Sofokleousin.gr

Εισαγγελικό «σαφάρι» στις τράπεζες

Στο μικροσκόπιο χορηγήσεις 8,5 δισ. σε μεγάλες επιχειρήσεις και θαλασσοδάνεια 2,7 δισ. «Σφιχτός κορσές» σε τραπεζίτες

Δημοσιεύθηκε: 16 Νοεμβρίου 2017, 07:00

Εισαγγελικό «σαφάρι» στις τράπεζες

Ενώ οι τράπεζες πιέζουν για απελευθέρωση των πλειστηριασμών και ο εποπτεύων SSM τις υποχρεώνει να αυξήσουν από την 1η Ιανουαρίου τις προβλέψεις για επισφάλειες, το νυστέρι της εισαγγελικής έρευνας μπαίνει βαθιά στο «σάπιο» κομμάτι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αφορά τις παλιές χορηγήσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα κάνουν «φύλλο και φτερό» συμβάσεις δανείων περίπου 8 δισ. ευρώ, που  έχουν χορηγηθεί από τις συστημικές τράπεζες σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Ένα στα τρία από αυτά τα δάνεια δεν εξυπηρετείται και τα «κοκκινισμένα» υπόλοιπα προσεγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα διερευνήσουν τώρα αν τηρήθηκαν οι τραπεζικοί κανόνες κατά την έγκριση-εκταμίευση και αν τελικά τα χορηγηθέντα ποσά διετέθησαν για τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκαν – ή ένα μέρος τους κατέληξε μέσω δαιδαλωδών διαδρομών σε  φορολογικούς παραδείσους, πλουτίζοντας λογαριασμούς των Panama και Paradise Papers, της λίστας Λαγκάρντ κλπ.

Θα είναι μία έρευνα-σκούπα για κόκκινα και εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα επεκταθεί σε βάθος χρόνου και μπορεί να αποκαλύψει σχέσεις διαπλοκής και προνομιακής μεταχείρισης κατεστημένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ποιοί είναι στο στόχαστρο

Επισημαίνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη άλλες δικαστικές και εισαγγελικές έρευνες για επιμέρους υποθέσεις σκανδαλωδών χορηγήσεων θαλασσοδανείων, ή κατάφωρης παραβίασης  πιστοδοτικών κανόνων.

Στις 4 συστημικές τράπεζες διαβιβάστηκε τη Δευτέρα εισαγγελική παραγγελία, με την οποία ζητείται να διερευνηθεί τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων κατά την έγκριση δανείων συνολικού ποσού 7,8 δισ. ευρώ, που δόθηκαν σε 6 βιομηχανικούς ομίλους και σε 3 επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών. Στοιχεία ζητούνται επίσης για δάνεια  650 εκατ. σε άλλες 8 μεγαλομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται τρεις μεγάλοι όμιλοι των κλάδων υπηρεσιών υγείας, μεταλλουργίας και τροφίμων.

Η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε στο πλαίσιο διενεργούμενης προανάκρισης, η οποία θα προχωρήσει σε βάθος προς διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων που διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Δυσφορούν οι τραπεζίτες

Οι τραπεζίτες εκφράζουν έντονη δυσφορία, επισημαίνοντας ότι ολόκληρα κλιμάκια τραπεζικών στελεχών πρέπει να πλέον να ασχολούνται με νομικές και γραφειοκρατικές διατυπώσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εισαγγελικής έρευνας, την ώρα που οι τράπεζες έχουν να «τρέξουν» το θέμα των κόκκινων δανείων.

Επισημαίνεται ότι με την εισαγγελική παραγγελία οι τράπεζες καλούνται μεταξύ πολλών άλλων να συγκεντρώσουν και να επεξεργασθούν στοιχεία για δάνεια που καλύπτουν μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων τους, διερευνώντας πάράλληλα:

• Εάν δόθηκαν όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα των τραπεζών για τα επίμαχα δάνεια

• Εάν τηρήθηκε το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο κατά τη χορήγηση και την παρακολούθηση των δανείων

• Εάν οι τράπεζες ζήτησαν και πήραν τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση εξασφαλίσεις.

Απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν πρόκειται βέβαια να δοθούν γρήγορα, λαμβανομένου υπόψη του πλήθους των δανειακών συμβάσεων  και των επιμέρους υποθέσεων που πρέπει να εξετασθούν.

Ανάληψη ευθυνών

Τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία κλίματος ανησυχίας σε τράπεζες και επιχειρήσεις και η απροθυμία τραπεζικών στελεχών να προτείνουν και να εγκρίνουν νέες χρηματοδοτήσεις ή συμφωνίες αναχρηματοδότησης παλιών δανείων.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος μέσα από τις τράπεζες: Οι κανόνες θα γίνουν αυστηρότεροι, τα ανώτερα στελέχη θα πάψουν να αγνοούν εισηγήσεις και να παίρνουν την ευθύνη εγκρίσεων δανείων, όλοι θα λαμβάνουν υπόψη τον πραγματικό πιστωτικό κίνδυνο και θα περιορισθούν οι «εξυπηρετήσεις» σε διαπλεκόμενους με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τρ. Πειραιώς/Ρουμανία: Πούλησε κόκκινα δάνεια 200 εκ. στον όμιλο Kruk

Τρ. Πειραιώς/Ρουμανία: Πούλησε κόκκινα δάνεια 200 εκ. στον όμιλο Kruk

Χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων αξίας 200 εκ. ευρώ πούλησε η θυγατρική τράπεζα της Τρ. Πειραιώς στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε η μητρική. Τα εν...
Κέρδη πάνω από 11 εκ. μοίρασε το Πάμε Στοίχημα την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη πάνω από 11 εκ. μοίρασε το Πάμε Στοίχημα την προηγούμενη εβδομάδα

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2018...
Attica Bank: Μπαράζ επαφών Ρουμελιώτη με ξένους επενδυτές σε Παρίσι - Λονδίνο

Attica Bank: Μπαράζ επαφών Ρουμελιώτη με ξένους επενδυτές σε Παρίσι - Λονδίνο

 Συναντήσεις με ξένους επενδυτές στο Παρίσι και το Λονδίνο, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στη δεύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων...
Άγονος ένας ακόμα πλειστηριασμός για ακίνητα της Φίλκεραμ Τζόνσον

Άγονος ένας ακόμα πλειστηριασμός για ακίνητα της Φίλκεραμ Τζόνσον

Άγονος κηρύχθηκε ακόμη ένας πλειστηριασμός ακινήτων της πτωχευμένης εταιρείας «Φίλκεραμ Τζόνσον», καθώς ούτε στη σημερινή διαδικασία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πλειοδότη. Ο πλειστηριασμός...
Τηλεοπτικές άδειες: Αποσφραγίστηκαν όλοι οι φάκελοι, ξεκινά ο έλεγχος

Τηλεοπτικές άδειες: Αποσφραγίστηκαν όλοι οι φάκελοι, ξεκινά ο έλεγχος

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, με την αποσφράγιση των φακέλων και των δύο τελευταίων επιχειρηματικών σχημάτων,...
Μαϊλλης: Κλείνει μονάδες σε Αλεξανδρούπολη και Ιταλία

Μαϊλλης: Κλείνει μονάδες σε Αλεξανδρούπολη και Ιταλία

Εν εξελίξει βρίσκονται οι κινήσεις αναδιάρθωσης και εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους στον όμιλο Μαϊλλη. Υπό αυτό το πρίσμα η διοίκηση αποφάσισε την...
Μέχρι 2 Φεβρουαρίου οι προσφορές για τη Μαρίνα Χίου

Μέχρι 2 Φεβρουαρίου οι προσφορές για τη Μαρίνα Χίου

Παράταση δίνεται στην προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Μαρίνα Χίου και συγκεκριμένα ως τις 2 Φεβρουαρίου 2018. Ο διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια...
«Ψαλιδίζει» θέσεις ανωτάτων στελεχών στην επενδυτική τραπεζική η Barclays

«Ψαλιδίζει» θέσεις ανωτάτων στελεχών στην επενδυτική τραπεζική η Barclays

  «Ψαλιδίζει»  100 θέσεις ανωτάτων στελεχών στην επενδυτική τραπεζική το επόμενο διάστημα η Barclays, καθώς ο υπεύθυνος της μονάδας Tim Throsby προσπαθεί...