Sofokleousin.gr

«Κάλλιο 10 και καρτέρει» στο χρηματιστήριο- Η μάχη των funds

Δημοσιεύθηκε: 05 Ιανουαρίου 2018, 18:55 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/01/2018, 18:35

«Κάλλιο 10 και καρτέρει» στο χρηματιστήριο- Η μάχη των funds

Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν στα χαμηλά 12ετίας(!) – στα επίπεδα του 2006(!),  η αξιολόγηση οσονούπω κλείνει, αναβαθμίσεις αναμένονται από S&P και Fitch, η μηχανή της οικονομίας «παίρνει μπροστά» - απόδειξη το ρεκόρ 10ετίας στις βιομηχανικές παραγγελίες. Παράλληλα, ενισχύεται η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, επιταχύνεται η εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και στον επιχειρηματικό χώρο  έχουν αρχίσει τα deals των εξαγορών.

Όλα συνηγορούν σε μια καλή πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, που θα αποφέρει κέρδη και θα δημιουργήσει δυνατότητες άντλησης μη δανειακών κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις. Το ξέρουν και το αναγνωρίζουν όλοι όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και αξιολογούν χωρίς προκαταλήψεις  τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι διαχειριστές  διεθνών funds, που σπεύδουν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικές μετοχές και κρατικά χρεόγραφα.

Η μεσοπρόθεσμη πορεία του ΧΑ είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη: Η φετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη της δεκαετίας. Θα υπάρξει «κοσμογονία» - αν δεν συμβεί κάτι φοβερό και απρόβλεπτο.

Το πρώτο στοίχημα

Το «στοίχημα» είναι τι θα γίνει άμεσα, βραχυχρόνια, τις επόμενες μέρες-εβδομάδες, ώσπου να κλείσει η αξιολόγηση και να  ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά  το τι μπορεί να δείξουν τα stress test  στις τράπεζες.

Επί τέσσερις συνεχείς εβδομάδες  το χρηματιστήριο έχει κινηθεί ανοδικά χωρίς «ανάσα», χωρίς να σημειωθεί καμία διόρθωση, πέραν των πρόσκαιρων ενδοσυνεδριακών που προσφέρουν ευκαιρίες για ενδοσυνεδριακό trading και για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Βασικές κινητήριες δυνάμεις οι προσδοκίες που καλλιεργούνται και οι τοποθετήσεις από το εξωτερικό.

Στο ΧΑ βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη μια μάχη μεταξύ χαρτοφυλακίων που αγοράζουν με μακροπρόθεσμη προοπτική κι εκείνων που έχουν ανοιχτές θέσεις short. Με τους αγοραστές που ανεβάζουν τις τιμές προσπαθούν να συμπλεύσουν ευκαιριακά και τα επιθετικά funds, τα οποία βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου και θέλουν να φύγουν με τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη.

Η μάχη στο ταμπλό

Η σύγκρουση αποτυπώνεται στο ταμπλό με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και διακυμάνσεις. Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις όλες αυτές οι μάχες έχουν λήξει υπέρ των long, που καταφέρνουν όχι μόνο να στηρίξουν τα χαρτιά και τους δείκτες, αλλά να ανεβάζουν περαιτέρω τις τιμές.

Όμως η άνοδος δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον χωρίς διορθώσεις, ακόμη κι αν είναι προδιαγεγραμμένη. Η αγορά βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής κι αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα κόπωσης.

Σήμερα τον τόνο στις συναλλαγές έδωσαν οι κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων,  που αγόραζαν ή ρευστοποιούσαν μονομιάς μεγάλα πακέτα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κάθε φορά που η Alpha και η Εθνική  διολίσθαιναν χαμηλά, έβγαιναν εντολές  μαζικών αγορών. Και όταν ανέβαιναν, έβγαιναν «καραβιές» μετοχών προς πώληση. Η πιο εντυπωσιακή κίνηση έγινε στα call auctions,  όπου ρευστοποιήθηκε με μία εντολή πακέτο 4,1 εκατ. τμχ Εθνικής,  με αποτέλεσμα η μετοχή να χάσει τα μέχρι τότε κέρδη και να κλείσει αμετάβλητη.

«Προσδετείτε!»

Οι κινήσεις των ισχυρών χαρτοφυλακίων αποτελούν μια ένδειξη του τι μπορεί να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές προβλέπουν αυξημένη μεταβλητότητα και έντονες διακυμάνσεις, μς τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές.

Μεγαλύτερη κινητικότητα αναμένεται και στα mid caps, που προσελκύουν πλέον αγοραστές και εμφανίζουν αξιόλογη συναλλακτική κίνηση.

Οσον αφορά την κατεύθυνση της αγοράς, αναλυτές επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips  βρίσκονται επί πολλές μέρες σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Μπορεί να συνεχίσουν και η διόρθωση να καθυστερήσει – αλλά θα έρθει.

Σημαντική παράμετρος θα είναι ο τζίρος, ο οποίος ακολουθεί φθίνουσα πορεία τις τελευταίες μέρες. Σήμερα ήταν 56,9 εκατ. ευρώ, συν 2,7 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Η συνεδριαση, μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε αρχικά μέχρι +0,88% στις 833,06 μονάδες. Μετά από πολλές διακυμάνσεις τερμάτισε στις 829,72 με άνοδο 0,48%. Αναλυτές εκτιμούν ότι αν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα χωρίς να "διορθώσει" στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει νέο ανοδικό κύμα προς τις 860 μονάδες.

Κατά 0,55% ενισχύθηκε ο FTASE25 κλείνοντας στις  2.139,26 μονάδες. Ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης τερμάτισε +1,01%.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,68% και τερμάτισε με κέρδη 0,71%. Η Πειραιώς και η Εθνική που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά τα μεγαλύτερα κέρδη, έκλεισαν αμετάβλητες. Alpha +1,6%, Eurobank +0,6%, Attica -4,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips εντυπωσίασε ο Σαράντης με +8,7%. Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓΑ με +4%, Coca-Cola και Τιτάν +1,7%, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο +1,5%. 

Στο κόκκινο ΔΕΗ -2,4%, OTE -1,8%, Lamda -1,3%,  Jumbo -0,8%,  Motor Oil -0,5%.

Στα mid caps Ανεμος +7,5%, Αβαξ +3,6%, Ελλάκτωρ +2,8%, Κλουκίνας (ΚΛΜ) +2,2%.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στη Συρία

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στη Συρία

Επικίνδυνο παιχνίδι "εκβιασμών" με τις ΗΠΑ και "διακανονισμών" με τη Ρωσία επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές...
Πράσινο φως για ράλι τραπεζών! Δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση

Πράσινο φως για ράλι τραπεζών! Δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση

Για πρώτη φορά από την άκρως επώδυνη, για τους επενδυτές, τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ένας από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η...
Ζαχαριάδης: Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ζαχαριάδης: Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ιστορικών διαστάσεων χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριαδης, τη διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την...
H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's μια εξέλιξη στην οποία συνέκλιναν όλες οι τελευταίες ενδείξεις....
Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Μετά από μια εβδομάδα «αποθέρμανσης» και εκτονωτικών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, η χρηματιστηριακή αγορά αποκτά πάλι ανοδική δυναμική και «υπόσχεται» νέα κέρδη. Στις θετικές...
Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Η νευρικότητα που επικρατεί μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό έστρεψε ξανά τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού,...
Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

To Solvency II, οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, συνολικά και όλοι οι εποπτικοί κανονισμοί οδηγούν ορισμένες ασφαλιστικές σε run off την...
Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Θέση για τις εξελίξεις στην Γερουσία των ΗΠΑ και μια ενδεχόμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους λόγω απουσίας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό σπεύδει...