MEDsin.gr
Ανθή  Αγγελοπούλου
Ανθή Αγγελοπούλου
Follow:
Email me

Οριστικό τέλος στην κύστη κόκκυγα απλά κι ανώδυνα

Δημοσιεύθηκε: 02 Ιανουαρίου 2018, 10:29

Οριστικό τέλος στην κύστη κόκκυγα απλά κι ανώδυνα

Η κύστη κόκκυγα αναπτύσσεται στην κοινώς λεγόμενη «ουρίτσα», στο τελείωμα, δηλαδή, της σπονδυλικής στήλης και συχνά δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή, καθώς αναπτύσσεται αργά και ανώδυνα.

Όμως σε προχωρημένο στάδιο ο πόνος μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντα.

Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κύστης κόκκυγα είναι το φύλο (είναι συχνότερη στους άνδρες), το σκούρο χρώμα δέρματος με πλούσια τριχοφυΐα (μελαχρινοί και δασύτριχοι), τα παραπανίσια κιλά και η έλλειψη άσκησης. Πιο επιρρεπή είναι τα άτομα ηλικίας από 16 έως 20 ετών.

Σύμφωνα με τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, δερματολόγο – αφροδισιολόγο, επιστημονικό διευθυντή των «Δερματολογικών Ιατρείων IQ - Intensive Quality», η κύστη κόκκυγα είναι από τις πιο συχνές πρωκτολογικές παθήσεις ατόμων που κάνουν καθιστική εργασία ή ζωή.

«Εμφανίζεται στο ανώτατο σημείο της μεσογλουτιαίας σχισμής και μπορεί να αποτελείται από μία ή περισσότερες οπές, τα συρίγγια, που επικοινωνούν κάτω από το δέρμα με την κύρια κύστη. Συνήθως τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα δεν είναι εμφανή, εκτός και αν έχει μολυνθεί. 

Με την εμφάνιση της φλεγμονής, η κύστη κόκκυγα θα πρέπει να  αντιμετωπίζεται άμεσα και ριζικά, προτού υποτροπιάσει και επιδεινώσει την κατάσταση. Η θεραπεία μπορεί να γίνει μόνο εφόσον ηρεμήσει η περιοχή από τη μόλυνση και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του εξειδικευμένου χειρουργού», εξήγησε ο κ. Τζερμιάς.

«Κλασική» αντιμετώπιση vs λέιζερ

Όταν, λοιπόν, ο ασθενής παρατηρήσει οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα κύστης κόκκυγα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τον εξειδικευμένο γιατρό για την σωστή διάγνωση και για τον σχεδιασμό της θεραπείας που θα ακολουθήσει, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της βλάβης στην περιοχή του δέρματός του.

Όπως εξηγεί ο ειδικός χειρουργός κ. Χατζημάρκου Ανδρέας, η συμβατική μέθοδος που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα από πολλές κλινικές είναι η χειρουργική επέμβαση με όλα τα επώδυνα χαρακτηριστικά της, μεταξύ άλλων: 

μεγάλη τομή - ουλή στο δέρμα,

μεγάλο διάστημα αποθεραπείας, περίπου τριών μηνών,

επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση, όπως χρήση αντιβιοτικών και συχνές αλλαγές γαζών,

πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σε ποσοστό περίπου 10-15% των περιπτώσεων, όπως επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγα ή μόλυνση στο σημείο της πληγής. 

«Αντίθετα από την χειρουργική επέμβαση, με την χρήση του λέιζερ η διαδικασία για την αφαίρεση της κύστης κόκκυγα και για την αποκατάσταση των βλαβών στην περιοχή (συρίγγια), γίνεται απλούστατη, άνετη και ανώδυνη», εξηγεί ο χειρουργός. 

«Η επούλωση της πληγής επιτυγχάνεται γρήγορα, μηδενίζονται οι πιθανότητες υποτροπής και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά, ακόμη και αυτά των επανειλημμένων υποτροπών ή προηγούμενων αποτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων.

Τα εξειδικευμένα πρωκτολογικά ιατρεία IQ Intensive Quality Proctohealth καινοτομούν για ακόμη μία φορά στην εφαρμογή της τεχνολογίας λέιζερ: για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα χρησιμοποιούμε λέιζερ τεχνολογίας neoV1470 νέας γενιάς, που προσφέρει ασφαλή και οριστική λύση».

Ακρίβεια χιλιοστού και άμεσα αποτελέσματα

Οι νέες καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης δρουν απολύτως στοχευμένα και μέσα σε λίγα λεπτά αποκαθιστούν τη βλάβη, ανακουφίζοντας τον ασθενή.

Ειδικότερα το λέιζερ neoV1470 στοχεύει με ακρίβεια χιλιοστού στην πάσχουσα περιοχή, μέσω οπτικής ίνας - αφού προηγουμένως γίνει σχολαστικός καθαρισμός της κοιλότητας - και αποκαθιστά την βλάβη άμεσα. 

Το λέιζερ neoV1470 παράγει ενέργεια σε ένα μοναδικό μήκος κύματος και η ενέργεια μετατρέπεται αμέσως σε θερμότητα στην επιφάνεια του ιστού, για στοχευμένη δράση ακριβείας. Χάρη στην εύκαμπτη οπτική ίνα μικρής διαμέτρου και στην τεχνολογία ψύξης που διαθέτει, προσφέρει μεγάλο εύρος θεραπειών σε σχέση με άλλα λέιζερ με τα ίδια επίπεδα ισχύος.

Παρέχει ασφάλεια, ταχύτερη επούλωση, συντομότερη διαδικασία, ευελιξία εφαρμογής ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς και την σοβαρότητα της πάθησης.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά σχεδιασμού λέιζερ και προσφέρει στον ασθενή τα εξής πλεονεκτήματα:

Ανώδυνη εφαρμογή

Χωρίς ουλές και ράμματα

Χωρίς καθημερινές αλλαγές 

Χωρίς νοσηλεία

Χωρίς αποθεραπεία

Άμεση επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες

Δεν υπάρχει στάδιο μετεγχειρητικής φροντίδας. Ο ασθενής απαλλάσσεται και από την επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση με τις αλλαγές γαζών με όλες τις πιθανές μολύνσεις, αλλά και από το κόστος αποθεραπείας. Από την επόμενη ημέρα μπορεί να κάνει μπάνιο κανονικά και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα πραγματοποιείται στα πρότυπα πρωκτολογικά ιατρεία IQ Intensive Quality Proctohealth, με βασικό άξονα την άνεση των ασθενών, την οριστική λύση του προβλήματος, καθώς και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στο πρόβλημα, αλλά και να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της πάθησης, όπως έχει καταδειχθεί και από παλαιότερες επιστημονικές μελέτες.

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από MEDsin

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
Περισσότερες ειδήσεις από MEDsin
2ο Διεθνές Συνέδριο ώμου «Athens Shoulder Course» στην Αθήνα

2ο Διεθνές Συνέδριο ώμου «Athens Shoulder Course» στην Αθήνα

Η Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το διεθνές σεμινάριο Athens Shoulder Course. Η διοργάνωση φέτος θα...
Που οφείλονται οι διακυμάνσεις στην κίνηση των ασθενών πάρκινσον

Που οφείλονται οι διακυμάνσεις στην κίνηση των ασθενών πάρκινσον

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον παρουσιάζουν στην πορεία της ασθένειάς τους εναλλαγές καλής κινητικότητας και κινητικών προβλημάτων,...
Αποτελεσματικό το erenumab για την πρόληψη της ημικρανίας

Αποτελεσματικό το erenumab για την πρόληψη της ημικρανίας

Σύμφωνα με τα την ανακοίνωση της Νovartis στο επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine (NEJM)» τα αποτελέσματα της 6μηνης μελέτης STRIVE...
Νέα πένα, εύκολη στη χρήση, βοηθά τα υπογόνιμα ζευγάρια

Νέα πένα, εύκολη στη χρήση, βοηθά τα υπογόνιμα ζευγάρια

Μία νέα καινοτόμος πένα, με την ονομασία GONAL-f®  , η οποία είναι προγεμισμένη με γοναδοτροπίνη και η οποία βοηθά τα υπογόνιμα ζευγάρια...
Διακρατική Συμφωνία Μεταμοσχευτικού  Προγράμματος μεταξύ ‘’Ωνασείου’’ και AKH  Βιέννης

Διακρατική Συμφωνία Μεταμοσχευτικού Προγράμματος μεταξύ ‘’Ωνασείου’’ και AKH Βιέννης

Την επιτυχή διακρατική συμφωνία έναρξης μεταμοσχευτικού  προγράμματος μεταξύ ‘’Ωνασείου’’ και AKH  Βιέννης κατά την οποία θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για...
ΓΝΠΠ: 4χρονος νοσηλεύεται με Μηνιγγίτιδα

ΓΝΠΠ: 4χρονος νοσηλεύεται με Μηνιγγίτιδα

Το πρώτο κρούσμα μηνιγγίτιδας του έτους σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2018 με θύμα ένα τετράχρονο αγοράκι. Συγκεκριμένα το αγοράκι μεταφέρθηκε...
Γιατί δεν αποζημιώνεται η εξέταση «Oncotype DX» για γυναίκες άνω των 65 ετών;

Γιατί δεν αποζημιώνεται η εξέταση «Oncotype DX» για γυναίκες άνω των 65 ετών;

Κατάθεση επερώτησης στη Βουλή αναφορικά με τη μη ασφαλιστική κάλυψη της εξέτασης Oncotype DX» για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, κατέθεσαν οι...
Θεσ/νικη: Νέα μέθοδος ενάντια στην περιτοναϊκή καρκινομάτωση

Θεσ/νικη: Νέα μέθοδος ενάντια στην περιτοναϊκή καρκινομάτωση

Σημαντική αύξηση της επιβίωσης σε ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση τελικού σταδίου επιτυγχάνεται χάρη στην εφαρμογή της συνδυαστικής μεθόδου χειρουργικής αφαίρεσης όλων των...