Sofokleousin.gr

ΧΑ: Μάχες των funds με έντονες διακυμάνσεις και μεγάλο τζίρο

Δημοσιεύθηκε: 01 Φεβρουαρίου 2018, 18:45

ΧΑ: Μάχες των funds με έντονες διακυμάνσεις και μεγάλο τζίρο
Σχετικά tags

Ένα ιδιότυπο διπλό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΧΑ, καθώς επενδυτικά χαρτοφυλάκια και επιθετικά funds μάχονται να κοντρολάρουν την αγορά, έχοντας αντιτιθέμενα συμφέροντα και διαφορετικούς στόχους. Οι ξένοι μεγάλοι «παίκτες» που έχουν short θέσεις σε μετοχές και Παράγωγα, συνεχίζουν τις μάχες οπισθοφυλακών, προσπαθώντας να ανακόψουν την άνοδο για να αποφύγουν ζημίες ή να τις περιορίσουν. Αντίθετα, οι μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές ενισχύουν σταθερά τις θέσεις τους δίνοντας  ώθηση στην αγορά.

Παράλληλα στο ΧΑ συντελείται σταδιακά μια αλλαγή φρουράς και η σκυτάλη περνά από τα επιθετικά χαρτοφυλάκια των «ώριμων αναδυόμενων» αγορών στα real money funds, που «έρχονται για να μείνουν».

Οι μάχες αυτές αποτυπώνονται στο ταμπλό με έντονες διακυμάνσεις  μετοχών και δεικτών, αλλά και με μεγάλο όγκο συναλλαγών και εντυπωσιακό τζίρο (123 εκατ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση).

Τρικυμία

Σήμερα η εικόνα τις αγοράς άλλαξε άρδην ενδοσυνεδριακά και μια διαγραφόμενη εντυπωσιακή άνοδος –προοίμιο ράλι, κατέληξε σε «παρ’ ολίγον ατύχημα» και σε επιχείρηση διάσωσης. 

Εν μέσω πυρετωδών συναλλαγών οι τραπεζικές μετοχές «απογειώθηκαν» αρχικά, δίνοντας ανοδική ορμή στους δείκτες. Οι short είδαν να χάνουν το παιχνίδι και παρενέβησαν χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη πυρός για να «γυρίσουν» την αγορά. Το πέτυχαν εν μέρει – πρόσκαιρα ίσως.

Κρίσιμες για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης θα είναι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις – Παρασκευή και Δευτέρα. Σ’ αυτές θα φανεί αν θα διατηρηθούν το καλό κλίμα και η δυναμική που δημιούργησε η δημοσιοποίηση των παραμέτρων των stress test.

Θετικές εκτιμήσεις για τις τράπεζες

Αναλυτές και τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο πήχυς μπαίνει χαμηλά, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τον υπερβούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και είναι μάλλον απίθανο να χρειασθεί κάποια ανακεφαλαιοποίηση.  Σε έκθεση της η HSBC καθησύχασε την αγορά, εκτιμώντας ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Η Wood εκτιμά ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests χωρίς να χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια.
Διεθνείς οίκοι επισημαίνουν  επίσης ότι πέραν των παραδοχών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας  που υιοθετούνται στα stress test, θετικό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που τους επιτρέπουν να απορροφήσουν «ανώδυνα» ζημίες από επιθετικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες περαιτέρω από την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων.

 Οι shortαρισμένοι

Εκλείπει ετσι μιά βασική πηγή αβεβαιότητας  και υπολανθάνουσας ανησυχίας, που επηρέαζε τη χρηματιστηριακή αγορά βάζοντας «φρένο» στις τραπεζικές μετοχές. Ο δρόμος λοιπόν ανοίγει πάλι και η ανοδική πορεία του ΧΑ μπορεί να συνεχισθεί, με λοκομοτίβα τα τραπεζικά χαρτιά.

Όμως, κόντρα στις θετικές προοπτικές, ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια που πόνταραν σε διόρθωση, έχουν ακόμη μεγάλες ανοιχτές short. Οι προσπάθειες  να τις κλείσουν με τη χαμηλότερη δυνατή ζημία προκαλούν έντονη μεταβλητότητα μεταβλητότητα. Από τεχνική άποψη σημαντικό είναι ότι οι βασικοί δείκτες επανήλθαν από κρίσιμες ζώνες στήριξης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα μέχρι τις 895,64 μονάδες (+1,91%) και τερμάτισε στις 886,44 με κέρδη 0,87%, ενώ προς  στιγμήν βρέθηκε στο κόκκινο. Πρώτο ζητούμενο  είναι τώρα η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, με στόχο τις 937.

Κατά 0,87% ενισχύθηκε και ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.256,39 μονάδες. Ανοδο 1,43% σημείωσε ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός πήγε μέχρι +4,28% και έκλεισε με κέρδη 3,57%. Πρώτη μετοχή στον κλάδο η Alpha, με +6,6%. Πειραιώς +4,6%, Eurobank +2,1%, αμετάβλητη η Εθνική, Attica -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε και σήμερα η ΔΕΗ, με +3,6%. Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3,1%, Jumbo +2,5%, Motor Oil +1,5%, Μυτιληναίος +1,2%.  Με αρνητικό πρόσημο Lmda, Grivalia και ΕΛΠΕ -1,3%

Στα mid caps Νηρέας +6,5%, Ελλάκτωρ +3%, Intralot +2,2%, Φουρλής και ΕΥΑΘ +2%.

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται το ράλι εταιρειών πληροφορικής με μεγάλο όγκο συναλλαγών: Q&R +12,6%,  Profile +8,5%. Συνεχίζει επίσης την κούρσα ο Κέκροψ (+10%).

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Προβληματισμός στην Wall, πιέσεις από Apple και ομόλογα

Προβληματισμός στην Wall, πιέσεις από Apple και ομόλογα

Προβληματισμό προκάλεσε η εικόνα της Wall Street την τελευταία ημέρα της εβδομάδας καθώς οι απώλειες διευρύνθηκαν από τα μέσα της συνεδρίασης. Στο...
Διατηρούνται οι προσδοκίες στο ΧΑ

Διατηρούνται οι προσδοκίες στο ΧΑ

Προσδοκίες για καλύτερη συνέχεια και περαιτέρω ανάκαμψη δημιουργεί η συνολική εικόνα της αγοράς στο κλείσιμο της εβδομάδας. Αν και οι δύο βασικοί...
Ρύθμιση για διαγραφή οφειλών παράλληλα ασφαλισμένων εξήγγειλε ο Πετρόπουλος

Ρύθμιση για διαγραφή οφειλών παράλληλα ασφαλισμένων εξήγγειλε ο Πετρόπουλος

Τη δυνατότητα διαγραφής οφειλών ή απαλλαγής τους από πρόσθετες επιβαρύνσεις οι οποίες είχαν βεβαιωθεί, πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής...
Νευρικότητα στην Wall, «βαρίδι» η Apple

Νευρικότητα στην Wall, «βαρίδι» η Apple

Οι πιέσεις που λαμβάνουν χώρα στην μετοχή της Apple συμπαρασύρουν την Wall Street σε αρνητικό πρόσημο, με ήπιες ωστόσο απώλειες. Αφορμή στάθηκε...
Πέφτει η τιμή του πετρελαίου μετά τις επικρίσεις Τραμπ προς τον ΟΠΕΚ

Πέφτει η τιμή του πετρελαίου μετά τις επικρίσεις Τραμπ προς τον ΟΠΕΚ

Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά την κριτική του προέδρου των ΗΠΑ με στόχο τον ΟΠΕΚ. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Οργανισμό...

Bloomberg: Σε λανθασμένη πληρωμή 28 δισ. ευρώ προέβη η Deutsche Bank!

Λάθος σε μία πληρωμή ρουτίνας έκανε τον περασμένο μήνα η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, όταν έστειλε 28 δισ. ευρώ σε χρηματιστήριο,...
Σε τροχιά διόρθωσης το χρηματιστήριο

Σε τροχιά διόρθωσης το χρηματιστήριο

 Μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου που απέφερε +8% στον ΓΔ και περίπου 20% στις τραπεζικές μετοχές, έρχεται η ώρα της κατοχύρωσης κερδών...
Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικές τάσεις επικρατούν στις κυριότερες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους, στις συνόδους του ΔΝΤ και της...