Sofokleousin.gr

Μάχη επενδυτών- κερδοσκόπων στο χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 12 Ιανουαρίου 2018, 19:05

Μάχη επενδυτών- κερδοσκόπων στο χρηματιστήριο

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο δεν αφορά πλέον τη μεσοπρόθεσμη πορεία του – η οποία είναι περίπου προδιαγεγραμμένη, καθώς οι οικονομικές, δημοσιονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μια χρονιά εντυπωσιακών κερδών. Αφορά το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη – σε ορίζοντα λίγων ημερών ή εβδομάδων.

Μετά από πέντε εβδομάδες συνεχούς ανόδου, φυσιολογική εξέλιξη θα αποτελούσε μια έστω πρόσκαιρη διόρθωση, με κατοχύρωση κερδών, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και εισροή φρέσκου χρήματος. Μέχρι στιγμής όμως η δυναμική της αγοράς και το αγοραστικό ενδιαφέρον  δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Με μικρές «ανάσες» και πρόσκαιρες ενδοσυνεδριακές μικροκροδιορθώσεις το αργόσυρτο ράλι συνεχίζεται.

Για πόσο ακόμη; Οσο οι δείκτες ανεβαίνουν και τα blue chips κινούνται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, αυξάνονται οι πιθανότητες «γυρίσματος», που μπορεί να επισυμβεί οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος. Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα συμπτώματα «κόπωσης», που δείχνουν ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, την οποία θα ακολουθήσει μία περίοδος συσσώρευσης.

Η μεταβλητότητα αυξάνεται, καθώς οι ισχυρές προσδοκίες μεταφράζονται σε  νέες τοποθετήσεις και σε αγοραστική ζήτηση, ενώ παράλληλα τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Αισιόδοξοι επενδυτές...

Επενδυτικά funds που κινούνται με μακροχρόνιο ορίζοντα, εγχώρια χαρτοφυλάκια και ιδιώτες με διαθέσιμο χρήμα για τοποθετήσεις, διαμορφώνουν τη στρατηγική τους με βάση τις προοπτικές που διαμορφώνονται μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς η χώρα οδεύει προς την έξοδο από τα μνημόνια έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση επιταχυνόμενης ανάπτυξης.

Ενδεικτική είναι η έκθεση της Sommerville Advisory Markets, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα «επενδυτική ευκαιρία του 2018» και συνιστά τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές.

 ...και shorters

Παράλληλα όμως, στο ΧΑ συνεχίζουν η «δράση» τους τα επιθετικά funds που έχουν στοιχηματίσει από τον Νοέμβριο στην πτώση (κυρίως των τραπεζικών) μετοχών. Μέχρι στιγμής διαψεύδονται και έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες, αλλά δεν καταθέτουν τα όπλα.

Πρωταγωνιστούν τα Lansdowne, Marshall Wace και Oceanwood Capital, που συνεχίζουν να αυξάνουν τις short θέσεις τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν ανοιχτές θέσεις που αντιστοιχούν στο 1,44% των μετοχών της Εθνικής, 1,21% της Eurobank, 1,10% της Alpha και  2,11% της Πειραιώς.

Περιμένουν προφανώς μια τεχνική διόρθωση μεγάλου εύρους, ή κάποιο μεγαλύτερο «γύρισμα» της αγοράς με επιδείνωση κλίματος που μπορεί να προέλθει από απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το στοίχημα παραμένει λοιπόν ανοιχτό. Καθοριστικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση κλίματος βραχυχρόνια θα αποτελέσουν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, οι αποφάσεις του Eurogroup, το ποσό της δόσης που θα εκταμιευθεί άμεσα και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις από S&P και Fitch.

Θα ακολουθήσει η προσφυγή του Δημοσίου στις χρηματαγορές με ομολογιακή έκδοση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος θα επηρεάσει άμεσα το χρηματιστήριο, ενώ - εφ' όσον είναι θετικό, όπως αναμένεται - θα διευκολύνει την πρόσβαση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων σε φθηνό δανεισμό.

Μετοχές και δείκτες

Πάντως ο βασικός «αντίπαλος»  για την αγορά είναι τώρα ο... εαυτός της - οι υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις και τα τεχνικά στοιχεία. Οι δείκτες έχουν διασπάσει διαδοχικές αντιστάσεις, κινούνται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και βρίσκονται πολύ κοντά σε σημεία όπου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ο παρών ανοδικός κύκλος.

Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει πλέον τις 860 μονάδες, που ήταν ο απώτατος στόχος, ότι ξεκινούσε το year-end rally τον Δεκέμβριο. Σήμερα έκλεισε στις 851,12 μονάδες με άνοδο 0,49%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από -0,60% μέχρι +0,86%, με διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Ο  FTASE25 κέρδισε 0,60% τερματίζοντας στις 2.188,03 μονάδες. Κατά 1,41% ενισχύθηκε ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς τα mid caps συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές και να κερδίζουν έδαφος.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,29% μέχρι +1,46% και τερμάτισε με κέρδη +0,88%. Τρ. Ελλάδος +2,6%, Alpha +1,5%,  Eurobank +1,1%, Πειραιώς +0,5%, αμετάβλητη η Εθνική,  Attica -2%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips πρώτη σε απόδοση η ΕΥΔΑΠ (+2,4%). ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ +1,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ +1.

Στον αντίποδα Βιοχάλκο -1,4%, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ -1%, ΤΕΝΕΡΓΑ -0,8%, ΔΕΗ -0,4%.

Στα mid caps  συνεχίσθηκε η κούρσα της Cenergy (+5,2%). Ακολούθησαν Intralot +4,5%, Υγεία +4%, Ικτίνος +3%

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στη Συρία

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στη Συρία

Επικίνδυνο παιχνίδι "εκβιασμών" με τις ΗΠΑ και "διακανονισμών" με τη Ρωσία επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές...
Πράσινο φως για ράλι τραπεζών! Δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση

Πράσινο φως για ράλι τραπεζών! Δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση

Για πρώτη φορά από την άκρως επώδυνη, για τους επενδυτές, τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ένας από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η...
Ζαχαριάδης: Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ζαχαριάδης: Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ιστορικών διαστάσεων χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριαδης, τη διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την...
H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's μια εξέλιξη στην οποία συνέκλιναν όλες οι τελευταίες ενδείξεις....
Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Μετά από μια εβδομάδα «αποθέρμανσης» και εκτονωτικών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, η χρηματιστηριακή αγορά αποκτά πάλι ανοδική δυναμική και «υπόσχεται» νέα κέρδη. Στις θετικές...
Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Η νευρικότητα που επικρατεί μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό έστρεψε ξανά τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού,...
Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

To Solvency II, οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, συνολικά και όλοι οι εποπτικοί κανονισμοί οδηγούν ορισμένες ασφαλιστικές σε run off την...
Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Θέση για τις εξελίξεις στην Γερουσία των ΗΠΑ και μια ενδεχόμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους λόγω απουσίας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό σπεύδει...