Sofokleousin.gr

Η Κομισιόν ξεπουλάει τα «ασημικά» της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε: 19 Νοεμβρίου 2017, 11:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 19/11/2017, 16:28

Η Κομισιόν ξεπουλάει τα «ασημικά» της Ευρώπης

«Εβαλαν τον Δράκουλα υπεύθυνο της τράπεζας αίματος», είχε πει η Τζάκι Ντέιβις, πρόεδρος της επιτροπής για τη διάσωση του βρετανικού συστήματος Υγείας, όταν ανακοινώθηκε ότι μέρος του οικονομικού management του συστήματος ανατέθηκε στον ελεγκτικολογιστικό οίκο KPMG, ο οποίος με εκθέσεις και αναλύσεις πίεζε για την ιδιωτικοποίηση του.

Την ίδια επιλογή έκανε και η Κομισιόν, προσπαθώντας να ανακόψει το κύμα επανακρατικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει: Ανέθεσε σε υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού να αξιολογήσουν την τωρινή κατάσταση και την αποδοτικότητα οργανισμών και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα στις χώρες της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Το θέμα παρουσιάζει ο Αρης Χατζηστεφάνου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο info-war.gr:


Στο τέλος Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τα πορίσματα ομάδων τεχνοκρατών για την αποδοτικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων των 28 χωρών-μελών. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ό,τι είναι ανήθικο είναι και παράνομο.

Σε λίγες ημέρες ομάδα στελεχών της ελεγκτικής εταιρείας KPMG και του ιταλικού Πανεπιστημίου Bocconi θα περάσει τις πύλες του περίφημου Berlaymont - του αρχηγείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Στους χαρτοφύλακές τους θα κουβαλούν μια πολυσέλιδη έκθεση για την οικονομική κατάσταση των μεγαλύτερων δημόσιων υπηρεσιών στις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

 Ερχεται «σφαγή»

Οι κοστουμαρισμένοι επισκέπτες της Επιτροπής θα λάβουν μια επιταγή 800.000 ευρώ για τις υπηρεσίες τους. Αμέσως μετά (αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αρκετών ερευνητικών ιδρυμάτων και δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες), ίσως ξεκινήσει μία από τις μεγαλύτερες «σφαγές» του δημόσιου τομέα που έχει γνωρίσει η Ευρώπη από τα χρόνια της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η έκθεση της KPMG και του Bocconi, την οποία παρήγγειλε πριν από ακριβώς ένα χρόνο η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν (DG ECFIN), θα καταγράφει τις «λειτουργικές και δημοσιονομικές προκλήσεις» που δημιουργούν στα δημόσια ταμεία οι εταιρείες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Πρώτα τα συμπεράσματα, μετά η έρευνα...

Ολα δείχνουν, δηλαδή, ότι πρόκειται για ακόμη μία από τις δεκάδες εκθέσεις, όπου πρώτα επιλέγεται ο τίτλος με βάση τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληπτικές εμμονές της ΕΕ, και στη συνέχεια μια ομάδα τεχνοκρατών καλείται να γράψει ένα κείμενο για να τις δικαιολογήσει.

Οπως εκτιμά η ανεξάρτητη οργάνωση «Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO)», η έκθεση αναμένεται να επαναλαμβάνει την εντελώς αβάσιμη άποψη που κυριαρχεί στα όργανα αποφάσεων της ΕΕ, ότι ο δημόσιος τομέας είναι λιγότερο παραγωγικός από τον ιδιωτικό.

Η σχετική θεωρία έχει καταρριφθεί από έρευνες ιδρυμάτων όπως η Διεθνής Ερευνητική Ομάδα Δημόσιων Υπηρεσιών (Public Services International Research Unit - PSIRU) που μελέτησαν εκατοντάδες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «κανένα εμπειρικό στοιχείο δεν επιβεβαιώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο αποτελεσματικός από τον δημόσιο».

 Οι 4 κλειδοκράτορες

Η επιλογή της KPMG από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Η εταιρεία, μαζί με την PricewaterhouseCoopers (PwC), την Ernst & Young και την Deloitte, αποτελεί έναν από τους κλειδοκράτορες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οπως είχε αποδείξει έκθεση της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου GUE/NGL, την οποία παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα η «Εφ.Συν.» («Το αδιαφανές κουαρτέτο των ελεγκτικών εταιρειών», 5/7/2017), οι τέσσερις εταιρείες λειτουργούν σε καθεστώς σχεδόν απόλυτης αδιαφάνειας. Οι Big 4  έχουν κατηγορηθεί μάλιστα σαν βασικές κερκόπορτες που επιτρέπουν τη μεταφορά κεφαλαίων προς τους σημαντικότερους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη.

Το πιο σκανδαλώδες χαρακτηριστικό της KPMG, όμως, σύμφωνα με το CEO, είναι ότι συχνά εκμεταλλεύεται για δικό της συμφέρον ευκαιρίες που προκύπτουν από την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών.

«Εβαλαν τον Δράκουλα υπεύθυνο της τράπεζας αίματος», έλεγε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα γιατρός και συγγραφέας Τζάκι Ντέιβις, όταν έγινε γνωστό ότι η KPMG, που πίεζε για την ιδιωτικοποίηση του βρετανικού συστήματος Υγείας, στη συνέχεια ανέλαβε τμήμα του οικονομικού management του NHS.

Η υπόθεση θυμίζει την περίπτωση του ξεπουλήματος των 14 ελληνικών αεροδρομίων, όπου η Lufthansa καθόρισε τους όρους της πώλησης (μέσω θυγατρικής της που λειτουργούσε σαν σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ) ενώ ταυτόχρονα ήταν και αγοραστής (αφού συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Fraport που αγόρασε τα αεροδρόμια).

Οταν οι ιδιώτες αποτυγχάνουν

Οπως όλα δείχνουν, η πολιτική της Ε.Ε. σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις έχει στόχο να αναχαιτίσει μια πολύ σημαντική τάση επανακρατικοποιήσεων (για την ακρίβεια επαναδημοτικοποιήσεων), που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εχοντας γνωρίσει τις καταστροφικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων (αύξηση του κόστους των υπηρεσιών, ραγδαία υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, θανατηφόρα ατυχήματα κ.ά.) αρκετές χώρες επανακτούν τον έλεγχο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Από το 2000, τουλάχιστον 835 επιχειρήσεις σε 45 χώρες επαναδημοτικοποιήθηκαν καθώς ο ιδιωτικός τομέας απέτυχε παταγωδώς να προσφέρει το απαιτούμενο επίπεδο υπηρεσιών.

Το πρόβλημα στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η πολιτική της σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι απλώς ανήθικη, αλλά και... παράνομη.

 Κόντρα στους Κανονισμούς

Συγκεκριμένα, κάθε παρέμβαση με στόχο την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δημόσιων επιχειρήσεων παραβιάζει το άρθρο 345 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν χρειάζεται βέβαια να ζεις σε κάποια αποικία χρέους, στην περιφέρεια της ΕΕ, για να γνωρίζεις ότι η Κομισιόν έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε έναν από τους σημαντικότερους «πλασιέ» δημόσιων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο το 2015 η Επιτροπή, κατά παράβαση της Συνθήκης, «συμβούλευσε» πέντε χώρες (Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμανία) για την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων.

Και όπως όλα δείχνουν, η Ε.Ε. σκοπεύει να μετατρέψει το 2018 στη χρονιά του μεγάλου ξεπουλήματος.

INFO
Corporate Europe Observatory

info-war.gr

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
Οι τέλειες δικτατορίες

Οι τέλειες δικτατορίες

 του Jos Torreblanca (*) Ασχημα τα νέα για τους δημοκράτες. Οι λαϊκιστές και οι αυταρχικοί ηγέτες κερδίζουν έδαφος. Oι δημοκρατίες όχι μόνο αποτελούν...
Τουρισμός και ελληνική κοινωνία την περίοδο 1950-1974

Τουρισμός και ελληνική κοινωνία την περίοδο 1950-1974

Ο Τουρισμός φαινόμενο που κυλάει «αυτόματα» ή «αποτέλεσμα κοινωνικής κατασκευής και κανονιστικής ρύθμισης»; Το βιβλίο του Μιχάλη Νικολακάκη «Μοντέρνα Κίρκη – Τουρισμός και ελληνική...
Η Ιταλία σε Συμπληγάδες

Η Ιταλία σε Συμπληγάδες

Δισεπίλυτο γρίφο θυμίζει η εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου στην Ιταλία, αφού προς το παρόν κυριαρχεί η αβεβαιότητα για...
Ψευδείς Ειδήσεις: Σύνθετες πολιτικές προεκτάσεις και προκλήσεις για την ΕΕ

Ψευδείς Ειδήσεις: Σύνθετες πολιτικές προεκτάσεις και προκλήσεις για την ΕΕ

Το ζήτημα των ψευδών ειδήσεων απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα ήδη από τη δεκαετία του 1960 με τη σταδιακή ανάπτυξη των σύγχρονων μέσων...
Γερμανική περιδίνηση

Γερμανική περιδίνηση

Με την σφραγίδα του Σουλτς, αλλά χωρίς την παρουσία του μετά την αιφνιδιαστική απόσυρσή του και από τη ηγεσία του SPD και...
Χαφιέδες ή προστάτες του δημόσιου συμφέροντος;

Χαφιέδες ή προστάτες του δημόσιου συμφέροντος;

Το έχουμε δει πολλές φορές σε ταινίες του Χόλιγουντ: ένας μαφιόζος συλλαμβάνεται για κάποιο αδίκημα, ή προσφεύγει στις αρχές επειδή μεταμελήθηκε, ή...
Ποιοί μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο Τούρκων και Κούρδων

Ποιοί μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο Τούρκων και Κούρδων

Η σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων έχει κλιμακωθεί από τότε που η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση εναντίον του κουρδικού θύλακα...
Ατολμες οι τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια

Ατολμες οι τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια

Η χώρα ολοκληρώνει, σε λίγους μήνες, το τρίτο κατά σειρά μνημονιακό πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά τα στοιχεία για τα προβληματικά δάνεια του τραπεζικού...