Sofokleousin.gr

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοί θα πάρουν, πότε και πόσο

Οι 4 κατηγορίες άμεσα ωφελούμενων και οι υποψήφιοι. Τι ποσά θα διατεθούν κατά κατηγορία. Με τον Προϋπολογισμό οι ανακοινώσεις, Δεκέμβριο η καταβολή

Δημοσιεύθηκε: 11 Νοεμβρίου 2017, 14:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 11/11/2017, 13:26

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοί θα πάρουν, πότε και πόσο

Στις 21 Νοεμβρίου, με την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ανακοινώνονται οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις διανομής του κοινωνικού μερίσματος, που προκύπτει από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2017.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σε συνεργασία με το γραφείο του πρωθυπουργού, έχουν προσδιορίσει ήδη τις βασικές κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα διανεμηθεί το μέρισμα. Περιμένουν τώρα τις προτάσεις των βουλευτών, μήπως υπάρξουν νέες ιδέες για την κάλυψη και άλλων κοινωνικών αναγκών.

Συνολικά πρόκειται για 4 κατηγορίες άμεσα ωφελούμενων, 2 έμμεσα και 1 κατηγορία που εξετάζεται. Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί η συγκατάθεση των θεσμών, για τη διανομή του μερίσματος και δεν θα υπάρξουν τα περυσινά. 

Μια συγκυρία λειτουργεί ευνοϊκά για την κυβέρνηση, δίνοντας της τη δυνατότητα να εντάξει στους δικαιούχους κοινωνικού μερίσματος και τους συνταξιούχους, παρά τις αντιρρήσεις των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, οι ανακοινώσεις θα γίνουν ταυτόχρονα με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή (πιθανότερη ημερομηνία είναι η 21η Νοεμβρίου) και το ποσό που θα διανεμηθεί θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι, όταν καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα ενισχύονται τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα όπως συνέβη και πέρυσι με την καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η λίστα των δικαιούχων

Ειδικότερα, αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος φέτος είναι:

1. Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ. Πρόκειται για τα άτομα που είναι ήδη ενταγμένοι και λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πρόκειται για 273.913 άτομα, (αρχηγούς οικογενειών), αλλά με τα μέλη των οικογενειών τους, οι τελικοί ωφελούμενοι είναι 621.000 άτομα. Το ποσό που σχεδιάζεται να διατεθεί είναι 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο, εκτός και εάν υπάρξει κλιμάκωση με βάση τα μέλη των οικογενειών. Στην περίπτωση αυτή το ανώτατο ποσό των 1.000 ευρώ, θα το λάβουν οι πολυμελείς οικογένειες. Η Συνολική δαπάνη θα ανέλθει σε 250-270 εκατ. ευρώ.

2. Οι συνταξιούχοι. Οι θεσμοί είχαν ανάψει «κόκκινο» στη διανομή και φέτος κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους, όπως έγινε πέρυσι. Ωστόσο, μια συγκυρία επιτρέπει στην κυβέρνηση και μέρισμα να διανείμει στους συνταξιούχους και παράλληλα να μην έχει πρόβλημα με τους θεσμούς. Εκμεταλλεύεται τη δικαίωση στα δικαστήρια, των συνταξιούχων για τις παράνομες κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ ως «ασφάλιστρα ασθενείας», που επιβλήθηκαν το 2012, τις οποίες το δημόσιο καλείται να επιστρέψει. Προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με έκτακτες δαπάνες ο προϋπολογισμός του 2018, οι παράνομες κρατήσεις θα επιστραφούν τον επόμενο μήνα, Δεκέμβριο, από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού. 

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, από το οποίο υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 1.900.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν από 10 ευρώ, 665.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν έως 275 ευρώ, 93.000 συνταξιούχοι θα λάβουν έως 1.000 ευρώ, ενώ 1.500 συνταξιούχοι θα λάβουν έως 2.300 ευρώ ή και παραπάνω.

3. Μακροχρόνια άνεργοι. Πρόκειται για 752.000 άτομα που είναι μακριά από την εργασία για διάστημα άνω των 12 μηνών και αποτελούν το 72% των ανέργων. Στόχος είναι το έκτακτο επίδομα να ανέλθει σε 500 ευρώ, κατ΄ ελάχιστο, αλλά ενδεχομένως να επιλεγούν εκείνοι που έχουν πολλά χρόνια στην ανεργία. Πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων είναι οι 359.700 που έχουν στην ανεργία από τέσσερα χρόνια και πάνω. Ακολουθούν 183.900 άτομα που έχουν στην ανεργία από δύο έως τέσσερα χρόνια και εκείνοι που είναι άνεργοι για διάστημα από 12 έως 24 μήνες. Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί θα ανέλθει έως 300 εκατ. ευρώ και θα δοθεί ανάλογα με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των νοικοκυριών.

4. Επιπλέον 300 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας που οφείλει Δημόσιο στη ΔΕΗ, για το κόστος της ηλεκτροδότησης των νησιών. Αποτρέπεται έτσι, μια αύξηση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα στοίχιζε 20 ευρώ το χρόνο.

Στα ληξιπρόθεσμα

Με τις τέσσερις κατηγορίες των αποδεκτών του κοινωνικού μερίσματος, καλύπτεται το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ. 

Δεδομένου όμως ότι το υπερπλεόνασμα φτάνει σε 1,8 δισ. ευρώ, απομένουν 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένες πληρωμές μπορούν να γίνουν και το 2018, χωρίς να έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, αφού δεν επηρεάζουν το πλεόνασμα, σε όρους της τρόικας. Αυτές αφορούν:

Την έκδοση νέων συντάξεων. Ήδη στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν 103.000 συντάξεις, οι οποίες θα εκδοθούν στο σύνολό τους έως τον Μάρτιο του 2018.

Τις πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου, με το ποσό που θα διατεθεί, να προσαυξηθεί με την επόμενη δόση των 5,5 δις. ευρώ, που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, με την ολοκλήρωση της τρίτης  αξιολόγησης.

Επίδομα θέρμανσης;

Υπάρχουν όμως και άλλες προτάσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος θέρμανσης στους κατοίκους κρύων περιοχών της χώρας, ώστε να μην γίνει αισθητή η περικοπή του κανονικού επιδόματος θέρμανσης που έχει αποφασιστεί για τη φετινή σεζόν.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Νέα μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Αnalysis, με τις επιρροές στο εκλογικό σώμα από τη Novartis...
Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Η «αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα» καθώς και ονόματα προσώπων και εταιρειών μέσων...
Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφ. Συν η µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, την οποία επικαλούνται δηµοσίως ο πρώην υπουργός Υγείας, νυν αντιπρόεδρος της...
Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με τα σκάνδαλο Novartis ζήτησε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, απορρίπτοντας τις...
ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

Σε μια στημένη επίσκεψη με μοναδική στόχευση την επικοινωνιακή του προβολή, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τη Μάνδρα και τους κατοίκους της πληγείσας...
Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

 Με υπερκόπωση νοσηλεύεται από την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Τη Δευτέρα αναμένεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου...
Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα, προς την ΠΓΔΜ ότι η προϋπόθεση για την όποια συμφωνία για την ονομασία και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού είναι η προηγούμενη...
Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης ανακοίνωσαντην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο...