Sofokleousin.gr

Και ο κακοπληρωτής φοβέρα θέλει!

Το 30% των οφειλετών που είδαν το ακίνητό τους στη λίστα των πλειστηριασμών, έσπευσαν και πλήρωσαν ή ρύθμισαν το δάνειό τους

Δημοσιεύθηκε: 06 Δεκεμβρίου 2017, 07:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2017, 09:57

Και ο κακοπληρωτής φοβέρα θέλει!

Η αποφασιστικότητα των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, όσων δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, τρόμαξαν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι αναζητούν ρύθμιση άρον-άρον.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες στενεύουν τον κλοιό, καθώς προωθούνται και 6 αλλαγές στο ν. Κατσέλη με στόχο να καταστεί αυστηρότερο το πλαίσιο ένταξης, αλλά και να "πεταχτούν έξω" όσοι επιτήδειοι κρύβονται στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου ενώ μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Η διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε ισχυρό μήνυμα, ότι πλέον όσοι δεν εξυπηρετούν ή δεν ρυθμίζουν τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους, θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Το μήνυμα φαίνεται πως έφτασε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι το τελευταίο 15ήμερο προσεγγίζουν τις τράπεζες προκειμένου να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες αρμόδια πηγή της Κομισιόν, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων και της διαδικασίας εποπτείας των εξελίξεων την ελληνική οικονομία.

«Μέσω των πλειστηριασμών ακινήτων παρέχεται η δυνατότητα εντοπισμού των λεγομένων στρατηγικών κακοπληρωτών» είπε για να προσθέσει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τον SSM και τις ελληνικές τράπεζες, περί το 1/3 των προγραμματισμένων έως τώρα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν υλοποιήθηκε επειδή οι δανειολήπτες συμφώνησαν στην αποπληρωμή των οφειλών τους»!

Δηλαδή, οι οφειλέτες, διαπιστώνοντας πως το ακίνητό τους είναι στη λίστα των πλειστηριασμών, σπεύδουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους ή να το ρυθμίσουν.

Η συγκεκριμένη κατηγορία των δανειοληπτών, που άφησαν να «κοκκινίσει» το δάνειό τους μην καταβάλλοντας τις δόσεις, αλλά τώρα σπεύδουν, αποδεικνύει πως μπορούσαν και πριν, αλλά δεν το έπρατταν, θεωρώντας ότι θα μπορέσουν να ξεφύγουν. Πρόκειται ξεκάθαρα για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και αποδεικνύεται ότι είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Το συγκεκριμένο στοιχείο αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετικό, τόσο από τον SSM όσο και από τις ελληνικές τράπεζες. Θεωρούν ότι δικαιώνεται η επιλογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς είναι και μια μέθοδος αποκάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όταν μάλιστα, με την πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το 30% των δανειζόμενων έσπευσε να ρυθμίσει το ληξιπρόθεσμο δάνειο, διατυπώνεται η αισιοδοξία πως όταν αυξηθεί η πίεση θα αποκαλυφθούν περισσότεροι οφειλέτες, που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.

Νόμος Κατσέλη: και άρση απορρήτου

Στην ίδια κατεύθυνση, της αποκάλυψης των κακοπληρωτών, θα λειτουργήσουν και οι αλλαγές στο ν. Κατσέλη ή Σταθάκη που ετοιμάζονται. Στόχος είναι να εντοπιστούν επαγγελματίες κακοπληρωτές που έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και απολαμβάνουν προστασία έναντι των τραπεζών.

Μεταξύ των αλλαγών είναι:

1. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου, έναντι όλων των τραπεζών, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο οφειλέτης που δηλώνει αδυναμία να αποπληρώσει το δάνειο, έχει τραπεζικές καταθέσεις, σε άλλη τράπεζα, από εκείνη που οφείλει.

2. Ο προδικαστικός έλεγχος των αιτήσεων υπαγωγής στο Ν. Κατσέλη, πριν αυτές φτάσουν στο δικαστήριο, ώστε όσες φτάνουν να είναι πλήρεις.

3. Οι οφειλέτες που ζητούν διαρκείς αναβολές εκδίκασης της υπόθεσής τους (πάνω από δύο), θα κλείνει οριστικά η πόρτα της ένταξής τους.

4. Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στο νόμο θα απορρίπτεται επίσης αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του, όπως π.χ. η μεταβίβαση ή πώληση σε συγγενικά πρόσωπα περιουσιακών στοιχείων.

5. Θα αποβάλλεται από τη ρύθμιση εάν διαπιστωθεί ότι απέκρυψε οικονομικά στοιχεία για την κατάστασή του.

6. Θα χάνει τη ρύθμιση εάν ενταχθεί σε αυτή, αλλά σταματήσει να αποπληρώνει το ελάχιστο ποσό των δόσεων που έχει καθοριστεί από το δικαστήριο.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσακαλώτος σε επενδυτές: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο

Τσακαλώτος σε επενδυτές: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο

Σε μια σειρά δεδομένων που αφορούν την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, την επιτυχή πρόσβαση της χώρας...
Επενδυτικό προσκλητήριο από τον Αλέξη Τσίπρα

Επενδυτικό προσκλητήριο από τον Αλέξη Τσίπρα

Προσκλητήριο για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 19ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum που...
O Δ. Γαβαλάκης δεν θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στον Σύνδεσμο

O Δ. Γαβαλάκης δεν θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στον Σύνδεσμο

Ο Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ Δημήτρης Γαβαλάκης σε δήλωση του τονίζει ότι μετά την εκλογή του με τον συνδυασμό του Γ. Χατζηθεοδοσίου και...
Πολωνία: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι

Πολωνία: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι

Ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου Αντρέι Ντούντα νέος πρωθυπουργός της χώρας, αντικαθιστώντας την Μπεάτα Σίντλο,...
Ομαλό διαζύγιο με Ε.Ε διαβλέπει η Τ. Μέι

Ομαλό διαζύγιο με Ε.Ε διαβλέπει η Τ. Μέι

Ένα αρμονικό και ομαλό Brexit διαβλέπει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι σε συνέχεια της πρόσφατης κατ' αρχήν συμφωνίας με τις...
Σε άξονα 4 σημείων η στρατηγική του Υπερταμείου

Σε άξονα 4 σημείων η στρατηγική του Υπερταμείου

Για την σταθερότητα και την μακροπρόθεσμη προοπτική που επιδιώκει να προσδώσει η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» (Υπερταμείο) μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος,...
Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Ναυτιλίας - Πανεπιστήμιο Πειραιά

Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Ναυτιλίας - Πανεπιστήμιο Πειραιά

«Θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα μπορούσαν να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στο να αναβαθμιστεί η παραγωγική δυνατότητα της χώρας. Είναι...
Ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018, για την οποία έχουν προγραμματιστεί πέντε συνεδριάσεις,...