Sofokleousin.gr

ΟΛΠ: Προτάσεις για το Master Plan του λιμανιού

Δημοσιεύθηκε: 22 Ιανουαρίου 2018, 19:05 , Τελευταία Ενημέρωση: 22/01/2018, 19:09

Σχετικά tags

Ανάπτυξη κέντρου logistics, κατασκευή τουλάχιστον δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, επέκταση επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας και κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού, περιλαμβάνονται στα σχέδια της cosco για το λιμάνι του Πειραιά, έως το 2021.

Στόχος της κινεζικής ηγεσίας είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας, να αποτελέσει κόμβο του παγκόσμιου συστήματος μεταφορών,με ηγετική θέση στην κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με ταυτόχρονη αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΟΛΠ Α.Ε. σε εκτέλεση όσων ορίζονται στη Σύμβαση Παραχώρησης του 2016, που κυρώθηκε με τον νόμο Ν.4404/2016, παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 22.01.2018 σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της για το "Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) Λιμένα Πειραιά".

Στη σημερινή παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ.Γαβρίλης,οι Δήμαρχοι: Πειραιά κ. Ι.Μώραλης , Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χ.Βρεττάκος , Περάματος κ.Γ. Λαγουδάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κ. Μ.Σακέλλης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης κ. Κ.Λεοντάρας , ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων Μ.Τσικαλάκης , εκπρόσωποι του Ναυτικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, των Ναυτικών Πρακτόρων, Συνδικαλιστικών Ενώσεων και άλλων φορέων.

Οι φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση θα αποστείλουν τις προτάσεις τους για την τελική διαμόρφωση του αναπτυξιακού πλάνου.

Εργα για κρουαζιέρα, κέντρο logistics και Ναυπηγοεπισκευή

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την ανάπτυξη του Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής στην πρώην περιοχή ΟΔΔΥ έκτασης 80.000m2 με την κατασκευή νέων σύγχρονων αποθηκών εφοδιαστικής αλυσίδας .Στις 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να καταπλεύσει επίσης στον Πειραιά ένα από τα μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας πλοία του στόλου της COSCO 20.000+ TEU's.

Με τον κατάπλου του συγκεκριμένου πλοίου, ο Πειραιάς ουσιαστικά «κλειδώνει» τον κομβικό του ρόλο στο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού ενώ παράλληλα το εντάσσει στα ευρωπαϊκά λιμάνια που μπορούν να δεχθούν και εξυπηρετήσουν πλοία αυτού του μεγέθους.

Νέα δεδομένα και στο δεξαμενισμό των πλοίων για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, θα διαμορφώσει η τοποθέτηση της νέας πλωτής δεξαμενής «Piraeus III» από τον ΟΛΠ-COSCO στο Πέραμα, που αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά, περί τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου.

Η νέα δεξαμενή μήκους 240 μέτρων, πλάτους 45μ., βάθους 18 μ., χωρητικότητας 205,66 τόνων και ανυψωτικής ικανότητας 22.000 τόνων, θα μπορεί να εξυπηρετεί πλέον τα περισσότερα πλοία της ακτοπλοΐας αλλά και ελληνόκτητα κρουαζιερόπλοια. Ήδη για την τοποθέτησή της έχουν εγκριθεί και ήδη εκτελούνται συγκεκριμένα έργα στην περιοχή.

Τα έργα, που υλοποιεί η εταιρεία TEKΑΛ, περιλαμβάνουν εκβάθυνση της λιμενολεκάνης μέχρι και 20 μέτρα λειτουργικό βάθος, νέα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και τοποθέτηση τεσσάρων ναύδετων για την αγκυροβόληση των πλοίων. Η ολοκλήρωση των έργων, αναμένεται περίπου στις αρχές Μαρτίου.

Στόχος του ΟΛΠ είναι επίσης το λιμάνι του Πειραιά να αποκτήσει ηγετική θέση στην κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, με προσέλκυση 580.000 επιβατών που να έχουν ως λιμάνι εκκίνησης τον Πειραιά και από τους οποίους οι 100.000 να προέρχονται από την Κίνα.

Αναμένεται η επέκταση στο νότιο τμήμα του λιμανιού με τη δημιουργία συνολικά 6 θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς 350 μέτρων, εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και η έκριση από την ΕΕ. Στο ίδιο σημείο αναμένεται να κατασκευαστεί και νέος επιβατικός σταθμός κρουαζιέρας.

Αναμένεται επίσης η ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας σε πεντάστερο ξενοδοχείο, η μετατροπή των παλαιών αποθηκών σε ξενοδοχείο 4 και 5 αστέρων και η κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Porto Leone.Επίσης προβλέπεται η κατασκευή δύο πενταόροφων κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων έκτασης 75.000m2 το καθένα, και η ανακατασκευή της πέτρινης αποθήκης σε μουσείο μετανάστευσης και ιστορικό αρχείο .

Ο οργανισμός θα προμηθευθεί εξάλλου οικολογικά λεωφορεία για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επιβατών και του κοινού γύρω από το κεντρικό λιμάνι της ακτοπλοϊας και της κρουαζιέρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μινέττα: Αποζημιώσεις 25 εκατ. το 2017 και αύξηση παραγωγής

Μινέττα: Αποζημιώσεις 25 εκατ. το 2017 και αύξηση παραγωγής

Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις που κατέβαλλε η Μινέττα το 2017, συμπεριλαμβανομένου και των ζημιών στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής,...
Επιστρέφουν στο Δημόσιο οι μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Επιστρέφουν στο Δημόσιο οι μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

 Πίσω στο ελληνικό Δημόσιο επιστρέφει η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ  σύμφωνα με διυπουργική απόφαση. Οι μετοχές είχαν μεταβιβασθεί στο...
ΒοfA: Τα κρυπτονομίσματα «παράγοντες κινδύνου» για τους επενδυτές

ΒοfA: Τα κρυπτονομίσματα «παράγοντες κινδύνου» για τους επενδυτές

 Τα κρυπτονομίσματα συμπεριέλαβε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ ως «παράγοντες κινδύνου» για τους επενδυτές, επισημαίνοντας παράλληλα πως μπορεί να αντιμετωπίσει «σημαντικό»...
Στα χέρια της General Mills η Blue Buffalo

Στα χέρια της General Mills η Blue Buffalo

 Στα χέρια της General Mills περνά  η Blue Buffalo έναντι 40 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά ή 8 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, η General...
Πως η Παγκόσμια Οικονομία «σπρώχνει» τα κέρδη της British Airways

Πως η Παγκόσμια Οικονομία «σπρώχνει» τα κέρδη της British Airways

 Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της British Airways, IAG, ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη κατέγραψαν άνοδο κατά περίπου ένα πέμπτο το 2017 καθώς η...
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Unisoft από τη SoftOne

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Unisoft από τη SoftOne

Υπεγράφη χθες η συμφωνία εξαγοράς της Unisoft ΑΕ από την SoftOne Technologies. Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά την έκδοση...
Προσλήψεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ στον ΑΔΜΗΕ

Προσλήψεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ στον ΑΔΜΗΕ

  Την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας μέσω ΑΣΕΠ που θα αντικαταστήσουν τους εργολάβους ανακοίνωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ. Προσελήφθησαν 36 άτομα για τον καθαρισμό...
Ανδροκρατούμενες οι θέσεις «κλειδιά» στην RBS

Ανδροκρατούμενες οι θέσεις «κλειδιά» στην RBS

 Ανδροκρατούμενες φαίνεται να είναι οι θέσεις «κλειδιά» στην Royal Bank of Scotland, καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα οι μισθοί που δίνει...