Sofokleousin.gr

Παιχνίδι στη σκακιέρα του Mega

O «μυστήριος» νέος μεγαλομέτοχος και οι διαπραγματεύσεις Μαρινάκη– Βαρδινογιάννη με τράπεζες. Ο Σαββίδης υπαγορεύει κινήσεις μέσω Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: 24 Οκτωβρίου 2017, 19:05 , Τελευταία Ενημέρωση: 24/10/2017, 19:05

Παιχνίδι στη σκακιέρα του Mega

Με κινήσεις τακτικής από πλευράς του Ιβάν Σαββίδη στο μέτωπο του Mega Channel, συνεχίζεται το παιχνίδι παλιών και επίδοξων νέων καναλαρχών στη σκακιέρα των ραδιοτηλεοπτικών media, όπου όλα είναι ακόμη ρευστά ενόψει και του νέου διαγωνισμού για τις άδειες σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Δηλώνοντας… α-μέτοχος - καθώς έχει μεταβιβάσει ήδη το πακέτο μετοχών (19,6%) του Mega σε κυπριακή offshore – ο ομογενής επιχειρηματίας αφήνει τώρα τους δύο άλλους μετόχους/άσπονδους εταίρους του να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα αποκαλύψουν τις προθέσεις τους σχετικά με το μέλλον του καναλιού.

Απουσία πραγματικών ειδήσεων λόγω της 48ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, ως μέγα θέμα προβάλλεται σήμερα από τα ιντερνετικά media ότι ο Ιβάν Σαββίδης μεταβίβασε τις μετοχές του Mega Channel σε κυπριακή εταιρεία και ότι δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του καναλιού ή στα εσωτερικά του δρώμενα.

Είναι βέβαια  μια πολυκαιρισμένη… μη-είδηση, αφού η μεταβίβαση αυτού του πακέτου μετοχών έγινε στις 23 Αυγούστου και είχε την δέουσα δημοσιότητα.

Διαβάστε σχετικά: Ο γρίφος με το Mega- Ο Ιβάν κινεί τα πιόνια στην τηλεοπτική σκακιέρα

Το μοναδικό πραγματικά νέο στοιχείο σ’ αυτή την υπόθεση είναι ένα όνομα: Καβάντεφ, Ρώσος επιχειρηματίας αγνώστων λοιπών στοιχείων και δραστηριοτήτων. Yποτίθεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυπριακής offshore «Elenovo», στην οποία ο Ιβάν Σαββίδης μεταβίβασε το 19,6% του Mega.

Προτάσεις και υποσχέσεις για ζεστό χρήμα

Κατά τα δημοσιεύματα, αυτός ο… μυστήριος Ρώσος ενημέρωσε το Mega (τη διοίκηση του καναλιού; Τους μεγαλομετόχους Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη; Τους εργαζόμενους; Αγνωστο ποιόν) ότι ο κ. Σαββίδης δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ΑΜΚ και ότι δεν θα δώσει χρήματα για να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του καναλιού.

Αυτό όμως είναι αυτονόητο: Εάν ο κ. Σαββίδης δεν είναι πλέον μέτοχος, ασφαλώς και δεν θα  βάλει λεφτά στο Mega.

Φαίνεται λοιπόν ότι στόχος της «είδησης» είναι να εμφανισθεί ο ομογενής επιχειρηματίας αναξιόπιστος - ότι είχε υποσχεθεί να βάλει 25 εκατ. στο Mega σε ΑΜΚ και τώρα κάνει πίσω.

Η αλήθεια είναι ότι δεν «είχε υποσχεθεί», αλλά πρότεινε στους άλλους δύο μεγαλομετόχους να μπουν σε ΑΜΚ, στην οποία ο ίδιος θα συμμετείχε με 25 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά το κανάλι.

Η offshore-πάρκινγκ

Μη βρίσκοντας ανταπόκριση, και αφού είχε ήδη εξαγοράσει το κανάλι Epsilon TV, μεταβίβασε το πακέτο μετοχών του Mega στην κυπριακή offshore «Elenovo». Η αληθοφανής εξήγηση είναι ότι το «παρκάρισε» εκεί, ώσπου να δει τι θα γίνει με Μαρινάκη-Βαρδινογιάννη, αλλά και για να μην προκύψει κάποια νομική εμπλοκή με το Epsilon TV που θα διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ως κάτοχος των δικαιωμάτων ψήφου στην «Elenovo» εμφανίζεται η Αννα Λεωνίδου, η οποία συμμετέχει και σε άλλες εταιρείες συνδεόμενες με επιχειρηματικές δραστηριότητες του νέου βαρόνου των media.

Για τον «μυστήριο» κ. Καβάντεφ τον οποίο σημερινά δημοσιεύματα εμφανίζουν ως ιδιοκτήτη της Elenovo (και μέσω αυτής του 19,6% του Mega), ουδείς γνωρίζει το παραμικρό – ούτε καν αν είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Εν πάση περιπτώσει, αν πράγματι έχει αγοράσει το πακέτο του Mega, είναι τουλάχιστον περίεργο και οικονομικά ανορθολογικό να μη θέλει να συμμετάσχει σε ΑΜΚ για τη διάσωση του καναλιού. Αγόρασε τις μετοχές για να τις… κορνιζάρει; Επένδυσε κεφάλαια σ’ αυτή τη συμμετοχή και θα την αφήσει να απαξιωθεί;

Είναι προφανές ότι ο Ιβάν Σαββίδης παραμένει στη σκακιέρα  του Mega και κατευθύνει το παιχνίδι παρασκηνιακά, μέσω των ανθρώπων του σε κυπριακές offshore.

Σχέδιο διάσωσης- εξυγίανσης

Περιμένει τώρα τις επόμενες κινήσεις των άσπονδων εταίρων του, οι οποίοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες προς την πλευρά των τραπεζών, επιδιώκοντας μία συμφωνία για αναδιάρθρωση-κούρεμα δανειακών υποχρεώσεων, που θα συνδυασθεί με εισφορά κεφαλαίων από τους βασικούς μετόχους και εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του ομίλου Μαρινάκη και συνεργάτες του Β. Μαρινάκη έχουν πραγματοποιήσει ήδη πολλές επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες παρουσίασαν ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης του Mega. Το σχέδιο προβλέπει εισφορά κεφαλαίων της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, κούρεμα υποχρεώσεων και αναχρηματοδότηση της εταιρείας με έκδοση κοινού και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα το Sofokleousin.gr,  στο business plan που έχει ετοιμασθεί μείωση του προσωπικού και της μισθολογικής δαπάνης του Mega, μετακόμιση του στις εγκαταστάσεις του Star και λειτουργική συνεργασία των δύο καναλιών, με κοινή χρήση υποδομών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Εάν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προχωρήσουν, η πλευρά Σαββίδη θα ξαναμπεί στο παιχνίδι μέσω των κυπριακών εταιρειών, επιδιώκοντας κατ’ αρχήν να διατηρήσει ή και να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στο μεγάλο κανάλι.

Διαβάστε επίσης: Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Σαββίδης πάνε για «συμβίωση» στο Mega

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τρ. Πειραιώς/Ρουμανία: Πούλησε κόκκινα δάνεια 200 εκ. στον όμιλο Kruk

Τρ. Πειραιώς/Ρουμανία: Πούλησε κόκκινα δάνεια 200 εκ. στον όμιλο Kruk

Χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων αξίας 200 εκ. ευρώ πούλησε η θυγατρική τράπεζα της Τρ. Πειραιώς στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε η μητρική. Τα εν...
Κέρδη πάνω από 11 εκ. μοίρασε το Πάμε Στοίχημα την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη πάνω από 11 εκ. μοίρασε το Πάμε Στοίχημα την προηγούμενη εβδομάδα

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2018...
Attica Bank: Μπαράζ επαφών Ρουμελιώτη με ξένους επενδυτές σε Παρίσι - Λονδίνο

Attica Bank: Μπαράζ επαφών Ρουμελιώτη με ξένους επενδυτές σε Παρίσι - Λονδίνο

 Συναντήσεις με ξένους επενδυτές στο Παρίσι και το Λονδίνο, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στη δεύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων...
Άγονος ένας ακόμα πλειστηριασμός για ακίνητα της Φίλκεραμ Τζόνσον

Άγονος ένας ακόμα πλειστηριασμός για ακίνητα της Φίλκεραμ Τζόνσον

Άγονος κηρύχθηκε ακόμη ένας πλειστηριασμός ακινήτων της πτωχευμένης εταιρείας «Φίλκεραμ Τζόνσον», καθώς ούτε στη σημερινή διαδικασία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πλειοδότη. Ο πλειστηριασμός...
Τηλεοπτικές άδειες: Αποσφραγίστηκαν όλοι οι φάκελοι, ξεκινά ο έλεγχος

Τηλεοπτικές άδειες: Αποσφραγίστηκαν όλοι οι φάκελοι, ξεκινά ο έλεγχος

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, με την αποσφράγιση των φακέλων και των δύο τελευταίων επιχειρηματικών σχημάτων,...
Μαϊλλης: Κλείνει μονάδες σε Αλεξανδρούπολη και Ιταλία

Μαϊλλης: Κλείνει μονάδες σε Αλεξανδρούπολη και Ιταλία

Εν εξελίξει βρίσκονται οι κινήσεις αναδιάρθωσης και εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους στον όμιλο Μαϊλλη. Υπό αυτό το πρίσμα η διοίκηση αποφάσισε την...
Μέχρι 2 Φεβρουαρίου οι προσφορές για τη Μαρίνα Χίου

Μέχρι 2 Φεβρουαρίου οι προσφορές για τη Μαρίνα Χίου

Παράταση δίνεται στην προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Μαρίνα Χίου και συγκεκριμένα ως τις 2 Φεβρουαρίου 2018. Ο διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια...
«Ψαλιδίζει» θέσεις ανωτάτων στελεχών στην επενδυτική τραπεζική η Barclays

«Ψαλιδίζει» θέσεις ανωτάτων στελεχών στην επενδυτική τραπεζική η Barclays

  «Ψαλιδίζει»  100 θέσεις ανωτάτων στελεχών στην επενδυτική τραπεζική το επόμενο διάστημα η Barclays, καθώς ο υπεύθυνος της μονάδας Tim Throsby προσπαθεί...