής Strategic Communication Laboratories (SCL), αλλά και του Αλεξάντρ Κόγκαν, ψυχολόγου ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Κρίστοφερ Γουίλι, επικεφαλής της εταιρείας Eunoia Technologies και πρώην υπαλλήλου της Cambridge Analytica, που εμπλέκονται στην επιχείρηση παραβίασης προσωπικών δεδομένων .

Η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας έπειτα από τη δημοσίευση των πληροφοριών αυτών.

«Οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης δικαιούνται να λάβουν αμέσως απαντήσεις από το Facebook και την Cambridge Analytica. Ξεκινούμε έρευνα», δήλωσε η Μόρα Χίλεϊ μέσω του Twitter.

Σύμφωνα με την έρευνα των δύο εφημερίδων, η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε χωρίς εξουσιοδότηση τα προσωπικά δεδομένα των 50 εκατομμυρίων χρηστών που συγκέντρωσε για να αναπτύξει, στις αρχές του 2014, λογισμικό που επιτρέπει την πρόβλεψη ή τον επηρεασμό της ψήφου των εκλογέων.

Οι δύο εφημερίδες επικαλούνται πληροφορίες που προέρχονται από πρώην υπαλλήλους και συνεργάτες της Cambridge Analytica, αλλά έγγραφα και καταγγέλλουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη παραβίαση στην ιστορία της Facebook Inc.

O Observer επικαλείται τον whistleblower Κρίστοφερ Γουίλι, ο οποίος συμμετείχε στο στήσιμο της Cambridge Analytica και συνεργάσθηκε με τον ερευνητή Αλεξάντερ Κόγκαν, ψυχολόγο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για να συγκεντρώσει τα προσωπικά δεδομένα, να λέει ότι το σύστημα μπορεί να συστήσει το προφίλ μεμονωμένων ψηφοφόρων και να τους βομβαρδίσει με προσωποποιημένα διαφημιστικά μηνύματα.

Τα 50 εκατομμύρια προφίλ αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των ενεργών βορειοαμερικανών χρηστών του Facebook και σχεδόν το ένα τέταρτο των εν δυνάμει ψηφοφόρων των ΗΠΑ.

«Εκμεταλλευθήκαμε το Facebook για να συγκεντρώσουμε εκατομμύρια προσωπικά προφίλ. Και κατασκευάσαμε μοντέλα για να εκμεταλλευθούμε ό,τι ξέραμε γι' αυτούς, για να στοχεύσουμε τους ενδόμυχους φόβους τους. Αυτή ήταν η βάση επί της οποίας στήθηκε ολόκληρη η εταιρεία», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουίλι στον Observer.

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους και συνεργάτες της Cambridge Analytica, καθώς και η εξέταση των email και εγγράφων της εταιρείας αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία όχι μόνο στηρίχθηκε σε προσωπικά δεδομένα από το Facebook, αλλά και ότι συνεχίζει να έχει στην κατοχή της την πλειονότητα ή και το σύνολο αυτών.

Σύμφωνα με τον Observer, τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν μέσω μίας app με την ονομασία thisisyourdigitallife, η οποία σχεδιάστηκε από τον Αλεξάντρ Κόγκαν, ανεξάρτητα από την εργασία του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Μέσω της εταιρείας του Κόγκαν, της Global Science Research, και σε συνεργασία με την Cambridge Analytica, εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, 270.000 για την ακρίβεια, πληρώθηκαν για να κάνουν ένα τεστ προσωπικότητας και συμφώνησαν με τη συγκέντρωση των προσωπικών τους δεδομένων για πανεπιστημιακή χρήση, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Observer. Αλλωστε η app του Κόγκαν διαφημιζόταν στο Facebook ως «ερευνητική εφαρμογή που χρησιμοποιείται από ψυχολόγους».

Ωστόσο, η εφαρμογή thisisyourdigitallife συγκέντρωσε πληροφορίες από τους φίλους στο Facebook όσων έκαναν το τεστ, γεγονός που οδήγησε σε μία συγκέντρωση στοιχείων δεκάδων εκατομμυρίων προσώπων, παρά το γεγονός ότι η «platform pοlicy» του Facebook, επιτρέπει τη συλλογή στοιχείων φίλων μόνο για τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών στην χρήση της πλατφόρμας και απαγορεύει την πώλησή τους ή την χρησιμοποίησή τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Η Facebook εξήγησε ότι ο Κόγκαν συγκέντρωσε νομίμως τα δεδομένων των χρηστών, αλλά παραβίασε τους όρους της πλατφόρμας διαβιβάζοντάς τα στην Cambridge Analytica και στον Κρίστοφερ Γουίλι.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μπρος το βαρύ πυροβολικό της βάζει η Εθνική Ασφαλιστική

Μπρος το βαρύ πυροβολικό της βάζει η Εθνική Ασφαλιστική

Με μερίδιο 15% στην αγορά, η Εθνική ασφαλιστική σε 15 ημέρες βγάζει τρία νέα ασφαλιστικά προϊόντα ζωής στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των...
Ξενοδοχείο πολλαπλών ταχυτήτων το πρώτο Dolce στην Αττική

Ξενοδοχείο πολλαπλών ταχυτήτων το πρώτο Dolce στην Αττική

Το πρώτο Franchise Brand Dolce του Ομίλου Wyndham στην Ελλάδα άνοιξε στην Αττική, στην θέση του πρώην Mare Nostrum ιδιοκτησίας Κάκαρη, αποτελώντας...
Κορρές: Έτος σταθμός το 2017, αυξημένοι οι τζίροι σε Ελλάδα - εξωτερικό

Κορρές: Έτος σταθμός το 2017, αυξημένοι οι τζίροι σε Ελλάδα - εξωτερικό

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι πωλήσεις του ομίλου Κορρέ σε στρατηγικές κατηγορίες προϊόντων, καθώς και σε αγορές προτεραιότητας με την πορεία της μάρκας να...
Αύξηση μισθών ζητούν στην Air France - μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

Αύξηση μισθών ζητούν στην Air France - μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

Η διασυνδικαλιστική οργάνωση όλων των εργαζομένων της Air France κάλεσε σήμερα σε νέες 24ωρες απεργίες για τους μισθούς στις 3 και τις...
DAS: Αύξηση πωλήσεων 11% το 1ο 3μηνο 2017

DAS: Αύξηση πωλήσεων 11% το 1ο 3μηνο 2017

Αυξητικά κινείται από τις αρχές του 2018 η παραγωγή της D.A.S. Hellas η οποία πανελλαδικά καταγράφει από τους συνεργάτες της σημαντικά στοιχεία...
Τρ. Πειραιώς: Αξιοποίηση της τεχνολογίας για υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία

Τρ. Πειραιώς: Αξιοποίηση της τεχνολογίας για υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία

Την δέσμευση για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε τραπεζικές εργασίες των ατόμων με αναπηρίες υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, με καινοτόμες σε ευρωπαϊκό...
Πρώτη στα tablets η MLS, στόχος η επέκταση στο εξωτερικό

Πρώτη στα tablets η MLS, στόχος η επέκταση στο εξωτερικό

Ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ελληνική εταιρεία MLS για το σύνολο του 2017 καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση στην κατηγορία...
Μείωση της ζημίας α΄ τριμήνου 2018 για την Lufthansa

Μείωση της ζημίας α΄ τριμήνου 2018 για την Lufthansa

Σε φθίνουσα πορεία η καθαρή ζημία της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας για τους πρώτους 3 μήνες του έτους.  Η Lufthansa, μεσώ ανακοίνωσης της, υπογράμμισε...