Sofokleousin.gr

Προκλητικός ο Ερντογάν, λεξιμαχίες στο Προεδρικό Μέγαρο

Κόντρα εκτός πρωτοκόλου, υπερέβη τα εσκαμμένα ο Τούρκος πρόεδρος. Επιμένει για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Δημοσιεύθηκε: 07 Δεκεμβρίου 2017, 13:10 , Τελευταία Ενημέρωση: 07/12/2017, 15:44

Προκλητικός ο Ερντογάν, λεξιμαχίες στο Προεδρικό Μέγαρο
Σχετικά tags

Αταλάντευτος στις απόψεις του και ανυποχώρηστος, ο Τούρκος  πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στα όρια της πρόκλησης κατά την επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν άφησε "να πέσει κάτω" ούτε λέξη από όσα είπε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος για την Συνθήκη της Λωζάνης ως βάση της διμερούς φιλίας και συνεργασίας. Επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του για να αντικρούσει τα λεχθέντα από τον ΠτΔ, αναγκάζοντάς τον τελικά σε μία εκτός πρωτοκόλου "δευτερολογία" - στην οποία πάλι απάντησε.

Υποδεχόμενος τον κ. Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο, ο ΠτΔ τόνισε ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι η βάση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και  το θεμέλιο των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επισήμανε επίσης ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά αποτελεί μέρος  διεθνών συμφωνιών και του δικαίου που δημιουργούν.

Ο ΠτΔ είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Θεωρεί όμως αναγκάια προϋπόθεση την τήρηση από πλεράς της Αγκυρας όλων των κανόνων διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων της που απορρέουν από αυτές.

"Φρόντισα να καταστήσω σαφές πάνω σε ποιούς όρους μπορεί να συνεχισθούν και να βελτιωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις μας", είπε ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τον Ταγίπ Ερντογάν. "Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους", κατέληξε.

Στην αντιφώνηση του ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη Συνθήκη της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν  σημεία που χρειάζονται επανεξέταση. "Πέρασαν 94 χρόνια και τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η συνθήκη δεν είναι διμερής, έχει υπογραφεί από 11 χώρες"

Χαρακτήρισε  ύψιστη προτεραιότητα για την τουρκική πλευρά το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, επισημαίνοντας ότι στην επίμαχη συνθήκη υπάρχει ο όρος "μουσουλμανική μειονότητα", αλλά στα κείμενα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει και ο όρος "τουρκική".

 Πρέπει να εξετάσουμε τις συνθήκες ζωής της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, είπε ο Ερντογάν. "Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 18.000 δολάρια, ενώ στις τουρκόφωνες περιοχές της Θράκης είναι μόλις 2.300".

 Εθεσε θέμα εκλογής των ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη - όπως γίνεται με τον πατριάρχη Κωνσταντινούπολης- και να μη διορίζονται από το κράτος.

Υπενθύμισε την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ελλάδα: "Σας στηρίξαμε για να επανέλθετε στο ΝΑΤΟ, όταν είχατε αποχωρήσει. Αν αντιδρουσαμε δεν θα μπορούσατε να επανέλθετε", είπε. "Τώρα πρέπει να βρούμε δρόμους για να γεφυρωθούν οι διαφορές απόψεων και να υπάρξει στενότερη συνεργασία".

Σε τελική παρέμβαση του εκτός πρωτοκόλου, ο ΠτΔ  είπε ότι οι διεθνείς συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση - αυτοί οι όροι είναι νομικά εσφαλμένοι και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. "Χρειάζονται μόνον ερμηνεία", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ανταπάντησε ο κ. Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν είναι καθηγητής Νομικής όπως ο κ. Παυλόπουλος, αλλά είναι "καθηγητής της Πολιτικής". "Γνωρίζω ότι για να δοθεί αποδεκτή ερμηνεία στις συνθήκες, πρέπει να  υπάρχει ταύτιση απόψεων", κατέληξε ο Τούκος πρόεδρος.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Ερντογάν: Οι Έλληνες έχουν εμμονή με τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ερντογάν: Οι Έλληνες έχουν εμμονή με τη Συνθήκη της Λωζάνης

 O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το… χαβά, σ’ ό,τι αφορά στις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Κάνοντας μια αποτίμηση της επίσκεψή...
Πώς ο Ερντογάν φοβίζει τον γείτονά του

Πώς ο Ερντογάν φοβίζει τον γείτονά του

Αποτύπωμα φόβου αφήνει στην Ελλάδα η επίσκεψη Ερντογάν σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο. Στην Κομοτηνή περιορίστηκε στο πρωτόκολλο και εμφανίστηκε ως προστάτης...
Στροφή Ερντογάν: Σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης, εστιάζει στο μειονοτικό

Στροφή Ερντογάν: Σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης, εστιάζει στο μειονοτικό

Μετά την ψυχρολουσία που υπέστη στην Αθήνα με τις "εξω από τα δόντια"  τοποθετήσεις δηλώσεις και τοποθετήσεις Τσίπρα-Παυλόπουλου,  ο «σουλτάνος της Αγκυρας»...
Η διεύρυνση της Ε.Ε. στην ατζέντα της τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας

Η διεύρυνση της Ε.Ε. στην ατζέντα της τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας

Στη Vila Mir πραγματοποιήθηκε το δείπνο εργασίας με το οποίο ξεκίνησε, χθες, στο Βελιγράδι, η 2η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας.Ο πρόεδρος της...
Ερντογάν: Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία

Ερντογάν: Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία

Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του...
Ο Ερντογάν ανοίγει «Κερκόπορτα» στη Δυτική Θράκη

Ο Ερντογάν ανοίγει «Κερκόπορτα» στη Δυτική Θράκη

Ηρθε με "επιθετικές" διαθέσεις, επιδιώκοντας να φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση αμυνόμενου με διάθεση συμβιβασμού. Πήρε τις σωστές, κατηγορηματικές απαντήσεις,...
Ερντογάν σε μουσουλμάνους: Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα ως Έλληνες πολίτες

Ερντογάν σε μουσουλμάνους: Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα ως Έλληνες πολίτες

Διπλή και διπλωματική γλώσσα χρησιμοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην μουσουλμανική κοινότητα της Κομοτηνής. Από τη μια αποκάλεσε επανειλημμένως «ομοεθνείς» και...
Στη Θράκη ο Ερντογάν -  Τι ανησυχεί την κυβέρνηση

Στη Θράκη ο Ερντογάν - Τι ανησυχεί την κυβέρνηση

 Με ενδιαφέρον αλλά και αγωνία αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, τη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη. Ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί σήμερα στην...