Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

Σήμα κινδύνου από τα ομόλογα, ξέφυγε πάνω από 4% το 10ετές!

Άλμα αποδόσεων μετά την επιτυχή έξοδο με το 7ετές. Πώς απειλείται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, γιατί επιμένει το ΔΝΤ σε σοβαρά μέτρα για το χρέος.

Δημοσιεύθηκε: 09 Φεβρουαρίου 2018, 10:49 , Τελευταία Ενημέρωση: 09/02/2018, 13:12

Σήμα κινδύνου από τα ομόλογα, ξέφυγε πάνω από 4% το 10ετές!

Πάνω από το 4% ξεφεύγει σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου και πάνω από το 3,4% του 5ετούς, ενώ μόλις στις 8 Φεβρουαρίου η απόδοση στη 10ετία είχε υποχωρήσει στο 3,66%.

Νωρίτερα, το Σin μετέδωσε:

Μπορεί η έξοδος του Δημοσίου στην αγορά με το 7ετές ομόλογο να ήταν σχετικά επιτυχής, αλλά από την αγορά ομολόγων ακούγεται ηχηρό «σήμα κινδύνου» για την Ελλάδα, που δημιουργεί νέα δεδομένα για το σενάριο της «καθαρής εξόδου», τα οποία θα κληθούν να σταθμίσουν κυβέρνηση και δανειστές το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα των μνημονίων.

Το πιο ανησυχητικό σημάδι, που γίνεται ορατό με μια ματιά στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, είναι η πολύ μεγάλη αύξηση της απόδοσης του 5ετούς τίτλου, μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στις 25 Ιανουαρίου, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η απόδοση του 5ετούς είχε «βουτήξει» στο 2,662%. Όμως, σήμερα η απόδοση κυμαίνεται λίγο χαμηλότερα από το 3,3% (στο 3,28%), έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 0,6%.

Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής συνδέεται με την έξοδο του Δημοσίου στην αγορά, για την άντληση 3 δισ. ευρώ: το «φρέσκο» χρήμα που κατευθύνθηκε στην έκδοση δεν ήταν αρκετό και πολλοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις 5ετών ομολόγων για να μπουν στα 7ετή, προκαλώντας μια αύξηση απόδοσης της τάξεως του 0,3%, τις τελευταίες ημέρες.

Όλα αυτά εγγράφονται στο γενικότερο πλαίσιο των σοβαρών αλλαγών που σημειώνονται ή αναμένονται στο παγκόσμιο σκηνικό της αγοράς ομολόγων και των χρηματαγορών, από τη στιγμή που φάνηκαν οι πρώτες ισχυρές ενδείξεις υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας.

 Η συγκυρία στις αγορές

Το ντόμινο στις αγορές αρχίζει και πάλι από τις ΗΠΑ, όπου η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή και οι μισθοί που τα προηγούμενα χρόνια έμεναν στάσιμοι, αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό της οκταετίας.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, η αγορά ομολόγων διαφοροποιεί τα σενάριά της για την πορεία των επιτοκίων, εκτιμώντας ότι πλέον δεν είναι απίθανο αντί για τρεις αυξήσεις κατά 0,25%, που θα ανεβάσουν το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 2-2,25%, να δούμε τέσσερις αυξήσεις, που θα το φέρουν στο 2,25%-2,50%.

Αυτό το παιχνίδι με τα εκατοστά στα επιτόκια του δολαρίου είναι πολύ σημαντικό για τα ομόλογα και εξηγεί πώς εκτοξεύθηκε η απόδοση των 10ετών Treasuries στο 2,885%, την Δευτέρα, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο της τετραετίας.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Ευρώπη, όπου η οικονομία αναπτύσσεται εσχάτως με ταχύτερους ρυθμούς από την αμερικανική. Η πίεση στον Ντράγκι από την Bundesbank να «σφίξει» τη νομισματική πολιτική, αν όχι με αύξηση επιτοκίων, αλλά πάντως με τερματισμό του QE, είναι ισχυρές και θα γίνουν ισχυρότερες το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη η απόδοση των γερμανικών ομολόγων έχει αυξηθεί σημαντικά, το τελευταίο διάστημα (η απόδοση του 10ετούς bund έχει εκτιναχθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου 2017 από το 0,3 στο 0,77%).

Σε αυτό περιβάλλον, όταν δηλαδή σημειώνουν τέτοια αύξηση οι αποδόσεις των απολύτως ασφαλών ομολόγων, αμερικανικών και γερμανικών, η πορεία προς το δανεισμό από την αγορά μιας χώρας με ομόλογα διαβάθμισης “junk”, όπως η Ελλάδα καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.

Κλειδί η ελάφρυνση χρέους

Το σημείο – κλειδί, για να προχωρήσει ομαλά η έξοδος από το πρόγραμμα, είναι η ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζεται να μπει στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας με επίμονη απαίτηση να «κλειδώσει» το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF.

Μόνο με τον τρόπο αυτό, εκτιμά το Ταμείο, θα «καθαρίσει το πεδίο» των πληρωμών για το χρέος της επόμενης δεκαετίας, ώστε οι επενδυτές να μπορούν άφοβα να αγοράζουν ελληνικούς τίτλους με λήξη μετά το 2022. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο κόστος δανεισμού, που σε συνδυασμό και με την εισαγόμενη αύξηση αποδόσεων των ομολόγων θα προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες.

Το Ταμείο, παρότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να μεταθέσουν στο απώτερο μέλλον τη λύση για το χρέος και να τη συνδέσουν με υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αναμένεται ότι θα επιμείνει στην ανάγκη να διευθετηθεί με ουσιώδη τρόπο και έγκαιρα αυτή η σοβαρή εκκρεμότητα, καθώς η θέση της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων θα είναι δύσκολη, με την αναμενόμενη αλλαγή των διεθνών συνθηκών.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Απώλειες στη Wall Street λόγω ομολόγων

Απώλειες στη Wall Street λόγω ομολόγων

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street μετά τη νέα άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη...
Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω ανάκαμψης του δολαρίου

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω ανάκαμψης του δολαρίου

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το πετρέλαιο, καθώς δέχθηκε πιέσεις από την ανάκαμψη του δολαρίου που καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους ξένου...
Απουσιάζουν τα funds, σε ρηχά νερά το χρηματιστήριο

Απουσιάζουν τα funds, σε ρηχά νερά το χρηματιστήριο

"Μουδιασμένη" η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει τις εξελίξεις στο μέτωπο του σκανδάλου Novartis, που μπορεί που θα αποτελέσουν σημαντική παράμετρο για τη διαμόρφωση...
Ανακάμπτει η Wall μετά τις απώλειες

Ανακάμπτει η Wall μετά τις απώλειες

Με ήπια κέρδη εμφανίζεται σήμερα η Wall Street ύστερα από τις χθεσινές που ασκήθηκαν λόγω εταρικών και άλλων νέων. Έντονο είναι το...
Πτωτικό momentum στο ΧΑ

Πτωτικό momentum στο ΧΑ

Αρνητική συγκυρία διαμορφώνεται βραχυχρόνια στο χρηματιστήριο, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο Novartis προκαλεί πολλαπλές παρενέργειες σε πολλά επίπεδα επιτείνοντας την...
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

 Σε κερδοφόρο έδαφος κινούνται οι κυριότερες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να κλείνει με κέρδη 0,21% στις 21.970 μονάδες. Στις υπόλοιπες...
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, αλλά και την αναμενόμενη αύξηση...
Walmart και ομόλογα λύγισαν τη Wall Street

Walmart και ομόλογα λύγισαν τη Wall Street

 Με πτώση έκλεισε η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, μετά τη χθεσινή αργία, με τους επενδυτές να ανησυχούν για...