Sofokleousin.gr

Και ο κακοπληρωτής φοβέρα θέλει!

Το 30% των οφειλετών που είδαν το ακίνητό τους στη λίστα των πλειστηριασμών, έσπευσαν και πλήρωσαν ή ρύθμισαν το δάνειό τους

Δημοσιεύθηκε: 06 Δεκεμβρίου 2017, 07:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2017, 09:57

Και ο κακοπληρωτής φοβέρα θέλει!

Η αποφασιστικότητα των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, όσων δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, τρόμαξαν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι αναζητούν ρύθμιση άρον-άρον.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες στενεύουν τον κλοιό, καθώς προωθούνται και 6 αλλαγές στο ν. Κατσέλη με στόχο να καταστεί αυστηρότερο το πλαίσιο ένταξης, αλλά και να "πεταχτούν έξω" όσοι επιτήδειοι κρύβονται στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου ενώ μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Η διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε ισχυρό μήνυμα, ότι πλέον όσοι δεν εξυπηρετούν ή δεν ρυθμίζουν τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους, θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Το μήνυμα φαίνεται πως έφτασε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι το τελευταίο 15ήμερο προσεγγίζουν τις τράπεζες προκειμένου να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες αρμόδια πηγή της Κομισιόν, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων και της διαδικασίας εποπτείας των εξελίξεων την ελληνική οικονομία.

«Μέσω των πλειστηριασμών ακινήτων παρέχεται η δυνατότητα εντοπισμού των λεγομένων στρατηγικών κακοπληρωτών» είπε για να προσθέσει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τον SSM και τις ελληνικές τράπεζες, περί το 1/3 των προγραμματισμένων έως τώρα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν υλοποιήθηκε επειδή οι δανειολήπτες συμφώνησαν στην αποπληρωμή των οφειλών τους»!

Δηλαδή, οι οφειλέτες, διαπιστώνοντας πως το ακίνητό τους είναι στη λίστα των πλειστηριασμών, σπεύδουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους ή να το ρυθμίσουν.

Η συγκεκριμένη κατηγορία των δανειοληπτών, που άφησαν να «κοκκινίσει» το δάνειό τους μην καταβάλλοντας τις δόσεις, αλλά τώρα σπεύδουν, αποδεικνύει πως μπορούσαν και πριν, αλλά δεν το έπρατταν, θεωρώντας ότι θα μπορέσουν να ξεφύγουν. Πρόκειται ξεκάθαρα για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και αποδεικνύεται ότι είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Το συγκεκριμένο στοιχείο αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετικό, τόσο από τον SSM όσο και από τις ελληνικές τράπεζες. Θεωρούν ότι δικαιώνεται η επιλογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς είναι και μια μέθοδος αποκάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όταν μάλιστα, με την πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το 30% των δανειζόμενων έσπευσε να ρυθμίσει το ληξιπρόθεσμο δάνειο, διατυπώνεται η αισιοδοξία πως όταν αυξηθεί η πίεση θα αποκαλυφθούν περισσότεροι οφειλέτες, που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.

Νόμος Κατσέλη: και άρση απορρήτου

Στην ίδια κατεύθυνση, της αποκάλυψης των κακοπληρωτών, θα λειτουργήσουν και οι αλλαγές στο ν. Κατσέλη ή Σταθάκη που ετοιμάζονται. Στόχος είναι να εντοπιστούν επαγγελματίες κακοπληρωτές που έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και απολαμβάνουν προστασία έναντι των τραπεζών.

Μεταξύ των αλλαγών είναι:

1. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου, έναντι όλων των τραπεζών, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο οφειλέτης που δηλώνει αδυναμία να αποπληρώσει το δάνειο, έχει τραπεζικές καταθέσεις, σε άλλη τράπεζα, από εκείνη που οφείλει.

2. Ο προδικαστικός έλεγχος των αιτήσεων υπαγωγής στο Ν. Κατσέλη, πριν αυτές φτάσουν στο δικαστήριο, ώστε όσες φτάνουν να είναι πλήρεις.

3. Οι οφειλέτες που ζητούν διαρκείς αναβολές εκδίκασης της υπόθεσής τους (πάνω από δύο), θα κλείνει οριστικά η πόρτα της ένταξής τους.

4. Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στο νόμο θα απορρίπτεται επίσης αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του, όπως π.χ. η μεταβίβαση ή πώληση σε συγγενικά πρόσωπα περιουσιακών στοιχείων.

5. Θα αποβάλλεται από τη ρύθμιση εάν διαπιστωθεί ότι απέκρυψε οικονομικά στοιχεία για την κατάστασή του.

6. Θα χάνει τη ρύθμιση εάν ενταχθεί σε αυτή, αλλά σταματήσει να αποπληρώνει το ελάχιστο ποσό των δόσεων που έχει καθοριστεί από το δικαστήριο.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναντήσεις Χαρίτση με παραγωγικούς φορείς στην Πελοπόννησο

Συναντήσεις Χαρίτση με παραγωγικούς φορείς στην Πελοπόννησο

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, θα συναντηθεί με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς τον νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, αύριο...
Υπέρ μιας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ οι Εργατικοί

Υπέρ μιας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ οι Εργατικοί

Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει τη σύναψη μιας νέας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ μετά το Brexit, η οποία θα αντέγραφε...
Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς - τι θα συζητήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών

Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς - τι θα συζητήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει αύριο Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως αναφέρει σχετική...
Σκάνδαλο Novartis: Μίζες, ξέπλυμα και περίεργοι θάνατοι σε «τροχαία»

Σκάνδαλο Novartis: Μίζες, ξέπλυμα και περίεργοι θάνατοι σε «τροχαία»

Ενώ οι  εισαγγελείς διαφφοράς συνεχίζουν τις έρευνες για το σκάνδαλο Novartis αξιοποιώντας και το οπτικοακουστικό υλικό που έχει συγκεντρώσει το FBI, καθημερινά...
Τζανακόπουλος: Το σκάνδαλο Novartis είναι κατεξοχήν πολιτικό

Τζανακόπουλος: Το σκάνδαλο Novartis είναι κατεξοχήν πολιτικό

«Το σκάνδαλο Novartis είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό σκάνδαλο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας, σε ότι αφορά στην πιθανή ποινική εμπλοκή...
Παυλόπουλος: Conditio sine qua non η αρμονική συνύπαρξη Πολιτείας - Εκκλησίας

Παυλόπουλος: Conditio sine qua non η αρμονική συνύπαρξη Πολιτείας - Εκκλησίας

Το έργο της Εκκλησίας διαχρονικώς, αλλά και ειδικότερα τον «εμβληματικό κοινωνικό ρόλο» της κατά την περίοδο της κρίσης που περνά χώρα, επισήμανε...
Απειλούν οι Τουρκοκύπριοι: Συνδιαχείριση ή πάγωμα γεωτρήσεων

Απειλούν οι Τουρκοκύπριοι: Συνδιαχείριση ή πάγωμα γεωτρήσεων

 «Η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ» υπογραμίζει ο...
Παπαδημούλης: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ενίσχυση της νομικής προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Παπαδημούλης: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ενίσχυση της νομικής προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

To Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ενίσχυση της νομικής προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης.Σε ανάρτησή του στο...