Sofokleousin.gr

Ο μύθος των απεργιών - Οι μειοψηφίες θα αποφασίζουν ξανά!

Είναι αρκετή η ψήφος του 26% των εργαζομένων - Δεν επηρεάζονται οι αποφάσεις των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ, ΓΕΝΟΠ

Δημοσιεύθηκε: 12 Ιανουαρίου 2018, 14:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 12/01/2018, 16:30

Ο μύθος των απεργιών - Οι μειοψηφίες θα αποφασίζουν ξανά!

Μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία αλλάζει η διαδικασία λήψης της απόφασης για απεργία, η οποία πλέον μπορεί να αποφασίζεται από το 26%(!) των εργαζομένων, ενώ δεν θίγεται η διαδικασία που τηρείται για τη λήψη παρόμοιων αποφάσεων στα στις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου αφορά στη διαδικασία κήρυξης απεργίας μόνο για τα πρωτοβάθμια σωματεία μιας επιχείρησης, τα οποία για να πάρουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει στη γενική συνέλευση το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του, αντί του 1/3 των εργαζομένων που προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο.

Δηλαδή, δεν επηρεάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των Εργατικών Κέντρων όλης της χώρας, όπως επίσης και τις Ομοσπονδίες συνδικαλιστικών σωματείων εργαζομένων, όπως είναι η ΟΤΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ.λπ.

Στις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι αποφάσεις για την απεργία θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται από τα διοικητικά τους συμβούλια, όπως συμβαίνει σήμερα και δεν αλλάζει τίποτα.

Δηλαδή, για παράδειγμα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η κήρυξη απεργίας στο Δημόσιο απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και όχι ψηφοφορία όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ίδιο ισχύει και στη ΓΣΕΕ, όπου επίσης η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. και όχι… δημοψήφισμα όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων τους - όπως προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο - θα μπορούν επίσης να κηρύσσουν απεργία οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα.

Η διάταξη αλλάζει τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργία από τα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως είναι π.χ. οι εργαζόμενοι στους  συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας. Εκεί θα απαιτείται η παρουσία στη συνέλευση του 50%+1 των εργαζομένων, αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα.

Απεργία με ψήφο του 26%!

Επί της διαδικασίας τώρα. Μια επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) απασχολεί 100 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι όλοι εγγεγραμμένοι στο Σωματείο και είναι οικονομικά τακτοποιημένοι.

Σύμφωνα με τη διάταξη, όταν θα γίνει γενική συνέλευση για να ληφθεί απόφαση για απεργία, θα πρέπει να παρευρίσκονται τουλάχιστον 51 εργαζόμενοι αντί 33. Αν υπάρξει πρόταση για απεργία, την οποία ψηφίσουν οι 26, η απεργία θα γίνει.

Δηλαδή, σε ένα Σωματείο (πρωτοβάθμιο) με 100 εργαζόμενους, η λήψη απόφασης για απεργία, μπορεί να γίνει μόλις από τους 26 εργαζόμενους ή από το 26%!

Η διάρθρωση των Σωματείων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, «πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις» είναι:

1. Τα σωματεία. 

2. Τα τοπικά παραρτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης (όπως για παράδειγμα τα τοπικά παραρτήματα του συνδικάτου οικοδόμων), που προβλέπεται από τα καταστατικά τους και µόνο για το δικαίωμα να γίνουν µέλη του αντίστοιχου εργατικού κέντρου.

3. Οι ενώσεις προσώπων, µία για κάθε εκμετάλλευση, επιχείρηση, δημόσια υπηρεσία, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, που συνιστούν δέκα (10) τουλάχιστον εργαζόμενοι µε ιδρυτική πράξη την οποία καταθέτουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και κοινοποιούν στον εργοδότη, εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων δεν υπερβαίνει τους σαράντα (40) και δεν υπάρχει σωματείο µε τους μισούς τουλάχιστον ως µέλη του. Μεταξύ άλλων, στα Πρωτοβάθμια σωματεία εντάσσονται και εκείνα των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Στην κατηγορία των «Δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων», που δεν θίγονται από τη διάταξη της τροπολογίας, εντάσσονται  οι Ομοσπονδίες, όπως είναι η ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα. Οι Ομοσπονδίες είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστον σωματείων του ίδιου ή συναφών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή του ίδιου ή συναφών επαγγελμάτων. Τα Εργατικά Κέντρα είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστον που έχουν έδρα τους μέσα στην περιφέρεια του αντίστοιχου Εργατικού Κέντρου ανεξάρτητα από τον τόπο απασχόλησης των µελών τους.

Στην κατηγορία των «Τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων» εντάσσονται (συνομοσπονδίες) είναι οι ενώσεις ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, όπως είναι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που επίσης δεν θίγονται από την τροπολογία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα αποφασίζονται από τα διοικητικά τους συμβούλια.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς πρόσθετους όρους η δόση των 6,7 δισ. ευρώ – πώς θα κατανεμηθεί

Χωρίς πρόσθετους όρους η δόση των 6,7 δισ. ευρώ – πώς θα κατανεμηθεί

Χωρίς πρόσθετους όρους θα καταβληθεί η δόση των 6,7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup τη Δευτέρα τονίζει το...
Φωτίου: Έτος με στόχευση στο παιδί το 2018

Φωτίου: Έτος με στόχευση στο παιδί το 2018

Το 2018 θα είναι έτος με στόχευση στο παιδί, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Kοινωνικής Aλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου,  στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1, τονίζοντας...
«Πλατφόρμα 2010»: Κείμενο 10 σημείων κατέθεσε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

«Πλατφόρμα 2010»: Κείμενο 10 σημείων κατέθεσε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να σχεδιάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα», και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για...
ΥΠΟΙΚ: Η αναβάθμιση της S&P προϊδεάζει για θετικές εξελίξεις

ΥΠΟΙΚ: Η αναβάθμιση της S&P προϊδεάζει για θετικές εξελίξεις

«Θετική εξέλιξη» που ενισχύει την αίσθηση ότι «αποκαθίσταται με σταθερά βήματα η εμπιστοσύνη των αγορών» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την αναβάθμιση της...
Μπακογιάννη:  Η χώρα χρειάζεται φορολογική επανάσταση

Μπακογιάννη: Η χώρα χρειάζεται φορολογική επανάσταση

Σε μια νέα δημιουργική προσπάθεια, που έχει ανάγκη η χώρα, κάλεσε τους πολίτες της Κρήτης η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας...
ΚΚΕ: Τα δύσκολα είναι μπροστά

ΚΚΕ: Τα δύσκολα είναι μπροστά

 Με δημοσιογράφους συναντάται αυτή την ώρα στη μουσική σκηνή «Κρεμλίνο» στον Πειραιά, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.Στο σύντομο...
Π.Γ ΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος από τα μνημόνια έχει αριστερή υπογραφή

Π.Γ ΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος από τα μνημόνια έχει αριστερή υπογραφή

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.Στην...
Βούτσης: Στον αντίποδα του Σαμαρά ο Καμμένος

Βούτσης: Στον αντίποδα του Σαμαρά ο Καμμένος

«Η σταθερότητα στην περιοχή είναι απολύτως αναγκαία για εμάς τους ίδιους, όχι για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. όπως λένε κάποιοι σύντροφοι...