Sofokleousin.gr

Στο μεταίχμιο το χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 11 Ιανουαρίου 2018, 11:55

Στο μεταίχμιο το χρηματιστήριο
Σχετικά tags

 Ενώ οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές στο χρηματιστήριο διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές και  όλοι πλέον αναμένουν μία χρόνια υψηλών αποδόσεων με  μεγάλες αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη, η αγορά βρίσκεται τώρα στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, αναζητώντας κατεύθυνση και νέες ισορροπίες μετά  το αργόσυρτο ράλι των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Η μεταβλητότητα αυξάνεται, καθώς οι ισχυρές προσδοκίες μεταφράζονται σε  νέες τοποθετήσεις και σε αγοραστική ζήτηση, ενώ παράλληλα τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Αφού διέψευσε πάμπολλες φορές όλα τα σενάρια τεχνικής διόρθωσης η χρηματιστηριακή αγορά χρειάζεται τώρα «ανάσες» για ξαναβρεί τις δυνάμεις της. Μπορεί να είναι η αφετηρία μια πρόσκαιρης διόρθωσης ή το πρώτο βήμα σε μια μπορεί συσσώρευσης κάποιων εβδομάδων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν αλλάζει.

Σ’ αυτό συνηγορούν και οι εντυπωσιακές εξελίξεις στην αγορά ελληνικών κρατικών χρεογράφων, όπου οι αποδόσεις κυμαίνονται στα επίπεδα του 2005(!). Το ελληνικό Δημόσιο μπορεί πλέον να βγεί στις αγορές προς άντληση ρευστότητας με χαμηλό κόστος, γεγονός που καθιστά εφικτή την «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.

Στοίχημα ημερών

Οι επενδυτές του ΧΑ - ξένα funds, εγχώρια χαρτοφυλάκια και ιδιώτες με διαθέσιμο χρήμα για τοποθετήσεις - εστιάζουν τώρα στη «μεγάλη εικόνα», παραβλέπτοντας  ζητήματα ήσσονος σημασίας, που μπορεί να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα το ΧΑ: Ερχεται η καλύτερη χρονιά της 10ετίας για το χρηματιστήριο, καθώς οι δημοσιονομικές ισορροπίες αποκαθίστανται, η αναπτυξιακή δυναμική ενισχύεται, η χώρα έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Με αυτή την προοπτική συνεχίζουν τις τοποθετήσεις, συντηρώντας την ανοδική δυναμική της αγοράς, αν και  οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips κινούνται επί δύο εβδομάδες σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Οι εισροές έχουν βέβαια περιορισθεί τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα όμως υπάρχει απροθυμία ρευστοποιήσεων - κι αυτό είναι που αποτρέπει τη διόρθωση.
Το στοίχημα παραμένει λοιπόν ανοιχτό. Κλειδί για τη διαμόρφωση κλίματος βραχυχρόνια θα αποτελέσουν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα  και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του EuroWorking Group. Η ελληνική πλευρά αναμένει μία θετική σύσταση επί της αξιολόγησης και για την εκταμίευση δόσης άνω των 5,5 δις. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σενάριο.

Αυτό θα βοηθούσε και στην επιτυχία της σχεδιαζόμενης προσφυγής στις αγορές με έκδοση τριετούς ή επταετούς ομολόγου. Θα αύξανε ακόμη τις πιθανότητες αναβάθμισης από την S&P στις 19 Ιανουαρίου και μιας ακόμη μεγαλύτερης από την Fitch.
Οσο πλησιάζουμε σ' αυτές τις ημερομηνίες, η μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο αυξάνεται - όπως και η πιθανότητα διόρθωσης.

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα είναι εμφανής και η εξασθένιση της ζήτησης, με αποτέλεσμα ο τζίρος να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα (μόλις 6,6 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα των συναλλαγών). Κυρίαρχο στοιχείο η μεταβλητότητα. Οι βασικοί δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημα, κινούμενοι σε μικρό εύρος διακύμανσης. 

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αυτή την ώρα οριακές απώλειες 0,15%  στις 835,2 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από -0,35% μέχρι +0,14%.

Ο  FTASE25 χάνει 0,10% στις 2.147 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητος ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίηση.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από -0,73% μέχρι +0,96%. Τώρα κερδίζει 0,40% στις 930 μονάδες. ερμάτισε  σχεδόν αμετάβλητος (-0.03%).

Προηγείται η Attica (+3,8%). Κέρδη μικρότερα του 1% καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς και Alpha,  οριακά στο κόκκινο Eurobank και Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips τα κέρδη είναι περιορισμένα: Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κερδίζουν περίπου 0,5%.

Στον αντίποδα ΤΕΝΕΡΓΑ -1,7%, Τιτάν -1,2%, Σαράντης -1%, ΟΠΑΠ -0,7%.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Κέρδη στη Wall Street εν όψει Fed

Κέρδη στη Wall Street εν όψει Fed

Kέρδη κατέγραψε σήμερα η Wall Street, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed,...
Εκ νέου απώλειες με έντονη μεταβλητότητα το ΧΑ

Εκ νέου απώλειες με έντονη μεταβλητότητα το ΧΑ

Αν και μεσούσης της συνεδρίασης η αγορά βρήκε δυναμική και αντέδρασε το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και σήμερα. Απώλειες (ήπιες κατά 0,23%), έντονες...
ΕΛΠΕ: Δημόσιο και όμιλος Λάτση συζητούν την κοινή πώληση μετοχών

ΕΛΠΕ: Δημόσιο και όμιλος Λάτση συζητούν την κοινή πώληση μετοχών

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η διοίκηση των ΕΛΠΕ για το ενδεχόμενο μεταβίβασης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (από κοινού Δημόσιο και όμιλος Λάτση). Αυτό γνωστοποίησε...
Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή Fed

Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή Fed

Θετική είναι η εικόνα στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Fed. Σύμφωνα...
Τα funds μοιράζουν παιχνίδι

Τα funds μοιράζουν παιχνίδι

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο και η συναλλακτική κίνηση είναι αυξημένη – ένδειξη ενεργοποίησης ξένων χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει αδρανή τις προηγούμενες...
Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 Ανάκαμψη σημειώνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο τόσο στη συνεδρίαση της Fed, όσο και στα εταιρικά αποτελέσματα.  Ειδικότερα,...
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την ένταση στην Μέση Ανατολή και παρά το γεγονός της άσκησης πιέσεων...
Μικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Μικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

 Μικτή εικόνα επικρατεί στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση Τραμπ, να ετοιμάζει νέα επιβολή...