Sofokleousin.gr

Απεργίες: Καμία αλλαγή για ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες

Μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτείται 50%+1. Επικοινωνιακή αστοχία του υπουργείου Εργασίας

Δημοσιεύθηκε: 06 Δεκεμβρίου 2017, 18:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2017, 21:37

Απεργίες: Καμία αλλαγή για ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες

Άθικτο παραμένει το δικαίωμα κήρυξης της απεργίας από τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή και αποσύρθηκε για να ξανακατατεθεί βελτιωμένη.

Η σχετική τροπολογία αφορά τη διαδικασία κήρυξης απεργίας μόνο για τα πρωτοβάθμια σωματεία μιας επιχείρησης, τα οποία για να πάρουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει στη γενική συνέλευση το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του, αντί του 1/3 των εργαζομένων που προβλέπεται ισχύει στον ισχύοντα νόμο.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Εργασίας η τροπολογία δεν επηρεάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των Εργατικών Κέντρων όλης της χώρας, όπως επίσης και τις Ομοσπονδίες συνδικαλιστικών σωματείων εργαζομένων, όπως είναι η ΟΤΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ.λπ. Στις συγκεκριμένες ομοσπονδίες, οι αποφάσεις για την απεργία θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται από τα διοικητικά τους συμβούλια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Με απλά λόγια, μετά την ψήφιση της τροπολογίας η κήρυξη απεργίας στο Δημόσιο απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και όχι ψηφοφορία όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Το ίδιο ισχύει και στη ΓΣΕΕ, όπου επίσης η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. και όχι ψηφοφορία όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων τους - όπως προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο - θα μπορούν επίσης να κηρύσσουν απεργία οι δυτεροβάθμιες οργαώσεις (ομοσπονδίες όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) και τα Εργατικά Κέντρα.

Ωστόσο η διευκρίνιση αυτή έρχεται εκ των υστέρων, μετά την κατάθεση και απόσυρση της τροπολογίας, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι καταλογίζουν επικοινωνιακό φάουλ στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο δεν φρόντισε να  αποσαφηνίσει έγκαιρα τις νέες διατάξεις, ώστε να αποφευχθούν έντονες αντιδράσεις.

Με την τροπολογία αλλάζει πρωτίστως ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργία από τα πρωτοβάθμια σωματεία - όπως λογουχάριν των εργαζομένων σε συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας. Εκεί θα απαιτείται ψηφοφορία των εργαζομένων και η απεργία θα γίνεται, εάν ψηφίσει θετικά το 50+1 των εργαζομένων.  

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει πως η τροπολογία θα επανακατατεθεί στη Βουλή ως έχει στη βασική της φιλοσοφία, εκτός κάποιων νομοτεχνικών βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση θα ψηφισθεί, επειδή είναι προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης. Πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές.

Η ονοματολογία των Σωματείων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που δεν αλλάζει στο συγκεκριμένο σημείο, «πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις» είναι:

1. Τα σωματεία. 

2. Τα τοπικά παραρτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης (όπως για παράδειγμα τα τοπικά παραρτήματα του συνδικάτου οικοδόμων), που προβλέπεται από τα καταστατικά τους και µόνο για το δικαίωμα να γίνουν µέλη του αντίστοιχου εργατικού κέντρου.

3. Οι ενώσεις προσώπων, µία για κάθε εκμετάλλευση, επιχείρηση, δημόσια υπηρεσία, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, που συνιστούν δέκα (10) τουλάχιστον εργαζόμενοι µε ιδρυτική πράξη την οποία καταθέτουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και κοινοποιούν στον εργοδότη, εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων δεν υπερβαίνει τους σαράντα (40) και δεν υπάρχει σωματείο µε τους μισούς τουλάχιστον ως µέλη του. Μεταξύ άλλων, στα Πρωτοβάθμια σωματεία εντάσσονται και εκείνα των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Στην κατηγορία των «Δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων», που δεν θίγονται από τη διάταξη της τροπολογίας, εντάσσονται  οι Ομοσπονδίες, όπως είναι η ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα. Οι Ομοσπονδίες είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστον σωματείων του ίδιου ή συναφών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή του ίδιου ή συναφών επαγγελμάτων. Τα Εργατικά Κέντρα είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστον που έχουν έδρα τους μέσα στην περιφέρεια του αντίστοιχου Εργατικού Κέντρου ανεξάρτητα από τον τόπο απασχόλησης των µελών τους.

Στην κατηγορία των «Τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων» εντάσσονται (συνομοσπονδίες) είναι οι ενώσεις ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, όπως είναι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που επίσης δεν θίγονται από την τροπολογία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα αποφασίζονται από τα διοικητικά τους συμβούλια.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια προεξοφλούν οι  οίκοι αξιολόγησης

«Καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια προεξοφλούν οι οίκοι αξιολόγησης

Το τέλος της εποχής των μνημονίων  και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στην «κανονικότητα», με δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές, προδιαγράφουν οι...
Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Νέα μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Αnalysis, με τις επιρροές στο εκλογικό σώμα από τη Novartis...
Η ΕΤΕπ ίσως ζητήσει από τη Daimler να επιστρέψει δις ευρώ

Η ΕΤΕπ ίσως ζητήσει από τη Daimler να επιστρέψει δις ευρώ

 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδέχεται να απαιτήσει από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler να της επιστρέψει δάνεια που της είχε χορηγήσει για έρευνα...
Φορολοταρία: Την Τρίτη η νέα κλήρωση

Φορολοταρία: Την Τρίτη η νέα κλήρωση

 Σε δυο μέρες, δηλαδή την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, θα γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα, η φορολοταρία της ΑΑΔΕ...
Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Η «αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα» καθώς και ονόματα προσώπων και εταιρειών μέσων...
Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφ. Συν η µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, την οποία επικαλούνται δηµοσίως ο πρώην υπουργός Υγείας, νυν αντιπρόεδρος της...
Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με τα σκάνδαλο Novartis ζήτησε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, απορρίπτοντας τις...
ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

Σε μια στημένη επίσκεψη με μοναδική στόχευση την επικοινωνιακή του προβολή, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τη Μάνδρα και τους κατοίκους της πληγείσας...