Sofokleousin.gr

Απεργίες: Καμία αλλαγή για ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες

Μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτείται 50%+1. Επικοινωνιακή αστοχία του υπουργείου Εργασίας

Δημοσιεύθηκε: 06 Δεκεμβρίου 2017, 18:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2017, 21:37

Απεργίες: Καμία αλλαγή για ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες

Άθικτο παραμένει το δικαίωμα κήρυξης της απεργίας από τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή και αποσύρθηκε για να ξανακατατεθεί βελτιωμένη.

Η σχετική τροπολογία αφορά τη διαδικασία κήρυξης απεργίας μόνο για τα πρωτοβάθμια σωματεία μιας επιχείρησης, τα οποία για να πάρουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει στη γενική συνέλευση το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του, αντί του 1/3 των εργαζομένων που προβλέπεται ισχύει στον ισχύοντα νόμο.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Εργασίας η τροπολογία δεν επηρεάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των Εργατικών Κέντρων όλης της χώρας, όπως επίσης και τις Ομοσπονδίες συνδικαλιστικών σωματείων εργαζομένων, όπως είναι η ΟΤΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ.λπ. Στις συγκεκριμένες ομοσπονδίες, οι αποφάσεις για την απεργία θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται από τα διοικητικά τους συμβούλια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Με απλά λόγια, μετά την ψήφιση της τροπολογίας η κήρυξη απεργίας στο Δημόσιο απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και όχι ψηφοφορία όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Το ίδιο ισχύει και στη ΓΣΕΕ, όπου επίσης η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. και όχι ψηφοφορία όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων τους - όπως προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο - θα μπορούν επίσης να κηρύσσουν απεργία οι δυτεροβάθμιες οργαώσεις (ομοσπονδίες όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) και τα Εργατικά Κέντρα.

Ωστόσο η διευκρίνιση αυτή έρχεται εκ των υστέρων, μετά την κατάθεση και απόσυρση της τροπολογίας, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι καταλογίζουν επικοινωνιακό φάουλ στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο δεν φρόντισε να  αποσαφηνίσει έγκαιρα τις νέες διατάξεις, ώστε να αποφευχθούν έντονες αντιδράσεις.

Με την τροπολογία αλλάζει πρωτίστως ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργία από τα πρωτοβάθμια σωματεία - όπως λογουχάριν των εργαζομένων σε συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας. Εκεί θα απαιτείται ψηφοφορία των εργαζομένων και η απεργία θα γίνεται, εάν ψηφίσει θετικά το 50+1 των εργαζομένων.  

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει πως η τροπολογία θα επανακατατεθεί στη Βουλή ως έχει στη βασική της φιλοσοφία, εκτός κάποιων νομοτεχνικών βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση θα ψηφισθεί, επειδή είναι προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης. Πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές.

Η ονοματολογία των Σωματείων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που δεν αλλάζει στο συγκεκριμένο σημείο, «πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις» είναι:

1. Τα σωματεία. 

2. Τα τοπικά παραρτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης (όπως για παράδειγμα τα τοπικά παραρτήματα του συνδικάτου οικοδόμων), που προβλέπεται από τα καταστατικά τους και µόνο για το δικαίωμα να γίνουν µέλη του αντίστοιχου εργατικού κέντρου.

3. Οι ενώσεις προσώπων, µία για κάθε εκμετάλλευση, επιχείρηση, δημόσια υπηρεσία, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, που συνιστούν δέκα (10) τουλάχιστον εργαζόμενοι µε ιδρυτική πράξη την οποία καταθέτουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και κοινοποιούν στον εργοδότη, εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων δεν υπερβαίνει τους σαράντα (40) και δεν υπάρχει σωματείο µε τους μισούς τουλάχιστον ως µέλη του. Μεταξύ άλλων, στα Πρωτοβάθμια σωματεία εντάσσονται και εκείνα των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Στην κατηγορία των «Δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων», που δεν θίγονται από τη διάταξη της τροπολογίας, εντάσσονται  οι Ομοσπονδίες, όπως είναι η ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα. Οι Ομοσπονδίες είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστον σωματείων του ίδιου ή συναφών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή του ίδιου ή συναφών επαγγελμάτων. Τα Εργατικά Κέντρα είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστον που έχουν έδρα τους μέσα στην περιφέρεια του αντίστοιχου Εργατικού Κέντρου ανεξάρτητα από τον τόπο απασχόλησης των µελών τους.

Στην κατηγορία των «Τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων» εντάσσονται (συνομοσπονδίες) είναι οι ενώσεις ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, όπως είναι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που επίσης δεν θίγονται από την τροπολογία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα αποφασίζονται από τα διοικητικά τους συμβούλια.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσακαλώτος σε επενδυτές: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο

Τσακαλώτος σε επενδυτές: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο

Σε μια σειρά δεδομένων που αφορούν την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, την επιτυχή πρόσβαση της χώρας...
Επενδυτικό προσκλητήριο από τον Αλέξη Τσίπρα

Επενδυτικό προσκλητήριο από τον Αλέξη Τσίπρα

Προσκλητήριο για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 19ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum που...
O Δ. Γαβαλάκης δεν θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στον Σύνδεσμο

O Δ. Γαβαλάκης δεν θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στον Σύνδεσμο

Ο Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ Δημήτρης Γαβαλάκης σε δήλωση του τονίζει ότι μετά την εκλογή του με τον συνδυασμό του Γ. Χατζηθεοδοσίου και...
Πολωνία: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι

Πολωνία: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι

Ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου Αντρέι Ντούντα νέος πρωθυπουργός της χώρας, αντικαθιστώντας την Μπεάτα Σίντλο,...
Ομαλό διαζύγιο με Ε.Ε διαβλέπει η Τ. Μέι

Ομαλό διαζύγιο με Ε.Ε διαβλέπει η Τ. Μέι

Ένα αρμονικό και ομαλό Brexit διαβλέπει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι σε συνέχεια της πρόσφατης κατ' αρχήν συμφωνίας με τις...
Σε άξονα 4 σημείων η στρατηγική του Υπερταμείου

Σε άξονα 4 σημείων η στρατηγική του Υπερταμείου

Για την σταθερότητα και την μακροπρόθεσμη προοπτική που επιδιώκει να προσδώσει η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» (Υπερταμείο) μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος,...
Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Ναυτιλίας - Πανεπιστήμιο Πειραιά

Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Ναυτιλίας - Πανεπιστήμιο Πειραιά

«Θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα μπορούσαν να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στο να αναβαθμιστεί η παραγωγική δυνατότητα της χώρας. Είναι...
Ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018, για την οποία έχουν προγραμματιστεί πέντε συνεδριάσεις,...