Sofokleousin.gr

Η τράπεζα ABLV κηρύσσεται σε χρεοκοπία

Δημοσιεύθηκε: 24 Φεβρουαρίου 2018, 09:51 , Τελευταία Ενημέρωση: 24/02/2018, 14:52

Η τράπεζα ABLV κηρύσσεται σε χρεοκοπία

Η λετονική τράπεζα ABLV έχει χρεοκοπήσει ήδη ή οδεύει σε χρεοκοπία και θα εκκαθαριστεί, διότι η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, ανακοίνωσαν σήμερα το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χωριστά δελτία Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Η ABLV, η οποία κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τις αρχές των ΗΠΑ, κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να καταρτίσει ένα σχέδιο για να επιβιώσει τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς οι πελάτες της τράπηκαν σε φυγή και η διοίκησή της δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια, παρά τις έκτακτες χορηγήσεις ρευστότητας από τη λετονική κεντρική τράπεζα.

Η Λετονία, κράτος μέλος της ευρωζώνης, χώρα που γειτονεύει με τη Ρωσία, έχει μπει στο μικροσκόπιο το τελευταίο διάστημα καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες πως αποτελεί κανάλι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη Ρωσία, την Ουκρανία, ακόμα και τη Βόρεια Κορέα.

Η ABLV, η τρίτη μεγαλύτερη λετονική τράπεζα, που ανήκει σε ιδιώτες, παρασύρθηκε στο επίκεντρο μιας θύελλας καθώς οι αμερικανικές αρχές την έχουν κατηγορήσει για συγκάλυψη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροδοκίες αξιωματούχων κι ακόμη και συνέργεια στην παραβίαση των κυρώσεων οι οποίες επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα.

«Λόγω της σημαντικής επιδείνωσης της ρευστότητάς της, η τράπεζα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της και άλλες οφειλές της», ανέφερε η ΕΚΤ, η οποία είναι ο εποπτικός φορέας που είναι αρμόδιος για την ABLV.

«Η τράπεζα δεν διέθετε επαρκή κεφάλαια άμεσα για να αντέξει τις εσπευσμένες εκροές καταθέσεων πριν αρχίσει η διαδικασία αποζημίωσης του λετονικού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων», συμπλήρωσε η ΕΚΤ.

Οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, τις οποίες η τράπεζα διαψεύδει, την αποσταθεροποίησαν καθώς καταθέσεις ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ αναλήφθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες, εξωθώντας την ΕΚΤ να αναστείλει όλες τις πληρωμές τη Δευτέρα για να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του πιστωτικού ιδρύματος.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης διαβεβαιώνει ότι η παραμονή της ABLV σε λειτουργία δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Λετονίας.

Η ABLV μολαταύτα αντέτεινε ότι εκπλήρωσε όλες τις κανονιστικές προϋποθέσεις αλλά δεν της επιτρέπεται να συνεχίσει τη λειτουργία της εξαιτίας «πολιτικών» λόγων.

«Η τράπεζα τονίζει: το ύψος των πόρων της επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων όλων των πελατών και πιστωτών της. Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις θα καλυφθούν με τα κεφάλαια της ABLV», διαβεβαίωσε.

Οι καταθέσεις στην τράπεζα, όπως και σε πολλές άλλες στη Λετονία, κατά μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε ξένους πελάτες, κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Συνολικά το 40% των καταθέσεων όλων των τραπεζών της Λετονίας έχει γίνει από αλλοδαπούς, και αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι ορισμένα από τα κεφάλαια συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες.

Για να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα χρήματος η κυβέρνηση της Λετονίας ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδια για να μειωθεί κατά το ήμισυ το ποσό των καταθέσεων αλλοδαπών.

Όμως αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό για να διασωθεί η ABLV, που είχε διορία μέχρι χθες για να παρουσιάσει στην ΕΚΤ ένα αξιόπιστο σχέδιο για την παραμονή της σε λειτουργία μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει εάν δεν το έπραττε.

Η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Ντάνα Ριζνίς-Οζόλα άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα όδευε προς εκκαθάριση όταν δήλωσε ότι το δημόσιο δεν θα επέμβει για να διασώσει την ABLV, τονίζοντας πως το πιστωτικό ίδρυμα δεν αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για τη λετονική οικονομία. «Η ABLV δεν θεωρείται συστημική τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα τη διασώσει, διότι η έκθεση της λετονικής οικονομίας (σε οικονομικό κίνδυνο) είναι χαμηλή», εξήγησε η υπουργός. Η τράπεζα «έχει συστημική σημασία, αλλά αυτή δεν είναι κρίσιμη», επέμεινε η ίδια.
 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΔΙΕΘΝΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανία: Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Μάρτιο

Γερμανία: Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Μάρτιο

 Περαιτέρω επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον μήνα Μάρτιο, ως συνέχεια του προηγούμενου μήνα., σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo.  Ωστόσο,...
Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI

 Ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Μάρτιο σε χαμηλό 14 μηνών στις 55,3 μονάδες...
ΥΠΕΞ Τουρκίας: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μέρκελ για τις επιχειρήσεις μας στην Αφρίν

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μέρκελ για τις επιχειρήσεις μας στην Αφρίν

 Με σκληρή γλώσσα απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε εκείνη για...
Βραζιλία: Τη Δευτέρα αποφασίζει το δικαστήριο την τύχη του Λούλα ντα Σίλβα

Βραζιλία: Τη Δευτέρα αποφασίζει το δικαστήριο την τύχη του Λούλα ντα Σίλβα

Δικαστήριο θα αποφανθεί τη Δευτέρα εάν ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα οδηγηθεί στη φυλακή, εξαιτίας της...
Εκστρατεία «Εγκαταλείψτε το Facebook» έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο

Εκστρατεία «Εγκαταλείψτε το Facebook» έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο

 «Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) ζητεί η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει στο Διαδίκτυο εν μέσω του σκανδάλου με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων...
Γερμανία: Υπάρχουν περιθώρια να αποφευχθούν οι δασμοί

Γερμανία: Υπάρχουν περιθώρια να αποφευχθούν οι δασμοί

 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εκτίμησε σήμερα ότι είναι ακόμη πιθανό να αποφευχθεί την τελευταία στιγμή η επιβολή δασμών στον χάλυβα...
Σαρκοζί σε ανακριτές: Oι συκοφαντίες έχουν κάνει τη ζωή μου κόλαση

Σαρκοζί σε ανακριτές: Oι συκοφαντίες έχουν κάνει τη ζωή μου κόλαση

 Την θέση πως οι συκοφαντίες έχουν κάνει τη ζωή του κόλαση, εξέφρασε ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώπιον των ανακριτών, αναφορικά...
Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Στόχος να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο για ICOs

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Στόχος να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο για ICOs

 Την θέση ότι στόχος είναι να γίνει η χώρα παγκόσμιο κέντρο για ICOs, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, με σχέδιο την...