Sofokleousin.gr

«Βούτυρο στο ψωμί» του Bitcoin βάζει η Deutsche Bank

Την αρχή του τέλους για το παγκόσμιο σύστημα των νομισμάτων fiat βλέπει ο Jim Reid

Δημοσιεύθηκε: 09 Νοεμβρίου 2017, 19:57 , Τελευταία Ενημέρωση: 09/11/2017, 20:16

«Βούτυρο στο ψωμί» του Bitcoin βάζει η Deutsche Bank

Οι δυσμενείς προβλέψεις της πρόσφατης έκθεσης της Deutsche Bank «μούδιασαν» τις αγορές, αλλά είχαν ένα απροσδόκητα θετικό αποτέλεσμα για το Bitcoin και τα κυριότερα ψηφιακά νομίσματα.

Ήδη η συνολική αποτίμηση όλων των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε σήμερα τα 205 δισ. δολάρια, ενώ το Bitcoin ανέκτησε το ιστορικό υψηλό των 7.500 δολαρίων, έχοντας στο μεταξύ διορθώσει σε σύντομο διάστημα, πολύ μικρό μέρος των πρόσφατων κερδών του.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγικός αναλυτής Jim Reid ο οποίος υπογράφει την έκθεση, υποστηρίζει πως: “το fiat νόμισμα, είναι εκ φύσεως ασταθές και επιρρεπές στον υψηλό πληθωρισμό”.

Είναι η πρώτη φορά όπου μία μεγάλη τράπεζα βάζει στη συζήτηση ότι: “βρισκόμαστε στην αφετηρία που θα οδηγήσει το fiat νόμισμα στο τέλος του”.

Αφού εξηγήσουμε εδώ, ότι με τη λατινική λέξη “fiat” που σημαίνει: “Ας το να γίνει”, του ρήματος fiō, ορίζονται τα νομίσματα χωρίς εσωτερική αξία, που χρησιμοποιούνται ως χρήμα με απόφαση (διάταγμα) της κυβέρνησης που το εκδίδει, σε αντίθεση με τα νομίσματα προϊόντος (χρυσός, ασήμι, χαλκός κλπ.), παραθέτουμε τον βασικό ισχυρισμό του Reid ο οποίος έχει ως εξής:

“Το σύστημα των νομισμάτων fiat που προέκυψαν μετά την αποσύνδεση του χρυσού από το δολάριο επί Richard Nixon το 1971, είναι εγγενώς ασταθές και ταυτόχρονα, επιρρεπές στον υψηλό πληθωρισμό. Με αλλεπάλληλα και ισχυρά αντιπληθωριστικά σόκ (μόχλευση, χαλαρή πιστωτική πολιτική και εκτεταμένη εκτύπωση νομισμάτων), κατάφερε να διατηρηθεί από το 1980, αλλά η τάση αυτή άρχισε ήδη να αντιστρέφεται”.

Για το λόγο αυτό, ο Reid διατυπώνει την εκτίμηση, ότι το παρόν νομισματικό σύστημα “θα δοκιμαστεί σκληρά” στην επόμενη δεκαετία.

Αναλυτικότερο ο Reid αναφέρει: “Αφού οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις “απόλαυσαν ανέξοδα” επί 35 χρόνια, τη διαχρονική και διαρθρωτική αναχαίτιση/πτώση του πληθωρισμού, δεν είναι πλέον σε θέση να αποτρέψουν την άνοδό του, δεδομένου ότι αν τα επιτόκια αυξηθούν στα απαιτούμενα επιπεδα, θα προκαλούσαν τον κίνδυνο οικονομικής συρρίκνωσης λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικών επιβαρύνσεων από το χρέος.

Ως εκ τούτου υποχρεώνονται να δώσουν προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια και στην ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ προκειμένου να αντισταθμίσουν και να ελέγξουν τον πληθωρισμό. 

Αυτό θα μπορούσε να εξαγγείλει την αρχή του τέλους για το παγκόσμιο σύστημα των νομισμάτων fiat που ξεκίνησε το 1971 με την ακύρωση της συμφωνίας του Bretton Woods που υπογράφτηκε το 1944. 

Σε αυτές τις συνθήκες, ο Reid υποστηρίζει ότι είναι πιθανόν ο πληθωρισμός να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τα fiat νομίσματα.

Εναλλακτική λύση σ’ αυτό το ενδεχόμενο, θα αποτελέσει η τεχνολογία του blockchain η οποία υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο ηλεκτρονικό λογιστικό σύστημα, (ledger - Γενικό Καθολικό - στα ελληνικά), το οποίου το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα έγκειται ση δυσκολία παραβίασης των δεδομένων που καταγράφονται σε αυτό.

Κλείνοντας τη σχετική παράγραφο της έκθεσης, ο Jim Reid, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής για την παγκόσμια πιστωτική στρατηγική, επισημαίνει ότι: “Παρά το γεγονός ότι το σημερινό κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, οφείλεται κυρίως στην αναγνώριση και αποδοχή της τεχνολογίας blockchain, παρά στην απώλεια πίστης προς τα χαρτονομίσματα, εν τούτοις, σε κάποιο σημείο, πιθανότατα να αποτελέσει το μέσο για τις συναλλαγές και να αναδείξει τα κρυπτονομίσματα σε ανταγωνιστές των χαρτονομισμάτων”.

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα, ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πότε και το που θα συμβεί η επόμενη κρίση. Μπορούμε όμως να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι οι συνθήκες ευνοούν ένα περιβάλλον με συχνές οικονομικές κρίσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην έκθεση ότι, το δημόσιο χρέος των επτά ισχυρότερων χωρών (G7) βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα τείνουν να αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και όχι παροδικό, όπως είχε συμβεί στον πόλεμο.

Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Μίνι ράλι για το αργό - σε υψηλό 2,5 ετών οι τιμές

Μίνι ράλι για το αργό - σε υψηλό 2,5 ετών οι τιμές

Πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι προσδοκίες πως τέλος του μήνα οι χώρες - παραγωγοί και μέλη του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν για μια...
Xρηματιστήριο: Κάλλιο 5 και στο χέρι

Xρηματιστήριο: Κάλλιο 5 και στο χέρι

Μετά από μιά μακρά περίοδο πτώσης που εξάντλησε τις αντοχές των επενδυτών και μιά ασθενική ανοδική αντίδραση, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε...
Βλέπει ρεκόρ εν μέσω Black Friday η Wall Street

Βλέπει ρεκόρ εν μέσω Black Friday η Wall Street

Ακόμα υψηλότερα προσδοκά να ανέλθει η Wall Street εν μέσω της καταναλωτικής μανίας της σημερινής Black Friday. Ωστόσο η μικρότερη χρονικά διάρκεια...
Τράπεζες και επερχόμενα deals δίνουν ελπίδες στο χρηματιστήριο

Τράπεζες και επερχόμενα deals δίνουν ελπίδες στο χρηματιστήριο

 Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από ΕΚΤ-SSM για τις τράπεζες και η δημόσια πρόταση εξαγοράς των εν διασπορά μετοχών του "Υγεία" είναι τα νέα...
Ευρωαγορές: Σταθεροποιητικές τάσεις, στο επίκεντρο Γερμανία και Ιρλανδία

Ευρωαγορές: Σταθεροποιητικές τάσεις, στο επίκεντρο Γερμανία και Ιρλανδία

 Οι πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Ιρλανδία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατά το σημερινό άνοιγμά τους, καταγράφουν...
Σε πτώση ο χρυσός

Σε πτώση ο χρυσός

Πτωτικές τάσεις καταγράφει ο χρυσός, κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Παρασκευής. Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας βρίσκει το πολύτιμο και παραδοσιακό...
Μικρά κέρδη στις ασιατικές αγορές

Μικρά κέρδη στις ασιατικές αγορές

Μικρά κέρδη και ήπιες μεταβολές επικρατούν στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις κινεζικές μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλό τριμήνου. Ειδικότερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei...
Σε υψηλό δύο ετών το αργό, με οριακές απώλειες ο χρυσός

Σε υψηλό δύο ετών το αργό, με οριακές απώλειες ο χρυσός

Το αργό πετρέλαιο σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο ετών την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο ενός μεγάλου αγωγού στον Καναδά και τη πτώση στα...