Sofokleousin.gr

Το Xρηματιστήριο εξαργυρώνει τη συμφωνία

Δημοσιεύθηκε: 04 Δεκεμβρίου 2017, 12:05 , Τελευταία Ενημέρωση: 04/12/2017, 12:06

Το Xρηματιστήριο εξαργυρώνει τη συμφωνία
Σχετικά tags

Καταλύτης διαμόρφωσης θετικού κλίματος και εισροής επενδυτικών στο χρηματιστήριο και στην ελληνική αγορά ομολόγων γίνεται η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, την οποία θα ακολουθήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς τις συνήθεις εμπλοκές και καθυστερήσεις του παρελθόντος. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών, ενώ οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων ενισχύονται (οι αποδόσεις πέφτουν), κόντρα στη γεινική τάση των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Οι τοποθετήσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων  αποτελούν ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Είναι η δύναμη που θα δώσει νέα ώθηση  στο χρηματιστήριο και παράλληλα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων, προετοιμάζοντας το έδαφος για επιτυχή νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.

Τα νέα είναι καλά και από το μέτωπο των τραπεζών, στο οποίο επικεντρώνεται αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον της αγοράς. Οι πληροφορίες για τις συζητήσεις με τον SSM, την προετοιμασία των stress test και τη διαχείριση κόκκινων δανείων, δημιουργούν την εντύπωση ότι βελτιώνονται οι προοπτικές του κλάδου, ενώ απομακρύνεται- σχεδόν εκμηδενίζεται  για το ορατό μέλλον -  η πιθανότητα ανακεφαλαιοποιήσεων.

 Καθοριστική παράμετρος θα είναι στη συνέχεια η στάση των ξένων funds, που συνδυάζουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές με κινήσεις στα Παράγωγα. Το κλείσιμο των Παραγώγων στις 15 Δεκεμβρίου μπορεί να κρύβει παγίδες ή εκπλήξεις.

Η μεγάλη αύξηση του ημερήσιου τζίρου (61,2 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα), σηματοδοτεί την επανέναρξη τοποθετήσεων από  funds αναδυόμενων αγορών, που έχουν μεγάλο χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για περισσότερες ελληνικές μετοχές. Μέχρι τώρα έμεναν στο περιθώριο, λόγω της αβεβαιότητας για την αξιολόγηση και των αμφιβολιών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Παράλληλα, τα επιθετικά funds που είχαν short θέσεις στην ελληνική αγορά, σπεύδουν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, κλείνοντας θέσεις Την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε η τελευταία μεγάλη θέση short στην μετοχή της Alpha Bank.

Άλλες βασικές θέσεις short στις τρεις μετοχές συστημικών τραπεζών παραμένουν ανοικτές, αλλά οι «παίκτες» αναζητούν νέα «στοιχήματα». εκτός τραπεζικού κλάδου, κάτι που επιβεβαιώνει ότι εξασθενούν οι προβλέψεις για νέα πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Lansdowne Partners άνοιξε στις 29 Νοεμβρίου θέση short που αντιστοιχεί στο 0,53% των μετοχών της ΔΕΗ, αποφεύγοντας να εκτεθεί περισσότερο σε «στοιχήματα» κατά των τραπεζικών μετοχών (ήδη έχει θέσεις από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε Πειραιώς και Eurobank).

Ακόμη και μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει φθάσει σε όρια υπερβολής, αφού εξακολουθεί να «γράφει» απώλειες 7,55% από την αρχή του έτους, οι οποίες θα ήταν δικαιολογημένες μόνο αν υπήρχε άμεσος και ορατός κίνδυνος υποχρεωτικής ανακεφαλαιοποίησης μετά τα τεστ αντοχής του Μαΐου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από τον εποπτικό μηχανισμό της Φρανκφούρτης.

 Μετοχές και δείκτες

Οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνιστούν και στη σημερινή συνεδρίαση, σημειώνοντας ικανοποιητικά κέρδη. Η άνοδος όμως είναι συγκρατημένη, υπό τον φόβο ότι  οι ρευστοποιήσεις  βραχυχρόνιων κερδών μπορεί να φρενάρουν την αγορά.

 Ο Γενικός Δείκτης  κινείται αυτή την ώρα περί τις 753 μονάδες, με κέρδη 0,55%. Κατά 0,70%  ενισχύεται ο FTSE 25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα +2%. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κατέγραψε υψηλό ημέρας +4,12%.  Προηγούνται Eurobank και Πειραιώς με +3,3%. Εθνική +1,8%, Alpha +0,6%. Βυθίζεται και σήμερα η μετοχή της Attica Bank (-8,5%), η οποία οδεύει σε reverse split και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips  τη σκυτάλη πήρε η Βιοχάλκο (+3%). Ακολουθούν Φουρλής +2%, Jumbo και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,3%. Στον αντίποδα ΟΛΠ και ΕΛΠΕ -1,6%, Lamda -1,3%, Τιτάν -1%.

 

Κ

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Ισχυρή άνοδος στην Wall Street

Ισχυρή άνοδος στην Wall Street

Με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο έκλεισε στην τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας η Wall Street με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν ισχυρή άνοδο. Αφορμή στάθηκε,...
Ισχυρές πιέσεις την εβδομάδα για τον χρυσό

Ισχυρές πιέσεις την εβδομάδα για τον χρυσό

Ισχυρές αποδείχθηκαν οι πιέσεις για τον χρυσό στο σύνολο της εβδομάδας, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του 2018. Η άνοδος του...
Σαρακοστή και στο χρηματιστήριο

Σαρακοστή και στο χρηματιστήριο

Στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης κινούνται οι διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας αρνητικά και το ΧΑ. Στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων...
Εκδόσεις χρέους 25 δισ ετοιμάζουν χώρες της Ε.Ε

Εκδόσεις χρέους 25 δισ ετοιμάζουν χώρες της Ε.Ε

Για τα δικά τους τεστ αντοχής προετοιμάζονται χώρες της Ε.Ε καθώς ευελπιστούν να αντλήσουν κεφάλαια με την έκδοση ομολόγων συνολικού χρέους 25...
Σε πτωτική ρότα το χρηματιστήριο

Σε πτωτική ρότα το χρηματιστήριο

Μετά την πρόσκαιρη ευφορία που προκάλεσαν η αναβάθμιση από τη Moody's και η έκθεση της Citigroup, στο αγορά επιστρέφει η αβεβαιότητα. Πηγή...
Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές

Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές

Περιορισμένες είναι οι μεταβολές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων. Ενισχυμένος εμφανίζεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης...
Σε ανοδική τροχιά οι ασιατικές αγορές

Σε ανοδική τροχιά οι ασιατικές αγορές

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκονται οι κυριότερες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να κλείνει ανοδικά κατά 0,72%... Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai...
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου

 Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την μείωση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν...