Sofokleousin.gr

Σε ανοδικό δρόμο χωρίς επιστροφή το χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 04 Ιανουαρίου 2018, 18:35 , Τελευταία Ενημέρωση: 04/01/2018, 18:43

Σε ανοδικό δρόμο χωρίς επιστροφή το χρηματιστήριο
Σχετικά tags

Τίποτε πλέον δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, που έχει πάρει το δρόμο της εστιάζοντας στις μεσομακροπρόθεσμες προπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Κινητήρια δύναμη οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις από διεθνή χαρτοφυλάκια, που επενδύουν στην Ελλάδα βλέπτοντας το ρίσκο να μειώνεται, τα δημοσιονομικά μεγέθη να βελτιώνονται εντυπωσιακά και την οικονομία να βρίσκεται στην αφετηρία δυναμικής ανάλαμψης-ανάπτυξης.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών αποτυπώνεται και στην πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που οι τιμές τους ενισχύονται σταθερά και οι αποδόσεις τους υποχωρούν αντιστοίχως, κινούμενες πλέον στα επίπεδα του 2006-2007.

 Οι εισροές κεφαλαίων συντηρούν την ανοδική δυναμική στο χρηματιστήριο, αποτρέποντας διορθώσεις που θα ήταν λογικές και φυσιολογικές μετά το παρατεταμένο ράλι 5 εβδομάδων.

Η διόρθωση που... αναβάλλεται

 Η πολυαναμενόμενη - και κατά πολλούς "χρήσιμη και επιθυμητή" - διόρθωση συνεχώς αναβάλλεται, ή εξαντλείται σε ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, που  αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία αγορών  από τους "αργοπορημένους" και απο χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Στο ΧΑ βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη μιά μάχη-αναμέτρηση μεταξύ χαρτοφυλακίων που αγοράζουν με μακρτοπρόθεσμη προοπτική κι εκείνων που έχουν ανοιχτές θέσεις short. Η σύγκρουση αποτυπώνεται στο ταμμπλό με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και διακυμάνσεις. Στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις όλες αυτές οι μάχες έχουν λήξει υπέρ των long, που καταφέρνουν όχι μόνο να στηρίξουν τα χαρτιά και τους δείκτες, αλλά να ανεβάζουν καθε μέρα τις τιμές.

Οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες μέρες-εβδομάδες, μόνον αν υπάρξουν ειδήσεις-εξελίξεις που θα απογοητεύσουν την αγορά ή θα διαψεύσουν προσδοκίες. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να αφορούν το κλείσιμο της αξιολόγησης,  την αναμενόμενη αναβάθμιση από Standard & Poor’s και Fitch, το σχεδιασμό για προσφυγή στις αγορές με ομολογιακή έκδοση, ή κάποια πολιτική εμπλοκή με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Τα deals που θα αλλάξουν τον χάρτη

Προς το παρόν οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές, αντισταθμίζοντας το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών και τις προβλέψεις για πρόσκαιρη τεχνική διόρθωση. Θετική ένδειξη για τις "διαθέσεις" της αγοράς αποτελεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που μπαίνουν πλέον στις λίστες επιλογών εγχώριων και ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Τα mid caps  ενισχύονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες και αποκτούν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, προσελκύοντας επενδυτικό και κερδοσκοπικό χρήμα.  Διαχειριστές και αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης θα βρεθούν τους επόμενους μήνες στο επίκεντρο διεργασιών αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη σε πολλούς κλάδους, αποκτώντας μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

Τα deals  στον τομέα υγείας, οι τοποθετήσεις στην Lamda και στον "Κορρέ" η χθεσινή είδηση για τη μεταβίβαση στρατηγικού πακέτου της MIG  σε Γερμανό επενδυτή, ενισχύουν αυτές τις εκτιμήσεις, δημιουργώντας μεγαλύτερες προσδοκίες.

Μετοχές και δείκτες

"Οδηγός" της αγοράς παραμένουν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της αγοράς, συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του τζίρου και διαμορφώνουν ενδοσυνεδριακό κλίμα. Σήμερα έδωσαν πάλι κατεύθυνση  στην αγορά, που ξεκίνησε με πτωτική διάθεση.

Η σταδιακή ανάκαμψη των τραπεζικών χαρτιών έδωσε ώθηση στους δείκτες  και η εικόνα άλλαξε γρήγορα

 Ο Γενικός Δείκτης  πήγε αρχικά μέχρι -0,30% στις 814,86 μονάδες. Εν συνεχεία ανέκαμψε μέχρι +1,10% και τερμάτισε κοντά στο υψηλό ημέρας, στις 825,78 μονάδες, με κέρδη 1,03%.  Η περιοχή των 820-825 θεωρείται κρίσιμη τεχνικά και η διάσπαση της ενδέχεται να δώσει το έναυσμα για ένα ακόμη ανοδικό κύμα, που μπορεί να οδηγήσει τον ΓΔ στις 860 μονάδες.

 Ανοδο 0,80% σημείωσε ο FTASE25 στις  2,127,6 μονάδες. Ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,76%, βοηθούμενος από τη μεγάλη άνοδο της  MIG (+10%).

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ -0,84% και +1,79%, τερματίζοντας με κέρδη 1,38%. Πειραιώς +4%, Ελλάδος +1,9%,  Eurobank +1%,  Alpha +1,6%, αμετάβλητη η Εθνική, Attica -7,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips πρωταγωνίστησαν η ΔΕΗ (+4%) και η Βιοχάλκο με +3%. Lamda +2,7%, ΤΕΝΕΡΓΑ +2,4% Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ +2,2%.

Στο κόκκινο Σαράντης -1,1%, Grivalia και Aegean -0,6%, Motor Oil -0,2%

 Στα mid caps την MIG (+10%) ακολούθησαν:  Cenergy +6,5%, Νηρέας +4,6%, Intracom και ΟΛΘ +4,5%.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Πρόσκαιρη διόρθωση στο χρηματιστήριο

Πρόσκαιρη διόρθωση στο χρηματιστήριο

Μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου το χρηματιστήριο βρίσκεται πάλι στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την...
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενισχύονται τα ελληνικά

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενισχύονται τα ελληνικά

Πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ευρωπαϊκά ομόλογα - οι τιμές τους υποχωρούν, οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν, ακολουθώντας την τάση των αμερικανικών. Κατά 2...
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Κατεύθυνση αναζητούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης με τους επενδυτές να διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους...
Ανοδικά το χρηματιστήριο, εν αναμονή διόρθωσης

Ανοδικά το χρηματιστήριο, εν αναμονή διόρθωσης

Σε ανοδική τροχιά κινείται και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτονομούμενο από την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών όπου επικρατούν πτωτικές τάσεις. Θετικός...
Έχει μέλλον το ράλι στο ΧΑ;

Έχει μέλλον το ράλι στο ΧΑ;

Τεχνικά εφικτή θεωρούν οι αναλυτές μια «πειστική», δηλαδή με καλό τζίρο, άνοδο του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ πάνω από τις 850 μονάδες....
UBS: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

UBS: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

 Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη που κατάγραψε η UBS, το πρώτο τρίμηνο του 2018.  Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων του ομίλου, έφτασαν τα...
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στις κυριότερες ασιατικές αγορές, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε μια θετική γεωπολιτική εξέλιξη, με τη Βόρεια Κορέα να ανακοινώνει...
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση του αριθμού των πετρελαϊκών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, που αυξάνει την...