Sofokleousin.gr

ΧΑ: Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει

Δημοσιεύθηκε: 10 Ιανουαρίου 2018, 19:20

ΧΑ: Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει
Σχετικά tags

Αφού διέψευσε πάμπολλες φορές αναλυτές, επενδυτές και θιασώτες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, η χρηματιστηριακή αγορά έκανε σήμερα μια «στάση» για να πάρει «ανάσα» και να ξαναβρεί τις δυνάμεις της. Μπορεί να είναι η αφετηρία μια πρόσκαιρης διόρθωσης ή το πρώτο βήμα σε μια μπορεί συσσώρευσης κάποιων εβδομάδων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν αλλάζει.

Σ’ αυτό συνηγορούν και οι εντυπωσιακές εξελίξεις στην αγορά ελληνικών κρατικών χρεογράφων, όπου οι αποδόσεις κυμαίνονται στα επίπεδα του 2005(!) Η είδηση της ημέρας είναι πάντως ότι η απόδοση των εντόκων γραμματίων έπεσε στη σημερινή δημοπρασία κάτω από 1%!

Το ελληνικό Δημόσιο μπορεί πλέον να βγεί στις αγορές προς άντληση ρευστότητας με χαμηλό κόστος, γεγονός που καθιστά εφικτή την «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.

Οι επενδυτές του ΧΑ - ξένα funds, εγχώρια χαρτοφυλάκια και ιδιώτες με διαθέσιμο χρήμα για τοποθετήσεις - εστιάζουν τώρα στη «μεγάλη εικόνα», παραβλέπτοντας  ζητήματα ήσσονος σημασίας, που μπορεί να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα το ΧΑ: Ερχεται η καλύτερη χρονιά της 10ετίας για το χρηματιστήριο, καθώς οι δημοσιονομικές ισορροπίες αποκαθίστανται, η αναπτυξιακή δυναμική ενισχύεται, η χώρα έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Απρόθυμοι πωλητές

Με αυτή την προοπτική συνεχίζουν τις τοποθετήσεις, συντηρώντας την ανοδική δυναμική της αγοράς, αν και  οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips κινούνται επί δύο εβδομάδες σε υπεραγορασμένα επίπεδα. 

Οι εισροές έχουν βέβαια περιορισθεί τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα όμως υπάρχει απροθυμία  ρευστοποιήσεων - κι αυτό είναι που αποτρέπει τη διόρθωση.

Όμως ο κανόνας είναι ότι η διόρθωση έρχεται όταν και ο τελευταίος απαισιόδοξος γίνεται αισιόδοξος. Το ΧΑ βρίσκεται κάπου κοντά σ’ αυτή τη φάση. Προς το παρόν «αγκομαχά», παίρνει «ανάσες» με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, αλλά δεν αλλάζει κατεύθυνση.

Το στοίχημα παραμένει λοιπόν ανοιχτό. Κλειδί για τη διαμόρφωση κλίματος βραχυχρόνια θα αποτελέσουν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα  και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του EuroWorking Group την Πέμπτη. Η ελληνική πλευρά αναμένει μία θετική σύσταση επί της αξιολόγησης και για την εκταμίευση δόσης άνω των 5,5 δις. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σενάριο.

Αυτό θα βοηθούσε και στην επιτυχία της σχεδιαζόμενης προσφυγής στις αγορές με έκδοση τριετούς ή επταετούς ομολόγου. Θα αύξανε ακόμη τις πιθανότητες αναβάθμισης από την S&P στις 19 Ιανουαρίου και μιας ακόμη μεγαλύτερης από την Fitch.

Οσο πλησιάζουμε σ' αυτές τις ημερομηνίες, η μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο θα αυξάνεται - όπως και η πιθανότητα διόρθωσης.

Μετοχές και δείκτες

Η μεταβλητότητα ήταν έντονη στη σημερινή συνεδρίαση και οι δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση. Τελικά, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις, τερμάτισε στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,59% στις 836,28 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από -1,30% μέχρι +0,47%. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ισχυρή η αντίσταση στην περιοχή των 840 μονάδων, όπου αναμενόταν ότι θα ολοκληρωθεί το τελευταίο ανοδικό κύμα.

Ο  FTASE25 τερμάτισε στις 2.148,43 μονάδες, με απώλειες 0,65%. Σε καθοδική τροχιά γύρισε και ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίηση (-0,66%).

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, από -2,98%, μέχρι +1,82%. Τερμάτισε  σχεδόν αμετάβλητος (-0.03%). Πρωταγωνίστησε  σε απόδοση η Attica (+8,7%), με θετικό πρόσημο η Εθνική (+2%) και η Ελλάδος (+0,3%). Πειραιώς -2,6%, Eurobank -0,8%, αμετάβλητη η Alpha.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips επικεφαλής της κούρσας παρέμεινε η Βιοχάλκο (+2%). Με θετικό πρόσημο μόνον δύο μετοχές που σημείωσαν οριακή μεταβολή (ΟΠΑΠ +0,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,1%).

Στο κόκκινο ΑΔΜΗΕ -3,5%, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓΑ -2,6%, Lamda -1,8%.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Κέρδη στη Wall Street εν όψει Fed

Κέρδη στη Wall Street εν όψει Fed

Kέρδη κατέγραψε σήμερα η Wall Street, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed,...
Εκ νέου απώλειες με έντονη μεταβλητότητα το ΧΑ

Εκ νέου απώλειες με έντονη μεταβλητότητα το ΧΑ

Αν και μεσούσης της συνεδρίασης η αγορά βρήκε δυναμική και αντέδρασε το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και σήμερα. Απώλειες (ήπιες κατά 0,23%), έντονες...
ΕΛΠΕ: Δημόσιο και όμιλος Λάτση συζητούν την κοινή πώληση μετοχών

ΕΛΠΕ: Δημόσιο και όμιλος Λάτση συζητούν την κοινή πώληση μετοχών

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η διοίκηση των ΕΛΠΕ για το ενδεχόμενο μεταβίβασης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (από κοινού Δημόσιο και όμιλος Λάτση). Αυτό γνωστοποίησε...
Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή Fed

Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή Fed

Θετική είναι η εικόνα στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Fed. Σύμφωνα...
Τα funds μοιράζουν παιχνίδι

Τα funds μοιράζουν παιχνίδι

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο και η συναλλακτική κίνηση είναι αυξημένη – ένδειξη ενεργοποίησης ξένων χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει αδρανή τις προηγούμενες...
Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 Ανάκαμψη σημειώνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο τόσο στη συνεδρίαση της Fed, όσο και στα εταιρικά αποτελέσματα.  Ειδικότερα,...
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την ένταση στην Μέση Ανατολή και παρά το γεγονός της άσκησης πιέσεων...
Μικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Μικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

 Μικτή εικόνα επικρατεί στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση Τραμπ, να ετοιμάζει νέα επιβολή...