Sofokleousin.gr

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική: Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε: 08 Μαρτίου 2018, 19:35 , Τελευταία Ενημέρωση: 08/03/2018, 23:29

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική: Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη

Απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αιχμή της υπόθεση Novartis, αλλά τα εθνικά θέματα.

Τσίπρας: «Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού της ΝΔ»

«Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της Ν.Δ. για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο «άσκηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού, μετά την υπόθεση Novartis».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. «θα βγείτε και θα πείτε: ορίστε έχουν κι αυτοί τις ενοχές τους, όλοι ένοχοι, άρα ουδείς ένοχος».

«Αν δεν ψηφίσουμε την πρότασή σας, θα πείτε ότι κάτι κρύβουν και προστατεύουν τους υπουργούς τους», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν τόλμησε «καν να φτάσει στην κάλπη».

«Με αυτήν την τακτική εκτίθεστε περισσότερο. Λες και ο κόσμος που σας ακούει δεν έχει καταλάβει τι γίνεται», συμπλήρωσε

Καταλόγισε, δε, στη Ν.Δ. ότι «μιλάτε για οικογενειοκρατία εσείς που διορίσατε όλα τα δισέγγονα και βαφτιστήρια στον νομό Χανίων».

«Μιλήσατε για το ηθικό πλεονέκτημα. Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έναντι της ηθικής του παλαιού κομματικού συστήματος;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. πως «η ευθιξία Μητσοτάκη είναι μια λέξη που δεν εγγράφεται προφανώς στο δικό σας λεξιλόγιο».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των επιδομάτων ενοικίου, σημείωσε ότι η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία γιατί παραδέχθηκε πως διέπραξε σφάλμα. Όπως είπε, είχε το δικαίωμα, αλλά δεν έπρεπε να πάρει το επίδομα, δεδομένου του εισοδήματός της.

«Η κυρία Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια που πήρατε με θαλασσοδάνεια θα τα επιστρέψετε ποτέ στο ελληνικό δημόσιο;», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «οι δικοί μας συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν ιδιοκτήτες βουλανιζατέρ, δεν υπήρξαν, όμως, ποτέ ιδιοκτήτες offshore».

Ανεύθυνη η στάση της Ν.Δ. στα εθνικά θέματα

"Ανεύθυνη και επιπόλαιη" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Παράλληλα είπε πως την ηγεμονία στο εσωτερικό της Ν.Δ. την έχει πάρει η ακροδεξιά, χαρακτήρισε "γιαλαντζί φιλελεύθερο" τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι "είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός", και δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 όχι με σκανδαλολογία, καθώς μέχρι τότε θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις και όσοι είναι αθώοι θα αθωωθούν και οι ένοχοι θα πληρώσουν για τις ευθύνες τους.

"Κύριε Μητσοτάκη, τον Τούρκο πρωθυπουργό ή τον Τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω στο τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του στρατεύματος, ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα κάνει τα πράγματα χειρότερα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που τον κατηγόρησε γιατί δεν επικοινώνησε ακόμα είτε με τον κ. Ερντογάν, είτε με τον κ. Γιλντιρίμ και συνέχισε: "Είναι ανεύθυνο από την πλευρά σας να βγαίνετε στο ελληνικό κοινοβούλιο και να εγκαλείτε τον πρωθυπουργό γιατί δεν έπραξε αυτό ακόμη. Είναι επιπολαιότητα γιατί δεν έχω καμία διάθεση και δεν θα το πράξω εγώ πρώτος να αναδείξω ένα σύνηθες, κατά την άποψη μου, μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί, ενδεχομένως, να μας μπλέξει σε περιπέτειες. Σοβαρευτείτε, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη".

Στο ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η σημερινή κυβέρνηση έχει αξιοπιστία στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη να ρωτήσει τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, λέγοντας: "Μιας και συναντιέστε συχνά τώρα τελευταία με τον Αμερικανό πρέσβη, ρωτήστε τον να σας απαντήσει, είναι φίλος σας. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να έρχεστε εδώ στη Βουλή και να καταφέρεστε εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τόσο κρίσιμα θέματα και να μιλάτε για μια κυβέρνηση αναξιόπιστη να χειριστεί τα εθνικά θέματα. Διότι ουσιαστικά, όταν το λέτε αυτό, μιλάτε για μια χώρα αναξιόπιστη, σε μια κρίσιμη στιγμή. Αυτή η αίσθηση ευθύνης και συνεννόησης που θέλετε; Εγώ είμαι ανοιχτός στα κρίσιμα αυτά θέματα να έχω έναν διαρκή και ανοιχτό δίαυλο μαζί σας και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά εδώ χρειάζεται θέση ευθύνης, υπευθυνότητας".

Στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι ανοιχτός να την κουβεντιάσει, αλλά αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο πόδι, σε περίοδο έντασης ή για επικοινωνιακούς λόγους.

Στο θέμα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης αν θα κληθούν να καταθέσουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Προανακριτική Επιτροπή και παρατήρησε: "Θα ήταν άτοπο, σφάλμα, ανευθυνότητα, ο πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα να έσπευδε να προδικάσει και την αρμοδιότητα ή μη της Επιτροπής και το ποιους η Επιτροπή, μέσα από διαδικασίες εσωτερικές θα αποφασίσει να καλέσει ή όχι ως μάρτυρες. Να μην αγχώνεστε γιατί αυτοί οι τρεις-κουκουλοφόροι κατ εσάς-προστατευόμενοι, όμως, άνθρωποι, οι οποίοι έχουν όνομα και επώνυμο, βρίσκονται ήδη στη δικαιοσύνη, την οποία ελπίζω να εμπιστεύεστε, όπως εμπιστευόμαστε και εμείς. Η δικαιοσύνη έχει τις καταθέσεις τους, ενδεχομένως αν χρειαστεί θα τους ξαναεξετάσει και πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη ότι την αξιοπιστία τους θα την κρίνει η δικαιοσύνη και όχι εμείς εδώ με μια απλή ψηφοφορία".

Στην κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι συνεργάζεται στην κυβέρνηση με ένα "ακροδεξιό κόμμα", εννοώντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "η ακροδεξιά έχει πάρει την ηγεμονία στη Ν.Δ." και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη "γιαλαντζί φιλελεύθερο" και "ακραία δεξιό πολιτικό".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τελευταίες συλλήψεις ατόμων από το χώρο της ακροδεξιάς, που ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη παρατήρησε: "Σας θυμίζω τα όσα άστοχα είχατε δηλώσεις προ καιρού ότι "η μήτρα της τρομοκρατίας σε αυτόν τον τόπο προέρχεται μονάχα από την αριστερά". Και μόλις πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν έξι, ίσως και παραπάνω, από τη άκρα δεξιά, τρομοκράτες, που ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Και δεν βρήκατε το θάρρος να πείτε "έκανα σφάλμα". Λοιπόν αυτή η εμμονή σας να επιτίθεστε στην αριστερά σας καταστρέφει την όποια προσπάθεια σας-αξιέπαινη όντως, να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως ένα πολιτικό του μεσαίου, του κεντροδεξιού χώρου. Σας έχει πάρει την ηγεμονία μέσα στο κόμμα η άκρα δεξιά και εσείς, τελικά, δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος. Η πραγματικότητα είναι ότι είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός".

Μητσοτάκης: Μετατρέπετε τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο

«Η δική μας πρόταση γίνεται και για να απαντήσουμε στη δική σας δειλία, διότι περί δειλίας πρόκειται να εξαιρέσετε τους δικούς υπουργούς από τον έλεγχο», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του κόμματός του για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου.

Είπε ότι κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου δεν βελτιώθηκε,αλλά αντίθετα η υπερσυνταγογράφηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. «Κάποιοι συνεχίζουν το πάρτι στην υγεία με τα έξοδα του ελληνικού λαού και δεν έχετε κανένα άλλοθι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επιχείρησε να αποδομήσει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης: «Πετύχατε να επιστρέψουν στην υπηρεσία επίορκοι και να διορισθούν διοικητές νοσοκομείων ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ με μόνο κριτήριο ότι είναι φίλοι του κ. Πολλάκη». Εξαπέλυσε όμως και προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό: «Για εμάς δεν υπάρχουν ηθικές και ανήθικες παρατάξεις, υπάρχουν ηθικά και ανήθικα στελέχη. Εσείς δεν είσαστε αριστεροί ή δεξιοί, είσαστε τυχοδιώκτες της πολιτικής, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κερδίσετε την εξουσία και να την κρατήσετε με κάθε τρόπο. Το ηθικό πλεονέκτημα ποτέ δεν το διαθέτατε όσο κι αν το διαφημίζατε: ταξίδια στην Βενεζουέλα, στημένες τηλεοπτικές άδειες, ανοχή στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, συμμαχία με τους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου, και βέβαια τους μεσάζοντες που βάλλατε ξανά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αν θέλετε να μας διαψεύσετε κάνετε μία τολμηρή κίνηση δεχθείτε την σύσταση της Επιτροπής που σας ζητάμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει να κλείσει άρον-άρον την Προανακριτική για τη Novartis πριν αποκαλυφθεί η "σκευωρία".

Ζήτησε να προσέλθουν στην Επιτροπή οι μάρτυρες για να φανεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους.

"Δεν θέλετε να εξεταστούν οι μάρτυρες γιατί φοβάστε ότι θα καταρρεύσει η υπόθεση", είπε και πρόσθεσε ότι "αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων και επιδιώκετε να σέρνετε η υπόθεση να δηλητηριάζει τον πολιτικό βίο...Δεν θα σας περάσει, η υπόθεση θα φθάσει μέχρι το τέλος".

Ακολούθως είπε ότι "η κυβέρνηση στο παρελθόν αρνήθηκε την σύσταση κάθε επιτροπής που έχει ζητήσει, από το τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στα capital controls, μέχρι τον κ. Καμμένο που καλύπτετε. Εμείς αντίθετα έχουμε υπερψηφίσει όλες τις επιτροπές που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Ακόμη και για τη Novartis είπαμε να συσταθεί αλλά να λειτουργήσει μέχρι τέλους. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δική μας πρόταση είναι αντιπερισπασμός, ότι τα όποια λάθη σταμάτησαν το 2015 και ότι εσείς έχετε ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα".

Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι "στην ομιλία του για τη Novartis μίλησε για πολιτικές ευθύνες και τον ρώτησε στην δική σας διακυβέρνηση υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες. Η απαίτηση να διερευνηθούν οι ευθύνες μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2018 είναι προκλητική και δεν γίνεται δεκτή".

Γαλάζια πυρά για τα εθνικά - Μήνυμα στην Τουρκία

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τόνισε εμφατικά ότι "είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να προσλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης".

Και πρόσθεσε: "Οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και τα συμφέροντα μας".

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, άσκησε σκληρή κριτική, λέγοντας: "Υποτιμήσατε τη σύλληψη των στρατιωτικών, όπως υποτιμήσατε τον εμβολισμό ελληνικού σκάφους από τουρκικό".

Αφού έθεσε το ερώτημα προς την κυβέρνηση, αν "αισθάνεστε ικανοποίηση από την επίσκεψη Ερντογάν", χαρακτήρισε ανεύθυνους τους χειρισμούς της.

Και υπογράμμισε: "Η Τουρκία οφείλει να σέβεται εμπράκτως τις σχέσεις καλής γειτονίας".

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Υψηλοί τόνοι και για το Σκοπιανό

Επανέλαβε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην δευτερολογία του στην Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: "Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις και να μας λέτε ότι υπάρχει ένταση και κλιμάκωση στο Αιγαίο. Η δουλειά σας είναι να μας πείτε τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε μία γεωπολιτική πραγματικότητα που είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν τα τελευταία χρόνια. Αν έχετε την διάθεση να οικοδομήσετε εθνική ενότητα και να συνομιλήσετε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

Επανέλαβε την κατηγορία ότι "είσαστε επιπόλαιος", και αναφέρθηκε στο Σκοπιανό: "Στο Σκοπιανό είχατε την δυνατότητα να εμπλέξετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων... Παρουσιάσατε σαν όχλο και κατηγορήσατε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια... Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήλθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήλθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος".

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το Σκοπιανό: "Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα μίας κυβέρνησης όπου ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί με τον υπουργό 'Αμυνας για ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής; Όταν οι δύο υπουργοί θα είναι δίπλα σας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ποιός θα εκφράζει την Ελληνική Δημοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών ή ο υπουργός Αμύνης; Δεν συνομιλείτε με την ηγεσία των Σκοπίων ως αρχηγός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέτε εσείς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος, δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτής. Έχετε επιλέξει να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που δεν σας ενώνει τίποτε ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη για την εξουσία και την καρέκλα".

Ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν αληθεύει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Συνεχίζοντας είπε: "Αφού υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας γιατί δεν την αξιοποιείτε για να μιλήσετε με τον Ερντογάν ή τον Γιλντιρίμ για να ζητήσετε την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών όπως οφείλει να κάνει η Τουρκία, αφού πρόκειται για ένα περιστατικό που στο παρελθόν λυνόταν σε τοπικό επίπεδο".

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "όταν αντιληφθείτε ότι η παρουσία σας στην Βουλή είναι θεσμική υποχρέωση, θα αντιληφθείτε και την διάκριση των εξουσιών που συστηματικά παραβιάζετε...Αποφεύγετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έλθει ποτέ να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Χουλιαράκης έχει αναβάλει 15 φορές να έλθει".

Τέλος απηύθηνε ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα αν στην προανακριτική για τη Novartis θα έλθουν να καταθέσουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σκληρή απάντηση Τσίπρα: "Η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας"

"Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ", απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

"Η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας", σημείωσε προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Γεννηματά: Το ηθικό πλεονέκτημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι σλόγκαν για αφελείς  

Η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι δεν επιθυμούν τη διαφάνεια .«Βλέπετε ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, θέλουν διαφάνεια a la carte. Όμως και η ΝΔ έχει επιλεκτική μνήμη. Μόνο εμείς είπαμε και λέμε «ναι» σε κάθε πρόταση ελέγχου», ανέφερε και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. «Όλοι «στα μανταλάκια», με κατασκευασμένες κατηγορίες, σκιές και ψίθυροι παντού με την βοήθεια του κίτρινου τύπου και καμία κατάληξη στο τέλος. Αλλά η συκοφαντία μένει. Το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά. Εμείς με τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η πολιτική ζωή σε ρωμαϊκή αρένα» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για φθηνό πολιτικό θέατρο που «έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Απ' το βρώμικο '89 μέχρι σήμερα, φαίνεται πως τα παθήματα αυτού του τόπου, αυτού του πολιτικού συστήματος, δεν έγιναν μαθήματα. Και κάποιοι επιμένουν να ακολουθούν τους ίδιους αδιέξοδους δρόμους, τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές: Λάσπη, συκοφαντία, συνωμοσιολογία».

Κλιμακώνοντας την επίθεση, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε απευθύνόμενη στη κυβέρνηση: «Τι φοβάστε και δεν υπερψηφίζετε την πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Γιατί αρνείστε να εξετάσουμε τι έγινε στην Ελλάδα από το 2001 ως σήμερα; Ποιους και τι προσπαθείτε να καλύψετε; Και απευθύνομαι σε σας, τους βουλευτές της πλειοψηφίας που καμώνεστε τους αριστερούς κι αδιάφθορους: Γιατί είστε αλλεργικοί στην αλήθεια; Τι φοβάστε και δεν θέλετε να εξεταστεί και η δική σας περίοδος; Και επειδή πολλά λέγονται για τα οικονομικά των κομμάτων, προτείνουμε και προκαλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε ελέγχους από ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές και όλα τα πορίσματα τους να παραδοθούν στον εισαγγελέα, όπως πράξαμε εμείς. Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι επιχείρημα για αφελείς»

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τη ΝΔ για στρουθοκαμηλισμό, επειδή δεν βρήκε τίποτα να πει για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν εδώ κι ένα χρόνο στην εισαγγελέα Διαφθοράς, οι Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου και Ανδρέας Λοβέρδος για τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015» και βασίστηκε η πρότασή της σε μια επιστολή ανώνυμης καταγγελίας. «Αυτή τη συναίνεση και αυτό το νέο πνεύμα συνεργασίας ευαγγελίζεται η δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αυτοδυναμία και στο μονοπώλιο της αλήθειας».

Αναφερόμενη στην επιθετικότητα της Τουρκίας, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ παρατήρησε πως κλιμακώνεται επικίνδυνα και παραβιάζει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου.Υπογράμμισε δε, ότι «με τη σύλληψη των δυο στρατιωτών, αμφισβητούν ευθέως την εθνική μας αξιοπρέπεια. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας ασφαλείς. Δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί το περιστατικό ως μέσο πίεσης προς τη χώρα μας. Να επιχειρεί να διασύρει το στράτευμα».

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας και το τέλος του προγράμματος, είπε πως δεν σημαίνει και την ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση. «Η επιτροπεία θα συνεχισθεί, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη δεσμευθεί σε 4ο άτυπο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν. Φτώχεια, ανεργία, εξοντωτική φορολόγηση, νέες μειώσεις στις συντάξεις, πλειστηριασμοί των κατοικιών χωρίς καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Όλα αυτά δημιουργούν αδιέξοδα», τόνισε επικρίνοντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα, για το ότι αναζητά την σωτηρία μέσα από την πόλωση και τον διχασμό. «Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα. Ό,τι και να κάνετε η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Κανένας αστείος ανασχηματισμός δεν πρόκειται να σας σώσει. Είστε κυβέρνηση σε αποδρομή!», κατέληξε.

Λεβέντης: Θεσμοθέτηση διακομματικής για προμήθειες άνω του ενός εκατομμυρίου με εποπτεία εισαγγελέα

Την θεσμοθέτηση διακομματικής επιτροπής για προμήθειες άνω του ενός εκατομμυρίου με εποπτεία εισαγγελέα, πρότεινε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Θέλετε απόλυτη εξουσία δεν θέλετε έλεγχο, αλλά η απόλυτη εξουσία γεννά αντίποινα. Γιατί να κυνηγάμε εκ των υστέρων και να μην προλαβαίνουμε την ύπαρξη λωποδυτών», ανέφερε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις Τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια περιπολίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου και εκτίμησε ότι «οι Τούρκοι τους παρακολουθούσαν και έστησαν παγίδα». Καταλόγισε επίσης ευθύνες στην στρατιωτική διοίκηση της περιοχής και διερωτήθηκε «ποιος έδωσε εντολή να πάνε μόνο δυο στρατιωτικοί σε περιπολία στη παραμεθόριο». Εξέφρασε επίσης φόβους μήπως μετά παρέλευση αρκετού χρόνου δεν ζητήσει η Τουρκία ανταλλαγή με Τούρκους στρατιωτικούς «αλλά εμείς υπό την πίεση των γονέων και του κλίματος».

Αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και καταλόγισε «εθνική μειοδοσία» στα κόμματα που αποδέχονται πιθανή λύση σύνθετης ονομασίας που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Λεβέντη να διαγραφεί με την δική του συναίνεση η φράση από τα πρακτικά, αφού όπως είπε για το θέμα αυτό θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο, κάτι που δεν δέχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα εξοπλιστικά, διότι όπως υποστήριξε σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου «οι Αμερικανοί θα ζητήσουν και από τις δυο πλευρές να αποχωρήσουν και οι μεν Τούρκοι θα αποχωρήσουν από ελληνικό έδαφος και εμείς από δικό μας».

Ερωτηθείς τέλος σχετικά από τον δεύτερο αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Βαρεμένο, είπε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν θα παραμείνει στην ψηφοφορία.

Θεοδωράκης: «Δεν πρέπει να μοιάσουμε στο τέρας που πολεμάμε»

Ο διχαστικός και συγκρουσιακός λόγος απειλεί τη χώρα και την οικονομία, ανέφερε μεταξύ άλλων στη παρέμβασή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μοιάσουμε στο τέρας που πολεμάμε». Συμπλήρωσε ακόμη ότι το λέει ο ίδιος που εισέπραξε τη λάσπη των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο διάστημα. «Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής τρελαίνει τους πολίτες και οδηγεί σε ψεκασμένους και ακροδεξιούς και δείτε τι έγινε στην Ιταλία».

«Το διχαστικό δίλημμα του κ. Τσίπρα: «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», δεν πρέπει να βρίσκει μιμητές», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα για τους πρώην και τους νυν.

Διατύπωσε το ερώτημα προς τον κ. Κουρουμπλή , γιατί δεν έβγαλε δελτίο τιμών και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί «άρπα -κόλα» λειτουργία της Προανακριτικής διαφωνώντας με τη θέση του πρωθυπουργού ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες βρίσκονται στη διάθεση της Δικαιοσύνης. « Ελπίζω να μην το εννοούσε. Βρίσκονται και στα χέρια της Βουλής να έρθουν να δώσουν στοιχεία και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για όσα καταγγέλλουν», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα , ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί και να φέρει στη Βουλή την πρόταση νόμου του Ποταμιού για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας γιατί χρειάζεται συνεννόηση. «Όλοι θέλουμε πρωτίστως να γυρίσουν οι 2 στρατιωτικοί στις οικογένειές τους. Η ένταση που δημιουργεί ο Ερντογάν σε Έβρο, Αιγαίο, Κύπρο απαιτεί ψύχραιμη απάντηση με στόχο να υπάρξει συνεννόηση και καλή γειτονία», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.


 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουβέλης: Η Τουρκία δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο

Κουβέλης: Η Τουρκία δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στη εφ. Real News εκτιμά ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό...
Παπαδημούλης: Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης

Παπαδημούλης: Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, το Μακεδονικό, αλλά και το σκάνδαλο Novartis, καθώς και οι προοπτικές της...
Γεννηματά: «Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω»

Γεννηματά: «Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω»

«Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω. Να βελτιώσουμε την ζωή των Ελλήνων με ασφάλεια, πρόοδο, αξιοπρέπεια, δικαιώματα. Ιδρύσαμε το...
Μίχαλος: Απαιτείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιμελητήρια

Μίχαλος: Απαιτείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιμελητήρια

«Το μοναδικό, ίσως, σημείο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια -όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών- είναι η λειτουργία...
Ντομπρόβσκις: Πότε θα γίνει η μείωση του χρέους

Ντομπρόβσκις: Πότε θα γίνει η μείωση του χρέους

Η υλοποίηση των μέτρων της δεύτερης φάσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνέχεια των αποφάσεων Μαΐου-Ιουνίου 2017, θα έρθει τμηματικά και...
Χαρίτσης: Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με πρωταγωνιστή την κοινωνία

Χαρίτσης: Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με πρωταγωνιστή την κοινωνία

    Τους τρεις βασικούς πυλώνες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για την μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και...
Πολυφωνία και θολό τοπίο στην Κεντροαριστερά

Πολυφωνία και θολό τοπίο στην Κεντροαριστερά

Σε άλλες εποχές και υπό διαφορετικές συνθήκες το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα που φιλοδοξεί να στεγάσει ολόκληρη την κεντροαριστερά, θα...
Σάλλας: Πυρά κατά Στουρνάρα - Λάθος η πιστωτική γραμμή

Σάλλας: Πυρά κατά Στουρνάρα - Λάθος η πιστωτική γραμμή

Υπέρ της κυβερνητικής επιλογής για "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια, χωρίς προληπτική γραμμή  χρηματοδοτικής στήριξης  και χωρίς τις πρόσθετες δεσμεύσεις και εποπτεία...