Sofokleousin.gr

Saxo Bank: Οι τάσεις και οι προβλέψεις για τις αγορές το 2018

Δημοσιεύθηκε: 02 Δεκεμβρίου 2017, 18:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 02/12/2017, 00:59

Saxo Bank: Οι τάσεις και οι προβλέψεις για τις αγορές το 2018

Από το προβάδισμα της Κίνας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έως μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και την ειρωνεία των κρυπτονομισμάτων: ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος, επικεφαλής επενδύσεων και συν-επικεφαλής της ομάδας Global Sales Trading του Ομίλου Saxo Bank, εξετάζει τι μέλλει γενέσθαι στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και στην ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής το επόμενο έτος.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος, επικεφαλής επενδύσεων και συν-επικεφαλής της ομάδας Global Sales Trading της Saxo Bank, της εξειδικευμένης εταιρείας υπηρεσιών στον τομέα των διαδικτυακών συναλλαγών και επενδύσεων, δημοσίευσε την πρόβλεψή του για το πώς πιστεύει ότι θα επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2018 βασικά θέματα της οικονομικής επικαιρότητας, όπως η Κίνα, η ηλεκτροκίνηση, τα κρυπτονομίσματα, η ύφεση και η πολιτική.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Saxo Bank, ο Steen Jakobsen εξέτασε την αυξανόμενη επιρροή και την αναβάθμιση της Κίνας στις παγκόσμιες εξελίξεις, και πώς αυτό επηρεάζει τις τιμές και τα εμπορεύματα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ:

«Καθώς ελέγχει το 50% της ανάπτυξης και των πιστώσεων στον κόσμο, η Κίνα παραμένει η πιο σημαντική χώρα σε ό,τι αφορά τον δείκτη μεταβολής της χρηματοδότησης (credit impulse) και τη διαμόρφωση των συμπεριφορικών τάσεων» ανέφερε ο Steen Jakobsen.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η Κίνα θα αποτελέσει τον κυριότερο μοχλό σε μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες που έχει δει ποτέ ο κόσμος – την ηλεκτροκίνηση, και συγκεκριμένα τα ηλεκτρικά οχήματα. Δεδομένου ότι η ρύπανση αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα της Κίνας, τα ηλεκτρικά οχήματα παίζουν ζωτικό ρόλο στην επιδίωξη της χώρας για παγκόσμια ηγετική θέση, και η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2020 η Volvo σχεδιάζει να προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό ολόκληρης της σειράς των μοντέλων της, ενώ ο κορυφαίος κινεζικός κατασκευαστής αυτοκινήτων, BYD, προσδοκά τον πλήρη εξηλεκτρισμό όλων των αυτοκινήτων έως το 2030.

Ο Steen Jakobsen, επεσήμανε, επίσης ότι οι συνθήκες μονοπωλίου στον τομέα της τεχνολογίας ενδέχεται να αποτελέσουν έναν από τους παράγοντες προσοχής το 2018:

«Οι κορυφαίοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Amazon και η Apple λειτουργούν υπό μονοπωλιακές συνθήκες και με ελάχιστο ή ανύπαρκτο ανταγωνισμό, γεγονός που εξηγεί την τεράστια κερδοφορία τους. Αυτά τα υψηλά κέρδη οφείλονται στην έλλειψη ρυθμιστικού μηχανισμού στην αγορά – οι ισχυροί παίκτες μπορούν, έτσι, να διατηρούν μια μονοπωλιακή τιμολογιακή δομή απέναντι στους καταναλωτές τους, με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για το μέλλον της παραγωγικότητας, των επενδύσεων και της έρευνας και ανάπτυξης» δήλωσε ο Steen Jakobsen.

Ο Jakobsen αναφέρθηκε στο ζήτημα της ρύθμισης και σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα και το bitcoin, και προέβλεψε ότι το 2018 θα υπάρξει για πρώτη φορά σχετική κυβερνητική ρύθμιση.

«Το bitcoin υποτίθεται ότι είναι ένα αποκεντρωμένο, αντικυβερνητικό και αντισυστημικό κρυπτονόμισμα. Ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες βρίσκονται στο διαδίκτυο, το οποίο είναι το πιο ρυθμιζόμενο μέρος στον κόσμο. Πολύ σύντομα θα βρεθούμε να έχουμε ένα αντικυβερνητικό νόμισμα υπό κυβερνητικό ρυθμιστικό πλαίσιο, με την Κίνα και τη Ρωσία να είναι πιθανότατα οι πρώτες κυβερνήσεις που θα εκδώσουν τα δικά τους, εθνικά κρυπτονομίσματα.» Σε κάποιον βαθμό, αυτό αποτελεί τεράστια ειρωνεία.

Ο Steen Jakobsen εξήγησε ότι η μελλοντική αγορά του bitcoin είναι δύσκολο να προβλεφθεί καθώς, ενώ το ίδιο το κρυπτονόμισμα είναι πολύ δημοφιλές, η διαπραγμάτευσή του μοιάζει με μονόδρομο. Όταν θα δούμε το bitcoin και τα λοιπά κρυπτονομίσματα να εισάγονται στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης όπως το CME και το CBOE, η συγκεκριμένη αγορά θα επιτρέψει τις αμφίδρομες κινήσεις και το σορτάρισμα θα είναι ευκολότερο.

Ο Steen Jakobsen εκτιμά ότι το 2018 θα είναι το έτος του «όλα ή τίποτα» για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος από τις ΗΠΑ.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα επιτόκιο της τάξης είτε του 0% είτε του 3. Αν διασπάσουμε την πτωτική τάση των τελευταίων 30 ετών, αυτό θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες μεταβολές τάσης που έχω δει ποτέ στη ζωή μου, ενώ θα οδηγήσει σε 80% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος» δήλωσε. Ο Steen Jakobsen αναμένει ότι η τάση θα παραμείνει ως έχει, με πιθανότητα μηδενικών επιτοκίων έως το 2019.

Στη Μέση Ανατολή, γεγονότα του περασμένου έτους όπως η έκδοση χρεογράφων σταθερού εισοδήματος, η έκδοση ομολόγων από τη Σαουδική Αραβία και η ύπαρξη μεγαλύτερης ρευστότητας στις κεφαλαιαγορές, είχαν θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο ο Steen Jakobsen προέβλεψε ένα διαφορετικό μοντέλο εξελίξεων στην περιοχή για το 2018:

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος που έχει βιώσει φέτος η περιοχή θα κάνει τους ξένους επενδυτές προσεκτικούς – οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη μπει σε φάση αδράνειας». Το γεγονός αυτό θα έχει ορισμένες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη στο Συμβούλιο Συνεργασίας Χωρών του Κόλπου (ΣΣΚ), με τον Steen Jakobsen να προβλέπει ανάπτυξη έως 1,0% το 2018.

Στο μέλλον, ο Jakobsen επικεντρώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Για να ενισχυθεί η οικονομία, ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να παίξει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις χώρες του ΣΣΚ και τις εθνικές οικονομίες τους. Οι ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο διαθέτουν όλες ισχυρό τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κινητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της ενίσχυσης της πίστωσης και της παραγωγικότητας σε έναν ευρύτερο, πιο ευέλικτο ιδιωτικό τομέα.»

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Wall Street: Νέα ρεκόρ...παρά την επίθεση στην Νέα Υόρκη

Wall Street: Νέα ρεκόρ...παρά την επίθεση στην Νέα Υόρκη

Ανθεκτική σε κάθε πρόκληση παραμένει η Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και S&P500 να καταγράφουν νέα ρεκόρ! Η τρομοκρατική επίθεση...
Βυθίστηκε σε χαμηλά 5 μηνών ο χρυσός

Βυθίστηκε σε χαμηλά 5 μηνών ο χρυσός

Μπορεί οι απώλειες σήμερα για το συμβόλαιο του χρυσού να ήταν μικρές, δεν παύει όμως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να διαμορφώνεται...
Τα funds ακονίζουν τα ξίφη τους

Τα funds ακονίζουν τα ξίφη τους

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, με κλειδί και χρονικό ορόσημο το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων...
Wall Street: Διστακτική άνοδος ενόψει Fed

Wall Street: Διστακτική άνοδος ενόψει Fed

Με διστακτικές κινήσεις και ήπια άνοδο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street λίγο μετά το άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας...
Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ

 Σταθεροποιητικές τάσεις, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11.05 διαμορφώνεται στις...
Έλεγχο στο Bitcoin ζητά ο Νοβότνι

Έλεγχο στο Bitcoin ζητά ο Νοβότνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού...
ΟΠΕΚ: Ανακοινώνει στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία του αργού

ΟΠΕΚ: Ανακοινώνει στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία του αργού

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στα Ηνωμενα Αραβικα Εμιράτα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα ανακοινώσουν τη στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία...
Ποιές μετοχές του ΧΑ γλίτωσαν τη διαγραφή

Ποιές μετοχές του ΧΑ γλίτωσαν τη διαγραφή

Με την αναβάθμιση του συστήματος  συναλλαγών του ΧΑ, επήλθαν από σήμερα σημαντικές αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των μετοχών, οι οποίες εκτιμάται ότι  θα...