Sofokleousin.gr

Ο μύθος των απεργιών - Οι μειοψηφίες θα αποφασίζουν ξανά!

Είναι αρκετή η ψήφος του 26% των εργαζομένων - Δεν επηρεάζονται οι αποφάσεις των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ, ΓΕΝΟΠ

Δημοσιεύθηκε: 12 Ιανουαρίου 2018, 14:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 12/01/2018, 16:30

Ο μύθος των απεργιών - Οι μειοψηφίες θα αποφασίζουν ξανά!

Μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία αλλάζει η διαδικασία λήψης της απόφασης για απεργία, η οποία πλέον μπορεί να αποφασίζεται από το 26%(!) των εργαζομένων, ενώ δεν θίγεται η διαδικασία που τηρείται για τη λήψη παρόμοιων αποφάσεων στα στις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου αφορά στη διαδικασία κήρυξης απεργίας μόνο για τα πρωτοβάθμια σωματεία μιας επιχείρησης, τα οποία για να πάρουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει στη γενική συνέλευση το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του, αντί του 1/3 των εργαζομένων που προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο.

Δηλαδή, δεν επηρεάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των Εργατικών Κέντρων όλης της χώρας, όπως επίσης και τις Ομοσπονδίες συνδικαλιστικών σωματείων εργαζομένων, όπως είναι η ΟΤΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ.λπ.

Στις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι αποφάσεις για την απεργία θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται από τα διοικητικά τους συμβούλια, όπως συμβαίνει σήμερα και δεν αλλάζει τίποτα.

Δηλαδή, για παράδειγμα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η κήρυξη απεργίας στο Δημόσιο απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και όχι ψηφοφορία όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ίδιο ισχύει και στη ΓΣΕΕ, όπου επίσης η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. και όχι… δημοψήφισμα όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων τους - όπως προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο - θα μπορούν επίσης να κηρύσσουν απεργία οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα.

Η διάταξη αλλάζει τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργία από τα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως είναι π.χ. οι εργαζόμενοι στους  συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας. Εκεί θα απαιτείται η παρουσία στη συνέλευση του 50%+1 των εργαζομένων, αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα.

Απεργία με ψήφο του 26%!

Επί της διαδικασίας τώρα. Μια επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) απασχολεί 100 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι όλοι εγγεγραμμένοι στο Σωματείο και είναι οικονομικά τακτοποιημένοι.

Σύμφωνα με τη διάταξη, όταν θα γίνει γενική συνέλευση για να ληφθεί απόφαση για απεργία, θα πρέπει να παρευρίσκονται τουλάχιστον 51 εργαζόμενοι αντί 33. Αν υπάρξει πρόταση για απεργία, την οποία ψηφίσουν οι 26, η απεργία θα γίνει.

Δηλαδή, σε ένα Σωματείο (πρωτοβάθμιο) με 100 εργαζόμενους, η λήψη απόφασης για απεργία, μπορεί να γίνει μόλις από τους 26 εργαζόμενους ή από το 26%!

Η διάρθρωση των Σωματείων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, «πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις» είναι:

1. Τα σωματεία. 

2. Τα τοπικά παραρτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης (όπως για παράδειγμα τα τοπικά παραρτήματα του συνδικάτου οικοδόμων), που προβλέπεται από τα καταστατικά τους και µόνο για το δικαίωμα να γίνουν µέλη του αντίστοιχου εργατικού κέντρου.

3. Οι ενώσεις προσώπων, µία για κάθε εκμετάλλευση, επιχείρηση, δημόσια υπηρεσία, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, που συνιστούν δέκα (10) τουλάχιστον εργαζόμενοι µε ιδρυτική πράξη την οποία καταθέτουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και κοινοποιούν στον εργοδότη, εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων δεν υπερβαίνει τους σαράντα (40) και δεν υπάρχει σωματείο µε τους μισούς τουλάχιστον ως µέλη του. Μεταξύ άλλων, στα Πρωτοβάθμια σωματεία εντάσσονται και εκείνα των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Στην κατηγορία των «Δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων», που δεν θίγονται από τη διάταξη της τροπολογίας, εντάσσονται  οι Ομοσπονδίες, όπως είναι η ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα. Οι Ομοσπονδίες είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστον σωματείων του ίδιου ή συναφών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή του ίδιου ή συναφών επαγγελμάτων. Τα Εργατικά Κέντρα είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστον που έχουν έδρα τους μέσα στην περιφέρεια του αντίστοιχου Εργατικού Κέντρου ανεξάρτητα από τον τόπο απασχόλησης των µελών τους.

Στην κατηγορία των «Τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων» εντάσσονται (συνομοσπονδίες) είναι οι ενώσεις ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, όπως είναι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που επίσης δεν θίγονται από την τροπολογία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα αποφασίζονται από τα διοικητικά τους συμβούλια.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα απειλητική επιστολή με σφαίρα κατά του Κοτζιά

Νέα απειλητική επιστολή με σφαίρα κατά του Κοτζιά

Μια σφαίρα τυλιγμένη σε μια επιστολή έφτασε στις αρχές της εβδομάδας στο υπουργείο Εξωτερικών και είχε παραλήπτη τον ίδιο τον υπουργό Νίκο...
Υπό αναδιαμόρφωση οι πολιτικές του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης

Υπό αναδιαμόρφωση οι πολιτικές του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης

Τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων του ΔΝΤ με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και άλλων τριών νομισματικών ενώσεων συζήτησε το...
Φ. Γεννηματά: Αυτόνομη πορεία και «ανένδοτος» υπέρ των πολιτών

Φ. Γεννηματά: Αυτόνομη πορεία και «ανένδοτος» υπέρ των πολιτών

Τον αυτόνομο πολιτικό ρόλο απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ανέδειξε ως βασική πτυχή του Κινήματος Αλλαγής, από το βήμα του ιδρυτικού...
ΠΓΔΜ: Στα «μαχαίρια» πρόεδρος και πρωθυπουργός

ΠΓΔΜ: Στα «μαχαίρια» πρόεδρος και πρωθυπουργός

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά την άρνηση του τελευταίου δεχθεί...
Φόρο 3% ετοιμάζει η Ε.Ε στους ψηφιακούς κολοσσούς

Φόρο 3% ετοιμάζει η Ε.Ε στους ψηφιακούς κολοσσούς

Οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες με σημαντικά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Google και το Facebook, θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με φόρο...
Για «μαξιμαλισμό» κατηγορεί την Κύπρο ο Ακιντζί

Για «μαξιμαλισμό» κατηγορεί την Κύπρο ο Ακιντζί

«Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων και να εγκαταλείψουν τον μαξιμαλισμό», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Είπε ότι πρέπει...
Κίνημα Αλλαγής: Άναψε «φωτιές» στο συνέδριο ο Βασίλης Λεβέντης

Κίνημα Αλλαγής: Άναψε «φωτιές» στο συνέδριο ο Βασίλης Λεβέντης

Δεν αρκέστηκε στα εθιμοτυπικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ασκώντας σκληρή...
Μπουτάρης: Ελπίζω ο Σαββίδης να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη

Μπουτάρης: Ελπίζω ο Σαββίδης να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη

Με ένα λιτό σχόλιο στο προσωπικό του λογαριασμό στο twiiter o δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης "κάλεσε" - ουσιαστικά - τον Ιβάν...