Sofokleousin.gr

«Βαρέλι δίχως πάτο» το χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 13 Νοεμβρίου 2017, 11:30 , Τελευταία Ενημέρωση: 13/11/2017, 12:16

«Βαρέλι δίχως πάτο» το χρηματιστήριο
Σχετικά tags

Με μία ακόμη μεγάλη «βουτιά» συνεχίζεται η καταβύθιση μετοχών και δεικτών στο χρηματιστήριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για τεχνική αντίδραση και ανάκαμψη. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, με αποτελέσμα να δημιουργείται αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική - η πτώση προκαλεί εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, που πιέζουν χαμηλότερα τις τιμές.

Αρνητική η εικόνα σε ολόκληρο το ταμπλό, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ 24 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στο κόκκινο.

Εντονότερες οι πιέσεις στις τράπεζες, που χάνουν πλέον έως και 45% από τα υψηλά έτους. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,90%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι -2,93%.

Βασικός λόγος οι πληροφορίες ότι με την υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 από την 1η Ιανουαρίου 2018, θα υποχρεωθούν να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις 6 δισ. ευρώ για επισφάλειες.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 1,50% στις 723 μονάδες, δοκιμάζοντας τις αντοχές της τελευταίας γραμμής αντίστασης στη ζώνη συσσώρευσης όπου έχει κινηθεί το τελευταίο δίμηνο.

Κατά 2,10% υποχωρεί ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κατάρρευση ή ανάκαμψη;

Οι ανησυχίες εντείνονται και τα ερωτηματικά πληθαίνουν: Είναι πράγματι τόσο σοβαρά τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών και τόσο αβέβαιες οι προοπτικές τους, ώστε να δικαιολογείται η μεγάλη απαξίωση;

 Προς το παρόν οι απόψεις διίστανται άκόμη και ως  προς τη θέση που βρίκεται τώρα το ΧΑ και τις βραχυχρόνιες προοπτικές του. Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι παραμένει στο χείλος του γκρεμού - με κίνδυνο  περαιτέρω καταβύθισης. Αλλοι εκτιμούν ότι αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει - ότι η αγορά "ξύνει πάτο" και είναι θέμα ημερών να ανακάμψει.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται "ψύχραιμοι" αναλυτές, επικαλούμενοι και τα τεχνικά στοιχεία, που δείχνουν ότι οι βασικοί δείκτες - και όλες οι τραπεζικές μετοχές -  βρίσκονται  σε άκρως υπερπουλημένα επίπεδα.

Το στοιχείο αυτό δικαιολογεί προβλέψεις-προσδοκίες για ισχυρή τεχνική αντίδραση. Μπορεί να είναι μικρής χρονικής διάρκειας, αλλά θα αμβλύνει τις πιέσεις και θα δώσει "ανάσες" στα χαρτοφυλάκια με margin.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και των τραπεζών. Η αγορά ανησυχεί τί θα γίνει με τις τράπεζες - πώς θα διευθετήσουν τα κόκκινα δάνεια, αν θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, αν θα αναγκασθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφάλειες, μήπως χρειασθούν τελικά ανακεφαλαιοποιήσεις.

 Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς τραπεζίτες, αναλυτές, ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να εκποιήσουν τουλάχιστον μεγάλης αξίας ακίνητα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τους στόχους μείωσης κόκκινων δανείων και ενδεχομένως θα ανακύψει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης τους.

Οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley

Στη σημερινή συνεδρίαση σημαντική παράμετρος για τη συναλλακτική κίνηση και την πορεία των τιμών βασικών Blue chips είναι και οι πληροφορίες-εκτιμήσεις ως προς τις αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν στους δείκτες MSCI.

Επισημαίνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece αποτελείται τώρα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειαραιώς, Alpha, Eurobank), τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τα Folli-Follie τον Τιτάνα και τα Jumbo. Αν γίνουν αλλαγές στη σύνθεση του, θα είναιπεριορισμένες - θαπροσθαφαιρεθούν μία ή δύο μετοχές.

Αλλαγές ενδέχεται να γίνουν και στον δείκτη MSCI Greece Small Cap, που αποτελείται από 13 μετοχές του ΧΑ. Μεγαλύτερη στάθμιση έχουν η Motor Oil και ο Μυτιληναίος.

 Οι  πληροφορίες για ενδεχόμενες αλλαγές θα οδηγήσουν σήμερα πολλά funds  σε ανάλογες κινήσεις, που θα "ζωντανέψουν" τις συναλλαγές και τον ττζίρο. Η κινητικότητα  θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, αν πράγματι επέλθουν αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών της Morgan Stanley (MSCI)

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Μίνι ράλι για το αργό - σε υψηλό 2,5 ετών οι τιμές

Μίνι ράλι για το αργό - σε υψηλό 2,5 ετών οι τιμές

Πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι προσδοκίες πως τέλος του μήνα οι χώρες - παραγωγοί και μέλη του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν για μια...
Xρηματιστήριο: Κάλλιο 5 και στο χέρι

Xρηματιστήριο: Κάλλιο 5 και στο χέρι

Μετά από μιά μακρά περίοδο πτώσης που εξάντλησε τις αντοχές των επενδυτών και μιά ασθενική ανοδική αντίδραση, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε...
Βλέπει ρεκόρ εν μέσω Black Friday η Wall Street

Βλέπει ρεκόρ εν μέσω Black Friday η Wall Street

Ακόμα υψηλότερα προσδοκά να ανέλθει η Wall Street εν μέσω της καταναλωτικής μανίας της σημερινής Black Friday. Ωστόσο η μικρότερη χρονικά διάρκεια...
Τράπεζες και επερχόμενα deals δίνουν ελπίδες στο χρηματιστήριο

Τράπεζες και επερχόμενα deals δίνουν ελπίδες στο χρηματιστήριο

 Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από ΕΚΤ-SSM για τις τράπεζες και η δημόσια πρόταση εξαγοράς των εν διασπορά μετοχών του "Υγεία" είναι τα νέα...
Ευρωαγορές: Σταθεροποιητικές τάσεις, στο επίκεντρο Γερμανία και Ιρλανδία

Ευρωαγορές: Σταθεροποιητικές τάσεις, στο επίκεντρο Γερμανία και Ιρλανδία

 Οι πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Ιρλανδία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατά το σημερινό άνοιγμά τους, καταγράφουν...
Σε πτώση ο χρυσός

Σε πτώση ο χρυσός

Πτωτικές τάσεις καταγράφει ο χρυσός, κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Παρασκευής. Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας βρίσκει το πολύτιμο και παραδοσιακό...
Μικρά κέρδη στις ασιατικές αγορές

Μικρά κέρδη στις ασιατικές αγορές

Μικρά κέρδη και ήπιες μεταβολές επικρατούν στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις κινεζικές μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλό τριμήνου. Ειδικότερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei...
Σε υψηλό δύο ετών το αργό, με οριακές απώλειες ο χρυσός

Σε υψηλό δύο ετών το αργό, με οριακές απώλειες ο χρυσός

Το αργό πετρέλαιο σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο ετών την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο ενός μεγάλου αγωγού στον Καναδά και τη πτώση στα...