Sofokleousin.gr

Σε ανοδικό δρόμο χωρίς επιστροφή το χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 04 Ιανουαρίου 2018, 18:35 , Τελευταία Ενημέρωση: 04/01/2018, 18:43

Σε ανοδικό δρόμο χωρίς επιστροφή το χρηματιστήριο
Σχετικά tags

Τίποτε πλέον δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, που έχει πάρει το δρόμο της εστιάζοντας στις μεσομακροπρόθεσμες προπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Κινητήρια δύναμη οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις από διεθνή χαρτοφυλάκια, που επενδύουν στην Ελλάδα βλέπτοντας το ρίσκο να μειώνεται, τα δημοσιονομικά μεγέθη να βελτιώνονται εντυπωσιακά και την οικονομία να βρίσκεται στην αφετηρία δυναμικής ανάλαμψης-ανάπτυξης.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών αποτυπώνεται και στην πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που οι τιμές τους ενισχύονται σταθερά και οι αποδόσεις τους υποχωρούν αντιστοίχως, κινούμενες πλέον στα επίπεδα του 2006-2007.

 Οι εισροές κεφαλαίων συντηρούν την ανοδική δυναμική στο χρηματιστήριο, αποτρέποντας διορθώσεις που θα ήταν λογικές και φυσιολογικές μετά το παρατεταμένο ράλι 5 εβδομάδων.

Η διόρθωση που... αναβάλλεται

 Η πολυαναμενόμενη - και κατά πολλούς "χρήσιμη και επιθυμητή" - διόρθωση συνεχώς αναβάλλεται, ή εξαντλείται σε ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, που  αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία αγορών  από τους "αργοπορημένους" και απο χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Στο ΧΑ βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη μιά μάχη-αναμέτρηση μεταξύ χαρτοφυλακίων που αγοράζουν με μακρτοπρόθεσμη προοπτική κι εκείνων που έχουν ανοιχτές θέσεις short. Η σύγκρουση αποτυπώνεται στο ταμμπλό με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και διακυμάνσεις. Στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις όλες αυτές οι μάχες έχουν λήξει υπέρ των long, που καταφέρνουν όχι μόνο να στηρίξουν τα χαρτιά και τους δείκτες, αλλά να ανεβάζουν καθε μέρα τις τιμές.

Οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες μέρες-εβδομάδες, μόνον αν υπάρξουν ειδήσεις-εξελίξεις που θα απογοητεύσουν την αγορά ή θα διαψεύσουν προσδοκίες. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να αφορούν το κλείσιμο της αξιολόγησης,  την αναμενόμενη αναβάθμιση από Standard & Poor’s και Fitch, το σχεδιασμό για προσφυγή στις αγορές με ομολογιακή έκδοση, ή κάποια πολιτική εμπλοκή με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Τα deals που θα αλλάξουν τον χάρτη

Προς το παρόν οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές, αντισταθμίζοντας το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών και τις προβλέψεις για πρόσκαιρη τεχνική διόρθωση. Θετική ένδειξη για τις "διαθέσεις" της αγοράς αποτελεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που μπαίνουν πλέον στις λίστες επιλογών εγχώριων και ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Τα mid caps  ενισχύονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες και αποκτούν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, προσελκύοντας επενδυτικό και κερδοσκοπικό χρήμα.  Διαχειριστές και αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης θα βρεθούν τους επόμενους μήνες στο επίκεντρο διεργασιών αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη σε πολλούς κλάδους, αποκτώντας μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

Τα deals  στον τομέα υγείας, οι τοποθετήσεις στην Lamda και στον "Κορρέ" η χθεσινή είδηση για τη μεταβίβαση στρατηγικού πακέτου της MIG  σε Γερμανό επενδυτή, ενισχύουν αυτές τις εκτιμήσεις, δημιουργώντας μεγαλύτερες προσδοκίες.

Μετοχές και δείκτες

"Οδηγός" της αγοράς παραμένουν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της αγοράς, συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του τζίρου και διαμορφώνουν ενδοσυνεδριακό κλίμα. Σήμερα έδωσαν πάλι κατεύθυνση  στην αγορά, που ξεκίνησε με πτωτική διάθεση.

Η σταδιακή ανάκαμψη των τραπεζικών χαρτιών έδωσε ώθηση στους δείκτες  και η εικόνα άλλαξε γρήγορα

 Ο Γενικός Δείκτης  πήγε αρχικά μέχρι -0,30% στις 814,86 μονάδες. Εν συνεχεία ανέκαμψε μέχρι +1,10% και τερμάτισε κοντά στο υψηλό ημέρας, στις 825,78 μονάδες, με κέρδη 1,03%.  Η περιοχή των 820-825 θεωρείται κρίσιμη τεχνικά και η διάσπαση της ενδέχεται να δώσει το έναυσμα για ένα ακόμη ανοδικό κύμα, που μπορεί να οδηγήσει τον ΓΔ στις 860 μονάδες.

 Ανοδο 0,80% σημείωσε ο FTASE25 στις  2,127,6 μονάδες. Ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,76%, βοηθούμενος από τη μεγάλη άνοδο της  MIG (+10%).

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ -0,84% και +1,79%, τερματίζοντας με κέρδη 1,38%. Πειραιώς +4%, Ελλάδος +1,9%,  Eurobank +1%,  Alpha +1,6%, αμετάβλητη η Εθνική, Attica -7,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips πρωταγωνίστησαν η ΔΕΗ (+4%) και η Βιοχάλκο με +3%. Lamda +2,7%, ΤΕΝΕΡΓΑ +2,4% Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ +2,2%.

Στο κόκκινο Σαράντης -1,1%, Grivalia και Aegean -0,6%, Motor Oil -0,2%

 Στα mid caps την MIG (+10%) ακολούθησαν:  Cenergy +6,5%, Νηρέας +4,6%, Intracom και ΟΛΘ +4,5%.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στη Συρία

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στη Συρία

Επικίνδυνο παιχνίδι "εκβιασμών" με τις ΗΠΑ και "διακανονισμών" με τη Ρωσία επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές...
Πράσινο φως για ράλι τραπεζών! Δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση

Πράσινο φως για ράλι τραπεζών! Δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση

Για πρώτη φορά από την άκρως επώδυνη, για τους επενδυτές, τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ένας από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η...
Ζαχαριάδης: Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ζαχαριάδης: Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ιστορικών διαστάσεων χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριαδης, τη διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την...
H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's μια εξέλιξη στην οποία συνέκλιναν όλες οι τελευταίες ενδείξεις....
Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Μετά από μια εβδομάδα «αποθέρμανσης» και εκτονωτικών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, η χρηματιστηριακή αγορά αποκτά πάλι ανοδική δυναμική και «υπόσχεται» νέα κέρδη. Στις θετικές...
Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Η νευρικότητα που επικρατεί μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό έστρεψε ξανά τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού,...
Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

To Solvency II, οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, συνολικά και όλοι οι εποπτικοί κανονισμοί οδηγούν ορισμένες ασφαλιστικές σε run off την...
Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Θέση για τις εξελίξεις στην Γερουσία των ΗΠΑ και μια ενδεχόμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους λόγω απουσίας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό σπεύδει...