Sofokleousin.gr

Σε ανοδική ρότα το χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 12 Φεβρουαρίου 2018, 12:00

Σε ανοδική ρότα το χρηματιστήριο
Σχετικά tags

Θετική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στο χρηματιστήριο, καθώς  το κλίμα βελτιώνεται στις διεθνείς αγορές και οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη (DAX +1,9%). Όμως οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει και το ενδεχόμενο μιάς μεγάλης διόρθωσης με αφετηρία τη Wall Street παραμένει ανοιχτό. Προς το παρόν υπερισχύουν οι αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ στο ΧΑ κινητήρια δύναμη είναι οι προσδοκίες και οι προοπτικές για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, που θα δώσει ώθηση στην εταιρική κερδοφορία.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη βραχυχρόνια πορεία των αγορών, εκτιμώντας ότι μετά τους πρόσφατους κλυδωνισμούς δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη οι ισορροπίες και δεν υπάρχει σαφής τάση.

Στο ΧΑ δύο σημαντικοί παράμετροι για τη διαμόρφωση κλίματος  είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του σκανδάλου Novartis που πυροδοτούν πολιτικές εντάσεις και η πορεία αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία αποτελεί έναν ασφαλή δείκτη εμπιστοσύνης αλλά και «διαθέσεων» των διεθνών επενδυτών.

Αστάθεια, μεταβλητότητα

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές έχουν μπεί σε φάση αστάθειας και μεταβλητότητας, που συναρτώνται και με μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων προς αναζήτηση ασφαλέστερων καταφυγίων, ενώ υπάρχει γενικότερη απροθυμία ανάληψης ρίσκου.

Η επιφυλακτικότητα αυτή επηρεάζει άμεσα το ΧΑ, που η πορεία του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ροή ξένων κεφαλαίων και τις κινήσεις διεθνών funds.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips κινούνται σήμερα ανοδικά, η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος περιορισμένος – περίπου 7 εκατ. την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.
Απουσία ισχυρής ζήτησης η αγορά δεν μπορεί να αποκτήσει δυναμική και η μεταβλητότητα θα είναι εμφανέστερη τις επόμενες ώρες.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 835 μονάδες, που είναι το άνω όριο μιας ζώνης βραχυχρόνιας στήριξης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα  στις 839 μονάδες, με άνοδο 1,25%. Μέχρι στιγμής έχει κινηθεί μεταξύ  835,23 μονάδων (+0,78%) και 844,98 (+1,91%).

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,05% στις 2.125 μονάδες. Στο +1,20%  ο Mid40.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,21% και τώρα ενισχύεται κατά 2,05%. Από τις μετοχές του κλάδου πρώτη σε απόδοση η Πειραιώς με +3%. Eurobank +2,5%, Εθνική και Alpha +1,7%, Attica +1%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχωρίζουν Σαράντης +3,5% και ΔΕΗ +3,1%. Ακλουθούν Lamda +2,7%, Jumbo +2,2%, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,7%.

Μονάδες από τους βασικούς δείκτες κόβουν η Coca-Cola (-1,1%) και η Motor Oil (-0,6%). Στο κόκκινο επίσης ΟΛΠ και  ΕΥΔΑΠ (+0,5%)

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
ΧΑ: Διατηρείται το θετικό momentum, βλέπει τις 850 μονάδες ο ΓΔ

ΧΑ: Διατηρείται το θετικό momentum, βλέπει τις 850 μονάδες ο ΓΔ

Με ώθηση κατά το τέλος της συνεδρίασης και τις τελικές δημοπρασίες το Χρηματιστήριο Αθηνών διατήρησε το θετικό momentum. H αγορά έκλεισε σε...
Νωχελικά η Wall με ήπιες απώλειες

Νωχελικά η Wall με ήπιες απώλειες

Νωχελικά με ήπιες απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street εν μέσω εταιρικών και μακροοικονομικών νέων που βλέπουν το φως της...
Συνεχίζεται η άνοδος στο ΧΑ

Συνεχίζεται η άνοδος στο ΧΑ

 Μετά την απορρόφηση των πιέσεων από τις κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει πάλι ανοδική κατεύθυνση, ξεπερνώντας  διασταγμούς και επιφυλάξεις...
Χρηματιστήριο: Εν αναμονή μηνυμάτων από δανειστές και ΔΝΤ

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή μηνυμάτων από δανειστές και ΔΝΤ

Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά μετά το μίνι ράλι των τριών τελευταίων εβδομάδων, που απέφερε κέρδη της...
Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

 Κέρδη καταγράφουν οι κυριότερες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να ενισχύεται κατά 0,8%. Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite κινείται ανοδικά...
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα τιμών της χθεσινής συνεδρίασης, που είχαν καταγραφεί στα τέλη...
«Μεικτή» εικόνα στη Wall Street - Σε υψηλό 3,5 ετών το πετρέλαιο

«Μεικτή» εικόνα στη Wall Street - Σε υψηλό 3,5 ετών το πετρέλαιο

Με μεικτές εντυπώσεις έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street όπου τα εταιρικά αποτελέσματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη τελική διαμόρφωση των...
Χαν: Η ΠΓΔΜ κέρδισε δίκαια την θετική εισήγηση Κομισιόν για ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Χαν: Η ΠΓΔΜ κέρδισε δίκαια την θετική εισήγηση Κομισιόν για ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται στον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα και οι πολίτες της κέρδισαν μια «ανεπιφύλακτη σύσταση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...