Sofokleousin.gr

Μάχη επενδυτών- κερδοσκόπων στο χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 12 Ιανουαρίου 2018, 19:05

Μάχη επενδυτών- κερδοσκόπων στο χρηματιστήριο

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο δεν αφορά πλέον τη μεσοπρόθεσμη πορεία του – η οποία είναι περίπου προδιαγεγραμμένη, καθώς οι οικονομικές, δημοσιονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μια χρονιά εντυπωσιακών κερδών. Αφορά το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη – σε ορίζοντα λίγων ημερών ή εβδομάδων.

Μετά από πέντε εβδομάδες συνεχούς ανόδου, φυσιολογική εξέλιξη θα αποτελούσε μια έστω πρόσκαιρη διόρθωση, με κατοχύρωση κερδών, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και εισροή φρέσκου χρήματος. Μέχρι στιγμής όμως η δυναμική της αγοράς και το αγοραστικό ενδιαφέρον  δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Με μικρές «ανάσες» και πρόσκαιρες ενδοσυνεδριακές μικροκροδιορθώσεις το αργόσυρτο ράλι συνεχίζεται.

Για πόσο ακόμη; Οσο οι δείκτες ανεβαίνουν και τα blue chips κινούνται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, αυξάνονται οι πιθανότητες «γυρίσματος», που μπορεί να επισυμβεί οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος. Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα συμπτώματα «κόπωσης», που δείχνουν ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, την οποία θα ακολουθήσει μία περίοδος συσσώρευσης.

Η μεταβλητότητα αυξάνεται, καθώς οι ισχυρές προσδοκίες μεταφράζονται σε  νέες τοποθετήσεις και σε αγοραστική ζήτηση, ενώ παράλληλα τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Αισιόδοξοι επενδυτές...

Επενδυτικά funds που κινούνται με μακροχρόνιο ορίζοντα, εγχώρια χαρτοφυλάκια και ιδιώτες με διαθέσιμο χρήμα για τοποθετήσεις, διαμορφώνουν τη στρατηγική τους με βάση τις προοπτικές που διαμορφώνονται μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς η χώρα οδεύει προς την έξοδο από τα μνημόνια έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση επιταχυνόμενης ανάπτυξης.

Ενδεικτική είναι η έκθεση της Sommerville Advisory Markets, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα «επενδυτική ευκαιρία του 2018» και συνιστά τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές.

 ...και shorters

Παράλληλα όμως, στο ΧΑ συνεχίζουν η «δράση» τους τα επιθετικά funds που έχουν στοιχηματίσει από τον Νοέμβριο στην πτώση (κυρίως των τραπεζικών) μετοχών. Μέχρι στιγμής διαψεύδονται και έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες, αλλά δεν καταθέτουν τα όπλα.

Πρωταγωνιστούν τα Lansdowne, Marshall Wace και Oceanwood Capital, που συνεχίζουν να αυξάνουν τις short θέσεις τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν ανοιχτές θέσεις που αντιστοιχούν στο 1,44% των μετοχών της Εθνικής, 1,21% της Eurobank, 1,10% της Alpha και  2,11% της Πειραιώς.

Περιμένουν προφανώς μια τεχνική διόρθωση μεγάλου εύρους, ή κάποιο μεγαλύτερο «γύρισμα» της αγοράς με επιδείνωση κλίματος που μπορεί να προέλθει από απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το στοίχημα παραμένει λοιπόν ανοιχτό. Καθοριστικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση κλίματος βραχυχρόνια θα αποτελέσουν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, οι αποφάσεις του Eurogroup, το ποσό της δόσης που θα εκταμιευθεί άμεσα και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις από S&P και Fitch.

Θα ακολουθήσει η προσφυγή του Δημοσίου στις χρηματαγορές με ομολογιακή έκδοση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος θα επηρεάσει άμεσα το χρηματιστήριο, ενώ - εφ' όσον είναι θετικό, όπως αναμένεται - θα διευκολύνει την πρόσβαση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων σε φθηνό δανεισμό.

Μετοχές και δείκτες

Πάντως ο βασικός «αντίπαλος»  για την αγορά είναι τώρα ο... εαυτός της - οι υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις και τα τεχνικά στοιχεία. Οι δείκτες έχουν διασπάσει διαδοχικές αντιστάσεις, κινούνται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και βρίσκονται πολύ κοντά σε σημεία όπου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ο παρών ανοδικός κύκλος.

Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει πλέον τις 860 μονάδες, που ήταν ο απώτατος στόχος, ότι ξεκινούσε το year-end rally τον Δεκέμβριο. Σήμερα έκλεισε στις 851,12 μονάδες με άνοδο 0,49%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από -0,60% μέχρι +0,86%, με διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Ο  FTASE25 κέρδισε 0,60% τερματίζοντας στις 2.188,03 μονάδες. Κατά 1,41% ενισχύθηκε ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς τα mid caps συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές και να κερδίζουν έδαφος.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,29% μέχρι +1,46% και τερμάτισε με κέρδη +0,88%. Τρ. Ελλάδος +2,6%, Alpha +1,5%,  Eurobank +1,1%, Πειραιώς +0,5%, αμετάβλητη η Εθνική,  Attica -2%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips πρώτη σε απόδοση η ΕΥΔΑΠ (+2,4%). ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ +1,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ +1.

Στον αντίποδα Βιοχάλκο -1,4%, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ -1%, ΤΕΝΕΡΓΑ -0,8%, ΔΕΗ -0,4%.

Στα mid caps  συνεχίσθηκε η κούρσα της Cenergy (+5,2%). Ακολούθησαν Intralot +4,5%, Υγεία +4%, Ικτίνος +3%

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης παραμένει το χρηματιστήριο και όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του είναι ανοιχτά. Βασικό...
Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street με ήπια άνοδο εν μέσω εταιρικών και μακροοικονομικών νέων. Πιο αναλυτικά, η...
Εν αναμονή των Παραγώγων

Εν αναμονή των Παραγώγων

Ενα τεστ αντοχών και στηρίξεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο, που παραμένει σε τροχιά διολίσθησης για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση,  κόντρα στη...
Στα  7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Στα 7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Ρόλο κλειδί στην οικονομία της Ευρώπης κατέχουν οι ασφαλιστικές οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε...
Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Το θέμα δεν έγκειται στο εάν, αλλά στο πότε η φούσκα του Bitcoin θα σκάσει δηλώνει η Allianz Global Investors. Η αξία...
Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στις κυριότερες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να εκδηλώνουν την ανησυχία τους, για τη διπλωματική διαμάχη που εξελίσσεται ανάμεσα...
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Αρνητικές τάσεις καταγράφονται στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου από...
Την Δευτέρα 19/3 η παρουσίαση του Sustainability Performance Directory

Την Δευτέρα 19/3 η παρουσίαση του Sustainability Performance Directory

Η επίσημη παρουσίαση του Sustainability Performance Directory, του Επιχειρηματικού Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης, που λειτουργεί ως εργαλείο υποστήριξης των επιχειρήσεων στις νέες προκλήσεις...