Sofokleousin.gr

Παιχνίδι στη σκακιέρα του Mega

O «μυστήριος» νέος μεγαλομέτοχος και οι διαπραγματεύσεις Μαρινάκη– Βαρδινογιάννη με τράπεζες. Ο Σαββίδης υπαγορεύει κινήσεις μέσω Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: 24 Οκτωβρίου 2017, 19:05 , Τελευταία Ενημέρωση: 24/10/2017, 19:05

Παιχνίδι στη σκακιέρα του Mega

Με κινήσεις τακτικής από πλευράς του Ιβάν Σαββίδη στο μέτωπο του Mega Channel, συνεχίζεται το παιχνίδι παλιών και επίδοξων νέων καναλαρχών στη σκακιέρα των ραδιοτηλεοπτικών media, όπου όλα είναι ακόμη ρευστά ενόψει και του νέου διαγωνισμού για τις άδειες σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Δηλώνοντας… α-μέτοχος - καθώς έχει μεταβιβάσει ήδη το πακέτο μετοχών (19,6%) του Mega σε κυπριακή offshore – ο ομογενής επιχειρηματίας αφήνει τώρα τους δύο άλλους μετόχους/άσπονδους εταίρους του να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα αποκαλύψουν τις προθέσεις τους σχετικά με το μέλλον του καναλιού.

Απουσία πραγματικών ειδήσεων λόγω της 48ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, ως μέγα θέμα προβάλλεται σήμερα από τα ιντερνετικά media ότι ο Ιβάν Σαββίδης μεταβίβασε τις μετοχές του Mega Channel σε κυπριακή εταιρεία και ότι δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του καναλιού ή στα εσωτερικά του δρώμενα.

Είναι βέβαια  μια πολυκαιρισμένη… μη-είδηση, αφού η μεταβίβαση αυτού του πακέτου μετοχών έγινε στις 23 Αυγούστου και είχε την δέουσα δημοσιότητα.

Διαβάστε σχετικά: Ο γρίφος με το Mega- Ο Ιβάν κινεί τα πιόνια στην τηλεοπτική σκακιέρα

Το μοναδικό πραγματικά νέο στοιχείο σ’ αυτή την υπόθεση είναι ένα όνομα: Καβάντεφ, Ρώσος επιχειρηματίας αγνώστων λοιπών στοιχείων και δραστηριοτήτων. Yποτίθεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυπριακής offshore «Elenovo», στην οποία ο Ιβάν Σαββίδης μεταβίβασε το 19,6% του Mega.

Προτάσεις και υποσχέσεις για ζεστό χρήμα

Κατά τα δημοσιεύματα, αυτός ο… μυστήριος Ρώσος ενημέρωσε το Mega (τη διοίκηση του καναλιού; Τους μεγαλομετόχους Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη; Τους εργαζόμενους; Αγνωστο ποιόν) ότι ο κ. Σαββίδης δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ΑΜΚ και ότι δεν θα δώσει χρήματα για να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του καναλιού.

Αυτό όμως είναι αυτονόητο: Εάν ο κ. Σαββίδης δεν είναι πλέον μέτοχος, ασφαλώς και δεν θα  βάλει λεφτά στο Mega.

Φαίνεται λοιπόν ότι στόχος της «είδησης» είναι να εμφανισθεί ο ομογενής επιχειρηματίας αναξιόπιστος - ότι είχε υποσχεθεί να βάλει 25 εκατ. στο Mega σε ΑΜΚ και τώρα κάνει πίσω.

Η αλήθεια είναι ότι δεν «είχε υποσχεθεί», αλλά πρότεινε στους άλλους δύο μεγαλομετόχους να μπουν σε ΑΜΚ, στην οποία ο ίδιος θα συμμετείχε με 25 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά το κανάλι.

Η offshore-πάρκινγκ

Μη βρίσκοντας ανταπόκριση, και αφού είχε ήδη εξαγοράσει το κανάλι Epsilon TV, μεταβίβασε το πακέτο μετοχών του Mega στην κυπριακή offshore «Elenovo». Η αληθοφανής εξήγηση είναι ότι το «παρκάρισε» εκεί, ώσπου να δει τι θα γίνει με Μαρινάκη-Βαρδινογιάννη, αλλά και για να μην προκύψει κάποια νομική εμπλοκή με το Epsilon TV που θα διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ως κάτοχος των δικαιωμάτων ψήφου στην «Elenovo» εμφανίζεται η Αννα Λεωνίδου, η οποία συμμετέχει και σε άλλες εταιρείες συνδεόμενες με επιχειρηματικές δραστηριότητες του νέου βαρόνου των media.

Για τον «μυστήριο» κ. Καβάντεφ τον οποίο σημερινά δημοσιεύματα εμφανίζουν ως ιδιοκτήτη της Elenovo (και μέσω αυτής του 19,6% του Mega), ουδείς γνωρίζει το παραμικρό – ούτε καν αν είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Εν πάση περιπτώσει, αν πράγματι έχει αγοράσει το πακέτο του Mega, είναι τουλάχιστον περίεργο και οικονομικά ανορθολογικό να μη θέλει να συμμετάσχει σε ΑΜΚ για τη διάσωση του καναλιού. Αγόρασε τις μετοχές για να τις… κορνιζάρει; Επένδυσε κεφάλαια σ’ αυτή τη συμμετοχή και θα την αφήσει να απαξιωθεί;

Είναι προφανές ότι ο Ιβάν Σαββίδης παραμένει στη σκακιέρα  του Mega και κατευθύνει το παιχνίδι παρασκηνιακά, μέσω των ανθρώπων του σε κυπριακές offshore.

Σχέδιο διάσωσης- εξυγίανσης

Περιμένει τώρα τις επόμενες κινήσεις των άσπονδων εταίρων του, οι οποίοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες προς την πλευρά των τραπεζών, επιδιώκοντας μία συμφωνία για αναδιάρθρωση-κούρεμα δανειακών υποχρεώσεων, που θα συνδυασθεί με εισφορά κεφαλαίων από τους βασικούς μετόχους και εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του ομίλου Μαρινάκη και συνεργάτες του Β. Μαρινάκη έχουν πραγματοποιήσει ήδη πολλές επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες παρουσίασαν ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης του Mega. Το σχέδιο προβλέπει εισφορά κεφαλαίων της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, κούρεμα υποχρεώσεων και αναχρηματοδότηση της εταιρείας με έκδοση κοινού και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα το Sofokleousin.gr,  στο business plan που έχει ετοιμασθεί μείωση του προσωπικού και της μισθολογικής δαπάνης του Mega, μετακόμιση του στις εγκαταστάσεις του Star και λειτουργική συνεργασία των δύο καναλιών, με κοινή χρήση υποδομών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Εάν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προχωρήσουν, η πλευρά Σαββίδη θα ξαναμπεί στο παιχνίδι μέσω των κυπριακών εταιρειών, επιδιώκοντας κατ’ αρχήν να διατηρήσει ή και να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στο μεγάλο κανάλι.

Διαβάστε επίσης: Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Σαββίδης πάνε για «συμβίωση» στο Mega

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Συμφωνία συνεργασίας Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. – ΤETRACTYS

Συμφωνία συνεργασίας Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. – ΤETRACTYS

Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και της εταιρίας  ΤETRACTYS, η οποία προβλέπει την ένταξη και την...
Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα από τις 29 Μαρτίου

Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα από τις 29 Μαρτίου

Συνεχές ωράριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ προτείνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων νομών και νήσων...
Ανοδικά η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το πρώτο δίμηνο

Ανοδικά η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το πρώτο δίμηνο

Θετική παραμένει η εικόνα στα αεροδρόμια της χώρας καθώς αυξάνονται πτήσεις και επιβάτες: Για το πρώτο δίμηνο του 2018 διακινήθηκαν 3,85 εκ....
Βελτιωμένη προσφορά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητά το ΤΑΙΠΕΔ για την ΕΕΣΣΤΥ

Βελτιωμένη προσφορά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητά το ΤΑΙΠΕΔ για την ΕΕΣΣΤΥ

Bελτιωμένη προσφορά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την εξαγορά του 100% της ΕΕΣΣΤΥ, θα αιτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με απόφαση...
Το νέο Δ.Σ. της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδος

Το νέο Δ.Σ. της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδος

Σε συνέχεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, αναδείχθηκε το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος,...
InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα

InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα

Μια νέα πρωτοβουλία  για τη δημιουργία ενός ετήσιου forum, με τον τίτλο «InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα», υλοποιεί από φέτος η...
MetLife: Νέο οδοντιατρικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Βιοϊατρική

MetLife: Νέο οδοντιατρικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Βιοϊατρική

To πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας στοματικής υγιεινής στην ελληνική αγορά εισήγαγε η MetLife σε συνεργασία με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Το Dental Plus...
Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 89,5 εκ. το 2017

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 89,5 εκ. το 2017

Άνοδο κατέγραψαν τα μεγέθη του ομίλου Alpha Bank το 2017 με όλους τους επιμέρους τομείς να παρουσιάζουν θετική εικόνα. Πιο αναλυτικά, τα...