Sofokleousin.gr

Ν. Βούτσης για σκάνδαλο Novartis: Δεν επωάζεται κανένα καθεστώς ασυλίας για κανέναν

Δημοσιεύθηκε: 01 Μαρτίου 2018, 08:24

Ν. Βούτσης για σκάνδαλο Novartis: Δεν επωάζεται κανένα καθεστώς ασυλίας για κανέναν
Σχετικά tags

 «Τα πολιτικά κόμματα και οι παράγοντες της χώρας θα πρέπει με μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης να τοποθετηθούν επί της ουσίας, με βάση εκτιμήσεις και με αναφορά στις συνέπειες κάθε επιλογής στην προτεινόμενη τυπική έξοδο της χώρας από την τρίτη συμφωνία και την επιτήρηση, τον προσεχή Αύγουστο. Δε χωράει σ' αυτό το κρίσιμο ζήτημα καμία σκιαμαχία, πολιτική ανευθυνότητα και στείρα αντιπολιτευτική πρακτική» τόνισε μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκδήλωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταξουργείο, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι όσοι επιμένουν στην ύπαρξη «προληπτικής γραμμής στήριξης» στο όνομα μιας μικρότερης επιβάρυνσης μέσω των επιτοκίων στις αγορές, εισηγούνται ένα επιπλέον πολύχρονο ενδεχομένως μνημόνιο και μια σκληρή και συνεχή επιτήρηση μέσω αξιολογήσεων.

Συνεχίζοντας άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, ότι υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πραγματική «καθαρή» έξοδος της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις τον Αύγουστο, παραγνωρίζει την επίτευξη όλων των προϋποθέσεων του οδικού χάρτη για μια τέτοια επιλεγόμενη ως καθαρή έξοδο, και τις δηλώσεις και εκτιμήσεις των διεθνών παραγόντων, των οικονομικών οίκων και των δανειστών - θεσμών που συνηγορούν σ' αυτή την άποψη.

Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση για αμηχανία, νευρικότητα, ρητορική χωρίς επιχειρήματα, και κινδυνολογία αντί, όπως είπε, της πραγματικής συζήτησης για την «Ελλάδα μετά», για το παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο που θα υποστηρίξει μια βιώσιμη ανάπτυξη και θα αποτρέψει το πισωγύρισμα της χώρας σε μοντέλα χρεοκοπίας.

«Αυτό όμως είναι το πεδίο στο οποίο θα κριθούν όλες οι επιλογές για τη θέση της χώρας και για το ρόλο της μέσα σε μια Ευρώπη που είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ριζικά και να τερματίσει τη στρατηγική της λιτότητας και την απαξίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης ως κεντρικού στοιχείου συνομολόγησης και ύπαρξης της ίδιας της Ε.Ε».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ είπε πως «δυστυχώς στις αντιφάσεις και την προτεινόμενη αμηχανία που εκδηλώνονται σε μέρος των πολιτικών ελίτ της FYROM καθώς προχωράει η διαπραγμάτευση, αντιστοιχούν κινήσεις και προϋποθέσεις που τίθενται είτε λόγω ιδεολογικών εμμονών είτε λόγω τακτικίστικων κομματικών υπολογισμών σε πολιτικές δυνάμεις της δικιάς μας πλευράς» και πρόσθεσε ότι οι υπερβολές έχουν σαν συνέπεια να ανεβαίνει συνεχώς ο πήχης για τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις μιας ενδεχόμενης συμβιβαστικής λύσης της Ελλάδας με τη FYROM».

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η τακτική αυτή για την οποία ανέφερε ότι διατρέχει οριζόντια όλο το πολιτικό σύστημα σημαίνει στην πραγματικότητα «μη λύση» και τόνισε.

« Οι θιασώτες της «μη λύσης» που βεβαίως δε λένε καθαρά ότι συμφωνούν με τις ομιλίες και τα ψηφίσματα που δόθηκαν από τα δύο συλλαλητήρια και τις Παμμακεδονικές οργανώσεις εξωτερικού, προτιμούν να μείνουν σε εκκρεμότητα όλες οι παραπάνω προφανείς θετικές διεργασίες για τη χώρα και την περιοχή και επίσης αναπαράγουν εν τέλει την επικίνδυνη ιδεολογία του «ανάδελφου έθνους» και όχι την ανάληψη ενός ευρύτερου ηγετικού ρόλου για σταθερότητα και συνέργεια από τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή και στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πιο ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, έννοια που συχνά πυκνά αρέσκονται να επικαλούνται όταν δημιουργούνται επεισόδια και κίνδυνοι από τη γείτονα Τουρκία» ανέφερε ο κ. Βούτσης και τόνισε:

«Πρέπει να μιλήσουν καθαρά όσοι θεωρούν ότι δεν ωφελεί τη χώρα να υπάρξει λύση σε αυτό το μείζον ζήτημα, σ' αυτήν τη συγκυρία και ότι θα πρέπει να αποστούμε από την προσπάθεια για να φύγει ένα σοβαρό αγκάθι σχέσεων στην περιοχή μας που δημιουργεί χωρίς καμία αμφισβήτηση επί χρόνια συνθήκες αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα δημιουργεί συνθήκες επιβίωσης και ανάπτυξης αλλότριων από δυσμάς και από ανατολάς στρατηγικών σχεδίων που συντηρούν επικινδυνότητα και επιπλέον σχεδίων που λειτουργούν απαγορευτικά τόσο για τα μεγάλα ενεργειακά και οικονομικά σχέδια με επίκεντρο την περιοχή μας και τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις δυο άλλες ηπείρους, όσο και για την αναγκαία υποστήριξη της διαδικασίας ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση της κρίσης και αναζήτησης της ταυτότητάς της».

Σε ότι αφορά την υπόθεση Novartis άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία της Επιτροπής και πέραν του μηνός.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άκυρους και πολιτικάντικους συμψηφισμούς, δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά θολά διαμορφωμένα τοπία για επιχείρηση συγκάλυψης ή δήθεν σκευωρίας γύρω από τις μεγάλες υποθέσεις που εν προκειμένω αφορούν το σκάνδαλο του φαρμάκου, με επίκεντρο τη Novartis.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης ότι προκαλεί έκπληξη «η ενδοδικαστική αντιπαράθεση που αναπτύσσεται στο έδαφος μιας εμφανούς προσπάθειας να αποδομηθεί ηθικά και επιστημονικά η καταρχήν δικογραφία και όσοι απολύτως αρμόδιοι την συνέταξαν για τη Νovartis. Στο βαθμό μάλιστα που όλοι γνωρίζουν» όπως είπε, «ότι ήταν υποχρεωτικό να μην υπάρξει προς ώρας διασταύρωση ή αναζήτηση επιπλέον στοιχείων εφόσον είχαν προσκρούσει σε μαρτυρίες που αναφέρονταν σε πολιτικά πρόσωπα.

«Δε φταίει μόνο το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο σχετικός νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και στη Δικαιοσύνη για τις παραπάνω παραλείψεις που οδήγησαν και οδηγούν σε ατιμωρησία και σε πρόκληση του κοινού περί δικαίου αισθήματος», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε πως «πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν, οι δικαστές κι οι μάρτυρες και να δοθούν και να ισχύσουν όλες οι εγγυήσεις για τα τεκμήρια που συγκροτούν τον πυρήνα του δικαιακού μας συστήματος ως προς τους ενδεχόμενα αναφερόμενους στις δικογραφίες.

Εν τέλει δε νοείται κανενός είδους απόκρυψη στοιχείων και δεν επωάζεται κανένα καθεστώς ασυλίας για κανέναν αλλά ας συμφωνήσουμε όλοι ότι ενισχύεται το αναγκαίο αίσθημα ισονομίας των Ελλήνων πολιτών. Ιδιαίτερα μέσα στον κυκλώνα τεράστιων διεθνών σκανδάλων που αποκαλύπτουν τον απολύτως ανήθικο και παράνομο χαρακτήρα, που πλήθος πολυεθνικών μετέρχονται στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά» τόνισε.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε τέλος στις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το «ηθικό πλεονέκτημα», από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση το 2015, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Αριστερά αντλεί την υπεροχή της από την ηθική της υπεροχή. Οι αντίπαλοι μας γνωρίζουν ότι εάν χτυπηθεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν απονομιμοποιείται η ίδια, αλλά νομιμοποιούνται οι ίδιοι να συνεχίσουν έτσι όπως ήταν. Να περάσει μέσα στο σώμα της κοινωνίας πως όλοι τα ίδια κάνουν» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή ΑΜΠΕ

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουβέλης: Η Τουρκία δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο

Κουβέλης: Η Τουρκία δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στη εφ. Real News εκτιμά ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό...
Παπαδημούλης: Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης

Παπαδημούλης: Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, το Μακεδονικό, αλλά και το σκάνδαλο Novartis, καθώς και οι προοπτικές της...
Γεννηματά: «Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω»

Γεννηματά: «Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω»

«Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω. Να βελτιώσουμε την ζωή των Ελλήνων με ασφάλεια, πρόοδο, αξιοπρέπεια, δικαιώματα. Ιδρύσαμε το...
Μίχαλος: Απαιτείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιμελητήρια

Μίχαλος: Απαιτείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιμελητήρια

«Το μοναδικό, ίσως, σημείο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια -όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών- είναι η λειτουργία...
Ντομπρόβσκις: Πότε θα γίνει η μείωση του χρέους

Ντομπρόβσκις: Πότε θα γίνει η μείωση του χρέους

Η υλοποίηση των μέτρων της δεύτερης φάσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνέχεια των αποφάσεων Μαΐου-Ιουνίου 2017, θα έρθει τμηματικά και...
Χαρίτσης: Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με πρωταγωνιστή την κοινωνία

Χαρίτσης: Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με πρωταγωνιστή την κοινωνία

    Τους τρεις βασικούς πυλώνες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για την μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και...
Πολυφωνία και θολό τοπίο στην Κεντροαριστερά

Πολυφωνία και θολό τοπίο στην Κεντροαριστερά

Σε άλλες εποχές και υπό διαφορετικές συνθήκες το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα που φιλοδοξεί να στεγάσει ολόκληρη την κεντροαριστερά, θα...
Σάλλας: Πυρά κατά Στουρνάρα - Λάθος η πιστωτική γραμμή

Σάλλας: Πυρά κατά Στουρνάρα - Λάθος η πιστωτική γραμμή

Υπέρ της κυβερνητικής επιλογής για "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια, χωρίς προληπτική γραμμή  χρηματοδοτικής στήριξης  και χωρίς τις πρόσθετες δεσμεύσεις και εποπτεία...