Sofokleousin.gr

Πάνω από 1 εκατ. άτομα οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκαλύπτει που και πώς θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα, μιλάει και για την αξιολόγηση το χρέος και το Paradise papers

Δημοσιεύθηκε: 12 Νοεμβρίου 2017, 11:36 , Τελευταία Ενημέρωση: 12/11/2017, 12:55

Πάνω από 1 εκατ. άτομα οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Πάνω από ένα εκατ. νοικοκυριά θα ωφελήσει το κοινωνικό μέρισμα, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ προσδιορίζει τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος και μιλάει διεξοδικά για την τρίτη αξιολόγηση, με τη λήξη της οποίας θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους. Αναφερόμενος στο θέμα της επικαιρότητας με το Paradise Papers, τονίζει πως η φοροαποφυγή μέσω φορολογικών παραδείσων «τσακίζει τη μεσαία τάξη».

Οσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει:

«Οι δαπάνες και οι κατανομή τους συζητούνται με τους Θεσμούς. Αυτή η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Αυτό που είμαι σε θέση να σας πω από τώρα, είναι ότι το κομμάτι για κοινωνικούς σκοπούς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι.

Αλλά θα υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις που έχουν σημασία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική μας ισορροπία και τη δημιουργία αποθεμάτων για να είμαστε έτοιμοι για την έξοδο τον Αύγουστο του 2018.

Το κοινωνικό κομμάτι θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών.

Με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει και πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης. Αθροιστικά, όπως έχω ξαναπεί, το σύνολο των παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς θα είναι διπλάσιο του περσινού».

Διαβάστε σχετικά:  Ποιοί θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα, πότε και πόσο

Αξιολόγηση

Για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξος. Συγκεκριμένα τονίζει: «Είχα πει και παλαιότερα ότι κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη. Στη δεύτερη αξιολόγηση αυτό δεν επιβεβαιώθηκε, λόγω της γνωστής αντιπαράθεσης ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος.

Αλλά φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην τρίτη. Όλες οι πλευρές έχουν συνομολογήσει ότι επιθυμούν λύση και αυτό φαίνεται και από την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Είναι γεγονός ότι η στρατηγική μας, να υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα, να διαπραγματευόμαστε για τα ανοιχτά ζητήματα, και να υλοποιούμε κομμάτια του δικού μας προγράμματος (τα τρία «καλάθια» που είχα πει παλαιότερα) απέδωσε καρπούς τόσο σε επίπεδο επαναφοράς της εμπιστοσύνης, όσο όμως και σε ζητήματα της διαπραγμάτευσης αυτής καθαυτής, όπως για παράδειγμα με την επαναφορά του προνομίου των εργαζομένων.

Σε σχέση με το 2ο σκέλος της ερώτησής σας υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέλουν πολλή τεχνική δουλειά και άρα αυτό παίρνει τον χρόνο του, αλλά θεωρώ πως η βούληση η οποία υπάρχει ώστε να τελειώσουμε εγκαίρως, θα μας επιτρέψει να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το ταχύτερο δυνατόν και εντός χρονοδιαγράμματος».

Έρχονται τα μέτρα για το χρέος

Με τη λήξη της γ’ αξιολόγησης, θα συγκεκριμενοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος, σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Όπως ξέρετε, από το Eurogroup του Μαΐου του 2016 έχουν συμφωνηθεί τρεις δέσμες παρεμβάσεων για το χρέος. Από αυτές, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφαρμόζονται ήδη, ενώ τα μεσοπρόθεσμα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Μετά την λήξη της γ' αξιολόγησης θα συγκεκριμενοποιηθούν και αυτά τα μέτρα, αν και ήδη μπορεί κάποιος να τα υπολογίσει χοντρικά. Ιδιαίτερης σημασίας είναι να συγκεκριμενοποιηθεί η ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή ο μηχανισμός που συνδέει τα περαιτέρω μέτρα για το χρέος με τις επιδόσεις της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση του ΔΝΤ τον Φλεβάρη για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ είναι κάθετα αντίθετο στο να είναι υπό όρους και με νέες δεσμεύσεις η ελάφρυνση του χρέους. Διότι αφενός δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια της επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αφετέρου δεν δίνει σαφήνεια στις αγορές και άρα στη δυνατότητά μας για αυτοχρηματοδότηση».

Όλοι θέλουν έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Στόχος μας είναι η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, ενώ μιλά και για την επόμενη μέρα. Ειδικότερα αναφέρει: «Εμείς κάνουμε τα πάντα για μια «καθαρή έξοδο». Δουλεύουμε για να τελειώσουν έγκαιρα οι αξιολογήσεις, έχουμε ένα πρόγραμμα εξόδων στις αγορές, χτίζουμε αποθέματα για τη μετα-μνημονιακή εποχή, παρεμβαίνουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μια πιο ευνοϊκή ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και άλλα πολλά. Αλλά κάνουμε παράλληλα τα πάντα, ώστε αυτό να συμβεί με την κοινωνία όρθια. Αυτό φαίνεται από τη συνεχή μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία ενός καλύτερου πλαισίου για τους εργαζομένους, τις παροχές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Το ευχάριστο δε, είναι ότι όλο και περισσότεροι «παίκτες», οι Θεσμοί και οι χώρες του Eurogroup προσανατολίζονται σε μια ευνοϊκή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο».

Τα Paradise Papers και ο κυνισμός

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά στη Ν.Δ. που αποκάλεσε κυνικούς τον ίδιο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, ότι «συνειδητά τσακίσατε την μεσαία τάξη».

«Είναι παράξενο ότι στη χώρα μας η ειλικρίνεια γίνεται αντιληπτή ως κυνισμός. Ήδη από πέρυσι που συζητιόταν ο φετινός προϋπολογισμός είχα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους είχαμε ζορίσει (και όχι τσακίσει) τη μεσαία τάξη: επειδή είχαμε απόλυτη προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα μας πήρε χρόνο να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κυνισμός για εμένα είναι η δήθεν υποστήριξη των μεσαίων τάξεων από τα δύο κόμματα που τα 40 τελευταία χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τη φοροδιαφυγή, ανέφερε ο υπουργός.

Paradise Papers

«Το κυρίαρχο ζήτημα που προκύπτει για εμένα δεν είναι οι παράνομες πράξεις φοροδιαφυγής, που σίγουρα είναι πολλές και σημαντικές, αλλά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσό από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια βρίσκεται εκεί νόμιμα. Άρα, ο κυνισμός των κυρίαρχων τάξεων και των κομμάτων που τις υποστηρίζουν, είναι ότι έχουν χτίσει ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι μεσαίες τάξεις: ότι έχουμε υψηλότερη φορολογία, αλλά λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Οπότε, όταν ακούν οι μεσαίες τάξεις την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και τα αντίστοιχα κόμματα παγκοσμίως, να λένε ότι οι μεσαίες τάξεις υποφέρουν από την υπερφορολόγηση, ή από το σπάταλο κράτος, πρέπει να ξέρουν ότι η υποκρισία πάει σύννεφο».

«Είναι αναγκαίο, προσθέτει, ότι οι μεσαίες τάξεις να ξέρουν ότι η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει, δεν είναι απόρροια ούτε μιας «σκόπιμης» υπερφορολόγησης, ούτε των μεταναστών, ούτε του κοινωνικού κράτους που δήθεν υποστηρίζει τους τεμπέληδες, αλλά των 40 χρόνων νεοφιλελευθερισμού και των κυβερνήσεων που τον υπηρέτησαν, αδιαφορώντας σκοπίμως για την κατάσταση αυτή.

Και καταλήγει: «νομίζω ότι οι μεσαίες τάξεις δεν μπορούν να ευελπιστούν σε καλύτερες ημέρες από τις δυνάμεις που έχτισαν αυτό το σύστημα, αλλά μόνον από τις δυνάμεις που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούν να το αλλάξουν, όπως η Αριστερά και ένα κομμάτι τις σοσιαλδημοκρατίας, δυστυχώς, αυτό το τελευταίο όχι στη χώρα μας».

 Διαβάστε επίσης:  Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοί θα πάρουν, πότε και πόσο

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία Χίγκινς για το μέλλον της Ελλάδας

Αισιοδοξία Χίγκινς για το μέλλον της Ελλάδας

  Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο και αυτό πρέπει να γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τον...
Κουρουμπλής για Novartis: Εγώ είμαι ο Π.Κ. στο έγγραφο του FBI

Κουρουμπλής για Novartis: Εγώ είμαι ο Π.Κ. στο έγγραφο του FBI

 Την ύπαρξη αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα, στο έγγραφο του FBI για την υπόθεση Novartis, αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο...
Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τις μεταγραφές στα Πανεπιστήμια

Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τις μεταγραφές στα Πανεπιστήμια

 Νέες αλλαγές στον νόμο για τις μεταγραφές στα Πανεπιστήμια εξήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου, ενώ ζήτησε στη Βουλή, Διακομματική συναίνεση για τη δημιουργία...
Στο Ηράκλειο σήμερα ο Τσακαλώτος

Στο Ηράκλειο σήμερα ο Τσακαλώτος

 O    υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι  ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν  σήμερα Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στο...
Επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες για τουρκικές προκλήσεις και Σκοπιανό

Επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες για τουρκικές προκλήσεις και Σκοπιανό

 Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, για το ονοματολογικό, θα...
Ρέγκλινγκ: Ξεκίνησαν οι τεχνικές εργασίες για το ζήτημα του χρέους

Ρέγκλινγκ: Ξεκίνησαν οι τεχνικές εργασίες για το ζήτημα του χρέους

 Την επιβεβαίωση ότι έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες, για να προσδιοριστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους, έδωσε ο επικεφαλής...
Τζανακόπουλος: Μοναδικό θεσμικό βήμα για να μην μείνουν σκιές η προανακριτική

Τζανακόπουλος: Μοναδικό θεσμικό βήμα για να μην μείνουν σκιές η προανακριτική

Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής ήταν το μοναδικό θεσμικό βήμα για να μην μείνει καμία σκιά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,...
Ξανθός: Σε επεξεργασία το ν/σ για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Ξανθός: Σε επεξεργασία το ν/σ για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, εισάγονται με σχέδιο νόμου των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκεται...