Sofokleousin.gr

Χρηματιστήριο: Στην αφετηρία για ράλι ή ανοδικό μαραθώνιο

Δημοσιεύθηκε: 04 Δεκεμβρίου 2017, 10:05 , Τελευταία Ενημέρωση: 04/12/2017, 10:11

Χρηματιστήριο: Στην αφετηρία για ράλι ή ανοδικό μαραθώνιο

Στην αφετηρία ενός νέου ανοδικού κύκλου βρίσκονται πλέον το χρηματιστήριο και η αγορά ελληνικών ομολόγων, μετά την επιτυχή - και σε χρόνο ρεκόρ - ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, την οποία θα ακολουθήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς τις  συνήθεις εμπλοκές και καθυστερήσεις του παρελθόντος.  Σειρά παίρνει πλέον το ζήτημα του χρέους, αλλά το αποφασιστικό βήμα για τη βελτίωση του οικονομικού  και επενδυτικού κλίματος έχει ήδη γίνει.

Οι θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, αναμένεται ότι θα  ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και θα μεταφρασθούν σε επιταχυνόμενη εισροή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Είναι η δύναμη που θα δώσει ώθηση  στο χρηματιστήριο και παράλληλα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων, προετοιμάζοντας το έδαφος για επιτυχή νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.

Τα νέα είναι καλά και από το μέτωπο των τραπεζών, στο οποίο επικεντρώνεται αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον της αγοράς. Οι πληροφορίες για τις συζητήσεις με τον SSM, την προετοιμασία των stress test και τη διαχείριση κόκκινων δανείων, δημιουργούν την εντύπωση ότι βελτιώνονται οι προοπτικές του κλάδου, ενώ απομακρύνεται- σχεδόν εκμηδενίζεται  για το ορατό μέλλον -  η πιθανότητα ανακεφαλαιοποιήσεων.

Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών κέρδισε 18,5% την προηγούμενη εβδομάδα και οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε περαιτέρω ανάκαμψη. Προβληματίζει όμως η "αδυναμία" που δείχνουν τα εμποροβιομηχανικά blue chips.

  Καθοριστική παράμετρος θα είναι στη συνέχεια η στάση των ξένων funds, που συνδυάζουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές με κινήσεις στα Παράγωγα. Το κλείσιμο των Παραγώγων στις 15 Δεκεμβρίου μπορεί να κρύβει παγίδες ή εκπλήξεις.

Το θετικό σενάριο

Το ζήτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει άμεσα η αγορά στα "καλά νέα". Μπορεί η επιβεβαίωση των προσδοκιών να δημιουργήσει και να συντηρήσει ανοδική δυναμική, ή ο κύκλος που ξεκινησε την προηγούμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με το κλασικό “sell the fact”- δηλαδή όσοι αγόρασαν με την προσδοκία συμφωνίας τώρα θα σπεύσουν να ρευστοποιήσουν κέρδη;

Διαβάστε σχετικά: Αέρας συμφωνίας στα πανιά του ΧΑ

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τεχνική συμφωνία είναι για τους ξένους επενδυτές μόνο η αρχή ενός ενάρετου κύκλου για τις αγορές αξιών και χρέους της Ελλάδας. Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το καλό σενάριο:

  •  Θα αρχίσει η προεξόφληση μιας νέας επιτυχούς εξόδου του Δημοσίου στις αγορές στις αρχές του 2018,
  • Στη συνέχεια οι αγορές θα κρατηθούν «ζεστές», με την προσδοκία των επόμενων εκδόσεων κρατικών τίτλων του 2018, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως απτή επιβεβαίωση της πορείας εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης και της γενικότερης εξομάλυνσης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Άλλωστε, η μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα στο ΧΑ, οι οποίες ανήλθαν στα 61,2 εκατ. ευρώ (μέση ημερήσια αξία), σηματοδοτεί την επανέναρξη των τοποθετήσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, από τα σοβαρά fund αναδυόμενων αγορών, που έχουν μεγάλο χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για περισσότερες ελληνικές μετοχές. Μέχρι τώρα έμεναν στο περιθώριο, λόγω της αβεβαιότητας για την αξιολόγηση και των αμφιβολιών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Οι short αλλάζουν ρότα

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση του Sofokleousin.gr, η επιμονή ορισμένων hedge fund σε short θέσεις στις τραπεζικές μετοχές αρχίζει να κλονίζεται και δεν αποκλείεται το short covering να δώσει νέα ώθηση στους τίτλους. Αυτή την εβδομάδα, αποσύρθηκε και η τελευταία μεγάλη θέση short στην μετοχή της Alpha Bank, που είναι πλέον η πρώτη τραπεζική μετοχή χωρίς σοβαρή «πολιορκία» υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Άλλες βασικές θέσεις short στις τρεις μετοχές συστημικών τραπεζών παραμένουν ανοικτές, αλλά οι «παίκτες» αναζητούν νέα «στοιχήματα», εκτός τραπεζικού κλάδου, κάτι που επιβεβαιώνει ότι εξασθενούν οι προβλέψεις για νέα πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Lansdowne Partners άνοιξε στις 29 Νοεμβρίου θέση short που αντιστοιχεί στο 0,53% των μετοχών της ΔΕΗ, αποφεύγοντας να εκτεθεί περισσότερο σε «στοιχήματα» κατά των τραπεζικών μετοχών (ήδη έχει θέσεις από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε Πειραιώς και Eurobank).

Ακόμη και μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει φθάσει σε όρια υπερβολής, αφού εξακολουθεί να «γράφει» απώλειες 7,55% από την αρχή του έτους, οι οποίες θα ήταν δικαιολογημένες μόνο αν υπήρχε άμεσος και ορατός κίνδυνος υποχρεωτικής ανακεφαλαιοποίησης μετά τα τεστ αντοχής του Μαΐου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από τον εποπτικό μηχανισμό της Φρανκφούρτης.

Κίνηση πάνω από 770 μονάδες;

Η ορμή των τραπεζικών μετοχών βελτιώνει σημαντικά τη γενικότερη τεχνική εικόνα της αγοράς, επιτρέποντας αισιοδοξία για άμεση υπέρβαση των 770 μονάδων.

«Τεχνικά», όπως σημειώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, «τα δεδομένα άλλαξαν καθώς ο Γενικός Δείκτης έκοψε ανοδικά τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών επιβεβαιώνοντας το σήμα αγορών από το MACD (24/11).

Η διάσπαση των 760 -770 μονάδων συμπίπτει πλέον με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, επίπεδο αναφοράς για τις επόμενες δύο εβδομάδες όπου εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει να υπερβεί για τέταρτη φορά μετά το Σεπτέμβριο.

Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες πριν η αγορά εισέλθει στις εποχικές συναλλαγές μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου».

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Wall Street: Νέα ρεκόρ...παρά την επίθεση στην Νέα Υόρκη

Wall Street: Νέα ρεκόρ...παρά την επίθεση στην Νέα Υόρκη

Ανθεκτική σε κάθε πρόκληση παραμένει η Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και S&P500 να καταγράφουν νέα ρεκόρ! Η τρομοκρατική επίθεση...
Βυθίστηκε σε χαμηλά 5 μηνών ο χρυσός

Βυθίστηκε σε χαμηλά 5 μηνών ο χρυσός

Μπορεί οι απώλειες σήμερα για το συμβόλαιο του χρυσού να ήταν μικρές, δεν παύει όμως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να διαμορφώνεται...
Τα funds ακονίζουν τα ξίφη τους

Τα funds ακονίζουν τα ξίφη τους

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, με κλειδί και χρονικό ορόσημο το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων...
Wall Street: Διστακτική άνοδος ενόψει Fed

Wall Street: Διστακτική άνοδος ενόψει Fed

Με διστακτικές κινήσεις και ήπια άνοδο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street λίγο μετά το άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας...
Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ

 Σταθεροποιητικές τάσεις, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11.05 διαμορφώνεται στις...
Έλεγχο στο Bitcoin ζητά ο Νοβότνι

Έλεγχο στο Bitcoin ζητά ο Νοβότνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού...
ΟΠΕΚ: Ανακοινώνει στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία του αργού

ΟΠΕΚ: Ανακοινώνει στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία του αργού

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στα Ηνωμενα Αραβικα Εμιράτα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα ανακοινώσουν τη στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία...
Ποιές μετοχές του ΧΑ γλίτωσαν τη διαγραφή

Ποιές μετοχές του ΧΑ γλίτωσαν τη διαγραφή

Με την αναβάθμιση του συστήματος  συναλλαγών του ΧΑ, επήλθαν από σήμερα σημαντικές αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των μετοχών, οι οποίες εκτιμάται ότι  θα...