MEDsin.gr

ΟΗΕ: Μεγάλους κινδύνους κρύβει η αντίσταση στα αντιβιοτικά

Δημοσιεύθηκε: 05 Δεκεμβρίου 2017, 17:49 , Τελευταία Ενημέρωση: 05/12/2017, 17:56

ΟΗΕ: Μεγάλους κινδύνους κρύβει η αντίσταση στα αντιβιοτικά
Σχετικά tags

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους που προκαλεί η αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά, που ευνοείται από την απόρριψη στο περιβάλλον φαρμάκων και ορισμένων χημικών προϊόντων, η οποία αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την υγεία.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα αυξηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ανίατων ασθενειών από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια ανώδυνων δραστηριοτήτων όπως το κολύμπι στη θάλασσα, ανέφεραν ειδικοί που συγκεντρώθηκαν στο Ναϊρόμπι στο πλαίσιο της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα με τίτλο «Σύνορα 2017» οι ειδικοί αυτοί προειδοποιούν πως «η απόρριψη στο περιβάλλον αντιμικροβιακών χημικών ενώσεων που προέρχονται από τα νοικοκυριά, τα νοσοκομεία και φαρμακευτικά ιδρύματα, καθώς και από την αγροτική ροή (...) ευνοούν τη βακτηριακή ανάπτυξη και την εμφάνιση πιο ανθεκτικών στελεχών».

«Η προειδοποίηση που περιέχεται σε αυτή την έκθεση είναι πραγματικά τρομακτική: οι άνθρωποι μπορεί να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη ισχυρών υπερβακτηρίων λόγω της άγνοιας και της αμέλειάς μας», δήλωσε ο Έρικ Σόλχαϊμ, διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον (PNUE).

«Οι έρευνες έχουν ήδη συνδέσει την ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών στον άνθρωπο και στη γεωργία στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών με την εμφάνιση μιας αυξανόμενης αντίδρασης στα βακτήρια, αλλά ο ρόλος του περιβάλλοντος και της μόλυνσης είχε λάβει πολύ μικρή σημασία», σημείωσε.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για τους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Σε παγκόσμια κλίμακα, περίπου 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικές λοιμώξεις.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2014 προειδοποιούσε πως οι παθολογίες που ανθίστανται στα αντιβιοτικά μπορεί να σκοτώσουν έως και 10 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050, αποτελώντας την κύρια αιτία θανάτου, πριν από τις καρδιολογικές ασθένειες ή τον καρκίνο. Το σωρευτικό οικονομικό κόστος τους εκτιμάται στα 100.000 δισεκ. δολάρια.

«Μπορεί να εισέλθουμε σε αυτό που αποκαλείται η μετα-αντιβιοτική εποχή, όπου θα επιστρέψουμε στα χρόνια πριν από το 1940 όταν μια απλή μόλυνση (...) θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο», να αντιμετωπιστεί, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γουίλ Γκέιζ, του πανεπιστημίου του Έξετερ της Αγγλίας, ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Τα βακτήρια μπορούν να μεταβιβάζουν μεταξύ τους γονίδια διασφαλίζοντας μια αντίσταση στα φάρμακα, να τα μεταβιβάζουν στις μελλοντικές γενιές, να τα βρίσκουν απευθείας στο περιβάλλον ή ακόμη και να αλλάζουν το DNA τους.

Σήμερα το 70 έως το 80% όλων των αντιβιοτικών που καταναλώνονται από τον άνθρωπο ή τα ζώα εκτροφής επιστρέφει στο περιβάλλον μέσω των περιττωμάτων.

«Η πλειονότητα αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων αντιβιοτικών που παράγονται κάθε χρόνο καταλήγει ως εκ τούτου στο περιβάλλον, εν μέρει λόγω της σπατάλης νερού και της γεωργίας», σύμφωνα με τον Γκέιζ.

Οι άνθρωποι και τα ζώα αποβάλλουν επίσης μέσω των περιττωμάτων μικρόβια, ανθεκτικά ή όχι, που αναμειγνύονται με τα αντιβιοτικά και τα βακτήρια που δημιουργούνται με φυσικό τρόπο.

Αν προσθέσουμε σε αυτό το μίγμα τα αντιβακτηριακά προϊόντα, όπως τα απορρυπαντικά και τα βαρέα μέταλλα που είναι τοξικά για τα μικρόβια, έχουμε τις ιδεώδεις συνθήκες για την ανάπτυξη ανθεκτικών στα βακτήρια φαρμάκων εκεί όπου οι άνθρωποι συγχρωτίζονται.

«Αν κανείς παρατηρήσει το σύστημα των ποταμών, βλέπει υψηλές αυξήσεις της αντίστασης λόγω των κέντρων επεξεργασίας λυμάτων (...) που συνδέονται με έναν ορισμένο τρόπο χρήσης των γαιών όπως οι βοσκότοποι για παράδειγμα», είπε ακόμη ο Γκέιζ.

«Αν παρατηρήσουμε τα νερά στις ακτές όπου (...) μπορεί να είμαστε πολύ εκτεθειμένοι στο περιβάλλον, γνωρίζουμε πως μπορούμε να μετρήσουμε εκεί έναν πολύ αυξημένο αριθμό ανθεκτικών βακτηρίων», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

» Δείτε όλα τα άρθρα από MEDsin

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
Περισσότερες ειδήσεις από MEDsin
Κίνα: Επιστήμονες αναδημιουργούν πνεύμονα με βλαστοκύτταρα

Κίνα: Επιστήμονες αναδημιουργούν πνεύμονα με βλαστοκύτταρα

Μια σημαντική ανακάλυψη ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες αναφορικά με τη θεραπεία της νόσου των πνευμόνων, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς με βλάβη των...
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 500.000 ευρώ για εξοπλισμό τηλεϊατρικής

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 500.000 ευρώ για εξοπλισμό τηλεϊατρικής

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, ενεργοποιήθηκε πρόσκληση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την προμήθεια εξοπλισμού και...
Το Υγεία για όλους στη Λακωνία

Το Υγεία για όλους στη Λακωνία

Το Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» ταξιδεύει από 23 έως 25 Φεβρουαρίου 2018 στη Λακωνία και προσφέρει δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους της περιοχής....
Θα προσβάλουν στην ολομέλεια του ΣτΕ την απόφαση για το ιδιοκτησιακό οι φαρμακοποιοί

Θα προσβάλουν στην ολομέλεια του ΣτΕ την απόφαση για το ιδιοκτησιακό οι φαρμακοποιοί

Αίτηση ακυρώσεως και αναστολής  θα ασκήσει αμέσως μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος...
Η λιγότερο επεμβατική θεραπεία στην υπερπλασία προστάτη

Η λιγότερο επεμβατική θεραπεία στην υπερπλασία προστάτη

Σημαντικό βήμα στη βελτίωση της ενδοσκοπικής τεχνολογίας αποτελεί η laser προστατεκτομή (green light laser), για τη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη, μιας...
Ογκολογικοί ασθενείς χωρίς ελπίδα αποζημίωσης για τις ακτινοθεραπείες τους

Ογκολογικοί ασθενείς χωρίς ελπίδα αποζημίωσης για τις ακτινοθεραπείες τους

Στην αυξανόμενη ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας...
ΚΕΕΛΠΝΟ: 4 νεκροί την τελευταία εβδομάδα από την εποχική γρίπη

ΚΕΕΛΠΝΟ: 4 νεκροί την τελευταία εβδομάδα από την εποχική γρίπη

Όπως αναφέρεται σήμερα, στην σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 51 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής...
ΕΟΦ: «Οχι» στη χρήση του συμπληρώματος διατροφής «NATHERB»

ΕΟΦ: «Οχι» στη χρήση του συμπληρώματος διατροφής «NATHERB»

Κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια Αρχή της Ισπανίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση...