Sofokleousin.gr

Σε ανηφορικό μαραθώνιο το ΧΑ

Δημοσιεύθηκε: 27 Δεκεμβρίου 2017, 18:28 , Τελευταία Ενημέρωση: 27/12/2017, 18:57

Σε ανηφορικό μαραθώνιο το ΧΑ
Σχετικά tags

Στους γνωστούς πλέον ρυθμούς και με τις απαραίτητες ενδοσυνεδριακές ανάπαυλες, το παρατεταμένο year-end rally χαμηλών ταχυτήτων συνεχίζεται στο ΧΑ, διαψεύδοντας χρηματιστηριακούς παράγοντες και αναλυτές που ανέμεναν μιά πρόσκαιρη διόρθωση. .

Η διόρθωση μπορεί βέβαια να έλθει αύριο-μεθαύριο ή την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, καθώς οι δείκτες έχουν «τρέξει χωρίς ανάσα» τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και πολλλά blue chips βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να αλλάξει τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση του ΧΑ - το αντίθετο μάλιστα: Θα λειτουργήσει αναζωογονητικά για την αγορά και θα δώσει τη δυνβατότητα να εισρεύσει φρέσκο χρήμα και να γίνουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Προς τον παρόν η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες και αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Τα μηνύματα από το δημοσιονομικό μέτωπο, την οικονομία και τις επιχειρήσεις συνηγορούν άλλωστε στην εκτίμηση ότι η νέα χρονιά θα αποδειχθεί η καλύτερη της 10ετίας για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και  βρίσκεται πάλι στα «ραντάρ» των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.  Ξένα χαρτοφυλάκια κατέχουν ήδη μετοχές  που αντιστοιχούν στο 64,8% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Σταδιακά ενισχύουν τις θέσεις τους και διευρύνουν τις λίστες των επενδυτικών επιλογών τους.

Ανεξάρτητα λοιπόν από την όποια διόρθωση εκδηλωθεί άμεσα ή στο εγγύς μέλλον, η άνοδος θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη τις εισροές  κεφαλαίων.

 Μειώνεται το ρίσκο

Όπως επισημαίνουν αναλυτές,  υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία που ενισχύουν τις προοπτικές  των ελληνικών μετοχών και παράλληλα περιορίζουν το country risk, που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ανασταλτικό παράγοντα για την έλευση ξένων επενδύσεων.

Το νέο deal που ανακοινώθηκε σήμερα - εξαγορά της εταιρείας καλλυντικών «Κορρές» από χαρτοφυλάκια της Morgan Stanley σε συνεργασία με Κινέζους – επιβεβαιώνει  αυτή την εκτίμηση, δείχνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν πολλές δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις που προσελκύουν διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θετικούς καταλύτες αποτελούν το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, η αναμενόμενη έξοδος από τα Μνημόνια, η ελάφρυνση χρέους, οι αποκρατικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κλπ) και η εκκίνηση των κατασκευαστικών έργων.

 Η θετική εκδοχή

Παράλληλα, οι κίνδυνοι που παραμένουν σε ισχύ μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες: Οι τράπεζες να ξεπεράσουν τα τεστ αντοχής χωρίς κραδασμούς, οι πλειστηριασμοί να διευκολύνουν την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, η συνεπής εκτέλεση του προϋπολογισμού να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα των αγορών για το Δημόσιο και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Προς το παρόν το ερώτημα είναι αν θα συνεχισθεί το year-end rally που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Σήμερα οι δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο για έναντη κατά σειράν συνεδρίαση. Ωθηση στην αγορά έδωσαν και οι κινήσεις των χαρτοφυλακίων που προσπαθούν να «εξωραϊσουν» τις αποτιμήσεις τους στο κλείσιμο του έτους (window dressing), ανεβάζοντας  τις τιμές επιλεγμένων μετοχών και πραγματοποιώντας προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων (αξίας 90 εκατ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση).

Τα τεχνικά στοιχεία

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται ακόμη στην αρχή μιας μακράς πορείας ανάκαμψης, που ξεκίνησε από τον πυθμένα του Φεβρουαρίου 2016 και πέρασε ήδη από «σαράντα κύματα».

Θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο ΓΔδιέσπασε την Παρασκευή τον Κινητό Μέσο 200 ημερών,  γεγονός που σηματοδοτεί αντιστροφή της μεσομακροπρόθεσμης τάσης. Μετά την υπέρβαση των 800 μονάδων, επόμενη αντίσταση και πρώτος στόχος είναι η περιοχή των 860 μονάδων -η κορυφή της φετινής χρονιάς.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σήμερα άνοδο 0,64% στις 809,23 μονάδες, κινούμενος μεταξύ 803,72 μονάδων (-0,04%) και 811,55 (+0,93%).
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 2.099,83 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε +2,56% στις 936,91 μονάδες, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό υψηλό +3,25%, στις 923,06.

Πρώτη σε απόδοση στον κλάδο η Attica Bank (+22,7%), που ανακάμπτει δυναμικά στις τελευταίες συνεδριάσεις,  αφού κατέγραψε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά. Eurobank +3,4%, Alpha +1,7%, Εθνική +1,3%, Πειραιώς -0,6%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Τιτάν +1,8%,  Μυτιληναίος +1,3%, Grivalia +1,1%, ΤΕΝΕΡΓΑ +0,7%.

Στο κόκκινο Βιοχάλκο -0,9% Jumbo και ΕΧΑΕ -0,8%,%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,7%. 

Στα mid caps ξεχώρισαν Νηρέας +9,7%, Αβαξ +8,6%, Intracom +4%.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Πρόσκαιρη διόρθωση στο χρηματιστήριο

Πρόσκαιρη διόρθωση στο χρηματιστήριο

Μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου το χρηματιστήριο βρίσκεται πάλι στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την...
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενισχύονται τα ελληνικά

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενισχύονται τα ελληνικά

Πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ευρωπαϊκά ομόλογα - οι τιμές τους υποχωρούν, οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν, ακολουθώντας την τάση των αμερικανικών. Κατά 2...
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Κατεύθυνση αναζητούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης με τους επενδυτές να διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους...
Ανοδικά το χρηματιστήριο, εν αναμονή διόρθωσης

Ανοδικά το χρηματιστήριο, εν αναμονή διόρθωσης

Σε ανοδική τροχιά κινείται και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτονομούμενο από την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών όπου επικρατούν πτωτικές τάσεις. Θετικός...
Έχει μέλλον το ράλι στο ΧΑ;

Έχει μέλλον το ράλι στο ΧΑ;

Τεχνικά εφικτή θεωρούν οι αναλυτές μια «πειστική», δηλαδή με καλό τζίρο, άνοδο του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ πάνω από τις 850 μονάδες....
UBS: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

UBS: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

 Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη που κατάγραψε η UBS, το πρώτο τρίμηνο του 2018.  Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων του ομίλου, έφτασαν τα...
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στις κυριότερες ασιατικές αγορές, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε μια θετική γεωπολιτική εξέλιξη, με τη Βόρεια Κορέα να ανακοινώνει...
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση του αριθμού των πετρελαϊκών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, που αυξάνει την...