Sofokleousin.gr

Σε ανοδική ρότα το χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 12 Φεβρουαρίου 2018, 12:00

Σε ανοδική ρότα το χρηματιστήριο
Σχετικά tags

Θετική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στο χρηματιστήριο, καθώς  το κλίμα βελτιώνεται στις διεθνείς αγορές και οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη (DAX +1,9%). Όμως οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει και το ενδεχόμενο μιάς μεγάλης διόρθωσης με αφετηρία τη Wall Street παραμένει ανοιχτό. Προς το παρόν υπερισχύουν οι αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ στο ΧΑ κινητήρια δύναμη είναι οι προσδοκίες και οι προοπτικές για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, που θα δώσει ώθηση στην εταιρική κερδοφορία.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη βραχυχρόνια πορεία των αγορών, εκτιμώντας ότι μετά τους πρόσφατους κλυδωνισμούς δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη οι ισορροπίες και δεν υπάρχει σαφής τάση.

Στο ΧΑ δύο σημαντικοί παράμετροι για τη διαμόρφωση κλίματος  είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του σκανδάλου Novartis που πυροδοτούν πολιτικές εντάσεις και η πορεία αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία αποτελεί έναν ασφαλή δείκτη εμπιστοσύνης αλλά και «διαθέσεων» των διεθνών επενδυτών.

Αστάθεια, μεταβλητότητα

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές έχουν μπεί σε φάση αστάθειας και μεταβλητότητας, που συναρτώνται και με μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων προς αναζήτηση ασφαλέστερων καταφυγίων, ενώ υπάρχει γενικότερη απροθυμία ανάληψης ρίσκου.

Η επιφυλακτικότητα αυτή επηρεάζει άμεσα το ΧΑ, που η πορεία του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ροή ξένων κεφαλαίων και τις κινήσεις διεθνών funds.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips κινούνται σήμερα ανοδικά, η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος περιορισμένος – περίπου 7 εκατ. την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.
Απουσία ισχυρής ζήτησης η αγορά δεν μπορεί να αποκτήσει δυναμική και η μεταβλητότητα θα είναι εμφανέστερη τις επόμενες ώρες.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 835 μονάδες, που είναι το άνω όριο μιας ζώνης βραχυχρόνιας στήριξης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα  στις 839 μονάδες, με άνοδο 1,25%. Μέχρι στιγμής έχει κινηθεί μεταξύ  835,23 μονάδων (+0,78%) και 844,98 (+1,91%).

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,05% στις 2.125 μονάδες. Στο +1,20%  ο Mid40.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,21% και τώρα ενισχύεται κατά 2,05%. Από τις μετοχές του κλάδου πρώτη σε απόδοση η Πειραιώς με +3%. Eurobank +2,5%, Εθνική και Alpha +1,7%, Attica +1%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχωρίζουν Σαράντης +3,5% και ΔΕΗ +3,1%. Ακλουθούν Lamda +2,7%, Jumbo +2,2%, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,7%.

Μονάδες από τους βασικούς δείκτες κόβουν η Coca-Cola (-1,1%) και η Motor Oil (-0,6%). Στο κόκκινο επίσης ΟΛΠ και  ΕΥΔΑΠ (+0,5%)

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Απώλειες στη Wall Street λόγω ομολόγων

Απώλειες στη Wall Street λόγω ομολόγων

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street μετά τη νέα άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη...
Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω ανάκαμψης του δολαρίου

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω ανάκαμψης του δολαρίου

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το πετρέλαιο, καθώς δέχθηκε πιέσεις από την ανάκαμψη του δολαρίου που καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους ξένου...
Απουσιάζουν τα funds, σε ρηχά νερά το χρηματιστήριο

Απουσιάζουν τα funds, σε ρηχά νερά το χρηματιστήριο

"Μουδιασμένη" η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει τις εξελίξεις στο μέτωπο του σκανδάλου Novartis, που μπορεί που θα αποτελέσουν σημαντική παράμετρο για τη διαμόρφωση...
Ανακάμπτει η Wall μετά τις απώλειες

Ανακάμπτει η Wall μετά τις απώλειες

Με ήπια κέρδη εμφανίζεται σήμερα η Wall Street ύστερα από τις χθεσινές που ασκήθηκαν λόγω εταρικών και άλλων νέων. Έντονο είναι το...
Πτωτικό momentum στο ΧΑ

Πτωτικό momentum στο ΧΑ

Αρνητική συγκυρία διαμορφώνεται βραχυχρόνια στο χρηματιστήριο, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο Novartis προκαλεί πολλαπλές παρενέργειες σε πολλά επίπεδα επιτείνοντας την...
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

 Σε κερδοφόρο έδαφος κινούνται οι κυριότερες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να κλείνει με κέρδη 0,21% στις 21.970 μονάδες. Στις υπόλοιπες...
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, αλλά και την αναμενόμενη αύξηση...
Walmart και ομόλογα λύγισαν τη Wall Street

Walmart και ομόλογα λύγισαν τη Wall Street

 Με πτώση έκλεισε η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, μετά τη χθεσινή αργία, με τους επενδυτές να ανησυχούν για...