Sofokleousin.gr

Χρηματιστήριο: Ερχεται η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας!

Δημοσιεύθηκε: 29 Δεκεμβρίου 2017, 18:05 , Τελευταία Ενημέρωση: 29/12/2017, 18:09

Χρηματιστήριο: Ερχεται η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας!

Ισχυρές προσδοκίες αποτυπώνονται στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, που συνέχισε σήμερα το παρατεταμένο year-end rally χαμηλών ταχυτήτων, παίρνοντας "ανάσες" με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Τα μηνύματα από το δημοσιονομικό μέτωπο, την οικονομία και τις επιχειρήσεις συνηγορούν σε αισιόδοξες προβλέψεις και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα χρονιά θα αποδειχθεί η καλύτερη της 10ετίας για το ΧΑ. Θετική επίδραση αναμένεται και από την αγορά ελληνικών ομολόγων, που σημείωσε φέτος παγκόσμια ρεκόρ αποδόσεων.

Προς το παρόν το ερώτημα είναι αν θα συνεχισθεί - και για πόσο ακόμη - το μινι ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Η ανοδική δυναμική διατηρείται, διαψεύδοντας επί σειρά ημερών τις προβλέψεις για τεχνική διόρθωση. Ομως τα τα βραχυχρόνια κέρδη είναι ήδη υψηλά και αποτελεούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ πολλοί δείκτες βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

 Το σενάριο των επόμενων εβδομάδων

Η εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών, που θα αποτελέσουν βάση και αφετηρία του επόμενου ανοδικού κύκλου μακράς διάρκειας.

Κατά την άποψη αναλυτών, επικρατέστερο σενάριο είναι  μιά μικρή διόρθωση στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου και επάνοδος σε ανοδική τροχιά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Πάντως η νέα χρονιά θ' αρχίσει με καλούς οιωνούς, με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις αναβαθμίσεις που αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν από την Standard & Poor’s και την Fitch..

Οσον αφορά τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ΧΑ, το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η άνοδος μπορεί λοιπόν να συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη τις εισροές  κεφαλαίων.

Θετικούς καταλύτες θα αποτελέσουν το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, οι συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, η αναμενόμενη έξοδος από τα Μνημόνια, οι αποκρατικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κλπ) και η εκκίνηση των κατασκευαστικών έργων.

 Στο προσκήνιο οι τράπεζες

 Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες θα συνεχίσουν να δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ. Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των stress test και τις επιδόσεις των τραπεζών στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Οι τραπεζικές μετοχές  - κυρίως η Εθνική και η Eurobank - ήταν και σήμερα  αυτές που έδωσαν ανοδική κατεύθυνση στην αγορά, την ώρα που φάνηκε ότι οι πωλητές υπερτερούν και οι βασικοί δείκτες  "έπαιρναν την κάτω βόλτα".

Και οι δύο έκλεισαν στα απόλυτα υψηλά ημέρας, βοηθώντας τον κλαδικό τους δείκτη να σημειώσει σημαντική άνοδο και να τερματίσει στα υψηλά. Κάλυψαν μάλιστα το 1/4 του συνολικού ημερήσιου τζίρου, ο οποίος ήταν 46,1 εκατ. ευρώ, συν 3,3 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ίσως να πρόκειται για τις τελευταίες κινήσεις window dressing από ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν ισχυρές θέσεις σ' αυτές τις μετοχές

Μετοχές και δείκτες

Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, στις οποίες θα φανούν οι προθέσεις και οι "διαθέσεις" των μεγάλων ξένων  παικτών της αγοράς. Θα φανεί επίσης άν η αγορά έχει τη σύναμη να συνεχίσει ως τον επόμενο στόχο, που είναι οι 820 μονάδες βραχυχπρόθεσμα και οι 860 εν συνεχεία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη χρονιά στις 802,37 μονάδες, με ημερήσια άνοδο 0,42%, παρ' ότι ενδοσυνεδριακά πήγε -0,78% (στις 792,79 μονάδες)..
Κέρδη 0,40% κατέγραψε ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.083,22 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης "βούτηξε" αρχικά στο -2,53%  και εν συνεχία ανέκαμψε κλείνοντας +1,50% στις 876,19 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σημείωσε η Eurobank (+5,6%). Ελλάδος +2,7%, Εθνική +1,6%, αμετάβλητη η Πειαραιώς, Alpha -0,2%. Σε καθοδική τροχιά γύρισε η Attica Bank (-15%), η οποία είχε σημειώσει εντυπωσιακά άλμα +80% στις 4 προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Lamda +6,3%, καθώς εκτιμάται ότι έχουν ξεπερασθεί πλέον ολα τα εμπόδια για την υλοποίηση του project  στο Ελληνικό. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,4%, Grivalia  και ΕΥΔΑΠ +1%.

Στο κόκκινο Σαράντης -2,3%, ΤΕΝΕΡΓΑ -1,8%, ΔΕΗ -1,4%, ΟΠΑΠ -1,4%. ΑΔΜΗΕ -1,3%, ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΛΠ και Coca-Cola -0,8%.

Στα mid caps πρωταγωνίστησε η Intralot με +2,3% και μεγάλο όγκο συναλλαγών.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Πρόσκαιρη διόρθωση στο χρηματιστήριο

Πρόσκαιρη διόρθωση στο χρηματιστήριο

Μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου το χρηματιστήριο βρίσκεται πάλι στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την...
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενισχύονται τα ελληνικά

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενισχύονται τα ελληνικά

Πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ευρωπαϊκά ομόλογα - οι τιμές τους υποχωρούν, οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν, ακολουθώντας την τάση των αμερικανικών. Κατά 2...
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Κατεύθυνση αναζητούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης με τους επενδυτές να διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους...
Ανοδικά το χρηματιστήριο, εν αναμονή διόρθωσης

Ανοδικά το χρηματιστήριο, εν αναμονή διόρθωσης

Σε ανοδική τροχιά κινείται και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτονομούμενο από την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών όπου επικρατούν πτωτικές τάσεις. Θετικός...
Έχει μέλλον το ράλι στο ΧΑ;

Έχει μέλλον το ράλι στο ΧΑ;

Τεχνικά εφικτή θεωρούν οι αναλυτές μια «πειστική», δηλαδή με καλό τζίρο, άνοδο του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ πάνω από τις 850 μονάδες....
UBS: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

UBS: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

 Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη που κατάγραψε η UBS, το πρώτο τρίμηνο του 2018.  Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων του ομίλου, έφτασαν τα...
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στις κυριότερες ασιατικές αγορές, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε μια θετική γεωπολιτική εξέλιξη, με τη Βόρεια Κορέα να ανακοινώνει...
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση του αριθμού των πετρελαϊκών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, που αυξάνει την...