Sofokleousin.gr

Ράλι προσδοκιών στο χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 02 Ιανουαρίου 2018, 18:35 , Τελευταία Ενημέρωση: 02/01/2018, 18:38

Ράλι προσδοκιών στο χρηματιστήριο

Τίποτε πλέον δεν φαίνεται ικανό να ανακακόψει το παρατεταμένο ράλι χαμηλών ταχυτήτων στο χρηματιστήριο, που συντηρείται από τις προσδοκίες για "καλύτερες μέρες" και αποτελεί εν μέρει προεξόφληση θετικών εξελίξεων για την οικονομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Ομως τα βραχυχρόνια κέρδη είναι ήδη  πολύ υψηλά και η διόρθωση μπορεί να έλθει την ώρα που όλοι θα έχουν πεισθεί ότι η αγορά "δεν έχει πίσω". Προς το  επικρατεί αισιοδοξία και η χρονιά ξεκινά με τους  καλύτερους οιωνούς.

Με λοκομοτίβα τις τραπεζικές μετοχές που ξαναπήραν τη σκυτάλη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες  κινήθηκαν σήμερα ανοδικά, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη και έκλεισαν σε υψηλά ημέρας. Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης δείνει ότι η αγορά αποκτά αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική, καθώς η άνοδος αναθερμαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον και φέρνει φρέσκο χρήμα στο ΧΑ, που δίνει περαιτέρω ώθηση στις τιμές.

Τα μηνύματα από το δημοσιονομικό μέτωπο, την οικονομία και τις επιχειρήσεις συνηγορούν σε αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ ξένα funds και εγχώριοι επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν θετικές εξελίξεις. Αν υπάρχει κάποιος που συμμερίζεται απόλυτα την κυβερνητική αισιοδοξία και τις διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα βγει φέτος οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια, δεν είναι οι… ψηφοφόροι της, αλλά οι αγορές και οι διεθνείς επενδυτές.

Το έδειξαν ήδη τον τελευταίο ενάμισυ μήνα με τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά assets, που προκάλεσαν παρατεταμένο ράλι χαμηλών ταχυτήτων στο χρηματιστήριο, ρεκόρ αποδόσεων στα ομόλογα και πολλές αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αποτυπώνεται τους επόμενους μήνες  στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, με άνοδο των τιμών των μετοχών και άνοδο τιμών/πτώση αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων.

Ωθηση στο ΧΑ θα δώσουν επίσης τα deals που αναμένονται σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, με εξαγορές πλειοψηφικών πακέτων και στρατηγικών πακέτων, που θα αλλάξουν τις μετοχικές ισορροπίες και θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη επιχειρηματικών δυνάμεων.

Πολλές εταιρείες θα αλλάξουν χέρια όχι με πώληση πακέτων μετοχών, αλλά εμμέσως, με πώληση των «προβληματικών» δανείων τους από τις τράπεζες σε ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.  Παράλληλα θα συνεχισθεί η «επέλαση» των ξένων funds στους τομείς υπηρεσιών υγείας, φαρμάκων-καλλυντικών, real estate, ιχθυοκαλλιεργειών κλπ.

Οσον αφορά τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές, το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και  βρίσκεται πάλι στα «ραντάρ» των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων. 

Ανεξάρτητα λοιπόν από την όποια διόρθωση εκδηλωθεί άμεσα ή στο εγγύς μέλλον, η άνοδος μπορεί να συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη τις εισροές  κεφαλαίων.

 Στο επίκεντρο της προσοχής και λοκομοτίβα της αγοράς θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες πάντως μπορεί να βρεθούν σε δοκιμασία λόγω της αβεβαιότητας με τα stress test και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  επισημαίνουν ότι μετά από  ένα μήνα συνεχούς ανόδου, μιά πρόσκαιρη διόρθωση θα αποτελούσε φυσιολογική εξέλιξη. Φαίνεται όμως ότι οι διαχειριστές επιθετικών funds προτιμούν να εξαντλήσουν τώρα όλες τις δυνατότητες, ώστε οι τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο "απώγειο" όταν επανέλθει πάλι στο προσκήνιο το θέμα των stress test και αρχίσει η σεναριολογία για πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες, επιπτώσεις από την υιοθέτηση νέου λογιστικού προτύπου, πωλήσεις κόκκινων δανείων κλπ.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το ερώτημα είναι αν θα συνεχισθεί - και για πόσο ακόμη - το μινι ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες συνεδριάσεις, στις οποίες θα φανούν οι προθέσεις και οι "διαθέσεις" των μεγάλων ξένων  παικτών της αγοράς. Θα φανεί επίσης άν η αγορά έχει τη δύναμη να συνεχίσει ως τον επόμενο στόχο, που είναι οι 820-827 μονάδες βραχυπρόθεσμα και οι 860 εν συνεχεία.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τον στόχο, κλείνοντας με άνοδο 2,01% στις 818,51 μονάδες. Αυριο  θα τεστάρει προφανώς την επόμενη αντίσταση. Το αποτέλεσμα θα είναι ίσως καθοριστικόως προς το αν θα συνεχιθεί η άνοδος ή θα ακολουθήσει πρόσκαιρη διόρθωση μεγάλου εύρους.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,69%, στις 2.118,45 μονάδες,

Νέο εντυπωσιακό άλμα +4,37% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, τερματίζοντας στις 914,44 μονάδες. Πρώτη σε απόδοση στον κλάδο η Πειραιώς με +12,4%. Ακολούθησαν Attica Bank +8,8%, Alpha +4%, Eurobank +3,5%, Εθνική +1,6%, .

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips "πρωταθλήτρια" η ΔΕΗ +6,7%. ΤΕΝΕΡΓΑ +5,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,3%, Βιοχάλκο +3%, Σαράντης +2,4%.

Στο κόκκινο μόνον ο Τιτάν (-1,1%) και η Coca-Cola με οριακές απώλειες 0,4%.  

Στα mid caps Ικτίνος +6,7%, MIG +4,5%, Ελλάκτωρ +3,7%, Υγεία +3,4%. 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Πτωτικές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

 Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, να καταγράφει απώλειες 1% στις 21.925 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο...
Στήνουν «οίκο αξιολόγησης» για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Στήνουν «οίκο αξιολόγησης» για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Οίκος αξιολόγησης για όλους τους δανειολήπτες, ο οποίος θα λειτουργεί σαν «μεγάλος αδελφός» παρακολουθώντας τις υποχρεώσεις και τις πληρωμές τους προς τράπεζες,...
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα σημειώνει μεγάλη πρόοδο σε πολλούς τομείς

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα σημειώνει μεγάλη πρόοδο σε πολλούς τομείς

Λόγο για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, άνθηση του Τουρισμού, αύξηση των εξαγωγών και ανάπτυξη ύψους 2,5%, κάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού...
ΕΕ: Ο Λουίς ντε Γκίντος φαβορί για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ

ΕΕ: Ο Λουίς ντε Γκίντος φαβορί για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ

Σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναφορικά με την στήριξη στον Ισπανό υπουργό Λουίς ντε Γκίντος για...
Kurier: Θετική πλέον η προοπτική της Ελλάδας

Kurier: Θετική πλέον η προοπτική της Ελλάδας

Την Ελλάδα σε καλό δρόμο βλέπει ο οίκος Fitch και αξιολογεί πλέον την πιστοληπτική της ικανότητα πιο θετικά, η προοπτική είναι θετική...
Φορτίο χασίς πιάστηκε στην Ιονία Οδό

Φορτίο χασίς πιάστηκε στην Ιονία Οδό

Μετά από κινηματογραφική καταδίωξη στην Ιονία Οδό, αστυνομικοί εγκλώβισαν και συνέλαβαν  29χρονο Αλβανό, ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο φορτίο 161 κιλών χασίς...
Επί ποδός η Τροχαία για την έξοδο των εκδρομέων

Επί ποδός η Τροχαία για την έξοδο των εκδρομέων

 Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία σε όλη τη χώρα προκειμένου να διευκολύνει τη μετακίνηση των εκδρομέων των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας....
H Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα

H Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα

Σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης από τον Standard & Poor's, o οίκος Fitch προχώρησε επίσης στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά...