Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

«Χρυσές» παροχές ΟΤΕ σε μετόχους!

«Πακέτο» 260 εκατ. ευρώ για μερίσματα και επαναγορά μετοχών. Στον ίδιο δρόμο και άλλοι ισχυροί όμιλοι του ΧΑ.

Δημοσιεύθηκε: 19 Ιανουαρίου 2018, 11:18 , Τελευταία Ενημέρωση: 19/01/2018, 17:35

«Χρυσές» παροχές ΟΤΕ σε μετόχους!
Σχετικά tags

Παροχές που ξεπερνούν κάθε προσδοκία στους μετόχους του ανακοίνωσε πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ο ΟΤΕ, οδηγώντας την πιο «βαριά» μετοχή του ΧΑ σε «απογείωση», κατά το άνοιγμα των συναλλαγών, και στέλνοντας ένα μήνυμα με ευρύτερη σημασία για το επενδυτικό κοινό: οι ισχυρές ελληνικές εισηγμένες αρχίζουν, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα  της κρίσης, να ανοίγουν τα πορτοφόλια για τους μετόχους τους.

Η διοίκηση του Οργανισμού βρισκόταν υπό πίεση από ακτιβιστικά funds από τα τέλη του περασμένου χρόνου, προκειμένου να ακολουθήσει πιο γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων, αλλά η αρχική της αντίδραση, όταν είχε γίνει γνωστό το θέμα από την Wall Street Journal ήταν μάλλον επιφυλακτική.

Η Amber Capital είχε ζητήσει από τη διοίκηση του ΟΤΕ να εφαρμόσει μια πολιτική επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους ακόμη και με δανεισμό, καθώς εκτιμούσε ότι τα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού δικαιολογούν πολύ πιο γενναιόδωρη μεταχείριση των μετόχων.

Σήμερα, η διοίκηση του ΟΤΕ δικαίωσε τις προσδοκίες των μετόχων, με τρόπο που δικαιολογεί και το ράλι της μετοχής από τα χαμηλά του Νοεμβρίου -από τις 16 Νοεμβρίου ως το χθεσινό κλείσιμο, η μετοχή είχε κερδίσει σχεδόν 18%.

Όπως ανακοινώθηκε πριν την έναρξη των συναλλαγών, ο ΟΤΕ αποφάσισε να διανέμει στο εξής το μεγαλύτερο μέρος των ελεύθερων ταμειακών ροών του στους μετόχους, με τη μορφή μερίσματος και επαναγοράς μετοχών -σε αναλογία 65% - 35%.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, ότι φέτος θα διανεμηθούν συνολικά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέρισμα για το 2017 σχεδόν 170 εκατ. ευρώ και 90 εκατ. ευρώ για επαναγορά μετοχών. Στο άνοιγμα των συναλλαγών στο ΧΑ, η ανακοίνωση προκάλεσε ευφορία, με τη μετοχή να σημειώνει  άλμα +4% στα 12,30 ευρώ.

Δίνει το παράδειγμα

Η ανακοίνωση του ΟΤΕ, όπως σημειώνουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, έχει ευρύτερη σημασία για την πορεία του Χρηματιστηρίου, καθώς εκτιμάται ότι και άλλοι εισηγμένοι όμιλοι με μεγάλου ύψους ελεύθερες ταμειακές ροές θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΤΕ, προκειμένου να προσελκύσουν συντηρητικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική ανταμοιβής των μετόχων.

Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο όφελος από τη νέα πολιτική του ΟΤΕ θα έχει, πέραν της Deutsche Telekom, το Υπερταμείο για τη δημόσια περιουσία, που από φέτος θα λαμβάνει τα μερίσματα που αναλογούν στις μετοχές που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, παρότι αυτές δεν μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο.

Η ανακοίνωση του ΟΤΕ

O Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. («ΟΤΕ Α.Ε.» ή «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη συνεδρίαση της 18ης Ιανουαρίου 2018, την Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους.

Οι θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και η σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών της, καθώς και οι σταθερές επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας υποστηρίζουν την υιοθέτηση μιας μεσοπρόθεσμης Πολιτικής Αμοιβών προς τους Μετόχους.

Η Εταιρεία ορίζει την Πολιτική Αμοιβών των Μετόχων ως εξής:

«Με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν σταθερά, η Εταιρεία προτίθεται μεσοπρόθεσμα να καταβάλει στους μετόχους της, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, τις ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγονται κάθε χρόνο, έχοντας ενσωματώσει τις εξαγορές φάσματος, και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Για το 2018, αλλά και μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα.

Η εφαρμογή της πολιτικής θα ξεκινήσει από το 2018 και θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος, δηλ. το 2018, ως βάση υπολογισμού των μεγεθών που θα αποτελούν την συνολική αμοιβή των μετόχων. Με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμόζεται η πολιτική και για τα επόμενα χρόνια, δηλ. η βάση υπολογισμού  για την συνολική αμοιβή των μετόχων το 2019 θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2019, κ.ο.κ.»

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας και θα υλοποιείται υπό τους όρους του ισχύοντος νομικού και κανονιστικού πλαισίου.

Το προτεινόμενο ετήσιο μέρισμα για τη χρήση του 2017, το οποίο θα πληρωθεί το 2018, αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα του Ομίλου για το 2017, στις 22 Φεβρουαρίου.

Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2018, το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την Πολιτική Αμοιβών των Μετόχων θα ανέλθει περίπου σε €260 εκ, έχοντας ενσωματώσει τις πληρωμές για εξαγορά φάσματος και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια νέα πολιτική Αμοιβών προς τους μετόχους μας, μία δίκαιη και δυναμική πολιτική, που αντικατοπτρίζει την μακροχρόνια στήριξή τους στο επιχειρηματικό μας μοντέλο.

Η δομή της νέας πολιτικής μας προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να συνδυάσουμε την ανάγκη για ανταμοιβή των μετόχων με τη διαφύλαξη της οικονομικής μας θέσης και την αδιάκοπη συνέχιση του φιλόδοξου επενδυτικού μας πλάνου για την υποστήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας .

Η ανάπτυξη νέων δικτύων οπτικών ινών και κινητής νέας γενιάς ανοίγει το δρόμο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και ενισχύει την εμπειρία των πελατών, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την βιώσιμη ανάπτυξή μας στο μέλλον».

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Τελειώνει η εποχή του φθηνού χρήματος

Τελειώνει η εποχή του φθηνού χρήματος

Την έναρξη ενός μακροχρόνιου κύκλου ανόδου των επιτοκίων και  αυξητικής τάσης του κόστους χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο σηματοδοτεί η απόφαση της ομοσπονδιακής...
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, μετά την μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, αλλά...
H Fed «γύρισε» το κλίμα στη Wall Street

H Fed «γύρισε» το κλίμα στη Wall Street

"Κοκκίνισαν" σήμερα τα ταμπλό στη Wall Street, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωναν μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve,...
Προληπτική γραμμή: Η Κομισιόν «επιβεβαιώνει» τις σκοπιμότητες λέει το Μαξίμου

Προληπτική γραμμή: Η Κομισιόν «επιβεβαιώνει» τις σκοπιμότητες λέει το Μαξίμου

«Η σημερινή διάψευση από αξιωματούχους της Κομισιόν στα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τίποτα...
Πυρά Παπαδοπούλου σε ΝΔ: Τέλος η εποχή της καταλήστευσης του δημοσίου πλούτου

Πυρά Παπαδοπούλου σε ΝΔ: Τέλος η εποχή της καταλήστευσης του δημοσίου πλούτου

Επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους τομεάρχες...
Μετοχές στην κόψη του ξυραφιού

Μετοχές στην κόψη του ξυραφιού

Μέσα στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνουν η κλιμακούμενη σκανδαλολογία, οι ανησυχίες για τις τράπεζες και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το χρηματιστήριο έκλεισε...
Wall Street: Το βλέμμα στην Fed, βαρίδι το Facebook

Wall Street: Το βλέμμα στην Fed, βαρίδι το Facebook

Στάση αναμονής διατηρούν οι επενδυτές, αποφεύγοντας κινήσεις υψηλού ρίσκου, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για το μέλλον των επιτοκίων. Κατά τα...
Ντεμπούτο για Energean στο LSE - κολοσσοί στο νέο σχήμα

Ντεμπούτο για Energean στο LSE - κολοσσοί στο νέο σχήμα

Στο ταμπλό της κύριας αγοράς του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) διαπραγματεύεται επισήμως η μετοχή της Energean Oil & Gas μετά το πρόσφατο...