Sofokleousin.gr

ΧΑ: Η αισιοδοξία στο ζενίθ, η διόρθωση καθυστερεί

Δημοσιεύθηκε: 08 Ιανουαρίου 2018, 18:45

ΧΑ: Η αισιοδοξία στο ζενίθ, η διόρθωση καθυστερεί
Σχετικά tags

Ολες οι ενδείξεις οδηγούν πλέον στην εκτίμηση ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται ακόμη στα πρώτα βήματα μιάς μακροχρόνιας ανοδικής πορείας, που θα αντανακλά  την εντυπωσιακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών  και την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Ανεβαίνει λοιπόν ο πήχυς των προσδοκιών, οι οποίες αποτελούν τώρα το βασικό «καύσιμο» για τη συνέχιση του παρατεταμένου ράλι χαμηλών ταχυτήτων, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ισχυρές προσδοκίες και οι αισιόδοξες προβλέψεις αντισταθμίζουν τις πρόσκαιρες πιέσεις από κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών. Η διόρθωση που φάνηκε ότι ξεκίνησε σήμερα, εξαντλήθηκε ενδοσυνεδριακά, οι αγοραστές ξαναπήραν τα ηνία και οι δείκτες ανέκαμψαν.

Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν τώρα περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, με άνοδο μετοχών και δεικτών – που βρίσκονται ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

 Ο χρηματιστηριακός κανόνας

Όμως, ο κανόνας στις αγορές είναι ότι η διόρθωση έρχεται όταν και ο τελευταίος απαισιόδοξος γίνεται αισιόδοξος. Το ΧΑ βρίσκεται κάπου κοντά σ’ αυτή τη φάση. Το μόνο που μπορεί να τον αποτρέψει – μάλλον να την αναβάλει για κάποιο διάστημα – είναι οι μαζικές τοποθετήσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Προς το παρόν οι εισροές συνεχίζονται, αλλά δεν είναι ακόμη ο… Πακτωλός που θα χρυσώσει» την αγορά. Οι περσσότερες μετοχές ανεβαίνουν όχι λόγω μεγάλης ζήτησης, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές: Ακόμη και τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να κλειδώσουν κέρδη, αναβάλουν τις ρευστοποιήσεις όσο βλέπουν να διατηρείται η ανοδική δυναμική.

Πάντως η συνολική εικόνα στο ταμπλό δείχνει ότι η μάχη δεν έχει κριθεί και ότι το στοίχημα για τη βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ θα παραμείνει ανοιχτό.

Η μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο και στη σημερινή συνεδρίαση, με αψιμαχίες μεταξύ μακροπρόθεσμων επενδυτών/αγοραστών και επιθετικών traders που έσπευσαν να προεξοφλήσουν - ή και να προκαλέσουν - τη διόρθωση.

 Mid caps και τράπεζες

Παράλληλα όμως υπάρχουν και θετικές ενδείξεις, όπως η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερη γκάμα μετοχών, συμπεριλαμβανομένων πολλών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τα mid caps έρχονται στο προσκήνιο καθώς εκτιμάται ότι πολλές δυναμικές εταιρείες θα βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους, ενώ άλλες θα  βρεθούν στο επίκεντρο επιχειρηματικών διεργασιών, με εξαγορές, μεταβιβάσεις στρατηγικών πακέτων και αναδιαρθρώσεις ομίλων.

Κατεύθυνση στους χρηματιστηριακούς δείκτες θα συνεχίζουν να δίνουν πάντως οι τραπεζικές μετοχές. Εχουν ήδη κερδίσει περίπου 30% κατά μέσο όρο στο τελευταίο ανοδικό κύμα και οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία τους διίστανται πλέον. Αναλυτές επισημαίνουν ότι μιά τεχνική διόρθωση όχι μόνον θα αποτελούσε φυσιολογική εξέλιξη, αλλά θα «αναζωογονούσε» την αγορά,  διευκολύνοντας την εισροή φρέσκου χρήματος.

Το «γύρισμα» μπορεί να ξεκινήσει από τις τράπεζες: Ο κλαδικός τους δείκτης βρίσκεται ενώπιον σημαντικής αντίστασης στις 930 μονάδες, την οποία δοκίμασε σήμερα να διασπάσει – χωρίς επιτυχία. Χρονικό ορόσημο και καταλύτη για την επόμενη κίνηση μπορεί να αποτελέσει η προγραμματισμένη να γίνει στις 15 Ιανουαρίου συνάντηση Ελλήνων τραπεζιτών με τη διοίκηση του SSM, για τον καθορισμό των παραδοχών των stress test.

 Μετοχές και δείκτες

Σήμερα τόνο και κατεύθυνση στην αγορά έδωσε πάλι η μετοχή της Εθνικής, που άντεξε περισσότερο στις πιέσεις και ανέκαμψε γρήγορα, προσελκύοντας αγοραστικό ενδιαφέρον.
Η συνεδρίαση είχε δύο όψεις: Πτωτική μέχρι τις 12:30, έντονα ανοδική στη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε αρχικά μέχρι -0,78% στις 823,21 μονάδες. Εκλεισε στις 837,13 με κέρδη 0,89%.
Κατά 0,81% ενισχύθηκε ο FTASE25 στις  2.156,5μονάδες. Ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίηση σημείωσε νέο άλμα +2,15%.

Ο τραπεζικός δείκτης «βούτηξε» αρχικά στο -1,76 % και εν συνεχεία ανέκαμψε μέχρι +1,33%. Εκλεισε  στις 927,08 μονάδες, με κέρδη 0,43%. Από τις μετοχές του κλάδου την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Εθνική (+2%). Ακολούθησαν Attica +1,7%, Ελλάδος +1,2%,  Alpha +0,5%, Πειραιώς -0,3%, Eurobank -1,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Βιοχάλκο +4,3%, ΟΛΠ +4,4%, ΔΕΗ +3,2%, Jumbo +2,1%.  Lamda +1,8%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Cenergy +5%, MIG και Ελλάκτωρ +4,1%, Πλαστικά Θράκης +3,6%

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Πρόσκαιρη διόρθωση στο χρηματιστήριο

Πρόσκαιρη διόρθωση στο χρηματιστήριο

Μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου το χρηματιστήριο βρίσκεται πάλι στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την...
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενισχύονται τα ελληνικά

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενισχύονται τα ελληνικά

Πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ευρωπαϊκά ομόλογα - οι τιμές τους υποχωρούν, οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν, ακολουθώντας την τάση των αμερικανικών. Κατά 2...
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Κατεύθυνση αναζητούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης με τους επενδυτές να διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους...
Ανοδικά το χρηματιστήριο, εν αναμονή διόρθωσης

Ανοδικά το χρηματιστήριο, εν αναμονή διόρθωσης

Σε ανοδική τροχιά κινείται και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτονομούμενο από την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών όπου επικρατούν πτωτικές τάσεις. Θετικός...
Έχει μέλλον το ράλι στο ΧΑ;

Έχει μέλλον το ράλι στο ΧΑ;

Τεχνικά εφικτή θεωρούν οι αναλυτές μια «πειστική», δηλαδή με καλό τζίρο, άνοδο του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ πάνω από τις 850 μονάδες....
UBS: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

UBS: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

 Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη που κατάγραψε η UBS, το πρώτο τρίμηνο του 2018.  Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων του ομίλου, έφτασαν τα...
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στις κυριότερες ασιατικές αγορές, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε μια θετική γεωπολιτική εξέλιξη, με τη Βόρεια Κορέα να ανακοινώνει...
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση του αριθμού των πετρελαϊκών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, που αυξάνει την...