Sofokleousin.gr

Πώς η γραφειοκρατία γλιτώνει από τη φυλακή τους οφειλέτες του Δημοσίου

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων

Δημοσιεύθηκε: 08 Νοεμβρίου 2017, 07:02 , Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2017, 02:38

Πώς η γραφειοκρατία γλιτώνει από τη φυλακή τους οφειλέτες του Δημοσίου

Σύμμαχο τη γραφειοκρατία έχουν οι μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικοί κακοπληρωτές του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να αποφύγουν τη φυλάκιση λόγω χρεών.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης άνω των τριών ετών για χρέη σε Δημόσιο και Ταμεία άνω των 100.000 ευρώ, αλλά οι καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση των φορολογικών οφειλών, μπλοκάρουν τη διαδικασία εκδίκασης και φυλάκισης.

Ειδικότερα, με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990, όπως τροποποιήθηκε με τους ν. 4321/2015 και 4337/2015, από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, προβλέπεται ότι «όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

Ενός (1) τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

Τριών (3) τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του Προϊσταμένου της ΔΟΥ ή των Ελεγκτικών Κέντρων ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων».

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων 

Η παράβαση της μη καταβολής χρέους προς το Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ για περισσότερο από 4 μήνες μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

Επιπλέον, η ποινική δίωξη για μη καταβολή χρέους άνω των 100.000 ευρώ ή η εκτέλεση επιβληθείσης ποινής φυλάκισης για το αδίκημα αυτό μπορούν να ανασταλούν σε περίπτωση που ο οφειλέτης τακτοποιήσει το χρέος του, εντάσσοντάς το σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. 

Όμως υπάρχουν και έμμεσοι τρόποι, που επιτρέπουν στον οφειλέτη και να μην πληρώνει το χρέος του και παράλληλα να αποφύγει και τα «σίδερα».

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αυτό συμβαίνει επειδή στην πράξη, πολλές υποθέσεις οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 100.000 ευρώ τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί εκκρεμούν για πολλά χρόνια μέχρι να εκδικαστούν ως προς το ποινικό τους σκέλος και οι οφειλέτες παραμένουν για μακρά χρονικά διαστήματα ατιμώρητοι.

Ειδικότερα, οι οφειλές άνω των 100.000 ευρώ που βεβαιώνονται από τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης, δηλαδή από τις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα (το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων) και τα Τελωνεία είναι συνήθως καταλογισθέντες φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα, που έχουν προκύψει από ελέγχους σε χρήσεις παρελθόντων ετών. Οι επιβαρύνσεις αυτές αμφισβητούνται από τους φορολογούμενους με προσφυγές, αρχικά στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και κατόπιν στα διοικητικά δικαστήρια.

Ενώ στη Δ.Ε.Δ. οι υποθέσεις εκδικάζονται σχετικά γρήγορα σύμφωνα με τις οδηγίες της ηγεσίας της ΑΑΔΕ, δεν συμβαίνει το ίδιο στα δικαστήρια, όπου οι υποθέσεις χρονίζουν.

Για να φτάσει η υπόθεση στα ποινικά δικαστήρια και ο οφειλέτης να έρθει αντιμέτωπος με την ποινή φυλάκισης, θα πρέπει να έχει τελεσιδικήσει το ύψος των οφειλών ήτοι αρχική οφειλή, πρόστιμα και προσαυξήσεις, στη ΔΕΔ και τα διοικητικά δικαστήρια, ώστε μετά να αποφανθούν αν υπάρχει ποινικό αδίκημα ή όχι.

Όσο με προσφυγές καθυστερεί η οριστικοποίηση της συνολικής οφειλής, καθυστερεί περισσότερο η απόδοση ποινικών ευθυνών. Εξάλλου αν μία υπόθεση πάει ημιτελής στο ποινικό δικαστήριο θα πάρει αναβολή, που σημαίνει τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Λουκέτο στο «παρελθόν» και σε 16 εφορίες βάζει η ΑΑΔΕ

Λουκέτο στο «παρελθόν» και σε 16 εφορίες βάζει η ΑΑΔΕ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το κλείσιμο 16 εφοριών της χώρας και τη συγχώνευσή τους με γειτονικές Δ.Ο.Υ. Με...
ΑΑΔΕ: Μέχρι τέλος Μαρτίου οι συγκεντρωτικές καταστάσεις

ΑΑΔΕ: Μέχρι τέλος Μαρτίου οι συγκεντρωτικές καταστάσεις

Μέχρι το τέλος Μαρτίου παρατείνεται η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου που...
Πότε θα γίνει η επόμενη φορολοταρία

Πότε θα γίνει η επόμενη φορολοταρία

 Προγραμματίζεται η νέα φορολοταρία αποδείξεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις συναλλαγές του Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη λοταρία...
Από «κόσκινο» οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ

Από «κόσκινο» οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ

Δεκάδες ελέγχους στους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, προγραμματίζει για το 2018 η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να προλάβει ή να εντοπίζει κρούσματα επίορκων...
Ανασφάλιστα ΙΧ: Οδηγίες από ΑΑΔΕ ενόψει ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Ανασφάλιστα ΙΧ: Οδηγίες από ΑΑΔΕ ενόψει ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Οδηγίες εξέδωσε η ΑΑΔΕ ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα ξεκινήσει εντός 30 ημερών, με στόχο οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν αναλυτικά τις...
Σαφάρι φορολογικών ελέγχων

Σαφάρι φορολογικών ελέγχων

Τη διενέργεια χιλιάδων φορολογικών ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, ασφυκτικές πιέσεις προς τους οφειλέτες του δημοσίου και δεσμεύσεις για...
Προ των πυλών η φορολόγηση μισθώσεων τύπου Airbnb

Προ των πυλών η φορολόγηση μισθώσεων τύπου Airbnb

 Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναμένεται να ανοίξει ως το τέλος Μαρτίου, την ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, που...
Η πτώχευση δεν σβήνει τα «φέσια» προς την Εφορία και τα Ταμεία

Η πτώχευση δεν σβήνει τα «φέσια» προς την Εφορία και τα Ταμεία

Τον δρόμο για τον καταλογισμό φορολογικών προστίμων και άλλων παραβάσεων, ακόμη και σε όσους κηρυχθεί σε πτώχευση, ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της...