Sofokleousin.gr

Το Xρηματιστήριο εξαργυρώνει τη συμφωνία

Δημοσιεύθηκε: 04 Δεκεμβρίου 2017, 12:05 , Τελευταία Ενημέρωση: 04/12/2017, 12:06

Το Xρηματιστήριο εξαργυρώνει τη συμφωνία
Σχετικά tags

Καταλύτης διαμόρφωσης θετικού κλίματος και εισροής επενδυτικών στο χρηματιστήριο και στην ελληνική αγορά ομολόγων γίνεται η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, την οποία θα ακολουθήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς τις συνήθεις εμπλοκές και καθυστερήσεις του παρελθόντος. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών, ενώ οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων ενισχύονται (οι αποδόσεις πέφτουν), κόντρα στη γεινική τάση των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Οι τοποθετήσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων  αποτελούν ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Είναι η δύναμη που θα δώσει νέα ώθηση  στο χρηματιστήριο και παράλληλα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων, προετοιμάζοντας το έδαφος για επιτυχή νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.

Τα νέα είναι καλά και από το μέτωπο των τραπεζών, στο οποίο επικεντρώνεται αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον της αγοράς. Οι πληροφορίες για τις συζητήσεις με τον SSM, την προετοιμασία των stress test και τη διαχείριση κόκκινων δανείων, δημιουργούν την εντύπωση ότι βελτιώνονται οι προοπτικές του κλάδου, ενώ απομακρύνεται- σχεδόν εκμηδενίζεται  για το ορατό μέλλον -  η πιθανότητα ανακεφαλαιοποιήσεων.

 Καθοριστική παράμετρος θα είναι στη συνέχεια η στάση των ξένων funds, που συνδυάζουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές με κινήσεις στα Παράγωγα. Το κλείσιμο των Παραγώγων στις 15 Δεκεμβρίου μπορεί να κρύβει παγίδες ή εκπλήξεις.

Η μεγάλη αύξηση του ημερήσιου τζίρου (61,2 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα), σηματοδοτεί την επανέναρξη τοποθετήσεων από  funds αναδυόμενων αγορών, που έχουν μεγάλο χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για περισσότερες ελληνικές μετοχές. Μέχρι τώρα έμεναν στο περιθώριο, λόγω της αβεβαιότητας για την αξιολόγηση και των αμφιβολιών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Παράλληλα, τα επιθετικά funds που είχαν short θέσεις στην ελληνική αγορά, σπεύδουν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, κλείνοντας θέσεις Την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε η τελευταία μεγάλη θέση short στην μετοχή της Alpha Bank.

Άλλες βασικές θέσεις short στις τρεις μετοχές συστημικών τραπεζών παραμένουν ανοικτές, αλλά οι «παίκτες» αναζητούν νέα «στοιχήματα». εκτός τραπεζικού κλάδου, κάτι που επιβεβαιώνει ότι εξασθενούν οι προβλέψεις για νέα πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Lansdowne Partners άνοιξε στις 29 Νοεμβρίου θέση short που αντιστοιχεί στο 0,53% των μετοχών της ΔΕΗ, αποφεύγοντας να εκτεθεί περισσότερο σε «στοιχήματα» κατά των τραπεζικών μετοχών (ήδη έχει θέσεις από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε Πειραιώς και Eurobank).

Ακόμη και μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει φθάσει σε όρια υπερβολής, αφού εξακολουθεί να «γράφει» απώλειες 7,55% από την αρχή του έτους, οι οποίες θα ήταν δικαιολογημένες μόνο αν υπήρχε άμεσος και ορατός κίνδυνος υποχρεωτικής ανακεφαλαιοποίησης μετά τα τεστ αντοχής του Μαΐου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από τον εποπτικό μηχανισμό της Φρανκφούρτης.

 Μετοχές και δείκτες

Οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνιστούν και στη σημερινή συνεδρίαση, σημειώνοντας ικανοποιητικά κέρδη. Η άνοδος όμως είναι συγκρατημένη, υπό τον φόβο ότι  οι ρευστοποιήσεις  βραχυχρόνιων κερδών μπορεί να φρενάρουν την αγορά.

 Ο Γενικός Δείκτης  κινείται αυτή την ώρα περί τις 753 μονάδες, με κέρδη 0,55%. Κατά 0,70%  ενισχύεται ο FTSE 25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα +2%. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κατέγραψε υψηλό ημέρας +4,12%.  Προηγούνται Eurobank και Πειραιώς με +3,3%. Εθνική +1,8%, Alpha +0,6%. Βυθίζεται και σήμερα η μετοχή της Attica Bank (-8,5%), η οποία οδεύει σε reverse split και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips  τη σκυτάλη πήρε η Βιοχάλκο (+3%). Ακολουθούν Φουρλής +2%, Jumbo και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,3%. Στον αντίποδα ΟΛΠ και ΕΛΠΕ -1,6%, Lamda -1,3%, Τιτάν -1%.

 

Κ

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Wall Street: Νέα ρεκόρ...παρά την επίθεση στην Νέα Υόρκη

Wall Street: Νέα ρεκόρ...παρά την επίθεση στην Νέα Υόρκη

Ανθεκτική σε κάθε πρόκληση παραμένει η Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και S&P500 να καταγράφουν νέα ρεκόρ! Η τρομοκρατική επίθεση...
Βυθίστηκε σε χαμηλά 5 μηνών ο χρυσός

Βυθίστηκε σε χαμηλά 5 μηνών ο χρυσός

Μπορεί οι απώλειες σήμερα για το συμβόλαιο του χρυσού να ήταν μικρές, δεν παύει όμως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να διαμορφώνεται...
Τα funds ακονίζουν τα ξίφη τους

Τα funds ακονίζουν τα ξίφη τους

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, με κλειδί και χρονικό ορόσημο το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων...
Wall Street: Διστακτική άνοδος ενόψει Fed

Wall Street: Διστακτική άνοδος ενόψει Fed

Με διστακτικές κινήσεις και ήπια άνοδο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street λίγο μετά το άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας...
Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ

 Σταθεροποιητικές τάσεις, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11.05 διαμορφώνεται στις...
Έλεγχο στο Bitcoin ζητά ο Νοβότνι

Έλεγχο στο Bitcoin ζητά ο Νοβότνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού...
ΟΠΕΚ: Ανακοινώνει στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία του αργού

ΟΠΕΚ: Ανακοινώνει στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία του αργού

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στα Ηνωμενα Αραβικα Εμιράτα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα ανακοινώσουν τη στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία...
Ποιές μετοχές του ΧΑ γλίτωσαν τη διαγραφή

Ποιές μετοχές του ΧΑ γλίτωσαν τη διαγραφή

Με την αναβάθμιση του συστήματος  συναλλαγών του ΧΑ, επήλθαν από σήμερα σημαντικές αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των μετοχών, οι οποίες εκτιμάται ότι  θα...