Sofokleousin.gr

Φοροδιαφυγή με ονοματεπώνυμο!

Στα «μανταλάκια» βγαίνουν στις 21 Νοεμβρίου φοροφυγάδες με ποσά της τάξης των 3.000 ευρώ και άνω - Όλες οι λεπτομέρειες της απόφασης του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Δημοσιεύθηκε: 06 Νοεμβρίου 2017, 07:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/11/2017, 11:51

Φοροδιαφυγή με ονοματεπώνυμο!

Στη δημοσιότητα θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών στις 21 Νοεμβρίου τα ονόματα των φοροφυγάδων, που πιάστηκαν από τις ελεγκτικές αρχές κατά την τελευταία τριετία, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Τα στοιχεία των εμπλεκομένων σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ή ταυτόχρονα τους επιβλήθηκε και η ποινή του λουκέτου για φορολογικές παραβάσεις, θα περιληφθούν σε έκθεση των Γενικών Διευθυντών Φορολογικής Διοίκησης και Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Η έκθεση θα υποβληθεί στη Βουλή και θα περιλαμβάνει όλα τα πρόσφορα στοιχεία σχετικά με την πορεία των εσόδων, τις δραστηριότητες των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και τα αποτελέσματα του ελέγχου για την περιστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Η ανωτέρω έκθεση περιλαμβάνει και στατιστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων, καθώς και στοιχεία σχετικά με την επιβολή προστίμων για παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας και πίνακες παραβατών.

Αξιοσημείωτο είναι πως στις σχετικές λίστες, θα υπάρχει πλέον και η μικρομεσαία φοροδιαφυγή. Πρόκειται για ιδιώτες ή επιχειρήσεις που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις έκδοσης ή λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων η αξία των οποίων είναι τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

Η λογική της ένταξης στη λίστα των συγκεκριμένων φοροφυγάδων, με τιμολόγια των 3.000 ευρώ, έχει την έννοια ότι, η έκδοση πλαστού και εικονικού τιμολογίου εμπεριέχει σχέδιο και σκοπιμότητα για απόκρυψη φορολογητέας ύλης και δεν είναι κάτι τυχαίο.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα υποβληθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, μαζί με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ποιά ονόματα θα βγουν στην αέρα 

Ειδικότερα, ο κατάλογος των φυσικών και νομικών προσώπων, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΠΟΛ.1164/2017) θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

1. Φορολογούμενους που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις σχετικές με την έκδοση εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων, μετά τις οποίες οι οικείες καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν εντός του προηγούμενου της κατάθεσης του προϋπολογισμού έτους και τα ποσά που καταλογίστηκαν είναι πάνω από 3.000 ευρώ.

2. Φορολογούμενους που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης που διαπιστώθηκαν μετά από πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, μετά τους οποίους οι οικείες καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν εντός του προηγούμενου της κατάθεσης του προϋπολογισμού έτους και ειδικότερα:

- Φορολογούμενους, για τους οποίους τα ποσά φόρων, τελών, πρόσθετων φόρων και προστίμων, που καταλογίστηκαν με πλήρη ή μερικό φορολογικό έλεγχο, κατέστησαν οριστικά λόγω μη άσκησης ένδικου μέσου και εφόσον αυτά τα ποσά αθροιστικά λαμβανόμενα υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.

- Φορολογούμενους, οι οποίοι άσκησαν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της ΔΕΔ κατά των καταλογιστικών πράξεων, με τις οποίες τα καταλογισθέντα ποσά φόρων, τελών, πρόσθετων φόρων και προστίμων προέκυψαν μετά από εξωλογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων τους ή μετά την εφαρμογή έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης και το σύνολο των ποσών αυτών υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

- Φορολογούμενους των οποίων ανεστάλη η λειτουργία των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων ή στους οποίους επιβλήθηκε ειδική χρηματική κύρωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 13Α του ν. 2523/1997 αντίστοιχα, καθώς και φορολογούμενους σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 και 6 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013, κατά το προηγούμενο της κατάθεσης του Προϋπολογισμού έτους.

Στα παραρτήματα της έκθεσης θα παρουσιάζονται πίνακες σχετικά με την πορεία των εσόδων κατά την προηγούμενη τριετία καθώς και αναλυτικοί πίνακες για το βεβαιωτικό και εισπρακτικό έργο των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ. ΜΕ.Π.) κατά την ίδια τριετία.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Τα 8 βήματα για τη ρύθμιση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τα 8 βήματα για τη ρύθμιση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Την ευκαιρία να εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων όλες τις βεβαιωμένες οφειλές (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) που δεν έχουν...
Η πτώχευση δεν σβήνει τα «φέσια» προς την Εφορία και τα Ταμεία

Η πτώχευση δεν σβήνει τα «φέσια» προς την Εφορία και τα Ταμεία

Τον δρόμο για τον καταλογισμό φορολογικών προστίμων και άλλων παραβάσεων, ακόμη και σε όσους κηρυχθεί σε πτώχευση, ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της...
Έρχονται επανέλεγχοι για 1,3 εκατ. φορολογούμενους που πλήρωσαν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Έρχονται επανέλεγχοι για 1,3 εκατ. φορολογούμενους που πλήρωσαν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Επανέλεγχοι περιμένουν 1,3 εκατ. φορολογούμενους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι είτε απαλλάχτηκαν είτε πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ...
Ποιες είναι οι μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες

Ποιες είναι οι μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες

Μικρές αλλαγές εμπεριέχει ο νέος κατάλογος που δημοσιεύθηεκ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφορικά με τα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη. Σε σχέση με...
ΑΑΔΕ: Στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΑΑΔΕ: Στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

 Ακόμη και η μη ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορούν να εντάσουν οι φορολογούμενοι στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο που...
ΑΑΔΕ: Έρχονται νέα ραβασάκια για ανασφάλιστα οχήματα

ΑΑΔΕ: Έρχονται νέα ραβασάκια για ανασφάλιστα οχήματα

 Σε διασταυρώσεις στοιχειών με στόχο να εντοπιστούν τα χιλιάδες ανασφάλιστα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν στους δρόμους αναμένεται να προχωρήσει μέσα στις...
Αποδεσμεύονται καταθέσεις, θυρίδες και ακίνητα φοροφυγάδων

Αποδεσμεύονται καταθέσεις, θυρίδες και ακίνητα φοροφυγάδων

Οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα και άλλες φορολογικές κυρώσεις για υποθέσεις που έχουν παραγραφεί, αλλά υποχρεώνονται ταυτόχρονα να αποδεσμεύσουν...
«Τσιμπημένες» οι εισφορές για το 2018 - «Δαγκώνουν» από το 2019

«Τσιμπημένες» οι εισφορές για το 2018 - «Δαγκώνουν» από το 2019

 Αυξημένες φαίνεται πως θα είναι οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2018, ενώ ακόμη περισσότερο θα είναι για το 2019,...