Sofokleousin.gr

ΧΑ: Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει

Δημοσιεύθηκε: 10 Ιανουαρίου 2018, 19:20

ΧΑ: Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει
Σχετικά tags

Αφού διέψευσε πάμπολλες φορές αναλυτές, επενδυτές και θιασώτες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, η χρηματιστηριακή αγορά έκανε σήμερα μια «στάση» για να πάρει «ανάσα» και να ξαναβρεί τις δυνάμεις της. Μπορεί να είναι η αφετηρία μια πρόσκαιρης διόρθωσης ή το πρώτο βήμα σε μια μπορεί συσσώρευσης κάποιων εβδομάδων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν αλλάζει.

Σ’ αυτό συνηγορούν και οι εντυπωσιακές εξελίξεις στην αγορά ελληνικών κρατικών χρεογράφων, όπου οι αποδόσεις κυμαίνονται στα επίπεδα του 2005(!) Η είδηση της ημέρας είναι πάντως ότι η απόδοση των εντόκων γραμματίων έπεσε στη σημερινή δημοπρασία κάτω από 1%!

Το ελληνικό Δημόσιο μπορεί πλέον να βγεί στις αγορές προς άντληση ρευστότητας με χαμηλό κόστος, γεγονός που καθιστά εφικτή την «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.

Οι επενδυτές του ΧΑ - ξένα funds, εγχώρια χαρτοφυλάκια και ιδιώτες με διαθέσιμο χρήμα για τοποθετήσεις - εστιάζουν τώρα στη «μεγάλη εικόνα», παραβλέπτοντας  ζητήματα ήσσονος σημασίας, που μπορεί να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα το ΧΑ: Ερχεται η καλύτερη χρονιά της 10ετίας για το χρηματιστήριο, καθώς οι δημοσιονομικές ισορροπίες αποκαθίστανται, η αναπτυξιακή δυναμική ενισχύεται, η χώρα έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Απρόθυμοι πωλητές

Με αυτή την προοπτική συνεχίζουν τις τοποθετήσεις, συντηρώντας την ανοδική δυναμική της αγοράς, αν και  οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips κινούνται επί δύο εβδομάδες σε υπεραγορασμένα επίπεδα. 

Οι εισροές έχουν βέβαια περιορισθεί τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα όμως υπάρχει απροθυμία  ρευστοποιήσεων - κι αυτό είναι που αποτρέπει τη διόρθωση.

Όμως ο κανόνας είναι ότι η διόρθωση έρχεται όταν και ο τελευταίος απαισιόδοξος γίνεται αισιόδοξος. Το ΧΑ βρίσκεται κάπου κοντά σ’ αυτή τη φάση. Προς το παρόν «αγκομαχά», παίρνει «ανάσες» με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, αλλά δεν αλλάζει κατεύθυνση.

Το στοίχημα παραμένει λοιπόν ανοιχτό. Κλειδί για τη διαμόρφωση κλίματος βραχυχρόνια θα αποτελέσουν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα  και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του EuroWorking Group την Πέμπτη. Η ελληνική πλευρά αναμένει μία θετική σύσταση επί της αξιολόγησης και για την εκταμίευση δόσης άνω των 5,5 δις. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σενάριο.

Αυτό θα βοηθούσε και στην επιτυχία της σχεδιαζόμενης προσφυγής στις αγορές με έκδοση τριετούς ή επταετούς ομολόγου. Θα αύξανε ακόμη τις πιθανότητες αναβάθμισης από την S&P στις 19 Ιανουαρίου και μιας ακόμη μεγαλύτερης από την Fitch.

Οσο πλησιάζουμε σ' αυτές τις ημερομηνίες, η μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο θα αυξάνεται - όπως και η πιθανότητα διόρθωσης.

Μετοχές και δείκτες

Η μεταβλητότητα ήταν έντονη στη σημερινή συνεδρίαση και οι δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση. Τελικά, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις, τερμάτισε στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,59% στις 836,28 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από -1,30% μέχρι +0,47%. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ισχυρή η αντίσταση στην περιοχή των 840 μονάδων, όπου αναμενόταν ότι θα ολοκληρωθεί το τελευταίο ανοδικό κύμα.

Ο  FTASE25 τερμάτισε στις 2.148,43 μονάδες, με απώλειες 0,65%. Σε καθοδική τροχιά γύρισε και ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίηση (-0,66%).

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, από -2,98%, μέχρι +1,82%. Τερμάτισε  σχεδόν αμετάβλητος (-0.03%). Πρωταγωνίστησε  σε απόδοση η Attica (+8,7%), με θετικό πρόσημο η Εθνική (+2%) και η Ελλάδος (+0,3%). Πειραιώς -2,6%, Eurobank -0,8%, αμετάβλητη η Alpha.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips επικεφαλής της κούρσας παρέμεινε η Βιοχάλκο (+2%). Με θετικό πρόσημο μόνον δύο μετοχές που σημείωσαν οριακή μεταβολή (ΟΠΑΠ +0,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,1%).

Στο κόκκινο ΑΔΜΗΕ -3,5%, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓΑ -2,6%, Lamda -1,8%.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στη Συρία

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στη Συρία

Επικίνδυνο παιχνίδι "εκβιασμών" με τις ΗΠΑ και "διακανονισμών" με τη Ρωσία επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές...
Πράσινο φως για ράλι τραπεζών! Δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση

Πράσινο φως για ράλι τραπεζών! Δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση

Για πρώτη φορά από την άκρως επώδυνη, για τους επενδυτές, τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ένας από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η...
Ζαχαριάδης: Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ζαχαριάδης: Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ιστορικών διαστάσεων χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριαδης, τη διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την...
H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's μια εξέλιξη στην οποία συνέκλιναν όλες οι τελευταίες ενδείξεις....
Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Μετά από μια εβδομάδα «αποθέρμανσης» και εκτονωτικών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, η χρηματιστηριακή αγορά αποκτά πάλι ανοδική δυναμική και «υπόσχεται» νέα κέρδη. Στις θετικές...
Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Η νευρικότητα που επικρατεί μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό έστρεψε ξανά τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού,...
Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

To Solvency II, οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, συνολικά και όλοι οι εποπτικοί κανονισμοί οδηγούν ορισμένες ασφαλιστικές σε run off την...
Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Θέση για τις εξελίξεις στην Γερουσία των ΗΠΑ και μια ενδεχόμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους λόγω απουσίας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό σπεύδει...